И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
sanremo
Нов
Нов
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Дек 2006, 14:43

И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Мнениеот sanremo » 22 Ное 2007, 11:48

ТВ2 – новата кабеларка, зад която стои рекламният бос Красимир Гергов, няма валидна далекосъобщителна лицензия, за да излъчва в национален ефир и няма никакви основания да претендира да бъде „четвърта национална ефирна телевизия”. Това научиха днес членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) от колегите си от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От СЕМ днес попитаха КРС дали ТВ2, която ще стартира в близките дни, има валидна национална далекосъобщителна ефирна лицензия. Отговорът на далекосъобщителните надзорници е бил отрицателен.
Фирмата „Техносийл” ЕООД (с нея ТВ2 има договор за разпространение) има 27 валидни далекосъобщителни лицензии в 26 населени места. Но това, че има регионални лицензии, изобщо не означава, че има национала далекосъобщителна лицензия. Това обясни след срещата членът на СЕМ доц. д-р Лилия Райчева пред ЕКСПРЕС.БГ.
От КРС категорично са заявили пред медийните надзорници, че в страната има три национални ефирни телевизии – БНТ, Би Ти Ви и Нова телевизия, но не и ТВ2. Стартиращата медия не е покрила нито едно от изискванията, които са били задължителни за Нова телевизия, преди да бъде наречена трета национална телевизия. Национална телевизия трябва да има да покрива по ефирен път 65% от територията на страната и да обхваща 75% от населението й. Покритието не трябва да прекъсва, т.е. ако излъчва в София и Пловдив, трябва да предава и в Итхиман, например, а подобно нещо липсва в схемата на ТВ2. Това обясни пред ЕКСПРЕС.БГ членът на СЕМ доц. д-р Райна Николова.
Ако ТВ2 започне да излъчва програма с национален обхват, ще наруши освен Закона за радио и телевизия (ЗРТ), и Закона за защита на конкуренцията, тъй като рекламното време, което се продава за национални и регионални медии е на доста различни стойности, е била позицията на членовете на КРС.
Срещата СЕМ-КРС дойде ден, след като медийните надзорници обявиха в сайта си, че възприемат „като прибързан обявения старт на ефирното разпространение на телевизионната програма ТВ2.”
На срещата представителите и на СЕМ, и на КРС стигнали до извода, че основен препъни камък пред общата им работа е т.нар. параграф 9а от ЗРТ, каза още доц. Райчева. Той даде възможност да излъчват без конкурс оператори, получили временна далекосъобщителна лицензия. Те имат възможност да излъчват програмите си до провеждането на конкурс.
Именно по параграф 9а временна лицензия в тези 26 града е получил и „Техностийл” ЕООД. След това новата кабеларка е сключила договор програмата й да бъде излъчвана именно на честотите на „Техностийл” във въпросните 26 населени места. По този начин новият проект на Гергов претендира да се нарича „четвърта национална телевизия”.
Кабеларката на Гергов се опитва да направи тънък ход, като излъчва една и съща програма в тези 26 града. Смисълът на регионалните телевизии, обаче, е те да предават програми, свързани с проблемите на местната аудитория. Това означава ТВ2 да подготви 26 различни програми, които да са специфични за различните населени места, обясниха медийни експерти. Нито Гергов, нито екипът му имат творческия ресурс да постигнат нещо подобно. Те залагат на чалгата и на скандалите, както в програмата си, така и в рекламната си стратегия. Тя беше основана върху недопустим билборд, на който полуголи се целуваха Азис и Китаеца. Азис е рекламиран като водещ на „най-ГЕЙниалното шоу в България”, което ще бъде излъчвано от въпросната кабеларка. Билбордовете бяха свалени за по-малко от ден в София и Кюстендил, а в Пловдив общинските власти не допуснаха монтирането им.
Аватар
victory
Нов
Нов
Мнения: 77
Регистриран на: 04 Юли 2007, 12:15
Местоположение: Русе жк. Дружба-3

Re: И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Мнениеот victory » 22 Ное 2007, 11:56

Vij go ti tarikata
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1291
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Мнениеот a69 » 22 Ное 2007, 12:07

Ала-бала, този "тарикатлък" го знаем доста отдавна. А "питането" на СЕМ също е някаква проформа и смешки! Не е важно как се нарича Тв-та, а какво дава и колко рекламодатели събира, това е простата истина. След няколко месеца като и излезе рейтинга ще се види. Изобщо няма да бъде кабеларка, в това съм убеден. Не забравяйте - това е ЕФИР, т.с. най-скъпо платимата реклама. Часът и мястото са известни - неделя - 17.00 :Icecream
Това е сайтът! http://www.linkbg.info
UGLY_BOY

Re: И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Мнениеот UGLY_BOY » 22 Ное 2007, 15:39

a69 написа:Ала-бала, този "тарикатлък" го знаем доста отдавна. А "питането" на СЕМ също е някаква проформа и смешки! Не е важно как се нарича Тв-та, а какво дава и колко рекламодатели събира, това е простата истина. След няколко месеца като и излезе рейтинга ще се види. Изобщо няма да бъде кабеларка, в това съм убеден. Не забравяйте - това е ЕФИР, т.с. най-скъпо платимата реклама. Часът и мястото са известни - неделя - 17.00 :Icecream

Да, ама и ти, и аз много добре знаем, че националният лиценз е един, а не представлява отделни лицензи за всеки от тези 26 града, което, от своя страна, предполагам, трябва да означава, че тарифите на ТВ-2 за реклама трябва да са по-ниски, спрямо тези на телевизиите, притежаващи наистина национален лиценз. А чичко Гергов иска да взима пари като за национална телевизия. Да не говорим, че доколкото разбирам от гореизложения текст, лицензът на "Техностийл" е такъв, че те са длъжни във всеки град да осигурят регионална програма, тоест, ако Гергов има една и съща програма за всички градове, дефактно нарушава закона. Да видим как ще съумее да заобиколи тези две пречки.
sanremo, това, което ти казах за меренето с един и същ аршин, май е факт. Което е супер. Дано наистина е така и за в бъдеще, макар че ме съмнява Гергов да не успее да си извоюва правата.
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1291
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: И КРС призна, че кабеларката на Гергов не е национална телевизия

Мнениеот a69 » 23 Ное 2007, 09:49

Дам, предполагам ще си купят по някоя кабеларка от всеки град за да и пускат 1-2 часа регионална програма в ефир и вярвам няма да се получи зле :Icecream
Това е сайтът! http://www.linkbg.info

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта