МС прие плана за цифрова телевизия

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2122
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

МС прие плана за цифрова телевизия

Мнениеот predavatel » 01 Фев 2008, 12:41

Министерски съвет прие плана за въввеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България

София, 31 януари 2008 г.

Днес, по време на редовното седмично заседание на Министерски съвет, министрите приеха Националния план за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB – T) в България.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО - най–представителната медийна организация, която обединява 57 радио- и телевизионни компании, сред които двете частни национални телевизии – бТВ и Нова телевизия, най – големите телевизионни оператори, разпространяващи програмата си по кабелен път, всички големи вериги и местни радиооператори приветства решението на Министерски съвет. С приетия план, България направи поредната стъпка към приобщаване на страната ни към голямото европейско семейство и предостави възможности за по-ефективно използване на радиочестотния спектър, подобряване на качеството на телевизионното предаване, реализиране на интерактивен режим на обем на информация, както и предлагане на набор от допълнителни информационни услуги.

Цифровизацията на разпространението на радио- и телевизионни програми в България е част от глобалната стратегия за бъдещето на комуникационните технологии и платформи, която е в пряка връзка с целите на информационното общество.

В България около 34 на сто от домакинствата приемат телевизия единствено чрез наземно телевизионно разпространение. Това показва важността на най-стария начин на разпространение – наземния - и налага намесата на държавата и участниците в телевизионното разпространение за запазване на най-достъпния начин за получаване на телевизионен сигнал.

Преминаването към цифрово наземно разпространение предоставя нови възможности на потребителите и бизнеса.

За потребителите:
* осигурява достъп на широката публика до информационното общество и цифровото съдържание;
* увеличава свободата на избор на потребителите;
* създава възможност за увеличаване на броя на българските програми с национален;
* по-голямо разнообразие на телевизионните програми;
* по-добро качество на картината и звука и по-надеждно приемане;
* портативно и мобилно приемане;
* по-богата палитра от информационни услуги - новини, спорт, “телетекст”, валутни курсове, резултати от състезания, електронни програмни указатели, Интернет и електронна поща, електронна търговия, електронни банкови операции;
* образователни услуги, електронно правителство, електронно здравеопазване;
* видео по заявка, интерактивни игри;
* обогатяване на съдържанието с аудиоописание, аудиосубтитри, специализирани субтитри и език на знаците за хората в неравностойно положение.

За бизнеса:
* осигурява условия за засилване на конкуренцията на пазара на телекомуникационните услуги за доставяне на телевизионно съдържание на крайни потребители;
* открива нови перспективи и ниши за успешна търговска реализация;
* дава възможност за едновременно разпространение на 4 - 6 телевизионни програми чрез използването само на един телевизионен канал;
* осигурява от три до шест пъти по-висока ефективност на използване на честотния спектър в сравнение с аналоговата технология.

Асоциация на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО потвърждава пълната си готовност да сътрудничи на всички държавни институции, отговорни за процесите на цифровизацията и въвеждането на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване в Република България, като счита, че всички усилия за развитие на радио- и телевизионния сектор следва да бъдат насочени към осигуряване на плавен преход от аналогово към цифрово излъчване и лицензирането на нови цифрови телевизионни програми, които ще осигурят необходимото разнообразие на средата и удовлетвореност на потребителите.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта