Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
Nasko_Bs
100+
100+
Мнения: 244
Регистриран на: 28 Ное 2006, 12:21
Местоположение: Burgas

Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Nasko_Bs » 25 Фев 2016, 14:19

Председателят на СЕМ Георги Лозанов е подал оставка. Това потвърдиха пред Actualno.com от Съвета за електронни медии.Причината за оставка на Лозанов е желанието на сайта "Пик" да разшири информационното си разпространение със създаването на телевизия. Лозанов подчертава, че действащата законова рамка не му позволява да откаже лиценза на телевизията.
"Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация “Пик Броудкастинг” АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания", пише в позицията на Лозанов.
Шефът на СЕМ изтъква езика на омразата, който е използван от електронното издание "Пик", като заявява, че не иска със своя глас да легализира "агресивната риторика".


"Регулацията не може да роди някакви идеални медии, едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана. Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница", заявява Георги Лозанов.
От СЕМ заявиха, че не могат да кажат кога ще се избере нов председател на Съвета за електронни медии. Това е чисто юридическа процедура, която не мога да коментирам в момента, заяви Мариана Андреева, главен експерт „Протокол и връзки с обществеността”.
Очаква се оставката на Георги Лозанов да бъде гласувана на следващото заседание на СЕМ през следващата седмица - на 1 март.
Позицията на Георги Лозанов може да видите по-долу:
Уважаеми колеги,

Подавам оставка като член на СЕМ и съответно като негов председател. Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация “Пик Броудкастинг” АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медия, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще. Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета.

Регулацията не може да роди някакви идеални медии, едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана. Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница. Поне при сега действащата нормативна уредба, която не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация, не включва понятието „слово на омразата” и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии, не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици, не превръща в императивно изискване формулирането на обществената мисия на обществените медии и не обвързва държавната субсидия с реализацията й и пр., и пр. ЗРТ, който след приемането му през 1998 година изигра решаваща роля за демократизацията на медийната среда в страната, днес трудно гарантира либералността на медийната регулация. А аз съм убеден, че по замисъл тя е именно такава – либерална институция, закрепена в общностното европейско право, за да подпомогне аудиторията/индивида сам да прави своите важни избори, информиран от медиите, но без да е подложен на пропаганден и манипулативен натиск от тях. Което значи културно многообразие и плурализъм на мненията в медийното съдържание.

Два казуса, свързани с БНР – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето от УС на радиото на предаването „Деконструкция”, заради системно нарушаване на ЗРТ, генерираха политически настроения в точно обратната посока, които превърнаха и мен, и СЕМ в своя енергично обстрелвана мишена. Започна „разчистване на сметки” с изразителите на либерални позиции в нашето общество. Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник „Дума”, които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на „Деконструкция”, където съм наречен „лице на полицейщината”.

Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен.

Вероятно има значение и принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона.

В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии.

Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги.
Биография на Лозанов
Роден на 26 април 1958 г. в гр. София в семейство на архитекти. През 1982 г. завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски”.
От 1983 г. до 1989 г. работи като завеждащ отдел „Теория и критика” в сп. „Българско фото”. От 1989 г. до днес е заместник главен редактор на в. „Култура”. От 1994 г. до днес е доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. От 1997 г. до 2001 г. е член и председател на Националния съвет за радио и телевизия. От 2001 г. до 2003 г. член на СЕМ. От 2010 г. до днес е член и председател на СЕМ.
Автор е на книги и стотици статии в областта на медиите, изкуствознанието и обществено-политическия живот.
Други заемани длъжности: ръководител на Катедра „Печат и книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”, председател на Българска медийна коалиция, председател на Фондация „Медийна демокрация”, председател на Център за изкуства „Сорос”, главен редактор на сп. „Егоист”.

Read more: http://society.actualno.com/shefyt-na-s ... z41BJjzUur
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 27 Фев 2016, 21:49

Днешното медийно предаване по БНР Христо Ботев, в което стана дума и за оставката на председателя на СЕМ (с аудио)

http://bnr.bg/hristobotev/post/100662930/mrejata


Заплахи, куршуми, срязани спирачки, чистачки и медийната регулация в една седмица

публикувано на 27.02.2016 в 14:10
Автор: Николета Атанасова

Изображение

Деница Сачева, Николета Атанасова и Жана Попова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“.
Снимка: Кирил Чобанов

Ако бяхме телевизия вероятно екипът ни днес щеше да реши да изпишем заглавието на предаването ни с изрязани букви от вестник, през които със свистене прехвърча златен куршум, който пък на свой ред попада в мишена с неясни очертания.

И това със сигурност щеше да грабне вниманието ви, най-малко защото ще си помислите, че започва нов филм например за Джеимз Бонд – супер героят спасяващ света от злото, което с неясните си образи дебне отвсякъде…

Да, но не!

Не сме телевизия, а радио! И в следващият един час по програма „Христо Ботев“ може да слушате „Мрежата“ – предаването с ясни образи.
Докато в медийното пространство хвърчат куршуми и спрени обществени поръчки, размахват се метли, които замитат следите на нарязани документи и дебатът за „Кой“ сякаш се измести постепенно в дебатът – „Той“, медийната динамика за малко се раздвижи и от оставката, подадена от председателя на СЕМ, а всички останали новини изчезнаха от публичното пространство – в миг.
Защо?

Политически PR, спасяване на страната или просто закъснели реакции на политици, с не до там ясни очертания. За това говорихме с Жана Попова, преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация, Деница Сачева, PR специалист, и проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

И още: какви са дефицитите в медийната регулация и защо „кафявите“ медии искат да имат телевизия? Две от темите ни днес, а в третата се обърнахме към емигрантската журналистика през погледа на колегата Александър Детев, радиоводещ в „Бг-радио Виена“.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 13 Мар 2016, 14:55

Конфликтите между различни групировки, изразявани от членове на СЕМ, не вещаят нищо добро - нито за предстоящия избор на генерален директор на БНР, нито за медиите изобщо. Стигнало се е дотам, че СЕМ дори не може постигне съгласие да гласува оставката на своя председател. И се прилагат класическите подходи: липса на кворум, командировки, болнични и др. под. При това парламента имаше и да попълва едно вакантно място за член на регулатора, което не е направил и до ден-днешен.

Т.е. СЕМ не може дори да постигне съгласие да гласува оставката на председателя си, а парламента дори не може да постигне съгласие да избере член на СЕМ от неговата квота. :o Предвид неумението да се управлява държава и медии, логично се задават нови прояви на хаос и произвол ... :Chair

http://news.bnt.bg/bg/a/sem-otlozhi-za- ... gi-lozanov
СЕМ отложи за втори път разглеждането на оставката на Георги Лозанов (обновена)

08.03.2016 • от Надежда Василева • БТА

Съветът за електронни медии за втори път отложи разглеждането на оставката на Георги Лозанов като председател и член на регулатора. Причината е отсъствието на двама от членовете на СЕМ - Анна Хаджиева и Анюта Асенова, които са в болнични.

Предишния вторник въпросът беше отложен заради отсъствието на Мария Стоянова, която беше в командировка в чужбина. Лозанов подаде оставка на 25 февруари, за да не участва в регистрацията на телевизия "ПИК". Той обясни, че не иска да легализира в електронните медии агресивната риторика и враждебната реч, която използва онлайн медията.

В момента, в който се гласува оставката на сегашния председател, ще бъде избран временен, посочи един от членовете на СЕМ Иво Атанасов. Следващото заседание е другия вторник.

Членовете на Съвета за електронни медии /СЕМ/ заявяват във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, че в изпълнение на своите задължения се ръководят единствено и само от Закона за радиото и телевизията /ЗРТ/. Това се посочва в съобщение от съвета.

"Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия", отбелязват от СЕМ. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ, посочват от съвета.
Те допълват, че процедурата за освобождаване на председател и член на СЕМ, която стриктно ще бъде спазена, е описана в Закона за радиото и телевизията. "Работата на Съвета за електронни медии няма да бъде възпрепятствана. Стоим на принципите на правовата държава, залегнали в Конституцията на Република България", заявяват от СЕМ.
http://www.mediapool.bg/georgi-lozanov- ... 46045.html

...
Георги Лозанов ни поставя пред дилемата, която имахме във времето на комунизма

"Георги Лозанов ни поставя пред дилемата, която имахме във времето на комунизма. Да участваш ли в една гадост с надеждата, че можеш поне малко да допринесеш към по-добро, или да се оттеглиш с достойнство и да оставиш всичко в ръцете на безскрупулните.
Ако участваш - легитимираш безобразието, ако не участваш, развързваш ръцете на безобразниците. Кой би повярвал, че 26 години по-късно това ще е все така актуално!". Така проф. Ивайло Дичев коментира във Фейсбук оставката на Георги Лозанов.

Оттеглянето на доц. Лозанов и мотивите, с които го направи, бяха посрещнати с явно или прикрито раздразнение от депутати в медийната комисия.

Имаме тема, която касае устоите на властта. Трудните решения съпътстват властта

Подаването на оставка месец преди края на мандата на Георги Лозанов е недопустимо, коментира зам.-председателят на комисията Ирена Соколова (ГЕРБ) пред БНР.

"Имаме тема, която касае устоите на властта. Трудните решения съпътстват властта. Когато взимаш меда, взимаш и жилото", каза тя.

За да бъде остойностен този пасив, той трябва да бъде прочетен като високоморална позиция, а не виждам такъв прочит – така Соколова коментира спекулацията, че Лозанов подава оставка, за да спечели актив за бъдещ свой пост.

Според нея няма опасност да се отложат изборите за нов генерален директор на БНР и БНТ предвид критичната ситуация в СЕМ.

"Доц. Лозанов казва, че в закона липсват достатъчно основния за преценка и аз ще се съглася с него", коментира проф. Нели Огнянова, която е била в екипа, разработвал ЗРТ.

"Действително, в закона не се предвижда нито изследване на публичното финансиране, нито на източниците на финансиране на медията. Това не е направено преди 20 години, а и през изтеклия период след това. Така че има нужда от съвременен закон", каза Нели Огнянова пред БНР.

Според Ирена Соколова от ГЕРБ не трябва да се бърза с промени в закона. Първо на дневен ред стои попълването на бройката членове в СЕМ, някои от които са с изтекли мандати, каза тя.

Нели Огнянова смята, че първо ще бъде попълнен съставът на регулатора, а "истинската работа по закона вероятно ще бъде отложена за по-нататък".
...
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 13 Мар 2016, 19:37

Сериозна опасност от блокаж на СЕМ, поради неспособност на парламента да постигне компромис за избор на нови членове на регулатора:

http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2712799
Между редовете на оставката
Напускането на Георги Лозанов от Съвета за електронни медии постави важни въпроси за медийната регулация

От Весислава АНТОНОВА
28 февруари 2016

...
Ще работи ли СЕМ

Отвъд въпросите за медийната регулация, излизането на Георги Лозанов от СЕМ може да предизвика и криза в работата на надзорния орган. Съветът остава без председател и трябва да избере нов във вече намален състав от четирима души. По закон председателят се избира с две трети от гласовете на членовете, което означава, че в гласуването задължително трябва да участват и четиримата останали медийни надзорници, които да са се обединили около едно име. Знаци за такъв консенсус обаче засега няма. На пръв поглед това може да изглежда технически въпрос, но на практика регулаторът може да остане блокиран и няма да може да работи.

Всъщност и без оставката на Лозанов органът беше в безтегловност. Преди повече от година изтекоха мандатите на двама от членовете на СЕМ - Анна Хаджиева (парламентарна квота) и Анюта Асенова (президентска). Росен Плевнелиев вече посочи миналата година, че на мястото на Асенова ще влезе журналистката Бетина Жотева. Парламентът обаче се забави с избора на кандидат на мястото на Хаджиева, а по закон указът на президента влиза в сила едновременно с избора на другия член. С излизането на Лозанов от СЕМ парламентът е длъжен да посочи двама свои кандидати, които да попълнят състава на регулатора. Няма никакви гаранции, че депутатите ще ускорят консултациите по този въпрос. А процедурата е важна, защото още в началото на март медийният регулатор трябва да обяви процедура за избор на нов генерален директор на БНР, тъй като мандатът на сегашния изтича в началото на април. Дестабилизиран орган с необновен състав може да забави тази процедура. Същото има опасност да се случи и с избора на генерален директор на БНТ, който ще се състои близо два месеца по-късно.

Макар и уклончиво, заместник-председателят на парламентарната комисия по култура и медии от ГЕРБ Ирена Соколова коментира пред БНР, че още в началото на март ще има кандидати не само за СЕМ, но и за Комисията за регулиране на съобщенията."Няма опасност да се отложат изборите за нов генерален директор на БНР и БНТ предвид критичната ситуация в СЕМ", каза лаконично тя.

Освен простото попълване на състава на регулатора (базирано, разбира се, на политически сметки), е време политиците и обществото да започнат конструктивен дебат за реални промени. Защото, ако се върнем към началото на мандата на Георги Лозанов в СЕМ преди шест години, ще видим, че подводните камъни в медийния сектор сега са същите, както и тогава - скритите политически и икономически влияния, черната борса на власт и пари срещу имидж. "В началото политиката беше основният враг на медийната независимост, а напоследък регулацията все повече се икономизира. След като търговията с оръжие с цялата й морална двойственост така или иначе позатихна, търговията с медии сякаш иска да вземе славата й. И това безвъзвратно отдалечава СЕМ от някогашните романтични представи, прави го твърде напрегнато работно място", казваше през 2010 г. Лозанов. Откривате ли разлики?
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 20 Мар 2016, 15:54

Мнение на Веселина Седларска по повод кризата в СЕМ, във връзка с оставката на председателя Георги Лозанов. Един рядък случай у нас - председател на регулатор да си подаде оставката. Но и показателен за неспособността на СЕМ да регулира медийния сектор, след като досега на 4 (четири !) заседания не успява дори да гласува оставката на председателя си... Каква тогава да очакваме от него регулация, каква цифровизация... :-[

http://bnr.bg/post/100669310/za-poreden ... na-lozanov
За пореден път СЕМ не гласува оставката на Лозанов
публикувано на 15.03.2016 в 08:02 | обновено на 15.03.2016 в 12:33


[url]http://reduta.bg/v2/article/серсемски-работи[/url]
серСЕМски работи
Изображение
Веселина Седларска

Може ли да ви попитам какво разбирате от ето това съобщение, което направи в началото на тази седмица един регулаторен орган, издържан от нашите пари?

"Във връзка със създалия се обществен интерес към работата на регулатора, членовете на Съвета за електронни медии заявяваме, че в изпълнение на своите задължения се ръководим единствено и само от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ). Убедени сме, че устойчивостта на демократичния процес в страната се обуславя от върховенството на закона, прилаган в и от институциите извън личните пристрастия. Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ".

Може да се каже, че и аз толкова разбрах – нищо. Като прочета нещо толкова умно, че чак глупаво, винаги си представям маймуна. Сърби я маймуната под лявото ухо, но вместо да си повдигне лявата ръка и да се почеше, тя си протяга дясната над главата, криви се, гъне се, само й само да си почеше лятото ухо с дясната ръка, за да си запази авторитета на маймуна. Къде я сърби в случая маймуната?

Преди две седмици Георги Лозанов сам сложи край на своето дълговечие като председател на СЕМ. Декларацията, с която се оттегли от поста, също бе написана с много завои, но поне ставаше ясно какво се случва: В СЕМ са постъпили редовни документи за регистрацията на телевизия „Пик“, единственият възможен отговор според закона е СЕМ да одобри регистрацията, но тъй като Лозанов не желае нито да наруши закона, нито да утвърди „агресивната риторика на едноименната онлайн медия, която лесно минава в регистрите на враждебната реч, макар и не непременно по расов, етнически или религиозен признак", той прави единствено възможното – напуска. Ей такъв един сложен, но все пак възможен за схващане дискурс.

Наистина Георги Лозанов отнесе доста подигравки, че е решил да се направи на храбър само месец преди изтичането на последния му възможен мандат, но аз по-скоро вярвам в обратното – че е използвал една от последните възможности, докато все още е в светлината на прожектора, да се отграничи от случващото се. Той го нарече „даване на знак“. Да дадеш знак у нас не е често явление, така че колкото бяха усъмнилите се в Лозанов, толкова бяха и възхитилите се.

Постъпката му постави Съвета за електронни медии в още по-небрано лозе от онова, в което ги натика казуса „Пик“. Ако Лозанов се дистанцира от една бъдеща телевизия с предполагаем непочтен характер, значи е почтен – тогава останалите членове на СЕМ какви са? Той може да го направи, защото няма законова възможност да продължи да работи в СЕМ – обаче те имат! Той не губи нищо – те ще загубят. Неговото измъкване не е ли всъщност тяхно накисване?! Сега те ще бъдат възприемани като грешници, а той целият в бяло!

Ей такива мисли най-вероятно са се въртели из душите и кьошетата, докато някой, който е навикнал да се почесва отляво с дясна ръка, е предложил и членовете на СЕМ да излязат с декларация. Ама тя да е такава, че да е против Георги Лозанов, без да го споменава, хем него да го заболи, ама и всички да си помислят, че те са останали на поста си не защото са страхливци, а в името на закона. Така се е родило изречение като това: „В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от ЗРТ". Не се мъчете да го тълкувате, не сте маймуни.

Цялата тази работа изглежда толкова дребна на фона на битието ни и международното положение, че почти никой не обърна внимание на съобщението. То обаче е важно поне по две причини. Първата: От хора, които са написали такива увъртолени редове, не можем, повтарям – не можем да очакваме никакво действие за подобряване на медийната среда, което съдържа и най-малък риск. От хора без характер не може да се очаква нищо извън послушание. Да бяха си поне мълчали. Нищо не налагаше подобна декларация, освен дребното отмъстително мислене на чиновническата душа.

Втората причина е, че няма как да се появи по-различен Съвет за електронни медии в общество, в което се разчита на „даване на знаци“, вместо ясно, високо, конкретно говорене. Това, че даването на знак, се приема за почтено и геройско поведение, само показва в какво примирение живеем. И че си губим времето и парите да даваме знаци, вместо да си говорим директно, например така: За какво ни е този СЕМ изобщо?
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 31 Мар 2016, 23:11

http://bnr.bg/post/100675109/georgi-loz ... a-vav-fars

AUDIO: 10:03 min.

Георги Лозанов: Ситуацията около оставката ми се превръща във фарс
публикувано на 30.03.2016

Интервю на Силвия Великова с Георги Лозанов

Ситуацията около оставката ми се превръща във фарс. Не искам да обезценявам смисъла на жеста, който направих. Този коментар направи в предаването „Преди всички“ оттеглилият се от поста председател на Съвета за електронни медии Георги Лозанов. На въпрос дали ще продължи да работи в СЕМ в качеството му на член на Съвета, Лозанов категорично отрече, че би участвал в предстоящите конкурси за избор на генерални директори на БНР и БНТ и обясни, че няма да продължи да работи в СЕМ с думите:

Юристите каквото и да казват, насила няма как да ме накарат да върша нещо и да работя извън мандата си.

СЕМ трябва да си избере председател, подчерта Лозанов. Нямам индивидуална конспиративна дейност, която да отчитам, СЕМ е колективен орган, допълни той.

В заключение досегашният председател на регулатора, чиято оставка все още не е гласувана от Съвета, позовавайки се на популярен израз от политическите среди, увери, че „Ерата на Гого Папионката“ е приключила.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 366
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Шефът на СЕМ Георги Лозанов подаде оставка

Мнениеот Atlantique » 01 Апр 2016, 00:05

Хаосът в СЕМ се разраства все повече, и нищо добро не чака медиите в България... През цялото време парламента изобщо не дава вид че това го интересува... :o


http://bnr.bg/post/100675996/sem-otloji ... redsedatel

AUDIO: 06:12 min.
Репортаж на Светослава Кузманова за предаването ''Нещо повече''

СЕМ отложи избора на нов председател
публикувано на 31.03.2016

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи избора на нов председател. Точката беше включена в днешния дневен ред на редовното заседание на регулатора. Днес е последния ден от мандата на досегашния председател на съвета Георги Лозанов като негов член, а на 7-ми април изтича мандата му като председател на органа. Лозанов подаде оставка на 25-и февруари, но до гласуването й от останалите членове на СЕМ така и не се стигна. Самият Лозанов заяви, че от утре се връща на работа в Софийския университет.

Налага се едно говорене, че в СЕМ има редовни и нередовни членове, тоест членове, които са с изтекъл мандат. Да, факт е, но не сме редовни и нередовни, тъй като аз съм от нередовните членове, аз отношение по този въпрос няма да взема, каза Анюта Асенова, визирайки избора на нов председател.

Мария Стоянова отново настоя Лозанов да направи отчет преди да бъде освободен от СЕМ като член и като председател:
Много странно, доц. Лозанов, че Вие не си направихте труда и усилието по никакъв начин да изкоментирате в една нормална работна атмосфера, вашите лични намерения и желания, а предпочетохте да оставите нас – членовете на Съвета, да научаваме за това какво Вие смятате от медиите и да бъдем поставени под свършен факт по време на заседание. Когато Вие поставяте личните си желания и намерения над трудовата си дисциплина, ангажименти и морал, означава, че ощетявате всички нас.

Доц. Георги Лозанов отговори:
Подаването на оставка е част от репертоара на работника. И това не е нито отношение към Вас, нито някакво желание да демонстрирам негативна реакция срещу Вас. Имам един мотив, който мисля, че изложих доста подробно, нямам никакво желание да се конфронтирам, нито имам и желание много да обсъждам всичко това. То е доста индивидуален избор. Съжалявам, ако това е създало някакъв дискомфорт.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта