Страница 1 от 3

Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 09:39
от ste_fun
Здравейте! Отскоро съм абонат на Виваком SAT TV. :Baby От време на време ми се смущава (пикселира) картината. Срещу мен на блока, малко встрани от посоката на сигнала има базова станция. Може ли тя да е причината? И изобщо какви вредни шумове се излъчват от там и доколко това пречи?
Моля не коментирайте за вредното влияние на GSM-ите и как ми се "пържи" мозъка - в нета има доста по темата. По-скоро ме интересуват технически 8) коментари... Благодаря!

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 10:20
от Halfdead
Не разбрах въпроса на колегата, премахнах си мнението. :D

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 12:03
от Lupus
ste_fun написа:Здравейте! Отскоро съм абонат на Виваком SAT TV. :Baby От време на време ми се смущава (пикселира) картината. Срещу мен на блока, малко встрани от посоката на сигнала има базова станция. Може ли тя да е причината? И изобщо какви вредни шумове се излъчват от там и доколко това пречи?
Моля не коментирайте за вредното влияние на GSM-ите и как ми се "пържи" мозъка - в нета има доста по темата. По-скоро ме интересуват технически 8) коментари... Благодаря!

Най-кратко отговора е НЕ. Сигнала се приема от спътник с параболична антена с много тесен ъгъл на насоченост. Тя не може да приема странични сигнали, освен ако не идват точно от същата посока. Пикселизацията най-често се дължи или на загуба на сигнал (слаб сигнал или лошо насочена антена) или загуба на синхронизация в приемника (калпав приемник).

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 12:44
от ste_fun
"Клетката" е на 50-60 м от мен и подозирам, че от нея се "набиват" някакви сигнали особено вечер, когато има повече трафик и мощността и е повишена. А и конвертора е като фуния и е възможно горното. По-скоро въпроса е на какви честоти се излъчва и дали е възможно някакви хармоници на основната/ите честота/ти да се "разсейват" наоколо като облак/поле - все пак това си е антена! друго обяснение нямам няма таксита (чинията е на 7-ми ет. и е добре настроена), приемниците са далеч от ел-инсталацията.

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 13:01
от Lupus
Има ли обърната антена на клетката директно към твоята чиния?

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 13:06
от ste_fun
не, но предполагам, че като ги настройват тия, ги правят с кръгова диаграма, така че май няма значение... :-\
Питам се дали ако сложа по-голяма чиния няма да помогне - от 60 на 80-100 см? :Hmmm

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 13:12
от elektrik
Ако действително базовата станция ти смущава сигнала, с по-голяма антена ще имаш още по-големи смущения.

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 13:21
от ste_fun
Идеята ми е да "засиля" нивото на сигнала с по-голямата отражателна повърхност на чинията и той да доминира над идващите отстрани смущения, които предполагам, че "влизат" директно в конвертора. :Hmmm

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 13:52
от deian
Кой ти настройва антената, че вивакомци много не се справят - от това ти е проблема :D
Колко dB ти дава на някой от транспондерите?

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 14:33
от Lupus
ste_fun написа:не, но предполагам, че като ги настройват тия, ги правят с кръгова диаграма, така че май няма значение... :-\
:Hmmm

Диаграмата на една антена се определя не от настройващия, а от конструктора и! Диаграмите на тези антени са секторни.

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 20:09
от ste_fun
deian написа:Кой ти настройва антената, че вивакомци много не се справят - от това ти е проблема :D
Колко dB ти дава на някой от транспондерите?

АЗ - постарал съм се... 13.1dB на 2-ри (11550 МHz). Повече не може :-[

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 31 Яну 2011, 23:17
от emokey
Колега, цялата работа е от Бибаком. Сбъркал си и то много като си отишъл при тях. Нито каналите им разнообразни, нито монтажа им е като хората. Кажи ми къде гледаш испанското, италианското и германското футбулно първенство ? Какво изкаш от хора които доскоро са прокарвали телефонни жици. Истината е Б........м. :Clap

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 01 Фев 2011, 00:38
от ogibo
emokey написа: Кажи ми къде гледаш испанското, италианското и германското футбулно първенство ?

А къде е писал че въобще гледа футбол?

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 01 Фев 2011, 01:00
от elektrik
Аз също негледам футбол и грам не се интересувам. Не, че съм привърженик на БТК, но ако имаш нет+цифрова тв е изгодно! Е вярно, че нета не е като хората, но го има винаги, в студ и в пек. Монополист са и трудно някой ще ги стигне, защото за навсякъде. Може би имат най-много приходи след ЧЕЗ.
А сега малко по темата...
Диаграмата на една антена се определя не от настройващия, а от конструктора и! Диаграмите на тези антени са секторни.


Доколкото знам е така, но са 3 разположени на 120 градуса и излъчват на 360 градуса...може и да вкарват смущения...но честотота от спътника е в пъти по-висока отколто тази на базовата станция. Аз бих завъртял антената в друга посока, където да хвана някакви програми и бих сравнил с предишното положение. Или просто да се консултираш с някой около теб, който има офсетка.

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 01 Фев 2011, 08:40
от Lupus
elektrik написа:.....
А сега малко по темата...
Диаграмата на една антена се определя не от настройващия, а от конструктора и! Диаграмите на тези антени са секторни.


Доколкото знам е така, но са 3 разположени на 120 градуса и излъчват на 360 градуса......

Това не е така! Не са 3, а се слагат толкова, колкото трябват за покриване на съответното направление (обикновено 4, но може да са и само две). Диаграмата на излъчване на една типична base station antenna е с насоченост HOR/VER: 65/15? . Ето тук всички параметри на една типична антена: http://bobototel.manufacturer.globalsou ... ntenna.htm

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 01 Фев 2011, 12:13
от ste_fun
Доколкото знам е така, но са 3 разположени на 120 градуса и излъчват на 360 градуса...може и да вкарват смущения...но честотота от спътника е в пъти по-висока отколто тази на базовата станция. Аз бих завъртял антената в друга посока, където да хвана някакви програми и бих сравнил с предишното положение. Или просто да се консултираш с някой около теб, който има офсетка.


Това е STB на виваком и май не може да се хване друго освен пакета.... не съм пробвал. Вече съм говорил и чакам да ми доставят по-голяма чиния - 85см. като я монтирам ще "докладвам" резултата. :Icecream

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 01 Фев 2011, 12:48
от LZ2GPB
emokey написа:Истината е Б........м. :Clap


Част от истината ми е на подписа. :)

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 02 Фев 2011, 12:37
от ЖОРО
Като почнете да бращолевите края му се не вижда човека пита и отгова е ДА
щом е на 50-60м възможно е сигнала на клетката да е силен и да влиза в конвертора по междинната честота.. т.е 11468 = 1718
11550 = 1800
и любимия 11632 = 1882

не мисля че на 11468 имаш смущения по вероятно е те да са на 11550 което значи че множе и да е DECT телефон на 11632 се смущават от клетките на VIVACOM

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 02 Фев 2011, 18:57
от Lupus
ЖОРО написа:
.........
не мисля че на 11468 имаш смущения по вероятно е те да са на 11550 което значи че множе и да е DECT телефон на 11632 се смущават от клетките на VIVACOM

Това би ли го обяснил без бръщолевене, а с числа?

Re: Пречат ли базовите станции на SAT TV?

Публикувано на: 04 Фев 2011, 19:33
от ste_fun
ЖОРО написа:Като почнете да бращолевите края му се не вижда човека пита и отгова е ДА
щом е на 50-60м възможно е сигнала на клетката да е силен и да влиза в конвертора по междинната честота.. т.е 11468 = 1718
11550 = 1800
и любимия 11632 = 1882

не мисля че на 11468 имаш смущения по вероятно е те да са на 11550 което значи че множе и да е DECT телефон на 11632 се смущават от клетките на VIVACOM

Точно това питах....БЛАГОДАРЯ! както писах по-горе, взех по-голяма (80 см) антена и в неделя смятам да я монтирам и ще кажа резултата.