BBC No More :(

Ефирът на България и съседните страни - за радиоприемането вкъщи и в колата, със сложни антени или с радиото на телефона, феноменални далечни приеми и изненадващи пробиви над Стара планина
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 19 Сеп 2008, 17:54

I'm a Bulgarian but I'm writing this post in English because it concerns only the English speaking community in Sofia.

BBC was the only radio station bold enough to tell the news as objective as possible!

Now is is stopped! Can you believe that? Are we living in 2008 or back in 1988 under government censorship?

We're receiving hundreds of other news stations but not the World's main news station!

This reminds me of the old days when we were forced to secretly listen to BBC with the volume down :(

It can still be received online (http://www.bbc.co.uk/worldservice/) but it was my main source of info while driving my car.

Now it is gone! RIP! :'(
Аватар
deian
100+
100+
Мнения: 490
Регистриран на: 02 Юни 2005, 20:18
Местоположение: Русееееее :)

Re: BBC No More :(

Мнениеот deian » 20 Сеп 2008, 11:26

People, look who is our prime minister :Hmmm
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

Re: BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 20 Сеп 2008, 12:28

Personally I think that the language is unimportant when we speak of the World News.

English happened to be the world's common language these days and this makes it suitable for presenting the world news and events all over the world.

Often BBC has disputes with phone callers from around the world (Africa, Asia, Europe, etc.) and the only language which can be used for these purposes is English. I can't imagine how a live phone call conversation can be translated into another language - Bulgarian for example?

People who don't know English these days have access to a very limited and censured information anyways so they can perfectly well listen to the Bulgarian news stations.

Stopping of the BBC station is a big lost for the whole Bulgarian nation and sooner or later this will lead to desinformation and wrong understandings of the world's problems.

I really hope that this is a temporary situation which will be resolved soon.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: BBC No More :(

Мнениеот bubic » 21 Сеп 2008, 08:58

Не,не е временно спирането на ББС-УСървис. По-лошо беше спирането на българската емисия,а тази на английски нали трябва да се плаща,ти как мислиш,кой я плащаше. Плюс това,изключително е малък броя на разбиращите и говорещите английски в София,както и в страната. Както и немски,така и френски. Плюс това,сега ти можеш почти винаги да слушаш това радио по нета и сателита. Плюс това,информацията до голяма степен се дублира по български и други медии,верно,не всичко,но какво да се прави. Плюс това,че дори говорещите английски да са информирани много добре,тази информация не може да повлияе на нищо в България. Тази страна е НЕПОВЛИЯВАЩА се от нищо. Дори Радио Свободна Европа да пуснат,дори денонощно да работи,дори покритието да е 100%, резултатите ще са отново скромни и слаби. В България е силна само дивотията,тя няма граници и много успешно се развива,резултатите са пред очите на всички. Тя е развита във всички области на живота,може ли някой да посочи нещо,което не е завладяно от тази напаст,ще е интересно. И понеже отговорни хора в силните и водещите страни знаят тези неща,както и много други,които ние не знаем,са оставили тази държавица почти на самотек. Нашата страна не се плаши от нищо,никой у нас не се съобразява с никого и с нищо. Така че, загубата на ББС е почти незначителна за мнозинството от хората у нас,а такива като теб са ,за съжаление много малко,ама изключително малко и ще ставате още по-малко,такава е генералната линия,а сети се на кого????
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: BBC No More :(

Мнениеот Lupus » 21 Сеп 2008, 10:38

bubic написа:.........
В България е силна само дивотията,тя няма граници и много успешно се развива,резултатите са пред очите на всички. Тя е развита във всички области на живота,може ли някой да посочи нещо,което не е завладяно от тази напаст,ще е интересно.
........

Тук си много прав! Ако дивотиите ни ставаха за експорт, щяхме да сме като арабите с петрола. :D
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: BBC No More :(

Мнениеот radiator » 21 Сеп 2008, 12:26

Колеги за какво говорим, имаме президент, който е най-големият продажник в държавата, откровено прост човек, без елементарно поведение на държавник, имаме премиер, на който премиерският пост му е първата месторабота, регулатор на сектора, който е по-продажен от някой просяк...
Спряганият за бъдещ премиер не може да скалъпи едно грамотно изречени, държи се като мутра от началото на 90-те.
Актът по натиска за спиране на ББС показва липсата на елементарна свобода на словото. Не е въпросът, че видите ли имало 1% рейтинг и на кого било нужно ББС... Българската редакция си изпълни функцията, но е факт, че в почти всяка столица в света има предавател на ББС Уърлд сървиз. Това е основното право на хората за свободен достъп до друг поглед върху информационния поток, а ББС е доказан и общопризнат лидер в това отношение. Мислите ли, че имаме повече нужда от 3 рок-станции, 3 фолк станции, и още няколко за музика от 90-те повече от предавател на ББС?
Остава да натиснат и Дойче веле да спре. Аз ще разчитам на това, че германците, понеже повече са имали работа с бъргарите и знаят що за боклуци са, няма да се подадат така лесно, както британците.. които като едни възпитани хора просто се оттеглиха. Лошото е, че ценните възпитани хора правят точно така, усмихват се и си тръгват... после се чудите защо българите и България са един безподобен, смърдящ варел на Европа.

Спирането на ББС показва отношението на държавата към свободата на словото изобщо. Естествено е, че има как да се слуша по интернет и на сателит, но не е там работата. То и едно време имеше как да се слуша, стига да искаш, макар и по-трудно.

Незначителните на пръв поглед неща, детайлите, са най-важните. Едно незначително на пръв поглед и силно критикувано от "общественото мнение" политическо решение преди години даде ход на интеграцията на България към западния свят, просто пример. А сега мрънкат всички - бе как може да се вземе нещо от евро-парите.

ББС е върхът на айсберга. Тези от вас, които са имали досег до националните медии (така наречени) може да са чували за каква безпрецедентна цензура става въпрос... и то с телефонни обаждания от президент, министри и т.н. Хвърчат глави, заповеди за уволнение, свалят се предавания и т.н.

Но... честно казано, българите си го заслужават това.. жалко за малцината, които по стечение на обстоятелствата трябва да сърбат попарата, надробена от голямата група пропаднали, освирепели от собствената си морална, битийна и като следствие битова безпомощност балкански говеда. Естествено, че има много по-зле от България, идете в Пакистан, Индия... Китай - невероятна мизерия, мръсотия, простащина, беззаконие, неграмотност... но в Европа да се случва това, в така наречената независима България - потресаващ е стремежът на българина да си е нищо повече от скот.
И като гледам днес големите стремления да се отбележи "Независима България"... що за фарс... С тия пари за "празненства" да бяха организирали една образователна кампания на тема "как да живеем по-добре, това зависи и от самите нас"...
6 "лъча" студенти тръгнали към Търново.. а онзи простак Цонев пита някаква студентка по БНТ1 какво мисли за независимостта днес, каква е нейната роля при новите геополитически услония и членството в ЕС... какво отговори студентката - издекламира си текста от учебника за "ролята на независимостта в историята на Третата българска държава"... ПОТРЕС!!!!

Ето затова трябва ББС, там има изказ, маниер, език, образование, поглед, култура, анализ, взаимовръзка, история, бъдеще... затова е ББС, както се казва...
Къде намираме това? По Дарик??? Или по БНТ??? Или БТВ??? където едно обаждане от Гоце турчето и предаване пада??
Въпросът е гражданинът да има правото на избор, а дали, как и защо - това е неговото право. Абсурдно е държава член на ЕС и НАТО да спре излъчване на Британската корпорация за радио и телевизионно излъчване, защото нямала предавания на български език и по този начин не изпълнявала лицензията си... Чакайте бе прости хорица в СЕМ, английският език е един от официалните в ЕС... не може да разсъждаваме като преди 30 години.
Къде е проблемът да се измени лицензията? В това, че някой от смърдящите българи е решил да използва ресурса...

А лицензионните условия на радио "Тангра", спечелило конкурс?? И после превърнало се в спортно радио, а още по-късно във фолк станция? просто пример... А Инфо радио? Отново с КОНКУРС!!!! Айде, ББС беше по междуправителствена спогодба... но лицензии с КОНКУРС?!?!?!
UGLY_BOY

Re: BBC No More :(

Мнениеот UGLY_BOY » 21 Сеп 2008, 17:05

Да, това, че спряха BBC е отвратително. За щастие RFI и DW си вървят. В интерес на истината, и в Румъния ще спрат програмата на румънски, но едва ли ще се прекрати излъчването на сигнал. В интрес на истината, слушал съм повече британската програма, отколкото българската. Смятам, че беше/е изключително кадърно направена. Жалко.
Иначе, пичът целенасочено пише на английски - в случая това си един вид обществена сатира. Предлагам темата да не се премества.
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

Re: BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 21 Сеп 2008, 23:58

Радвам се че не съм единственият останал Българин на който му липсва BBC :)

Истината обаче е че повечето Българи предпочитат да слушат чалга отколкото да имат ясна и обективна представа за света :(

Мисля че не е редно да се обвинява Правителството - то е избрано от народа и прави това което иска народа, а по-голямата част от народа предпочита чалгата пред BBC :(

Жалкото е че малцинството което харесва BBC са все кадърни и свободомислещи хора и именно решения като това ще накарат тези Българи да емигрират в чужбина :(

Аз все още пазя надеждата че в България хората имат бъдеще, но не знам докога ...
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: BBC No More :(

Мнениеот radiator » 22 Сеп 2008, 00:35

Един от големите проблеми на българите е, че се наричат "народ". Има по-правилно понятие, такова което използват развитите страни - нация, общество, гражданство...
Както неведнъж съм казвал тук, народът има една единствена черта, чака да дойде някой да го "оправи". Оправянето по правилото, валидно на изток, става само отзад. С такъв премиер - съвсем (нищо лично). Така нареченият народ не осъзнава, че той е държавата. А държавата като такава има само няколко основни задължения - да ти осигури паспорт, граници и полиция. Останалото е в ръцете на обществото...

На мен ББС не ми липсва, защото има как да го слушам и го слушам. На 91.0 дори много рядко съм го слушал... Т.е. тезата ми е, че на тези които слушат ББС то няма да им липсва. То е на клик разстояние, при това в цялото му разнообразие, защото World Service е една много малка и рестриктирана част на това, което предлага ББС като програминг. Чрез уеб или сателит слушателят може да получи достъп до всички програми, в които са включени изключително много жанрове и на журналистиката, и на музикалното, театралното и други изкуства, спорт и т.н.
Жал ми е за стадото субекти, които мизерстват много сериозно във всички аспекти на битието и се тюхкат "как така все става", а не осъзнават, че те сами са се нахендрили и ще продължават да се нахендрят...
Но шоуто е яко за гледане иначе...

Те дори не осъзнават какъв е проблемът в това, че спряха ББС... проблемът не е в самото спиране като такова. Един човек, за да слуша ББС, значи има достатъчно на втория етаж, така че ще си намери начини да слуша.
Проблемът не е в чалгата или интересите на "народа". ББС и чалга да пускаше, пак щяха да го спрат.
Проблемът е в грубото потъпкване на свободата на словото и независимите медии, по-точно медиите, които няма как да се манипулират така, че да са послушни. Опасно е, че се случва това... Но на българите това изобщо няма да им направи впечатление.
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

Re: BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 23 Сеп 2008, 17:26

На мен лично ще ми липсва BBC на 91.0 защото го слушах основно в колата докато пътувам от/към работа всеки ден.

Иначе има много други начини за слушане (Internet, Sattelite, Cable, etc.), но те не стават за в кола.

Може ли някой да ми препоръча начин за слушане на BBC в кола? Аз имам една идея - да го записвам предния ден и след това да си го пускам в колата с един ден закъснение, но се чудех дали няма и по лесен начин? Примерно с WiMax + PDA?

Мерси :)
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: BBC No More :(

Мнениеот radiator » 23 Сеп 2008, 20:46

На този етап - трудно през WiMax. В момента няма и такива устройства (все още).

BBC имат страхотни подкастс, така че е много лесно да си качиш съдържание, ако имаш Apple устройство - iPhone или iPod - съвсем.
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

Re: BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 23 Сеп 2008, 22:02

Струва ми се че намерих решението: Nokia N810 WiMAX Edition

Идва с вграден player за "streamed media content" и на една от снимките се вижда именно BBC:
http://www.engadget.com/photos/hands-on-with-the-nokia-n810-wimax-edition/729806/

Мисля да пробвам с NEXCOM (http://www.wimax.bg/).

Ще пиша после дали е станало добре.
Antoan
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 19 Сеп 2008, 17:23

Re: BBC No More :(

Мнениеот Antoan » 25 Сеп 2008, 16:08

Оказа се че WiMAX мрежата не е подходяща за streaming media поради технически причини, но пък се появиха други две алтернативни решения за слушане през GSM (EDGE) мрежата:

1) Nokia Internet Radio (подържа се от N-Series телефоните на Nokia)
2) iRadio (подържа се от iPhone и iPod)

Тези дни ще ги пробвам и двете и ще споделя впечатления.

Ако някой ги е ползвал ще ми е полезна всякаква информация - например, по колко трафик на минута правят защото засега цената на мобилния Internet в България е на MB.
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: BBC No More :(

Мнениеот martintzvetomirov » 25 Сеп 2008, 19:44

В един друг пост ти писах за радио през Vodafone LIVE! на Mtel. Общо взето, ако не слушаш през Vodafone LIVE! няма сметка. Цената ти е 20 ст за 100 KB, а радиото дори да е 56 kB (=7 KB), означава че за 1 минута радио ще платиш 84 стотинки. Имай предвид, че 56 kB е доста лошо качество.
Аватар
m3gab0y
1000+
1000+
Мнения: 1618
Регистриран на: 08 Ное 2008, 03:51
Местоположение: BG/DE/UK
CONTACT:

Re: BBC No More :(

Мнениеот m3gab0y » 08 Дек 2008, 03:41

И ще лагва и дропи като за световно. Особено през мрежата на МТЕЛ е огромен ад дори един IRC клиент да го оставиш включен - може още след първия светофар клетката на която се закачаш да реши да не ти пусне EDGE или да ти дропне сесията и да трябва да се рекънектваш (ако си с Windows-ки PDA - жална ти майка!!!!)
И за капак е толкова евтино, че ти се плаче след 1 минута слушане за което ще платиш поне 1 лев защото мтел обичат да ти броят оувърхеда и други служебни броадкаски за трафик умножен и закръглен по гадна схема. Например за служебно синхронизиране което е 50 байта между теб и клетката мтел ти отчита 1-2 кб. Като има такива неща на всяка секунда става интересно!
FM-RX:
@Home: Sony XDR F1HD + 1/2 Wave Open Dipole antenna
@Car: Sony DSX-A50BT + 1/4 Wave antenna
@Mobile: Sony Xperia-Z with SpiritFM Unlocked + Logitech UE 350 earphones
WiFi RX/TX:
@Home: 2xAirlive N.Power + 5db ant.
@Laptop: Alfa AWUS036H + 10db ant.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта