СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков

Какво прави (и не прави) администрацията?
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков

Мнениеот C.R.U-TO » 04 Яну 2007, 21:50

СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков
04 Януари 2007, 12:55
Източник: News.dir.bg
Председателят на Комисията по гражданско общество и медии Иво Атанасов насрочва извънредно заседание на 9 януари от 14 часа за откриване на процедура по внасяне и разглеждане на проекти за решение за избиране на член на СЕМ от квотота на Народното събрание. Това съобщиха от комисията. Изборът се налага заради прекратения предсрочно на 16 декември 2006 г. мандат на Райчо Райков. Починалият председател на СЕМ беше от парламентарната квота и избраният на неговото място член ще довърши започналия му през 2003 г. шестгодишен мандат, предаде БГНЕС
Аватар
prassyo
500+
500+
Мнения: 578
Регистриран на: 19 Ное 2006, 11:48
Местоположение: София

СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков

Мнениеот prassyo » 04 Яну 2007, 22:24

Предлагам Весела Табакова, антипатична е като покойния, а и по чашка няма да му отстъпи. :wink:
C.R.U-TO
500+
500+
Мнения: 698
Регистриран на: 10 Дек 2005, 22:43
Местоположение: СОФИЯ
CONTACT:

СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков

Мнениеот C.R.U-TO » 05 Яну 2007, 14:10

В тройната коалиция ще се консултират за номинацията на нов член на СЕМ05 януари 2007 | 12:32 | Агенция "Фокус"София. На извънредното заседание на парламентарната Комисия по гражданско общество и медии ще бъде открита процедурата за номинации за нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ) от квотата на Народното събрание, но изборът му едва ли ще стане до 16 януари. Това заяви пред Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България и член на комисията Илияна Йотова. Тя обясни, че заседанието се свиква във вторник, за да не се окаже комисията пречка да не започне процесът по номинациите. Тепърва обаче щели да започнат консултации по парламентарни групи, за да излъчват свои кандидати. Най-вероятно ще има среща вътре в рамките на коалицията, защото трябва да се прецени кой ще направи предложението, посочи Йотова и припомни, че покойният председател на СЕМ Райчо Райков е бил предложение на ДПС.
“Не съм голям оптимист, че всичко ще приключи до 16 януари, защото си спомняте миналия път колко време отне изборът на нов член. Аз лично смятам, че това е един много кратък период, който съвпадна и с ваканционния период”, допълни Йотова.
Мартина БОЗУКОВА


ДСБ избира кой да номинира за член на СЕМ на първото си заседание на ръководството за годината05 януари 2007 | 12:52 | Агенция "Фокус"София. ДСБ ще решава кой да номинира за член на СЕМ на първото си заседание на ръководството за годината във вторник. Партийното съвещание ще бъде непосредствено след извънредното заседание на парламентарната Комисия по гражданско общество и медии. Това съобщи за Агенция “Фокус” депутатът от ДСБ и член на парламентарната медийна комисия Светослав Малинов. Той напомни, че предния път, когато е трябвало да бъде попълвана парламентарната квота в СЕМ, от ДСБ са номинирали Георги Лозанов. Досега в ДСБ не са водени предварителни разговори за номинацията.
“Правилата и начините, по които се определят номинации за публични длъжности в тройната коалиция са публична тайна – пазарлък, 3:5:8. Нямам представа на какво ниво на пазарлъка са в момента, тъй като минаха през няколко длъжности, които бяха изтъргувани помежду им, за да знам на кой е ред сега” – коментира Малинов бъдещите консултации в тройната коалиция за това кой да номинират за нов член на СЕМ.
Мартина БОЗУКОВА

Иво Атанасов: И граждански организации могат да участват в номинациите за член на СЕМ05 януари 2007 | 13:36 | Агенция "Фокус"София. След откриването на процедурата по номиниране за нов член на СЕМ, номинации могат да правят пряко народни представители, но обикновено неправителственият сектор издига кандидатури и намира депутати или група народни представители, които да регистрират номинацията в деловодството на парламента. Това съобщи за Агенция “Фокус” народният представител от Коалиция за България и председател на Комисията по гражданско общество и медии Иво Атанасов. “По този начин и гражданските, професионални организации също участват в процеса. Големият проблем е обединяването на достатъчен брой народни представители около едно име. Атанасов посочи, че по всяка вероятност ще има консултации в рамките на тройната коалиция, за да се обединят около една кандидатура, тъй като никоя парламентарна група нямала потенциала сама да избере нов член на СЕМ. “В консултациите обаче участват други хора, моята задача е да стартирам процедурата, тъй като срокът е едномесечен след прекратявана на правомощията, или както е в случая смъртта”, поясни Атанасов. Той припомни, че това е първият смъртен случай.
Мартина БОЗУКОВА

Иво Атанасов: Нелепо е опозицията да обвинява коалицията в пазарлъци за мястото в СЕМ05 януари 2007 | 13:51 | Агенция "Фокус"София. Нормално е управляващата коалиция да се обединява около една или друга позиция, както по определени закони, така и по кадрови въпроси. Винаги има възможност ако е налице достатъчно силна личност , тя да получи подкрепа в залата, независимо от политически пристрастия. Това заяви пред Агенция “Фокус” депутатът от Коалиция за България и председател на Комисията по гражданско общество и медии Иво Атанасов по повод обвиненията на опозицията, че мястото от парламентарната квота в СЕМ ще стане обект на поредния пазарлък в тройната коалиция.
“Знаейки кой е сега в опозиция си мисля, че те изразяват това мнение само защото са в опозиция, а не защото са дали пример в близкото минало”, допълни Атанасов.
Той припомни, че когато е избран първият състав на Националния съвет за радио и телевизия (НСРТ), тогава съотношението управляващи-опозиция е било 6 към 1, а при втория състав – 9 на 0. “Така че от техните уста е нелепо да излизат такива твърдения”, посочи още Атанасов и допълни, че ролята на опозицията в сегашния парламент я задължава да говори такива неща.
Мартина БОЗУКОВА
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2135
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

СЕМ търси заместник на покойния Райчо Райков

Мнениеот predavatel » 06 Яну 2007, 15:06

Тръгват пазарлъците за СЕМ
в. Новинар

Пазарлъците между партийните централи за новия член на СЕМ започват да набират скорост. Номинацията трябва да дойде от парламента, който е длъжен да попълни мястото на починалия в края на миналата година председател на съвета Райчо Райков.
Управляващите вече насрочиха заседание на медийната комисия в НС за вторник. Според червената депутатка Иляна Йотова обаче едва ли парламентът ще има яснота за кандидатурата си до 16 януари. Причината е, че консултациите между парламентарните групи тепърва започват. Освен това щяло да има совалки по въпроса и сред партньорите от управляващата коалиция. Йотова припомни, че починалият Райков беше номинация на ДПС. От ДСБ пък обявиха, че все още нямат решение, но е възможно да издигнат отново Георги Лозанов.


Обръчът от интереси около новия член на СЕМ
Виктория Пенкова, в. Дума

Предстои да бъде избран нов член на Съвета за електронни медии (СЕМ). Номинацията ще направи Народното събрание, защото попълнението е за мястото на починалия бивш председател на съвета Райчо Райков. Той беше посочен от ДПС, а кандидатурата му бе одобрена от парламента. Сега обаче играта е по-друга и вероятно ще загрубее.
Изборът на нов медиен надзорник, по злощастно стечение на обстоятелствата, попада във водовъртежа на лицензирането. Процесът вероятно ще се проточи, защото интересите са много и разнопосочни. Ясно е, че не може да се даде телевизионна или радио честота, в отсъствието на някой от членовете на СЕМ. Така, че колкото повече се проточи попълването на съвета, толкова повече ще се забави и лицензирането. А интересите около него са много и борбата се води на няколко фронта.
Къде е заровено кучето?
Вероятно точно на това забавяне и разтакаване ще заложат заинтересованите страни в процеса на лицензирането. До момента единствената реална пречка за даване на честоти беше Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Сега желанието й да не бъде лошото ченге, ще се сбъдне. Не една и две критики понесоха комисарите заради спънките, които създаваха на СЕМ. Стигна се дотам, че дадоха плана за свободните честоти в съвета, изчакаха надзорниците да пуснат обяви за конкурсните процедури, и после изведнъж ги изтеглиха. Мотивът им беше, че няма смисъл от аналогови телевизии, защото през 2012 г. предстои да навлязат цифровите. А до тогава какво ще става, запитаха тв операторите. Отговорено им бе, че може да продължава настоящата ситуация - медиите да работят в заварено положение. Такива за София например са ефирните 7 дни ТВ, G.T.V. и CTN. Те разполагат само с един от двамата им необходими лиценза-програмен и далекосъобщителен. Вече въпросът дали е честно или не е честно, остана на заден план. Явно някой се уплаши, че ако се обявят конкурси за дадените честоти, ще ги спечелят други играчи в медийния пазар. И така по пътя на логиката КРС беше обвинена, че защитава интересите на сегадействащите оператори в заварено положение и опитва да запази статуквото на пазара. А е ясно, че това статукво е свързано с парите от рекламата, и никой няма да допусне друг да яде от лъвския рекламен пай. Така или иначе, КРС не успя да разсее хипотезата, че работи в ущърб на демократичното конкурсно начало.
Кой губи от цялото протакане?
Губещите от забавянето на избора за нов член на СЕМ са от една страна телевизиите, които искат честно и с конкурс да извоюват тв-лиценза си. От друга са зрителите. Междувпрочем те винаги са били най-потърпевши и са обирали негативите от преразпределението на медийния пазар. Въпросът е сега традицията да не бъде спазена.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта