Новини около цифровизацията у нас

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
kikiface
500+
500+
Мнения: 656
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот kikiface » 21 Юли 2015, 19:05

Здравейте форумци, пиша да ви потвърдя че 23 канал от София работи , като на него върви един тестов канал с надпис New Program. Това е от мен. Очаквайте скоро от мен новини от с. Трайково и Сръбския ефир. Дано да хвана.
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.
Petrova
Нов
Нов
Мнения: 26
Регистриран на: 17 Май 2011, 17:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Petrova » 21 Юли 2015, 19:29

Аватар
cifronim
500+
500+
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Дек 2011, 18:22

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот cifronim » 22 Юли 2015, 00:07

Обществена консултация относно развитието на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване
Обществената консултация се провежда със следните мотиви:
На 30.09.2013 г. в Република България бе преустановено излъчването на аналоговата ефирна телевизия и се премина към цифрово ефирно разпространение на телевизионния сигнал. Постигната бе основната цел на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) – преход от наземна аналогова към наземна цифрова телевизия. По-нататъшното развитие на DVB-T е свързано с подобряване на програмното разнообразие, ефективното и ефикасно използване на радиочестотния спектър и предоставяне на допълнителни услуги за потребителите.

Предвид обществената значимост на ефирната цифрова телевизия, като основно средство за свободен достъп до телевизионно съдържание в страната, провеждаме настоящата обществена консултация, като поставяме на вниманието на всички заинтересовани страни въпроси, свързани с бъдещето на наземната цифрова телевизия, за които очакваме мнения/предложения до 22.08.2015 г.
Лица за контакт от МТИТС: Димитър Димитров – началник на отдел „Управление на радиосъобщенията“, дирекция „Съобщения“, тел. 02/949 23 37, [email protected], и Любомир Панчев, тел. 02/949 21 93, [email protected].

и сега пишете....... пишете не се срамувайте :D
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ^BUG^ » 22 Юли 2015, 00:38

И това защото някой каза,че за бедната ни държавица трябва да имаме ъмнайсе мултипкекса. Кой каза - не е Европа, но някой си го измисли. Кой - сами се сетете. Това при положение, че производството на канали и тяхната гледаемост и пазар ограничава разпространението им, чисто икономически до един, максимум два мултиплекса.
Сега след решенията на Брюксел за пореден път сме изправени пред ситуацията - Ко праим? И пред отговора - Ми как ко, шъ изкараме пак едни пари и качествен мултиплекс пак няма да има.
Честито !
Една боза от шест стотинки !
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2517
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот GIF » 22 Юли 2015, 09:44

За да не се излагаме пред чужденците в България трябва да има само една ефирна ТВ-програма на БНТ, която да излъчва стари записи от тъпи спортни събития, а всички мултиплекси да бъдат запълнени с тестови таблички ! :D :Drunk
Аватар
biggeorge
500+
500+
Мнения: 659
Регистриран на: 03 Юни 2009, 00:13
Местоположение: Зона 51
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот biggeorge » 22 Юли 2015, 09:58

По-добре да бяхте публикували пълният текст. 8)
Прочетете въпросите най-долу и ако имате мнение пишете на посочените мейли:

ОБЩЕСТВЕНА КОНСУЛТАЦИЯ ОТНОСНО РАЗВИТИЕТО НА НАЗЕМНОТО ЦИФРОВО ТЕЛЕВИЗИОННО РАДИОРАЗПРЪСКВАНЕ
1. Състояние на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (ефирната цифрова телевизия) в страната

В изпълнение на §209, ал. 5 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за електронните съобщения и в изпълнение на Плана за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България на 30.09.2013 г. е преустановено излъчването на ефирна аналогова телевизия в страната.

Съгласно Годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията за развитието на пазара на електронни съобщения към края на 2014 г. право да осъществяват електронни съобщения чрез издадените им разрешения за наземно цифрово радиоразпръскване на радио- и телевизионни сигнали имат общо 5 предприятия, като мрежите на 4 от тях са с национално покритие – „НУРТС ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, „ФЪРСТ ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, HD MEDIA SERVICES LTD и „БУЛСАТКОМ” АД, а мрежата на 1 предприятие – „НУРТС БЪЛГАРИЯ” АД – е за територията на гр. София. От тях през 2013 г. три са осъществявали дейност по наземно цифрово радиоразпръскване – „НУРТС БЪЛГАРИЯ” АД, „НУРТС ДИДЖИТЪЛ” ЕАД и „ФЪРСТ ДИДЖИТЪЛ” ЕАД. През м. юни 2015 г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) официално разреши на „БТК“ ЕАД да придобие контрол върху „НУРТС България“ АД и неговото дъщерно дружество „НУРТС Диджитъл“ ЕАД.

Според данни на регулатора от м. април т.г., понастоящем, „НУРТС ДИДЖИТЪЛ“ ЕАД, чрез една от мрежите си за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национален обхват, излъчва пет телевизионни програми на търговските телевизии от едната изградена мрежа (BTV, NOVA TV, TV 7, NEWS 7, BULGARIA ON AIR), като натовареността на мрежата е под възможния капацитет; втората изградена мрежа е свободна.


Общественият мултиплекс – „Фърст Диджитъл“ ЕАД излъчва четири програми на обществената телевизия – БНТ, като две от тях са с HD качество.

Общият капацитет за излъчване чрез трите изградени мрежи е до 24 телевизионни програми.

Съветът за електронни медии е лицензирал 28 програми за наземно цифрово телевизионно радио- разпространение.

Останалите две предприятия - HD Media Services Ltd с издадено разрешение за изграждане на три ефирни цифрови мрежи и „Булсатком“ АД за изграждане на една цифрова ефирна мрежа с издадено разрешение, не развиват дейност.

Две от изградените мрежи по данни на предприятията – едната търговска и обществената имат 96.2% покритие по население. Втората изградена търговска мрежа, която не излъчва в момента съдържание, има 85% покритие по население по данни на предприятието.

Налице е тенденция за непрекъснато намаляване на броя на зрителите на ефирна телевизия и съгласно данните на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори, на разположение на министерството, този брой, към началото на тази година, включва около 16 % от домакинствата на страната поради силното развитие на платените телевизионни услуги, включително, на достъпни цени. Към датата на преустановяване на сигнала този процент бе около 18%.

2. Наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване в сравнение с останалите платформи за достъп до телевизионно съдържание

Съгласно Годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията през 2014 г. броят на предприятията, предоставящи услуги за пренос на радио- и телевизионни програми, остава без изменение спрямо предходната година, като броят на потребителите на тези услуги намалява с 20,0% спрямо 2013 г.
Получените приходи от предоставяне на услуги на едро за пренос и/или разпространение на радио- и телевизионни програми, вкл. IPTV услуги на едро през 2014 г. възлизат на 66,456 млн. лв. и бележат ръст от 17,98% спрямо предходната година.
Този ръст е резултат от отчетеното през 2014 г. увеличение в приходите от предоставяне на почти всички услуги на едро за пренос и разпространение на радио- и телевизионни програми.
При услугите за разпространение на радио- и телевизионни програми се наблюдава ръст в размера на получените приходи - 37,4%, в резултат на увеличение на приходите при всички услуги от тази група: с 59,7% при приходите от разпространение на радио- и/или телевизионни програми, вкл. IPTV услуга на едро, с 37,4% при приходите от наземно радиоразпръскване и с 31,8% при приходите от спътниково радиоразпръскване.
Скромен е делът на домакинствата, които ползват безплатна спътникова телевизия – около 3% от българските домакинства съгласно данни на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори.
За периода 2012-2014 г. броят на абонатите на платена телевизия на дребно нараства с 11,7%, като само за последната година наблюдаваният ръст е 4,9%, достигайки 1,83 млн. абоната.
Най-значително е увеличението на абонатите на IP телевизия през 2014 г. спрямо предходната - над 30%, като към 31.12.2014 г. те достигат 10,4% от абонатите на платена телевизия в страната. За втора поредна година обаче темпът на нарастване намалява, което показва, че междуплатформената конкуренция в сегмента по отношение на качеството и разнообразието на предоставяните услуги се задълбочава.
Броят на потребителите на спътникова телевизия също бележи ръст – със 7,1% спрямо предходната година. В края на 2014 г. броят на абонатите, ползващи услугата самостоятелно или в пакет с други електронни съобщителни услуги, достига 45% от общия брой на абонатите на платена телевизия у нас.
За разлика от предходната година, когато се наблюдаваше незначителен ръст от 0,4%, през 2014 г. е налице спад в броя на абонатите на кабелна телевизия от 1,7% за едногодишен период. За първи път делът на абонатите на кабелна телевизия се нарежда на второ място, след този на абонатите на спътникова телевизия, като заема 44,6% . Това преразпределяне на дяловете произтича от задълбочаващата се конкуренция между предприятията, предоставящи телевизионна услуга, които провеждат все по-агресивна политика за привличане на нови абонати.
Услугите „Pay-per-View” (PPV) и видео по поръчка (VOD) се предлагат от предприятията, предоставящи кабелна телевизия, както и от IPTV доставчиците, като към 31.12.2014 г. обобщените данни сочат, че:
броят на уникалните абонати, които поне веднъж са използвали услугата PPV, нараства 2,7 пъти в сравнение с 2013 г., като достига 7147;
броят на уникалните абонати на услугата видео по поръчка (VOD) намалява с около 11% до 30,1 хил. абонати.
Фактът, че към 31.12.2014 г. е налице ръст спрямо предходната година в броя на абонатите на платена телевизия, показва, че цифровизацията на ефирното разпространение на радио- и телевизионни програми, което бе осъществено в края на месец септември 2013 г. не оказва негативно отражение върху сегмента на платена телевизия в България.

3. Тенденции в политиката по управление на радиочестотния спектър
В Актуализираната политика на Република България в областта на електронните съобщения, приета с Решение № 149 на МС от март 2015 г., е предвидено да се извърши оценка на ефективността на ползването на обхват 700 MHz (694-790 MHz) за спектъра, определен за граждански нужди, в контекста на възможностите за бъдещо преразпределение от гледна точка на потенциалните ползи и в зависимост от инвеститорския интерес.
Освен това, очакват се промени в предназначението на спектъра, който понастоящем се ползва за цифрово наземно радиоразпръскване във връзка с предстоящата Световна конференция по радиосъобщения към Международния съюз по далекосъобщения в края на 2015 г., когато предстои да се определят сроковете на световно ниво за предоставянето на обхвата 700 MHz, познат като „втори цифров дивидент“ за мобилни услуги.

4. Съществуващи модели на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване

Повечето обществени телевизии в Европа упражняват правата върху ползвания за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване ограничен честотен ресурс. Някои обществени телевизии също притежават и преносната инфраструктура – France 2, RAI, BBC и др. В други държави са формирани консорциуми между обществени и търговски телевизии/доставчици на телевизионно съдържание, които освен правата за ползване на честотен спектър притежават и преносната инфраструктура.
Подобни модели водят до намаляване в дългосрочен план на ежегодните разходи на телевизионните оператори за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване, включително до осигуряване на по-висок процент покритие по население. Тези модели дават възможност на ТВ операторите да участват равнопоставено на пазара на ТВ радиоразпръскване


Предвид обществената значимост на ефирната цифрова телевизия, като основно средство за свободен достъп до телевизионно съдържание в страната, на вниманието на всички заинтересовани страни, поставяме въпроси, свързани с бъдещето на наземната цифрова телевизия, на които очакваме мнения/предложения в 30-дневен срок, считано от датата на публикуване на настоящото съобщение.

Лица за контакт от МТИТС: Димитър Димитров – началник на отдел „Управление на радиосъобщенията“, дирекция „Съобщения“, тел. 02/949 23 37, [email protected], и Любомир Панчев, тел. 02/949 21 93, [email protected].ВЪПРОСИ КЪМ ЗАИНТЕРЕСОВАНИТЕ СТРАНИ:

1. Какво, според Вас, е значението на услугата „ефирно разпространение“ от търговска и от потребителска гледна точка?

2. Като отчитате състоянието на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване в страната, бихте ли участвали в състезателни процедури за издаване на разрешения за изграждане на мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с национално покритие (до четири), при условие че до края на годината е осигурен безусловно свободен честотен ресурс в обхвата 470-694 MHz и че в процедурите са допуснати равнопоставено всички заинтересовани страни, напр., платформени оператори, радио- и телевизионни оператори, доставчици на съдържание?

3. Бихте ли участвали в състезателни процедури за издаване на разрешения за изграждане на мрежи за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване с регионално покритие, при условие, че до края на годината е осигурен безусловно свободен честотен ресурс в обхвата 470-694 MHz и че в процедурите са допуснати равнопоставено всички заинтересовани страни, напр., платформени оператори, радио- и телевизионни оператори, доставчици на съдържание?

4. По Ваше мнение какъв би бил икономически обоснования срок на валидност на разрешението/ята за изграждане на мрежи с национално и съответно, регионално покритие при условие, че законово допустимият първоначален срок е до 20 години?

5. По Ваше мнение какви би следвало да бъдат изискванията към участниците в състезателната/ите процедура/и, за да се осигури предоставянето на разрешение на предприятие, което да е в състояние да осигури надеждно ефирно цифрово телевизионно радиоразпръскване?

6. По Ваше мнение какви би следвало да бъдат критериите за оценка на предложенията на участниците в състезателната/ите процедура/и, за да се осигури надеждно ефирно цифрово телевизионно радиоразпръскване?

7. По Ваше мнение следва ли да се предприемат мерки от страна на държавата за осигуряване на устойчивото развитие на ефирното цифрово телевизионно радиоразпръскване? Ако да, моля посочете какви и от кои компетентни държавни органи?

8. Намирате ли за подходящо и съответно, възможно програмите на обществената и/или търговските телевизии да се излъчват, чрез една наземна цифрова мрежа (един мултиплекс)? Ако да, моля посочете при какви условия (напр., съотношение при резервиране на капацитет и/или наем на инфраструктура и/или прехвърляне на права на ползване върху честотен ресурс и/или други – моля, посочете)?

9. Смятате ли, че обществената телевизия – БНТ, следва да притежава правата върху ограничения ресурс – радиочестотен спектър за ефирно цифрово телевизионно радиоразпръскване?

10. Какъв, според Вас, е потенциала на рекламния пазар при ефирното телевизионно радиоразпръскване?

11. Какви, според Вас, трябва да са стимулите за телевизионните оператори, създаващи програми, да ги предоставят за безплатно разпространение, в т.ч., да се разшири броя на предоставените програми, чрез ефирни цифрови мрежи?

12. Смятате ли, че ако до края на 2015 г. е наличен свободен честотен ресурс в обхвата 470-694 MHz (по принцип достатъчен за четири ефирни цифрови мрежи), следва да продължи да се предоставя за нуждите на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване или за други електронни съобщителни услуги? Ако да, то какви (напр., интегрирани телекомуникационни услуги – цифрово телевизионно разпространение и IPTV/спътникови, кабелни и IPTV, и др.)?

13. Според Вас какъв би бил подходящият бизнес модел, при който успешно може да се реализира ефирното цифрово телевизионно радиоразпръскване като технологична платформа,  конкурираща се с кабелните, спътниковите и мобилните платформи, предоставящи телевизионни услуги?
Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 783
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 22 Юли 2015, 22:37

В България всичко става по бавно и с скандали/ма нащо вече е за книгата на гинес :D
Аватар
cifronim
500+
500+
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Дек 2011, 18:22

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот cifronim » 23 Юли 2015, 14:45

Очаквано. Сега ще им вземат лицензиите, ще изкупят мукса на бнт и ще качат на него каналите от другия мукс. Най-накрая ще имаме 1 мукс натоварен на макс :D Макар че в мен се прокрадва съмнение, че тв7 и нюз 7 ще продължат..... досега реално не плащаха нищо за излъчване, а след одържавяването ще трябва да си платят за да ги има :Hmmm
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 23 Юли 2015, 17:04

cifronim написа:Очаквано. Сега ще им вземат лицензиите, ще изкупят мукса на бнт и ще качат на него каналите от другия мукс. Най-накрая ще имаме 1 мукс натоварен на макс :D Макар че в мен се прокрадва съмнение, че тв7 и нюз 7 ще продължат..... досега реално не плащаха нищо за излъчване, а след одържавяването ще трябва да си платят за да ги има :Hmmm

И как ще стане излъчване на 1 мултиплекс на толкова канали? Нали знаеш, че още от 2013г. мукса на БНТ е напълно натоварен?
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3736
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ЖОРО » 23 Юли 2015, 17:56

Cifronim говориш абсолютни глупости !!! вземи малко и научи медийно право .. :D :D :D :D
Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 783
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 24 Юли 2015, 16:12

Нюз 7 угасна /сега е черен екран... :Hmmm
CrazyT
100+
100+
Мнения: 373
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот CrazyT » 24 Юли 2015, 17:50

Ще вземат на всички лицензите.
Но не знам кой ще се яви на конкурс ?
Монополо става все по-голям откакто Виваком купи Близу.

Ако незнаете как се прави бозата проследете КРС,СЕМ и компания !

Според вас кой би кандидатствал за МУХ ?

П.С. То те така чупиха тъпомера в тази държава,че няма смисъл да коментираш вече.
Върват заплати за 17 000 лв. ние се дъвчим ! За кво ??? СЕМ И КРС са щасливи хора с добри приходи а ние се караме за шуробадженащината в КРС,СЕМ и МТИС.

Лека вечер живи и здрави !
manechi
100+
100+
Мнения: 301
Регистриран на: 08 Мар 2013, 12:30

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот manechi » 24 Юли 2015, 18:31

МУХ - май много мухи има в главите ви ! Научете се , по- точно постарайте се да пишете нормално, не като от "майлата"!
CrazyT
100+
100+
Мнения: 373
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот CrazyT » 24 Юли 2015, 18:38

Това е цитат ако потребителя си промени мнението:
manechi написа:МУХ - май много мухи има в главите ви ! Научете се , по- точно постарайте се да пишете нормално, не като от "майлата"!


По-горе коментара съдържа обида и не обеснява грешката !
МУХ,MUH е съкратено МУЛТИПЛЕКС: Towercom,НУРТС ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, „ФЪРСТ ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, HD MEDIA SERVICES LTD господине.

Моля Админа да вземи мерки.Всички са много велики ами си правят бройката на коментарите с малоумни и безсмислени забележки.
Аватар
expert
100+
100+
Мнения: 154
Регистриран на: 17 Яну 2011, 19:39

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот expert » 25 Юли 2015, 00:23

Някой знае ли защо News7 не излъчва, технически проблем ли има или вече няма да се излъчва?
Аватар
thebest
100+
100+
Мнения: 201
Регистриран на: 09 Авг 2008, 19:06
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот thebest » 25 Юли 2015, 03:24

контакти
Офис
бул. "Цар Борис III" №159 1618 София, жк. "Бъкстон"
02/ 816 27 15
[email protected]
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2517
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот GIF » 25 Юли 2015, 09:21

News7 по Булсатком излъчва нормално - без прекъсвания.
За сега News7 изчезна само от мултиФлекса ! :D
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3096
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Stani » 25 Юли 2015, 11:35

CrazyT написа:Това е цитат ако потребителя си промени мнението:
manechi написа:МУХ - май много мухи има в главите ви ! Научете се , по- точно постарайте се да пишете нормално, не като от "майлата"!


По-горе коментара съдържа обида и не обеснява грешката !
МУХ,MUH е съкратено МУЛТИПЛЕКС: Towercom,НУРТС ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, „ФЪРСТ ДИДЖИТЪЛ” ЕАД, HD MEDIA SERVICES LTD господине.

Моля Админа да вземи мерки.Всички са много велики ами си правят бройката на коментарите с малоумни и безсмислени забележки.

Не го е видял Георги, той ще му даде да се рабере :D
Аватар
yuliqn
500+
500+
Мнения: 783
Регистриран на: 30 Авг 2014, 08:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот yuliqn » 25 Юли 2015, 12:22

Нещо определено ще искочи?!Дано нюз 7 данего спрат че,той крепи разнобразието :Hmmm в ефира...
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 25 Юли 2015, 13:18

yuliqn написа:Нещо определено ще искочи?!Дано нюз 7 данего спрат че,той крепи разнобразието :Hmmm в ефира...

Как е възможно да си толкова неграмотен?

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 5 и 0 госта