НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Какво прави (и не прави) администрацията?
akulche
Нов
Нов
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Дек 2010, 19:41

НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот akulche » 22 Дек 2010, 19:46

В Община Елена, обл. Велико Търново изобщо радиопредаванията ги няма Има едно радио Хоризонт което от време на време прекъсва за да се намесят на негово място румънски и турски станции. Как става това заглушаване от тяхна страна не ми е ясно но е е изключително тъпо понеже сме българи и искаме да слушаме българско радио/ Преди имаше едно радио ШУМЕН ... сега и тва няма Направете нещо бе хора Тва е егати информационното затъмнение Селата Чакали, Костел, Палици, Марян Каменари и мн. други са оставени в 15 век направо.
>:( >:( >:(
Аватар
elektrik
500+
500+
Мнения: 559
Регистриран на: 23 Окт 2009, 00:09
Местоположение: ПЕРНИК

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот elektrik » 22 Дек 2010, 20:01

Не мисля, че някой тук може да ти помогне. Това е форум, а не отговорната за такива проблеми институция! Освен това по закон само Хоризонт е радиопрограмата, която е длъжна да има покритие над цялата страна. А другите станции преценяват дали искат да излъчват някъде или не, много е просто...
Raduci Radio - Добрите стари хитове!!!
Аватар
PatrioT
500+
500+
Мнения: 655
Регистриран на: 28 Ное 2006, 23:47
Местоположение: ЯМБОЛ

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот PatrioT » 22 Дек 2010, 23:09

Малиии като бе затворен Хаимбоаз минавах през прохоида Бяла-Елена , такъв ужас от пътуване не бях преживявал отдавна , а в тия села Майско , Константин , Берово , там е друга България ни вопъл ни стон от радио тук-таме излизаше 101,2 Дарик и тва е от търново почти нищо ... по тия места българин по-рядко се среща.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот UGLY_BOY » 22 Дек 2010, 23:30

Частните радиостанции излъчват само на места, където им е рентабилно да излъчват. Ако кандидатстват на конкурс за Елена и го спечелят, приходите от тази тяхна честота ще са толкова малко, че дори няма да могат да си избият парите за тока. А предполагам ви е ясно колко струва тока на месец на един предавател от 1 kW.
По-скоро проблемът в България опира не до това, че няма предаватели в малките населени места. В съседните нам държави също няма локални предаватели в малки региони с пресечен релеф, заобиколени от планина. Но там проблемите са решени по друг начин - на частните радиостанции, за разлика от в България, се позволява да излъчват от високи точки като нашите върхове Ботев, Снежанка, Мусала и т.н. Така при наличието на предавател на много висока надморска височина и с висока мощност се решава проблемът на частните радиостанции и малките населени места. Когато ефективен сигнал от твоя предавател, разположен на високо, достига до 600-700 хил. човека, определено си възвръщаш вложените средства, а се чуваш и в такива региони като Елена. Но в България не се мисли в тази насока. Мисли се за това как да се дадат максимално скапани точки за излъчване и максимално ниски мощности на частните радиостанции, след което те да бъдат муфтени да дават пари под масата само и само да им разрешат предавателят им да излъчва не със 100, а с 500 вата, и то пак от същата скапана точка.
Иначе, в Елена би трябвало да има не само Хоризонт, но и Христо Ботев и Дарик (защото те са с национален лиценз и особено държавните радиопрограми трябва да се чуват наистина НАВСЯКЪДЕ - неслучайно ги издържаме с данъците, които плащаме, но като спират СВ предавателите, които трябваше да запълнят дупките на FM покритието в такива региони като Елена, така ще е), но изглежда на никого не му пука. А какво разбираш под това, че на мястото на Хоризонт се настаняват турци и румънци? Чуват се чужди радиостанции точно на неговата честота ли? Когато предавателят работи, чуждите предаватели успяват ли да го заглушат? Защо този предавател спира и спира ли изобщо или остава само на носеща честота?

P.S. Никой не може да те спре да се интересуваш от български медии и да потребяваш тяхното съдържание. Живеем в ерата на DTH операторите и интернет, благодарение на които имаш достъп до наши медии дори извън пределите на страната, така че не мога да се съглася с тезата, че във века на информацията някакви хора могат изобщо да бъдат в информационно затъмнение. А ако говорим за турските малцинства в региона - те дори в частите на България, където български радиа и телевизии се приемат свободно, не потребяват наши медии, а са си купили сателитни антени и гледат турски програми.
Последна промяна 1 на UGLY_BOY, променена общо 22 пъти
alonso998
500+
500+
Мнения: 899
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот alonso998 » 22 Дек 2010, 23:33

ОО там да,бил съм на лагер в с.Мииковци,там телевизорите бяха свързани към три антени и в моята стая БТВ беше на доста снежинки от вр.Ботев,а БНТ беше негледаема. Според мен КРС трябва да сложи минимум 1 KW на радиостанция която взима лиценз,а не 100-200 вата. Тук във Варна по улиците се губят станциите в буквалния смисъл и на селото ми което е на 15 км от Варна,радиата от РПЦ УКВ Практика се чуват 10000 пъти по силно,отколкото в града ! >:(
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот UGLY_BOY » 22 Дек 2010, 23:38

alonso998 написа:ОО там да,бил съм на лагер в с.Мииковци,там телевизорите бяха свързани към три антени и в моята стая БТВ беше на доста снежинки от вр.Ботев,а БНТ беше негледаема.

Виж, това вече е проблем. Медиите, които по закон трябва да се приемат навсякъде, наистина трябва да се приемат навсякъде. И въпросът е не с каква мощност им се разрешава да излъчват (защото тези с национален лиценз нямат ограничения), а по-скоро опира до това дали те излъчват с разрешената им мощност или пестят пари от ток (а често и нямат средства да плащат електричеството на предавателите си).
Аватар
fox
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 22 Фев 2010, 06:02
Местоположение: Leeuwarden/Olanda-Plovdiv/Sofia/Bulgaria

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот fox » 23 Дек 2010, 01:51

UGLY_BOY написа: И въпросът е не с каква мощност им се разрешава да излъчват (защото тези с национален лиценз нямат ограничения), а по-скоро опира до това дали те излъчват с разрешената им мощност или пестят пари от ток (а често и нямат средства да плащат електричеството на предавателите си).


Ще възразя, защото всяко радио иска да достигне до своите слушатели. Не мисля, че проблема е в 'пестене на пари от ток'. Ако на едно радио с мощност 300 вата му се разреши емисия от Карандила, ще се чува чак в Турция, а не само в пределите на Сливен, а разходите му за ток ще са същите - все едно, че излъчва от разни хотелчета или блокчета! Проблема е в КРС и тяхното малоумно регулиране! В България няма правилно разпределение на честотният банд 88-108, всичко е оставено на самотек още от началото на 90 те години, така в момента няма свободни честоти които да се ползват от предаватели, като връх Ботев или Карандила (дадено като пример). Като прибавим и най-новото не тъпо, а направо вдлъбнато решение на КРС да намаля мощностите на предавателите които излъчват от лоша елевация, под претекст, 'че трябва да покриват по лиценз само територията на града' неимоверно стигаме до казуси като този на територията на България, в нейните села, градчета и пътища да се чуват комшиите, а радиостанциите с 'национално покритие', да съскат, пращят и бъдат 'заглушавани' от чуждите радиа - излъчващи от големи и високи точки.
alonso998
500+
500+
Мнения: 899
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот alonso998 » 23 Дек 2010, 07:38

Fox е прав. В Румъния от Козиа и Кощиля колко много радиа излъчват ! А тук от Ботев само Хоризонт и Хр.Ботев,които само новините са им горе долу добре. Например в Монтана всички радиа ми излъчват от града,ако бяха на Петрохан щяха да се чуват от София до Видин,но какво да се прави в България сме. Тук във Варна обаче е обратното,радиата които излъчват от РРТС Франгата се чуват добре само в посока Бургас,но в града и другите посоки глъхнат яко ! :D
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот UGLY_BOY » 23 Дек 2010, 11:30

fox и alonso998,
Напълно сте прави. За идиотската политика на КРС по отношение на частните радиостанции съм писал не във втория, а в първия си пост в тази тема, така че ако го прочетете, ще видите, че казвам същото, което казва и fox. По отношение на пестенето на ток имах предвид основно БНР. Исках да кажа, че те имат право да излъчват с каквато пожелаят мощност, защото контролните органи не ги ограничават, но в много от случаите поради липса на средства за ток, те излъчват с в пъти по-малка мощност от определената им, поради което глъхнат в такива региони с пресечен релеф, а по закон трябва да се чуват навсякъде.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3759
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот ЖОРО » 23 Дек 2010, 13:46

Политиката на КРС е съгласувана с радиооператорите още през 2006та година .. причините за за ниските мощности до 3kw е от финансово ествество .. Все пак България е сравнително малък пазар с голям брой радио станции .Погледнете колко радио станции има в Германия,Дания ,Финландия,Швеция.. Унгария..Не повече от 18-20 и вече те могат да си позволят средно-големи мощности от порядъка на 5-15KW но там е и друг релефа ..
Аватар
elektrik
500+
500+
Мнения: 559
Регистриран на: 23 Окт 2009, 00:09
Местоположение: ПЕРНИК

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот elektrik » 23 Дек 2010, 14:06

Политиката на КРС е съгласувана с радиооператорите още през 2006та година .. причините за за ниските мощности до 3kw е от финансово ествество


Ок това е ясно, ама едно е 500 В от Старата кула на Яворов, друго си е 500В от кулата на Копитото...ама не дават. Или ги изнудват с непосилни такси.
Raduci Radio - Добрите стари хитове!!!
alonso998
500+
500+
Мнения: 899
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот alonso998 » 23 Дек 2010, 14:55

Добре де БНР не могат да преценят къде да сложат предавател и къде не. В Търговище 102.0 от Венец се лови перфектно,но и там ще слагат ?!!? А има толкова частни медии които не могат да си сложат предавател ! КРС уш дават до 3 KW,но защо във Варна например Радио Варна и Дарик не са 3 кв,а частните са 700 в най-много Сити и 690 в Вероника... В Ст.Загора Фреша станал 118 В и какво става влизаш в сграда и не се лови нищо ! Електрик е прав,от Копитото не дават 500 В и то от Хотела,ами какво лошо има да е на кулата на копитото с антена само към София,като се опасяват,че ще се чува и в Перник. Срам и позор! И на всичкото отгоре слагат предаватели наизуст!
96.7 Вероника София/Търново,Дарик Ябланица което е много над 1 КВ
89.1 Z-ROCK София/FM Plus Пловдив/89.2 Хоризонт Ябланица
94.9 ФМ Плюс София/95.0 Хр.Ботев Ябланица !!
И за телевизиите същата работа,Белослав и Девня са на 10 км най-много един от друг,но Черно Море Белослав и ТВ 7 Девня излъчват на 48 к.,като се има предвид,че предаватела на ТВ 7 е в с.Разделна (общ.Белослав)! Дарик щеше да се мести на 99.3,ама стои на 106.8 и има случаи по 2-3 дена е на носеща "голямата национална медия"! КРС вместо да помага на частните оператори,прави точно обратното ! Не се учудвам,ако забранят поставянето на предаватели на Белащица над Пловдив,защото покриват и Пазарджик.Останах с впечатлението,че Best Radio и ЖОРО работят в КРС,моля да повдигнат въпроса поне за Варна,защото със 700 W,град като Варна не се покрива ! :(
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 375
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот JukeBoxHero » 24 Дек 2010, 13:01

В Търговище 102.0 от Венец се лови перфектно,но и там ще слагат ?!!?

В центъра на града сигнала е отвратителен.
alonso998
500+
500+
Мнения: 899
Регистриран на: 13 Мар 2008, 16:09
Местоположение: Варна

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот alonso998 » 24 Дек 2010, 13:26

Е то Венец е по-близо до Търговище отколкото до Шумен,а е отвратителен сигнала?!? Нали уж е с кръгова диаграма ?
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 375
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот JukeBoxHero » 24 Дек 2010, 14:51

Част от града е в радиосянка, и радиата от Шумен се приемат чувствително по-слабо, а най-често липсва сигнал ... само 90.4 и 96.5 са стабилни, за останалите радиа е нужна външна антена.
Аватар
veniotr
100+
100+
Мнения: 311
Регистриран на: 29 Ное 2006, 20:28
Местоположение: RADOMIR

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот veniotr » 24 Дек 2010, 17:40

elektrik написа:
Политиката на КРС е съгласувана с радиооператорите още през 2006та година .. причините за за ниските мощности до 3kw е от финансово ествество


Ок това е ясно, ама едно е 500 В от Старата кула на Яворов, друго си е 500В от кулата на Копитото...ама не дават. Или ги изнудват с непосилни такси.


С 500 вата от копитото ще покриеш София и Перник и околните села и по малки градове :)
Аватар
fox
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 22 Фев 2010, 06:02
Местоположение: Leeuwarden/Olanda-Plovdiv/Sofia/Bulgaria

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот fox » 25 Дек 2010, 07:52

ЖОРО написа:Политиката на КРС е съгласувана с радиооператорите още през 2006та година .. причините за за ниските мощности до 3kw е от финансово ествество .. Все пак България е сравнително малък пазар с голям брой радио станции .Погледнете колко радио станции има в Германия,Дания ,Финландия,Швеция.. Унгария..Не повече от 18-20 и вече те могат да си позволят средно-големи мощности от порядъка на 5-15KW но там е и друг релефа ..


Причините от финансово естество се свеждат до великата цифромания, чиито правила се управляват от кеша, а победител е този който 'кихне' най-голяма сума на КРС. Жалко е към този момент, че КРС така са вдигнали цената на рушвета, че никоя частна медия не желае да се качи на връх Ботев! И ще продължа да ви възразявам господине, защото нито релефа на Унгария, нито релефа на Румъния се различават кой знае колко от този на България, а броя на радиостанциите им не е по-малък от българските! Лично аз живея в Леуварден, най - големият град в провинция Фризия, в която живеят около 650 хиляди души, а площта на провинцията е около 6 хиляди кв.км. - сам си правете изводите, колко е гъстотата на населението и колко "апетитно" място е това за радио бизнес!!!???, но въпреки това имаме, около 15-18 радиопрограми по FM скалата, които съществуват и държат ниво в качеството си на програмата и качеството си на излъчване.Така, че уважаеми господин ЖОРО - Вие лъжете! И защитавате корумпираната кауза на институцията в която работите - КРС!
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3759
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот ЖОРО » 25 Дек 2010, 10:14

Причините от финансово естество се свеждат до великата цифромания, чиито правила се управляват от кеша, а победител е този който 'кихне' най-голяма сума на КРС. Жалко е към този момент, че КРС така са вдигнали цената на рушвета, че никоя частна медия не желае да се качи на връх Ботев! И ще продължа да ви възразявам господине, защото нито релефа на Унгария, нито релефа на Румъния се различават кой знае колко от този на България, а броя на радиостанциите им не е по-малък от българските! Лично аз живея в Леуварден, най - големият град в провинция Фризия, в която живеят около 650 хиляди души, а площта на провинцията е около 6 хиляди кв.км. - сам си правете изводите, колко е гъстотата на населението и колко "апетитно" място е това за радио бизнес!!!???, но въпреки това имаме, около 15-18 радиопрограми по FM скалата, които съществуват и държат ниво в качеството си на програмата и качеството си на излъчване.Така, че уважаеми господин ЖОРО - Вие лъжете! И защитавате корумпираната кауза на институцията в която работите - КРС![/quote]


Не дейте да смествате УКВ обхвата с цифровизацията няма нищо общо.. Ти били давал по 300 000лв на година и да печелиш само 150 000 ??? ето това казваш..Има честоти който са съгласувани и се делят на 3 вида
НАЦИОНАЛНИ,РЕГИОНАЛНИ,МЕСТНИ !!!
Аватар
fox
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 22 Фев 2010, 06:02
Местоположение: Leeuwarden/Olanda-Plovdiv/Sofia/Bulgaria

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот fox » 25 Дек 2010, 10:59

ЖОРО написа:
Не дейте да смествате УКВ обхвата с цифровизацията няма нищо общо..


Аз не засягам ИЗОБЩО цифровизацията! Говоря за FM-88-108! А това, колко ще инвестира една електронна медия (в случая радио), колко ще спечели и как ще се наложи на пазара - НЕ Е РАБОТА НА КРС. КРС просто трябва да и даде шанс и да направи оптимално възможното в ограниченият честотен ресурс да се поместят възможно най-много радиостанции - нещо което КРС НЕ ПРАВИ! Основната задача на българският регулатор е, да прави сметки без кръчмар, като хипотетично изчислява приходите на дадена медия, за да знае, колко парички може да "ощипе" от тях, я за завишена девиацийка, я за нещо друго, затова господин ЖОРО сте на този хал! Не работите за хората а за собственото си благо (визирам институцията КРС) Естествено ако някой новоизлюпен оператор се появи на пазара и тръгне по тромавия път на лицензирането и регистрирането, бива отсвирен от КРС, защото според тях е неплатежоспособен! Мисля, че е редно да дадете шанс на всеки да се пробва, а който успее - успее! Ако не - прекратява дейност и на негово място идва друг! По този повод за финал само ще дам пример, който взимам от многоуважаваният от мен форум на предавател ком, като посочвам проблема зародил се в този раздел на форума и касаещ радио Менци! Там обаче, "врътките" се правят явно от другият "бирник" СЕМ!
kan4oto72
Нов
Нов
Мнения: 4
Регистриран на: 19 Ное 2010, 20:57

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Мнениеот kan4oto72 » 25 Дек 2010, 21:37

краино време е да се направи нещо по вьпроса....... и при нас в Тетевен е така и кьде ли не в Бг..........

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта