Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки за н

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
geno vatanas
100+
100+
Мнения: 144
Регистриран на: 15 Дек 2006, 13:33

Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки за н

Мнениеот geno vatanas » 28 Мар 2012, 09:14

Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки за незаконно радиоразпръскване
27 март 2012 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Начало / Медии
София. Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) започна извършването на проверки във връзка с получени сигнали за нерегламентирани излъчвания в обхвата за УКВ-ЧМ радиоразпръскване. Това съобщиха от комисията. Допълнителен контрол и инспектиране на радиочестотния спектър се осъществява както в работни, така и в почивни дни. С помощта на Националната система за мониторинг, изградена от КРС, се осигурява постоянно и резултатно наблюдение на радиочестотния спектър на територията на цялата страна.
КРС регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения в съответствие със Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Контролът е насочен към спазване на изискванията за ползването на радиочестотите, осигуряване на нормалната работа и равнопоставеност на законните ползватели на спектъра, както и гарантиране на качество на предоставяните услуги на крайните потребители.
Съгласно ЗЕС наземно радиоразпръскване на територията на Република България се осъществява единствено след издаване на разрешение от КРС за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс. Предвидените в закона санкции за нарушителите са в размер от 30 000 до 300 000 лв.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2514
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот GIF » 28 Мар 2012, 10:50

"С помощта на Националната система за мониторинг, изградена от КРС, се осигурява постоянно и резултатно наблюдение на радиочестотния спектър на територията на цялата страна."
При подаване на сигнали за нарушения КРС трябва да имз информация от мониторинга и да реагира веднага, ако осигурява "постоянно и резултатно наблюдение".
Времето се затопли и тръгват на разходки за "допълнителен контрол" за нещо, което се следи уж "постоянно".
Аватар
RADIOTO
500+
500+
Мнения: 939
Регистриран на: 27 Яну 2006, 09:49
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот RADIOTO » 28 Мар 2012, 13:05

А запознат ли е някой с техниката с която се извършва мониторинг или казано другояче не вярвам да ползват радиото на ГСМ-а за да разберат дали някой излъчва незаконно на УКВ.
И след засичането на "пиратско" излъчване, как се стига до предавателя?
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот UGLY_BOY » 28 Мар 2012, 13:45

Имат си кули с огромни антенни системи и убийствено селективни и чувствителни професионални приемници. Когато засекат някого, тръгват с бус, на покрива на който има пеленгатор, който би следвало да установи посоката, от която идва сигналът. Като разберат каква е тя, тръгват натам.
Аватар
RADIOTO
500+
500+
Мнения: 939
Регистриран на: 27 Яну 2006, 09:49
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот RADIOTO » 28 Мар 2012, 14:38

UGLY_BOY написа: ........убийствено селективни и чувствителни професионални приемници....................

Идеята ми беше:
Каква марка приемници ползват и кои модели на тези марки (ако са повече от една).
deni
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 18 Апр 2006, 20:00
Местоположение: trudovec
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот deni » 28 Мар 2012, 20:09

Софтуерът на мониторинга направо кърти :D Нека ЖОРО обясни системата колко е стабилна, той е запознат с нещата отвътре, така да се каже.
Изображение
Аватар
m3gab0y
1000+
1000+
Мнения: 1618
Регистриран на: 08 Ное 2008, 03:51
Местоположение: BG/DE/UK
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот m3gab0y » 28 Мар 2012, 20:12

Отдавна УКВ-то не е на мода. Да тръгнат да гонят по нета, там е по-интересно и изобилства от Пирати :-)

deni, софтуера им беше на windows 2000 базиран, сега е малко по-нов, и хардуера е базиран на grundig/philips чипове, т.е. по-добър от eton e1, sony xdr и подобните им приемници.

Е, сега, друг е въпроса, че мониторинг станциите може да се манипулират лесно, винаги може да се пусне фашив предавател, или да останат без нет, и тн. и тн.

Просто в България няма професионални/културни пирати, които си слагат антените и правят линк със инфраред или по wireless от неподозиращ съсед и тн., които на практика не могат да се проследят.
FM-RX:
@Home: Sony XDR F1HD + 1/2 Wave Open Dipole antenna
@Car: Sony DSX-A50BT + 1/4 Wave antenna
@Mobile: Sony Xperia-Z with SpiritFM Unlocked + Logitech UE 350 earphones
WiFi RX/TX:
@Home: 2xAirlive N.Power + 5db ant.
@Laptop: Alfa AWUS036H + 10db ant.
deni
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 18 Апр 2006, 20:00
Местоположение: trudovec
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот deni » 28 Мар 2012, 20:21

Мисълта ми беше, че се отчитат грешни данни, които в повечето случаи нямат нищо общо с действителността.
Изображение
gakal
100+
100+
Мнения: 456
Регистриран на: 04 Фев 2007, 15:04
Местоположение: Пловдив

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот gakal » 28 Мар 2012, 20:41

Дени, това е интересно твърдение, можеш ли да дадеш някакви примери ? :)
Юнак
1000+
1000+
Мнения: 1802
Регистриран на: 01 Дек 2008, 20:43

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот Юнак » 28 Мар 2012, 23:19

Да даде примери с реалните данни? Чуваш ли се какво говориш... :) - директно да прати КРС на готови адреси. Защо да им изкарва заплатите?
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот JukeBoxHero » 28 Мар 2012, 23:33

Намерих нещо интересно по темата в нета :Bounce .


"Ръководство за безопасно радиоразпръскване

Имате предавател, 1,2,3,10 или 50 вата. Питате се как да го използвам безопасно. Отговора на вашите въпроси, може би е тук. С това ръководство, ще се опитам да ви запозная с някои тънкости, които ще ви гарантират по-безопасно излъчване в ефира. Методика, по която ще можете да прецакате КРС и да ги накарате да осъзнаят, как висят безпомощно на издръжката на данъкоплатците, които все повече се питат има ли нужда от подобна институция!? Информацията по-долу е разделена на три части, а именно: Какво е КРС, Как се осъществява мониторинга и Как да ги прецакам. Започваме с първа част:

1) Какво е КРС:
Това е институцията, която би трябвало да регулира и контролира осъществяването на електронните съобщения. Контролът е насочен към спазване на изискванията за ползването на радиочестотите и осигуряване на нормалната работа и равнопоставеност на законните ползватели на спектъра, ( легалните радиостанции ) както и да гарантира качеството на предоставяните услуги на крайните потребители ( нещо, което не се е случвало никога в България). В тази администрация се помещават инДЖинери, които често си задават въпроса, като се знам какъв съм инжинер ме е страх да ида на доктор. Питате се как работи КРС? Работи, като мониторизира. Мониторинга се осъществява в стационарни и подвижни станции. В стационарните бази е разположена скъпа техника за мониториг, с която малцина служители на КРС могат да работят. С тази техника се следи ефира. Измерва се мощността на радиосигналите, девиацията им и куп други параметри, които няма да споменавам с цел да не се отклонявам от темата. Същата тази апаратура може да е разположена и в мобилна станция за мониториг или това са онези прословути пеленгаторни микробуси Мерцедес Спринтер с онова, като „гъба” на тавана.

2) Как се осъществява мониторинга:
Ако в някоя от станциите на КРС, случайно, ама съвсем случайно или по сигнал на „съвестни граждани”се появи информация за радиосигнал на определена честота и ако някой от служителите на институцията си направи труда да забележи на фона на всичкият бълвоч в ефира, започвайки от битовите смущения, минавайки през нахлуването на чуждите радиосигнали от съседните страни и свършвайки с зашумяването на ефира, се процедира по следният начин: от стационарната станция се определя посоката от която идва радиосигнала на нарочената честота, посредством въртяща се логопериодична антена, която е включена в измервателен уред, който автоматично спира въртенето на антената в момента в който сигнала е най-силен. Тази система ще я нарека за по-разбираемо пеленгатор. Спре ли антената, това означава, че посоката към която е обърната в момента на спирането е посоката от която идва сигнала. Технически вече имаме констатирано и документирано в стационарната станция нарушение на регулацията, сиреч имаме пиратско излъчване засечено от КРС по дата час място на засичане и.т.н., но още институцията не знае най-важното, а именно - от къде идва сигнала? За да се установи това се използва подвижната станция- пеленгаторният микробус, който за краткост от тук нататък, ще я наричам просто „бус”. Той се отправя по посока на сигнала, която вече са определили в стационарната станция. Задачката на служителят на КРС е от тук насетне да намери подходящото място за пеленговане. Какво означава това? В движение се следи сигнала, след като той значително се засили трябва да се намери подходящо място за пеленговане. Какъв е критерият за място за пеленговане? Това трябва да е открито място в близост до което няма сгради, които да отразяват сигнал и да обърква пеленгатора. Трябва да имаме колкото се може повече пространство. Любимото място за пеленговане на КРС са паркинзите на хипермаркетите ( присантиман имат към Кауфланд ). Когато въпросното място се открие идва следващата фаза – начало на пеленговане от буса. Той паркира, след което започва една 30 минутна подготовка от страна на КРС служителите за пеленговане, състояща се в изпушването на няколко цигари, докато се сетят да отворят страничната врата на буса, за да извадят необходимият им генератор, който ще им осигури 220 волта ток за процеса на пеленговане. Издигат мачта, сглобяват логопериодичната антена... туткат се докато настроят апаратурата. Около тях е шумно от бръмченето на генератора и мирише на изгорели газове. На фимала завъртат пеленгатора. В един момент той спира. Покава отново посоката на излъчване, но вече по-категорично, защото предполагаме, че са се доближили до пиратският предавател. Засича се нивото на сигнала. Отбелязва се колко децибела е мощността на сигнала на това конкретно място, след което започва омразното за служителя на КРС прибиране обратно на апаратурата. Какви са резултатите до тук: Имат правилната посока на излъчване. Приближили са се до предавателя. Отчели са по-силен сигнал в сравнение с първоначалното засичане в стационарната база- с две думи на прав път са... да ма вече знаят, че сигнала идва от посоката на оня близък квартал с многото блокове и в един от тях се намира търсеният предавател. Буса се отправя натам. Отново се намира подходяща точка за пеленговане, отново се губят от 30 мин. До 1 час за подготовка на апаратурата и съответно за прибирането й накрая, но вече КРС е на около 100 метра от предавателя, как обаче ще го намерят? Тук КРС разчита единствено и само да зрението си и на никакви уреди. Слизат от буса и започват да се оглеждат на кой покрив има FM антена. Забелязват на един от блоковете такава антена, следва следваща фаза, а именно достъп до антената. Тук КРС вече търси достъп до покрива, на който трябва да разкачат кабела от антената и да го закачът на уредите си за да докажат, че сигнала излиза точно от тази антена. Ако стигнат до покрива и направят това и ако се окаже, че това е излъчващата антена, това означава че ти си в огромна беда – край хванали са те вече и са констатирали източника на излъчване. Как да предотвратим това – следва в част три, а именно:

3) Как да ги прецакам:
Като начало покажете снимка на пеленгаторният микробус на всички ваши приятели за да знаят как изглежда той и ги предупредете веднага да ви се обадят, ако видят такъв да се разхожда из града ви или още по-зле в квартала ви. Всеки познава поне един човек, който работи някаква работа, свързана с пътуване из града, например таксиметров шофьор, снабдител на магазини, шофьор от градският транспорт или инкасатор на ВиК или енергоразпределителното дружество и.т.н. Такъв човек ще ви е от полза. Следващата стъпка, кото трябва да направите е да подсигурите дистанционно спиране на предавателя, например с UPS който се управлява по IP. Следващото важно нещо, което трябва да направите е да монтирате в близост до предавателната ви антена други FM антени, да речем на съседните 3-4 блока, които просто ще си седят бутафорно на съответните покриви. Това ще забави значително правилното оределяне на точката на излъчване (не забравяйте, че радиосигнала рефлектира в съседните сгради и няма как да бъде вече локализиран, при положение че КРС разчита единствено и само на това, че уредите са ги закарали на 100 метра от сигнала, а те вече разчитат на биологичният фактор- зрение за да определят коя е антената от която излъчва вашето радио. Ако сте шофьор, можете да монтирате маломощен предавател от 1 до 3 вата в колата си и да излъчвате под носа на КРС на вашата честота, движейки се около буса им в максимално близко, но безопасно разтояние, за да не бъдете забелязан. Така обърквате пеленгатора им, който дефакто ще отчита различна напрегнатост на полето в различни посоки и невъзможност да локализира правилната посока на предаване на сигнала. При този казус служителят ще види надпис ЕRROR на апаратурата и ще му „вържете ръцете”. Ако решите да продължите купона с предавателя в колата, можете да спрете някъде в обратна посока на мястото от където излъчвате и да отдалечите КРС на безопасно място от вашият квартал. Нужно ви е само време в размер на няколко часа. Съветът ми е даже да ги пратите за зелен хайвер в съседният град, просто карайте в една посока и спирайте- те лека полека ще ви догонят... Този сценарий е мега забевен за пирата и също толкова омразен за КРС. Служителите на институцията тук вече са в щок - какво ще напишат в протокола накрая, сигнала идва от всякъде... не става, това да не е тропоспорадична проходка, но дефакто точно това се получава. Мисли с овчата си инжинерна мисъл и си къса дипломите една по една. Притеснява се, че ще го изкарат още по некадърен от колкото всъщност е. Уредите им отчитат един ERROR все едно, че вашият сигнал е просто тропоспорадична проходка от хиляди километри.

Надявам се с тази информация да съм ви бил полезен. Във втора част на това ръководство, ще ви науча как се парави електромагнитна бомба. Няма да ги взривите, просто трябва да ги забележите на някой паркинг, да си оставите вкъщи телефони, електронни часовници и всякаква друга електроника и само да минете до буса, да речем с колело и да натиснете копчето ? Електронната бомба прави огромно пиково електромагнитно поле, което изкарва от строя всяка електроника. От мен толкова за сега. Завладейте ефира, той е Ваш!!!"
stivan
100+
100+
Мнения: 194
Регистриран на: 14 Ное 2008, 16:05
Местоположение: Плевен

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот stivan » 28 Мар 2012, 23:58

Браво на автора който и да е той :Clap
Аватар
biggeorge
500+
500+
Мнения: 659
Регистриран на: 03 Юни 2009, 00:13
Местоположение: Зона 51
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот biggeorge » 29 Мар 2012, 15:56

Чакам с нетърпение урок номер две! :D :Laugh
Аватар
veniotr
100+
100+
Мнения: 315
Регистриран на: 29 Ное 2006, 20:28
Местоположение: RADOMIR

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот veniotr » 29 Мар 2012, 17:04

Само да не те хванат че глобата е солена,иначе е добре замислено :)
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот bubic » 29 Мар 2012, 22:28

Браво,щом като е налице такова възхищение от мърсотията и измамата. Навремето имаше захласнали се от радост хора,които се възхищаваха как хитро комунистите са смущавали радио Скопие. Най-добре е този изискан сайт да открие специална рубрика за беззаконие,хитрости,измами и всевъзможни дивотии,които ще доведат до културното извисяване на народа. И после нека някой да каже,че Славейков не е бил прав за мършата. Този сайт вместо да провокира и пропагандира честност,коректност и спазване на законите,рекламира беззаконие. Какви подрастващи поколения се създадоха в профанизираната България. Напред другари смело,да градим нашето велико дело!
Последна промяна 1 на bubic, променена общо 31 пъти
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот UGLY_BOY » 30 Мар 2012, 02:07

О, всички сме умрели за меродавното ти мнение, идващо от най-"великата" "нация" на планетата.
Аватар
Puflet
500+
500+
Мнения: 746
Регистриран на: 18 Апр 2005, 12:09
Местоположение: Самоков / София
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот Puflet » 31 Мар 2012, 22:46

А буса на КРС не е ли едно зелено "АРО"??? Че съм мяркал едно такова с 'гъба' отгоре.
И който е запознат да каже коя точно антена трябва да свалим - http://www.radioscanner.ru/forum/topic17128.html , или за най-сигурно - всички :)
stivan
100+
100+
Мнения: 194
Регистриран на: 14 Ное 2008, 16:05
Местоположение: Плевен

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот stivan » 31 Мар 2012, 23:30

Гледайте филма "Pump up the Volume" с Крисчан Слейтър.В него има всичко по темата и още нещо...
Аватар
victory
Нов
Нов
Мнения: 77
Регистриран на: 04 Юли 2007, 12:15
Местоположение: Русе жк. Дружба-3

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот victory » 18 Апр 2012, 22:05

JukeBoxHero написа:"Ръководство за безопасно радиоразпръскване


Евала! :) :P
deni
500+
500+
Мнения: 986
Регистриран на: 18 Апр 2006, 20:00
Местоположение: trudovec
CONTACT:

Re: Комисията за регулиране на съобщенията започна проверки

Мнениеот deni » 18 Апр 2012, 22:15

http://botevgrad.com/news/39614/Veselin ... ilishteto/
Веселин Божков направи дарение на ОУ „Н.Й.Вапцаров” и награди възпитаници на училището
Изображение

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта