Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
Enchev
1000+
1000+
Мнения: 1592
Регистриран на: 28 Апр 2005, 17:47
Местоположение: Русе | Rousse

Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

Мнениеот Enchev » 28 Юни 2007, 22:09

Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

28 юни 2007 / News.dir.bg

Върховната административна прокуратура поиска Съвета за електронни медии (СЕМ) да спре незабавно конкурса за отдаване на честота за ефирна телевизия.

Прокуратурата изпратила писмо до съвета, в което се казва, че конкурсът трябва да спре незабавно, защото Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) не е дала свободни честоти. За софийска ефирна честота пред СЕМ кандидатстваха Диема Вижън", собственост на британската "Apaсe Media", ББТ на Петър Манджуков, телевизия "Европа", в която съдружник е Емил Стоянов - брат на Петър Стоянов, и ТВ 7, зад която стои Любомир Павлов. Според прокуратурата СЕМ не може да дава лицензии, след като няма отпуснати честоти от КРС. "По тези причини решението на СЕМ е нищожно", категорични са от прокуратурата. В прокуратурата се получиха жалби от участници в конкурса, направихме една бърза проверка и установихме, че жалбите са основателни, каза за "Фокус" зам.-главният прокурор Митьо Марков. На 2 юли, понеделник, на извънредно заседание СЕМ ще разглежда новите обстоятелства, възникнали около телевизионните конкурси. От СЕМ отказаха коментар по случая, съобщи"Фокус".
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3729
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

Мнениеот ЖОРО » 28 Юни 2007, 22:25

Браво само така !!!  :G :G :G :G :G 
Няма по голям трол от Джорджи™
Аватар
geno vatanas
100+
100+
Мнения: 144
Регистриран на: 15 Дек 2006, 13:33

Re: Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

Мнениеот geno vatanas » 29 Юни 2007, 10:16

Прокуратурата препоръча на регулатора да спре надпревара та за ефирни лицензи
По 30 000 ? на калпак за честота от СЕМ
Протоколи с класация на участници се разнасят из София
Екип на "Монитор"
Седем жалби до обвинителите

Факсимилета от жалбите на участници в конкурса.
________________________________________

Седем жалби от участници в надпреварата за ефирни лицензи са подадени до главния прокурор Борис Велчев. В тях се твърди, че има груби нарушения и документни престъпления при провеждането на конкурса. Недоволните оператори са категорични, че след корпоративен натиск СЕМ допуска до участие кандидати, в противоречие със ЗРТ. Настоява се и за проверка за пране на пари чрез ТВ състезания и игри, както и за изясняване произхода на капиталите на всички участници в конкурса.
Жалби до прокуратурата са подали "Макс ченъл", "Триада комюникейшънс", "Техностийл", "ТВ" 2, 7 дни ТВ . Някой тях са подали и по два сигнала . 
Изпълнителните директори на кабелните оператори се позовават на публикации във в. "Монитор" от 25 и 26 юни. Коментираните в статиите факти поставят под съмнение законосъобразността на конкурса, пише управителят на "Триада комюникейшънс" Димитринка Кирова.
  Обръщам се  към  Вас с молба за извършване на проверка по грубо нарушение на закона и собствените правила на  Съвета за електронни медии по провеждането на конкурс за наземно радио разпръскване за София. Деянието може да се класифицира като документално престъпление, пише в жалбата на 7 дни ТВ. Причината е в нарушение на Закона за радио и телевизия. Според чл.105 от ЗРТ юридически лица с акционери, които едновременно са съдружници във фирми  с рекламна дейност, не могат да кандидатстват за издаването на лицензия .По тази причина СЕМ с решение  N-18,19,20 от 6.02.2007г. отказва на ТВ 7 АД участие в обявения конкурс.
________________________________________

________________________________________

РЕАКЦИИ
Мария Стефанова - председател на СЕМ:

Няма такова нещо. Имаме писмо от Върховната АП, но в него не се препоръчва да се спре конкурса.
________________________________________
Маргарита Пешева - член на СЕМ:

Не мога да коментирам писмото на прокуратурата. Има решение на СЕМ от 2006 г. , в което е записано, че информация за конкурсите се дава единствено от председателя на СЕМ или чрез прессъобщения. Мога само да кажа, че сме насрочили заседание за понеделник, на което да обсъдим препоръката на прокуратурата.
________________________________________
Лили Райчева - член на СЕМ:

Решихме в понеделник да обсъдим писмото. Има предложение от прокуратурата. Самата прокуратура обаче не ни предписва какво да правим. Тя ни предлага да се запознаем с обстоятелства. Това, което ще направим е да разгледаме тези обстоятелства и тогава всеки ще си вземе решението. Поръчали сме становище на нашия правен отдел, след като се запознаем с него ще вземем решение.
Вчера на своя сайт СЕМ публикува следната информация:
"Във връзка с настъпили нови обстоятелства, съдържащи се в писмо на Върховната административна прокуратура до СЕМ, в понеделник, 02 юли 2007 г., на извънредно заседание, Съветът ще обсъди становище относно телевизионните конкурси."
От свои източници "Монитор" научи, че членовете на СЕМ нямат намерени да се съобразят с препоръката на прокуратурата, твърдейки, че съвета е независим орган.
КРС: Ще мълчим до обявяване на резултатите
КРС запазва гробно мълчание, докато СЕМ не обяви резултатите от конкурса за ефирни лицензи, съобщиха вчера от комисията. Този конкурс няма предмет и няма как ние да участваме в него, допълниха още от ведомството на Георги Александров.
Когато видим решенето, тогава ще се съберем и ще обмислим по нататъшните си действия. Категорично оставаме на национално отговорната си  позиция и ще участваме в подобни конкурси едва, когато бъде приет националния честотен план, категорични са от КРС.
В началото на седмицата КРС обяви, че техни представители не участват в експертните комисии по провежданите от СЕМ конкурси за наземно аналогово телевизионно разпръскване. Причината е, взетото през юли, миналата година  решение КРС временно да оттегли информацията за свободния честотен ресурс за аналоговото телевизионно разпръскване. Осъществяването на плавен преход към цифровизация може да се осъществява чрез изработване на План за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България, в съответствие с приетите от Радиоконференцията в Женева 2006 г честотни назначения, съобщи КРС.
Документът е изготвен от няколко месеца от междуведомствена работна група, определена със заповед на Председателя на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и е внесен за одобрение от Министерския съвет. Част от честотите предоставени на СЕМ от КРС като свободни попадат в Плана за въвеждане на цифровизацията и могат да попречат на процеса на координация с граничните на България държави. Обявените от СЕМ конкурси са лишени от своя предмет ( честотни канали, на които да се излъчва телевизионна програма) и по тази причина представители на далекосъобщителния оператор не взеха участие в проведените от СЕМ конкурси. КРС информира за позицията и действията  си всички държавни институции.
Как се перат пари в игри
Най-елементарния начин за изпиране на пари чрез ТВ игри е раздаването на големи парични награди на подставени лица, разкриха пред "Монитор" финансови експерти. Обикновено се подбират непопулярни личности, които се съгласяват да "печелят" срещу определен процент - обикновено той е между 10-15 на сто от сумата. Основната част от парите остават в организатора, но те вече са препрани.
Другият подход е чрез карти за предплатени минути. От тях се изпращат SMS-и, а като свършат се изхвърлят. Така не може да се стигне до физическите лица, участвали с огромен брой обаждания. А организаторите могат да доказват приходи за играта от SMS-и.

Снимка: МОНИТОР
Членовете на Съвета за електронни медии, ръководен от Мария Стефанова ( вдясно) ще умуват до понеделник дали да изпълнят препоръката на прокуратурата да спрат конкурса за нови ТВ честоти.
Срещу 270 000 евро, според потърпевши, СЕМ се готви в понеделник да вземе решение за ефирните ТВ лицензи.
Очевидно прокуратурата е достигнала до истина за порока в конкурса и вчера препоръча на регулатора да спре надпреварата за честоти. Както неведнъж е било обяснявано, в този конкурс няма предмет. Върховната административна прокуратура препоръча с официално писмо до СЕМ конкурсът за ефирни лицензи на телевизии да бъде спрян незабавно, научи “Монитор”. Информацията бе потвърдена от шефа на ВАП и зам.-главен прокурор Митьо Марков.
“Да, вярно е. Изпратили сме препоръка до Съвета за електронни медии, тъй като на практика в момента те правят конкурс без предмет. Факт е, че няма свободни честоти, дадени от Комисията за регулиране на съобщенията, а те правят конкурс за такива честоти”, обясни Марков. По думите му в прокуратурата вече има и серия жалби от засегнати оператори по този въпрос.
“В СЕМ много добре знаят, че няма честоти. И по някакви причини продължават да правят конкурс. Законът отвсякъде не е спазен. Трябва да е ясно, че ако конкурс все пак се проведе, ще бъде нищожен. В такъв случай прокуратурата незабавно ще го атакува пред съда”, обясни още шефът на ВАП пред “Монитор”.

В ДАКСИ няма данни фирмата, управлявана от Людмил Стайков да е закрита.

Нарушения
Двама от членовете на СЕМ управляват търговски дружества, в противоречие със Закона за радио и телевизия (ЗРТ), установи проверка на “Монитор” в ДАКСИ.  В ЗРТ  е записано, че членове на Съвета не могат да бъдат лица, които са собственици на капитала в търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи. Това прави решенията на СЕМ нелегитимни, категорични са юристи.
Людмил Стайков от президентската квота в СЕМ е управител на “Мултимекс-Евроком” ООД. Дружеството се занимава с търговия с кино-, видео- и телевизионни продукти, продуцентство и мениджмънт на ТВ програми, представителство на чуждестранни фирми. Мая Вапцарова пък ръководи издателска къща “Еврома”. Дружеството е прекратило дейността си още през 1993 година, съобщиха от Министерството на културата, което е собственик на 100% от капитала на издателството. Това обаче не е отразено нито в АПИС, нито в системата ДАКСИ.  Людмил Стайков обеща да разговаря с репортер на “Монитор”, след което си изключи мобилния телефон. 
Абсурдите
В понеделник от пресцентъра на СЕМ обявиха, че заседанието за ефирните лицензи е отложено за началото на следващата седмица. Причината била дългият дневен ред на Съвета.
Още във вторник обаче два ежедневника съобщиха, че от ТВ 7 пречели на конкурса. Вестник “Експрес”, собственост на брата на Любомир Павлов Юлий обяви, че “ТВ 7 е водеща и в четирите основни показатели, по които СЕМ провежда конкурса за ефирни телевизии.” “Труд” също оповести, че ТВ 7 е класирана на първо място.
След като Съветът бе категоричен, че не е заседавал по тази тема, твърденията на двете медии означават, че няма конкурс, а нещо друго, което се е случило извън заседанията на регулатора. Нещо, на което прокуратурата трябва да обърне внимание. И да отговори на въпроса: Само за любов ли става въпрос или за пари?

Снимки: Монитор
Людмил Стайков се чуди има ли конфликт на интереси, заради доскорошното участие на сина му Иво в управата на три кабелни телевизии.

Конфликт  на интереси
На 19 юни, дни преди конкурса за ефирните лицензи синът на Людмил Стойков Иво излиза от управлението на две от телевизиите, които участват в надпреварата. Това са Виталис ТВ и 7 дни ТВ.   
Според Чл. 28а от ЗРТ  всеки член на СЕМ е длъжен да разкрие писмено всеки съществен търговски, финансов или друг делови интерес, който той и членовете на семейството му имат при вземането на конкретно решение. Декларирал ли е Людмил Стайков участието на сина си в ръководството на три кабелни телевизии (третата е ХОТ ТВ) ?
Опасен теч
От СЕМ твърдят, че не са се занимавали с ефирните лицензи, а из София се разнасят протоколи на членове на комисията с резултати. “Монитор” разполага с такива. Във всеки протокол са нанесени тежестта и точките по четирите критерия - Програмен проект, Финансов план, Технологичен план, Опит в Радио- или Телевизионната дейност за съответния кандидат. Както и мотивите на оценяващия. Предварителното изтичане на информация е шантаж на общественото мнение, коментираха участници в конкурса. Същото се случи и ден преди избора на генерален директор на БНТ. От регулатора обявиха, че Уляна Пръмова е спечелила в надпреварата. Тогава СЕМ се оправда с грешка на пресцентъра и дори опита да се шегува с предрешения конкурс. Никой не се заблуждава, че конкурсите в СЕМ са предрешени, каза пред “Монитор” участник в състезанието за ефира, който не си е платил. Вместо регулаторен орган СЕМ е сбор от хора, които се дирижират отвън, а конкурсите са компрометирани и нагласени, бе категоричен той.Правилата според ЗРТ

Факсимиле от жалбата на 7 дни ТВ.
Чл. 26. Не могат да бъдат членове на Съвета за електронни медии лица, които са: 2. еднолични търговци, собственици на капитала на търговски дружества, съдружници, управители, прокуристи или членове на ръководни и контролни органи на търговски дружества и кооперации= Чл. 27. По време на своя мандат, а по т. 4 - две години след изтичането му, по т. 5 - една година след изтичането му, членовете на Съвета за електронни медии не могат:
1. да заемат друга платена длъжност по трудов договор; Чл. 28а. (1) Всеки член на Съвета за електронни медии и конкурсната комисия по чл. 116в е длъжен да разкрие писмено пред Съвета за електронни медии всеки съществен търговски, финансов или друг делови интерес, който той и членовете на семейството му имат при вземането на конкретно решение.
(2) Съществен интерес е налице винаги, когато лицата по ал. 1 или членове на техните семейства, както и лица, с които всяко от тях е икономически свързано:
а) получат лицензия за радио- и телевизионна дейност;
б) бъдат назначени в надзорни органи в областта на радио- и телевизионната дейност, далекосъобщенията или бъдат избрани в управителни съвети на радио- и телевизионни организации, кабелни или далекосъобщителни оператори или рекламни агенции.
(3) Задължението на лицата по ал. 1 се осъществява чрез подаване на декларация до Съвета за електронни медии при встъпването им в длъжност и най-малко веднъж на шест месеца, съдържаща имената и адресите на икономически свързани с тях или с членовете на семействата им лица, както и за деловите интереси, които са възникнали или биха могли да възникнат. Декларациите по тази алинея се съхраняват в специален публичен регистър при Съвета за електронни медии.
(4) Член на Съвета за електронни медии, който има непосредствен делови интерес при вземането на дадено решение, е длъжен да го заяви и да не участва в обсъждането и гласуването.
(5) Засегната страна, както и всеки заинтересован, може да иска от Върховния административен съд да отмени взетите в нарушение на предходната алинея решения. Чл. 116в. (Нов - ДВ, бр. 96 от 2001 г.) (1) Съветът за електронни медии определя председател и състав на експертна комисия за провеждане на конкурса, в която задължително се включват членове на Съвета за електронни медии и на Комисията за регулиране на съобщенията. В комисията могат да участват и експерти от други заинтересовани ведомства и организации. Председателят на Съвета за електронни медии издава заповед за назначаване на експертната комисия. Членовете на комисията подписват декларация за поверителност на информацията, станала им известна при провеждането на конкурса.

.
URN OFF THE SERVERS
Аватар
B-92
100+
100+
Мнения: 222
Регистриран на: 25 Дек 2006, 11:47

Re: Прокуратурата: СЕМ да спре конкурса за тв ефир

Мнениеот B-92 » 01 Юли 2007, 20:21

Прокуратурата посъветва СЕМ да спре конкурсите за ефирни телевизии

София, 28 юни /БТА/
  Прокуратурата посъветва СЕМ да спре конкурсите за ефирни
телевизии. Това съобщиха за БТА от прокуратурата. Върховната
административна прокуратура е изпратила препоръчително писмо до
СЕМ поради получени жалби. За конкурса, който провежда СЕМ, няма
обявени честоти и така на практика конкурсът няма предмет,
заявиха от прокуратурата и допълниха, че конкурс без предмет е
нищожен, а всяко решение след подобен конкурс може да бъде
отменено от ВАС.
Писмото има указателен характер, не е забранително, уточниха от
прокуратурата.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта