Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, Велинград и Самоков!

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
TRT
100+
100+
Мнения: 267
Регистриран на: 10 Дек 2006, 01:43

Re: СЕМ откри конкурсите

Мнениеот TRT » 22 Апр 2007, 18:53

predavatel написа:Ето и честотите:
Дулово (ул.”В.Левски”, бл.”Надежда” № 1): 105.9 (пълен текст) *На тази честоти и от този адрес днес излъчва Радио Рая

Велинград (хижа Кисловодск): 99.0 (пълен текст) *На тази честоти и от този адрес днес излъчва Радио ЧЛК
Самоков (ул.”Цар Борис III” 18): 99.4 (пълен текст)*На тази честоти и от този адрес днес излъчва Радио Денс ФМ


105.9 Дулово... защо в този град, в който няма почти никакви радиостанции (освен БНР-Хоризонт, БНР-радио Шумен, БНР-Христо Ботев, БНР-програмите на турски език, и БНДР) слагат нова станция на мястото на стара?
Друг въпрос е, че радио Рая плюеше по ДПС доста и определено водеше кампания против тях, но трябва да има някаква конкуренция все пак, а на скалата... не е много пренаселено.

99.0 Велинград, тук не излъчваше ли радио 1, използвайки честотата на ЧЛК? Сега остава и Радио 1 да спре в този град

99.4 Самоков... този град мая няма късмет, да има конкуренция в ефира. Преди бяха само Хоризонт и радио 99, после Хоризонт и Контакт, сега само Хоризонт и Денс ФМ! Една нова станция да сложат и тя да е на мястото на вече излъчваща! Толкова ли няма честоти?
друг е въпроса, че радио 99 Контакт се чуваше от Самоков и в Костенец и Ихтиман, докато от Денс ФМ няма и следа в тези 2 града. Само Боровец и Самоков.

За БГ Радио, което ще стартира в Ямбол на 91.7 (пловдивската честота на Христо Ботев) не знам какво да кажа. Така правят, че в региона пак да си се чува Христо Ботев, а единствено в Ямбол да звучи БГ радио. В Сливен едва ли ще се чува, както обикновено става при такова препокриване на честоти. Местната станция си се чува само в рамките на града и това е
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2135
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: СЕМ откри конкурсите

Мнениеот predavatel » 22 Апр 2007, 20:11

[quote=∓quot;TRT"\]105.9 Дулово ... Друг въпрос е, че радио Рая плюеше по ДПС ...[/quote]
Не е друг въпрос. Местната община (ДПС) ще кандидатства за лицензия.

[quote=∓quot;TRT"\]99.0 Велинград, тук не излъчваше ли радио 1, използвайки честотата на ЧЛК?[/quote]
На честотата си излъчва Радио ЧЛК, през нощта пускат Радио 1 от сателита.

[quote=∓quot;TRT"\]Толкова ли няма честоти?[/quote]
За региона има място само две местни станции плюс честоти за Хоризонт, Христо Ботев и Дарик. Това е заради близостта със София.
Аватар
Nasko_Bs
100+
100+
Мнения: 242
Регистриран на: 28 Ное 2006, 12:21
Местоположение: Burgas

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, Велинград и Самоков!

Мнениеот Nasko_Bs » 30 Апр 2007, 01:26

Dobre a koi sa kandidatite
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2135
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, Велинград и Самок

Мнениеот predavatel » 01 Май 2007, 14:27

СЕМ приема заявления за участие до 14.05.2007 г., цената на конкурсните книжа в размер на 1 000 (хиляда) лева, датата, мястото и часът на провеждане на конкурса са: 14.06.2007 г. (четвъртък), гр. София, бул. “Шипченски проход” № 69, ет.5, от 10.00 часа.
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3052
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот BestRadio » 15 Май 2009, 11:15

Скоро, с оглед и началото на туристическия сезон, тръгва и Радио Браво в Царево.
Ще излъчва от РРС Папия (там са предавателите и на ахтополските - БГ Радио и Алфа) с мощност 500 вата
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот GIF » 15 Май 2009, 11:41

Тончо Бебов е професионалист, достоен за уважение.
Ето едно изказване, което заслужава внимание.

ТОНЧО БЕБОВ: Добър ден! Зная положението по Черноморието от 1995 г., когато започна да излъчва радио “Браво” във Варна и в Шумен, впоследствие в Добрич на север и в Бургас.
Положението е тежко и става все по-тежко. Естествено ние условията за разпространяване на електромагнитните вълни в ултракъсовълния диапазон по морската вода не можем да ги променим. Положението е лошо, защото в Турция мощностите изобщо са неограничени. Ако при нас за гр. Варна и за гр. Бургас няма разпространение за 1 киловат, може би “Дарик” като национален оператор има, всички останали сме ограничени до 500 вата, бяхме и по-ниско. Ние не можем да смутим турците с тези ниски мощности. И да проникне някакво сигналче по морето, то ще е много слабичко. Аз не съм чул в Турция да се говори за по-малко от 10 киловата. Нещо повече 20, 50 киловата. Доколкото знам много от радиостанциите им са с 50 киловата по крайбрежието. Някои се чуват изключително силно, буквално ни натискат, на същата честота или на 100 килохерца по нашата честота. Аз във Варна имам две – една точно върху честотата, която я нямаше през 1995 г., появи се няколко години по-късно. Как съгласуват, какво съгласуват, съгласуват ли изобщо честоти? Би трябвало честотите като се съгласуват, да се разминават. Ние можем да си слушаме техните, но да не пречат на нас. И обратното.
Преди седем-осем години, струва ми се органът беше още ДКД, реших да направя с помощта на контролната служба на ДКД, сега Комисията за регулиране на съобщенията, да направя замерване. При това замерването не го правихме през лятото, а някъде през ноември месец. Тъй като пълната мощност на моя предавател беше киловатова, решихме да увеличаваме мощността и да видим ще можем ли да се преборим със сигнала на турчина, който е точно върху мен. В ниската част на града, където е центърът и която се крие от нос Галата от турците, положението е нормално. Тръгне ли се обаче нагоре към кварталите – “Младост”, “Възраждане”, “Владиславово”, “Аксаково” и т.н., където е основната част от населението и е по-високо и по-далеч, нашият сигнал отслабва, а турският прескача Галата и започва да разшумява, дори на места от време на време се чува върху нашия сигнал. Тук не става дума за курортите – “Златни пясъци” или “Албена”, където положението е плачевно, не става дума за територии извън лицензията. Става дума за самия град.
Подобно е положението и в Бургас, макар че там градът е малко по-компактно разположен.
Направихме измервания в различни точки. След това написах писмо до ДКД. Възложиха ни нови измервания на следващата година през лятото (мисля, че междувременно вече стана Комисия за регулиране на съобщенията). Направихме още по-подробни измервания в различни точки – в центъра, в перифериите и т.н. Местната служба изпрати тези резултати в Комисията за регулиране на съобщенията. Аз ги дадох на проектанти, специалисти, да изчислят какъв предавател би бил необходим, за да може да се подави нормално съотношение сигнал-шум (знаете, има такива технически понятия), да се подави този предавател. Защото друг изход няма, те няма да си спрат предавателите, изходът е да ги подавим с мощност. Няма да повярвате какво изчислиха – 50 киловата! Естествено, че аз такъв предавател и да искам, не мога да си купя, защото той е свръх скъп. От Комисията за регулиране на съобщенията реагираха: това не може да бъде, изчисленията са погрешни. Не са погрешни. Ние излъчваме с 500 вата. Опитахме с киловат, измерванията бяха с киловат – изобщо не може да бъде подавен сигналът на турците.
Господин Димитров е оптимист, че ще сложат предавателчета в Айтос, но нали тези предавателчета трябва да се лицензират и трябва да бъдат на друга честота. За едно и също радио, но на друга честота. Защото ако е на една и съща честота, двете честоти – Бургас и Айтос – ще се блъскат и взаимно ще се смущават. Така че и това не става.
Единственият изход е увеличение на мощностите. Ние нямаме никакъв интерес – нека каже и Красимир Димитров, той е кореняк бургаски оператор – никакъв интерес нямаме да купуваме скъпи и прескъпи предаватели. Но сме принудени, ако искаме да осигурим на слушателите нормално разпространение.
Защо да се връщам осем години назад? Ще ви кажа случка от онзи ден. Трябваше да направя профилактика на предавателя си във Варна. Отидох с едно малко транзисторче, със свита антенка, сложих го върху предавателя да чувам да не прекъсне звук през това време. В един момент се наложи да изключа предавателя. Изключих го. Транзисторът смени песента, обаче продължи да гърми. Със събрана антена! В помещение! Учудих се какво става, гледам всичко е изключено. И изведнъж проумях, че това са турците. И то на 30 март. А какво ще бъде от април нататък? Какво ще бъде през юли и август, когато морето е най-топло, а това е ефектът на топлото море? Практически нямаме вече месеци, дори и зимните месеци, те да не се чуват добре. Но през лятото и през по-топлите месеци, през пролетта и есента положението е кошмарно. И не е проблемът в това, че се чуват турци в България, проблемът е, че са върху нашите честоти или на 100 килохерца вляво, което е същото. И дори да е на 200 – пак е същото. В това е проблемът.
Няма друго спасение освен Комисията за регулиране на съобщенията да смени коренно политиката на изчисляване на мощности и да разреши по-големи мощности. Но аз ви гарантирам, защото сме правили измервания, един киловат не е достатъчен изобщо да ги подави. Този предавател, който ме смущава точно на моята честота – говоря за 96,4, Варна, подобно е положението и в Несебър, и т.н., те пробиват чак до Шумен. Напълно прилично можеш да си приемаш турско радио на 90 км навътре в територията. Но на 10-20 км от крайбрежието е ад! Не е достатъчен един киловат, минимумът според мен е 2 киловата.
Ръководството на въздушното движение. Извинявам се много, но в Турция работят на същия честотен обхват. Ако бяхме на различни обхвати, както беше по времето на социализма – ние бяхме по ОИРТ обхвата, а те бяха по ЦЕЦИЕР, нямаше да имаме проблеми, но сега и авиацията им работи на същите честоти, и излъчват с 50 киловата предаватели и не пречат на авиацията си. Откакто съществува българско частно радиоразпръскване и станаха много радиостанциите, се въртим в някакъв кошмарен кръг и нищо не можем да променим.
Моето мнение като специалист е това. Благодаря за вниманието.

Защо в Турция мощностите са неограничени, а в България са ограничени ?
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот Enchev » 15 Май 2009, 13:47

Единственият изход е увеличение на мощностите. Ние нямаме никакъв интерес
---
Няма друго спасение освен Комисията за регулиране на съобщенията да смени коренно политиката на изчисляване на мощности и да разреши по-големи мощности.

От една страна е добре да се вдигнат мощностите, но от друга хич няма да е рентабилно за "големите" играчи.
Тогава Гергов, Узунов ще трябва да се отърват от някой (не толкова доходоносни) честоти/предаватели в малките градове. Защото парите за 1 няколко киловатов предавател в черноморски град биха се равнявали на парички за десетина (ако не и повече) 20/50/100 ватови предаватели из страната! :D
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот radiator » 15 Май 2009, 14:23

Гиф,

Това е стар, престар проблем. Както Енчев много правилно е посочил, самите оператори, понеже са голи мишки (като Тончо например), нямат никаква далавера за купуват качествени предаватели, антенни системи и ПРОЦЕСОРИ, за да се получи качествено покритие.
След това идва и въпросът с мощностите. България е една от страните със смешно ниски мощности. Някои колеги от чужбина доли не вярват, че в една София до преди време разрешаваха едни мизерни 500 вата. За мен това е некомпетентност от страна на регулаторите, недоглеждане, безхаберие.

Изказванията на Тонката, както винаги са пълни глупости, той си остава един лаладжия. Какво очаква, да си седим на ОИРТ ли? Ми и Секама да върнем, няма да е зле. Проблемът е в лошото честотно планиране, в некачествената техника, която се използва и ниските мощности.
Я ако той сложи един Орбан, ако си уплътни 75-те килохерца като хората, а не да ми свиручка тихичко, защото иначе девиацията отива на майната си, да сложи едни 2 киловата, дали ще пу пречат турците - ще му пречат, като си види ушите.

Нямал бил изгода от скъпи предаватели. Нали с това си изкарваш хляба бе, аматьор. Не се научиха тия хоря, че трябва да се инвестира в техника и технология. Не може да се работи 2009-та година с някакви кръжочни разработки или рециклирани устройства и да има постоянно проблеми, при стандарт който е на повече от 30 години и всичко отдаааавна е измислено.
Щели да се "блъскат" честотите. Това да не са коли, бе другарю Бебов... Тук опира и до така наречената браншова организация, която и тя - само гледа на 3-ма човека интересите. Например, ако едно радио има предаватели в Айтос и Бургас, както ще се случи... ами да им дадат една и съща честота и да си сфазират предавателите. Така се прави.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот ico_pol » 17 Май 2009, 00:32

Много логични думи казва радиатора, но я да ми каже има ли възможност, при положение, че се прави приличен програмен подукт, техническото обезпечаване е на ниво- въобще радиото е ОК от всякъде, да се получи заслужения рейтинг? Резонно от там и необходимите пиходи от реклама? За мен няма логика националните телевизии и кабелните им деривати да са фраш с реклами, а да повтарят едно и също всичките. Радиата и те същата логика- 2-3 уж национални радиовериги блъскат една и съща музика в 90% и обират всичко. И ако някой направи нещо различно, ще ли да получи това, което му се полага? Малко риторичен въпос, но...
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот GIF » 17 Май 2009, 13:50

radiator написа:Гиф,

Това е стар, престар проблем. Както Енчев много правилно е посочил, самите оператори, понеже са голи мишки (като Тончо например), нямат никаква далавера за купуват качествени предаватели, антенни системи и ПРОЦЕСОРИ, за да се получи качествено покритие.
След това идва и въпросът с мощностите. България е една от страните със смешно ниски мощности. Някои колеги от чужбина доли не вярват, че в една София до преди време разрешаваха едни мизерни 500 вата. За мен това е некомпетентност от страна на регулаторите, недоглеждане, безхаберие.

Изказванията на Тонката, както винаги са пълни глупости, той си остава един лаладжия. Какво очаква, да си седим на ОИРТ ли? Ми и Секама да върнем, няма да е зле. Проблемът е в лошото честотно планиране, в некачествената техника, която се използва и ниските мощности.
Я ако той сложи един Орбан, ако си уплътни 75-те килохерца като хората, а не да ми свиручка тихичко, защото иначе девиацията отива на майната си, да сложи едни 2 киловата, дали ще пу пречат турците - ще му пречат, като си види ушите.

Нямал бил изгода от скъпи предаватели. Нали с това си изкарваш хляба бе, аматьор. Не се научиха тия хоря, че трябва да се инвестира в техника и технология. Не може да се работи 2009-та година с някакви кръжочни разработки или рециклирани устройства и да има постоянно проблеми, при стандарт който е на повече от 30 години и всичко отдаааавна е измислено.
Щели да се "блъскат" честотите. Това да не са коли, бе другарю Бебов... Тук опира и до така наречената браншова организация, която и тя - само гледа на 3-ма човека интересите. Например, ако едно радио има предаватели в Айтос и Бургас, както ще се случи... ами да им дадат една и съща честота и да си сфазират предавателите. Така се прави.

Тончо Бебов е частен радиооператор от 14 години. Радио Браво Варна има 4 предавателя и продължава да разширява покритието си. Тончо Бебов бил "гола мишка, лаладжия и аматьор".
Това са злобни и неколегиални квалификации.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот GIF » 14 Юли 2009, 17:28

Браво Тончо! Браво Бебов!
Радио Браво е нашият морски приятел.
Пожелавам много здраве и успех на всички от Радио Браво Варна.
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот radiator » 14 Юли 2009, 18:10

GIF, Тонката си е точно такъв... Само глей кво става скоро... и ще си навържеш събитията защо така "инвестира" и се "развива"... ;D

А с огромните ми почитания съм жителите на тези иначе прекрасни населени места (Ахтопол, Царево и т.н.), спорно е дали е развитие пускане на предавател там. Да си видял сериозна компания с чисти пари да кандидатства там? Например СБС... Едни и същи играят - мръсните пари, все компании, които се готвят за продажба - Алфа, Си Джей и Фокус.
Следиш ли ми мисълта?
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот GIF » 15 Юли 2009, 17:48

Радиатор, защо толкова много държиш да ти бъде "следена мисълта", особено когато няма нищо за "следене"? По-спокойно. Тончо Бебов е пуснал поредния предавател на Радио Браво в Царево, за което го поздравявам с най-добри чувства. Какъв е проблемът?
Защо изпитваш такава злоба към Тончо Бебов? Да не ти е изял десерта на някой банкет?
Не допускаш ли, че той може да е някакво "морско изключение" в републиканската пералня?
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот radiator » 15 Юли 2009, 18:14

Гиф, по принцип, когато водиш дискусия, редно е да следиш мисълта на останалите, за да може реално да се прави диалог, а не да се вадят думи от контекста, това имам предвид.
Да мразя Тончо? Мне, ни най-малко. Той е един съвсем обикновен човечец, който не ми е навредил с нищо. Говорим за професионални стандарти, каквито при него липсват. Ако следиш изявленията му в пресата, които без това са редки... ще ти стане ясно. Иначе - да, браво. Взел лицензия, пуснал. Много хубаво.
А има компании, които не са перални... това с "националната пералня" ми звучи като реплика на Ганьо Сомов Балкански. Да, има адски много мръсни пари, но не са само мръсни.

Това, което исках да ти кажа, но очевидно е, че не ме разбра е: Тончо се готви за продажба. ;D Затова е толкова активен. Трябват му знаменца на картата. Не знам доколко обаче точно тези знаменца ще му вдигнат цената. В което няма лошо.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2506
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот GIF » 19 Юли 2009, 21:50

Радиатор, разбрах те напълно, но нямам навика да обяснявам надълго и нашироко, колко много съм те разбрал. Успехът дразни някои хора. Дори шегата не схващат.
Тончо Бебов щял да продава. Купил - ще продава. По-важното е, че и в малките населени места ще се чуват повече радиостанции.
"Обикновеният човечец" Т.Б. не бил професионалист. Който не спазва твоите стандарти, не е професионалист.
За да си по-убедителен, се опитай да се изразяваш без фукня и грандоманщина.
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Конкурси за Малко Търново, Ахтопол, Царево, Айтос, Дулово, В

Мнениеот radiator » 19 Юли 2009, 22:49

Аз дори не съм в този бизнес, така че изобщо не става дума за мен. Говорим за професионални стандарти, които не са измислени от мен... а не за това дали някой се харесва на някого или пък да дразни. Ако ме питаш лично мен - изобщо не ме интересува Тончо, нямам пресечни точки с него, още по-малко ме дразни... Друг е въпросът, че българските разбирачи от типа на Тонката правят някакви техни си програмни и маркетингови "изобретения" и после се чудят защо няма пари... и не е само заради "кризата".

Ако искаш да поговорим сериозно, съгласен. Нека да направим един анализ на бизнеса на Тончо Бебов и да преценим - има публична информация по случая.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта