Регулаторната политика на СЕМ – сън в зимна нощ!

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 2744
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
CONTACT:

Регулаторната политика на СЕМ – сън в зимна нощ!

Мнениеот BestRadio » 06 Дек 2010, 20:41

Наскоро четейки решения на станалият прословут и скандален орган, отново се пробуди съмнение, освен че да служи в полза на нечии лобита (предимно кръговете около АББРО), дали и изобщо върши качествено своята работа – най-вече по опазването и развитието на българския радиоефир.
Видно от доклада на отдел „Мониторинг” четем следните факти:
От предвидените за наблюдение 101 програми реално прослушани са 91. Установено е, че пет програми не се разпространяват в наблюдавания период, 1 е заличена, а други четири – са предоставили дискове без записи.
Да, налице е пълна количествена ефективност, но пък изводите са плачевни!!! Не буди ли у Вас недоумение, каква е тази наглост у 4 от операториte, които изпращат празни дискове, а СЕМ дори не предприема санкция затова!? Картинката става още „по-мила”:
От прослушаните общо 168 програми 22 са самостоятелни, а 146 са от 18 “радиовериги”.
Дотук с милите думи – истината е плачевна според същия доклад:
33 програми спазват профила си (това са 16 от самостоятелните програми, 9 програми на “Фокус-Нунти” ООД и по 4 програми от “Зи рок” и “Радио 1 рок”). Три програми – “Радио Силвър” Враца, “Алфа радио” Варна и “Радио Скай” Видин се придържат частично към него. Останалите 132 програми не спазват програмния си профил.
Ето тук ясно проличава колко са ефективни действията и предписанията (ако се правят) на СЕМ... Картинката доказва, че нещата са оставени без контрол – лицензира се и се прелицензира на килограм (както ще видите по-долу). За съжаление безсилието е двустранно – и в операторите, и в СЕМ. Едните просто използват радиото като удобен и бърз начин за печалбам предимно в разрез с очакванията и вкусовете на аудиторията. Другите – просто по никакъв начин не следят навременно за отклонения от спазването на програмните характеристики, стигна се до парадокс новолицензирана програма от конкурсите през 2006г. за почти 1 година да сменя неколкократно първоначалнозаявения профил и впоследстие да изчезне от ефира. През периода 2001-2010 бяха закрити и продадени/преобразувани на т.нар. „вериги” 15 програми с повече от 1 честота и около 25 местни програми... Повечето от тях уникални сами по себе си и то с най-разнообразен формат – музикални програми с определена профилираност (класика, джаз, клубна музика); news & talk; спортни програми; общ профил с регионална тематика... Сега изчезват и чуждите програми – някак накрая от срам СЕМ реши да праща писма в защита, с простодушния мотив: „да е ясно, че Съветът не се е отнесъл с безразличие към този акт”...

И понеже стана дума за прелицензирането – ето няколко примери от 2010 по отношение на местни програми... Как се прелицензира (удължава с 15 години срокът на лицензиите) и с какви мотиви! Просто онагледяващи примери... Но пред това да погледнем какво се случи в последните дни!!!
„Мойра” ООД иска удължаване срока на притежаваната от дружеството
лицензия за гр. Видин, наименование на програмата „Радио Скай”, с политематичен профил. Операторът информира, че поради икономическата ситуация изпитва затруднения да подготви „предаванията според изискванията за политематичен профил” и пита какво е необходимо, за да промени профила на радиопрограмата... В този момент няколко от членовете на СЕМ „изненадващо” се досещат, че досега не е било изисквано доказване на финансова обезпеченост, по отношение на операторите, желаещи удължаване сроковете на лицензиите им... Всъщност, ако нелепото второ писмо от Радио Скай не бе акцентирало на „финансови затруднения”, едва ли биха се досетили добреплатените дами и господа „семкаджии”... За жалост горепосоченият оператор си вкарва лек автогол, тъй като редица загиващи оператори, вече си гарантираха 15 години живуркане в ефира, с възможност един ден да се оттърват от „бремето” си срещу прилична сума! Ето и обещаните факти, за някои е очевадно изнемогването и липсата на перспектива, но тогава регулаторът е бил сладко задрямал.. може би и други стимули са помогнали...

1. Радио Фаворит – Велико Търново
Съветът, като взе предвид, че излъчваната програма се е утвърдила на местния пазар; изпълнява поетите в лицензията ангажименти към младежката аудитория и има лоялна аудитория; както и че медията покрива разнообразните потребности от музика, информация, образование и култура, счете че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.
Каква ти музика... че да намесваме култура и образование – всеки знае жанровият подбор на това радио с монозвук?! И ако това е разнообразие и потребност... Quo Vadis, народе!

2. Радио Бумеранг – Банско
Съветът, като взе предвид, че програмата се разпространява успешно;
политематичният й профил способства за задоволяване интересите на най- широката аудитория, посредством, което тя е водеща сред програмите, излъчвани в района на общините Банско и Разлог; ползва се с подкрепата на местните рекламодатели, счита че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.

И тук поредната халтура, с новини и 1-2 водещи минава с лекота „препятствието”... С какво способства, така и не става много ясно – това, че е политематичен на книга профил, на практика едва ли означава ефективност...

3. Радио Сигнал плюс – София
Съветът, като взе предвид, че излъчваната програма се е утвърдила на
регионалния пазар; има лоялна слушателска аудитория; изпълнява заложените в лицензията програмни характеристики, свързани с културни, научни, образователни и музикални развлекателни предавания счита че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.

Наука, култура, образование... редом с чалгата?! Не ми се връзва – я да видим все пак: http://signal.bg/... Е, не се очудвам – радиото винаги е било с протекции – преди собственост на Радосвет Радев, макар и с подставени играчи – сега със собственик близък до Радио Вероника и Communicorp!

4. Радио Катра ФМ – Пловдив
Съветът, като взе предвид, че програмата се е развила и утвърдила успешно на местния пазар; има лоялна аудитория; подкрепя различни кампании с обществено значение и е съорганизатор в редица събития с местен характер, счита че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.
Наистина от малкото местни програми запазили през годините постоянство и новаторство. Разчупена програма, застъпваща напълно прокламирания профил и съвсем заслужено, макар и единствено локално, изпреварва доста от веригите, имащи ефир „под тепетата”

5. Радио Метроном - Хасково
Съветът, като взе предвид, че излъчваната програма се е утвърдила на местния пазар; програмният профил се развива успешно според специализацията му (информационно- музикален), и удовлетворява потребностите на аудиторията от информация и развлечение; както и че доставчика на радиоуслуги е традиционен партньор на редица културни събития и благотворителни кампании, счете че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.
Какво виждаме тук, с леки корекции досущ същите мотиви, както и за Катра... само, че освен приятелските контакти май друго общо между двете няма... Да не говорим, че това „радио” в ни най-малка степен не спазва параметрите на лицензията, а 80% от компонентите дори не присъстват... Защо на едно радио като Скай, изпълващо макар и частично изискванията по програмен лиценз се изисква финансова обосновка, а на това подобие, работещо с втора употреба техника и Winamp като „програмен софтуер” никой ни най-малко не обръща внимание!?

6. Радио Романтика – София
Съветът, като взе предвид, че програмата е утвърдена сред аудитория в град София, през последните три години заема между трето и пето място по слушаемост; партньор е в редица проекти с български и чуждестранни институции, счита че не са налице пречки да бъде удовлетворено искането.
А тук?! Изисквани ли са доказателства, правена ли е проверка на тези партньорства, на тези „маркетингови проучвания”???

Оставям всичко това на Вашата обективна преценка и коментар!
programing122
500+
500+
Мнения: 643
Регистриран на: 10 Юли 2010, 18:29

Re: Регулаторната политика на СЕМ – сън в зимна нощ!

Мнениеот programing122 » 06 Дек 2010, 21:13

Много истина си събрал във темата!
Браво за труда!
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Регулаторната политика на СЕМ – сън в зимна нощ!

Мнениеот Lupus » 06 Дек 2010, 22:08

Чий е този анализ??? Готов ли е BestRadio да потвърди, че това са негови думи и текст???
PS. Но ако е така - моите най-искрени поздравления!!!
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 2744
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
CONTACT:

Re: Регулаторната политика на СЕМ – сън в зимна нощ!

Мнениеот BestRadio » 13 Ное 2017, 12:50

СЕМ ще обяви резултатите от проведен надзор за спазване на условията на индивидуални лицензии за доставяне на радиоуслуги за следните радиопрограми: Нова-Нова Загора; КАТРА ФМ; Радио 999; Зетра; Фолк радио; Енерджи Монтана; Резонанс Елена; Ултра - Благоевград и Вега плюс - Благоевград.
Най-любопитен ще бъде анализът на нестартиралата програма в Елена...
Следва да отправим питане кога ще има надзор и на програми, които системно не спазват лицензиите си - Ауреа, Ритъм+, Гея, В99, Метроном, Антола, Беркк и др.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта