Страница 2 от 3

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 08:00
от ЖОРО
fox написа:
ЖОРО написа:
Не дейте да смествате УКВ обхвата с цифровизацията няма нищо общо..


Аз не засягам ИЗОБЩО цифровизацията! Говоря за FM-88-108! А това, колко ще инвестира една електронна медия (в случая радио), колко ще спечели и как ще се наложи на пазара - НЕ Е РАБОТА НА КРС. КРС просто трябва да и даде шанс и да направи оптимално възможното в ограниченият честотен ресурс да се поместят възможно най-много радиостанции - нещо което КРС НЕ ПРАВИ! Основната задача на българският регулатор е, да прави сметки без кръчмар, като хипотетично изчислява приходите на дадена медия, за да знае, колко парички може да "ощипе" от тях, я за завишена девиацийка, я за нещо друго, затова господин ЖОРО сте на този хал! Не работите за хората а за собственото си благо (визирам институцията КРС) Естествено ако някой новоизлюпен оператор се появи на пазара и тръгне по тромавия път на лицензирането и регистрирането, бива отсвирен от КРС, защото според тях е неплатежоспособен! Мисля, че е редно да дадете шанс на всеки да се пробва, а който успее - успее! Ако не - прекратява дейност и на негово място идва друг! По този повод за финал само ще дам пример, който взимам от многоуважаваният от мен форум на предавател ком, като посочвам проблема зародил се в този раздел на форума и касаещ радио Менци! Там обаче, "врътките" се правят явно от другият "бирник" СЕМ!



Ние само даваме честоти както и точка и мощност на излъчване вече кой как издава лицензии и на какво основание това се проверява в СЕМ !

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 10:51
от Playbob
ЖОРО написа: Ние само даваме честоти както и точка и мощност на излъчване вече кой как издава лицензии и на какво основание това се проверява в СЕМ !


ооопа, леко, че си издаде работното място :D

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 11:55
от fox
playbob написа:ооопа, леко, че си издаде работното място

Той отдавна го афишира, а и по-горе беше написано това:
alonso998 написа:Останах с впечатлението,че Best Radio и ЖОРО работят в КРС,моля да повдигнат въпроса поне за Варна,защото със 700 W,град като Варна не се покрива ! :(

Аз пък мисля, че Best Radio просто 'играе' на принципа copy/paste от сайта на СЕМ- което е мегатъпо :-[

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 11:59
от alonso998
ЖОРО,вие само сте давали точки на излъчване и мощност,защо тогава не разрешите радиата от Сливен да се качат на Карандила дори и със 100 W! А да,забравих да не вземат да се чуят в някое селце около Сливен,но УКВ Практика във Варна са ви прецакали,защото с лиценз за Варна покриват Балчик,Каварна,Девня,Добрич !

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 12:50
от ЖОРО
Не разбрахте ли че всичко е за даден регион.. когато самите медии искат и околностите тогава вече се променя точка на излъчване както и мощност но и тарифа за излъчване .. Към момента не са постъпвали заявления за промяна на точки за излъчване както и промяна на антенно фидерната система..

Така че престанете с спекулациите за всичко че КРС е виновно .Говорете с самите оператори и се сърдете на тях . Ние правим това което се изисква по съответната издадена лицензия !

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 12:50
от jorko
ЖОРО,виж ли личните съобщения

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 14:30
от shaikata
Не разбрахте ли че всичко е за даден регион.. когато самите медии искат и околностите тогава вече се променя точка на излъчване както и мощност но и тарифа за излъчване .. Към момента не са постъпвали заявления за промяна на точки за излъчване както и промяна на антенно фидерната система..
Така че престанете с спекулациите за всичко че КРС е виновно .Говорете с самите оператори и се сърдете на тях . Ние правим това което се изисква по съответната издадена лицензия ![/quote]

Не съм много съгласен тук едвали радиостанция ще предпочита да се чува в Карнобат пред Ямбол.Тук в Ямбол всичко което се излъчва от Дева го няма,а в Карнобат излизат перфекно даже и с RDS

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 14:49
от jorko
shaikata написа:Не разбрахте ли че всичко е за даден регион.. когато самите медии искат и околностите тогава вече се променя точка на излъчване както и мощност но и тарифа за излъчване .. Към момента не са постъпвали заявления за промяна на точки за излъчване както и промяна на антенно фидерната система..
Така че престанете с спекулациите за всичко че КРС е виновно .Говорете с самите оператори и се сърдете на тях . Ние правим това което се изисква по съответната издадена лицензия !


Не съм много съгласен тук едвали радиостанция ще предпочита да се чува в Карнобат пред Ямбол.Тук в Ямбол всичко което се излъчва от Дева го няма,а в Карнобат излизат перфекно даже и с RDS[/quote]
Същото е и с Лъвова чешма. В Ямбол - перфектни а в Карнобат няма и следа

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 16:05
от az
Дарик, ако пожелаят, ще поличат ли като точка на излъчване вр. Ботев? Все пак имат национален лиценз.

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 16:38
от ЖОРО
Те имат национален лиценз но от връх Ботев няма съгласувана национална честота и дори и да се съгласува ще трябва да има много големи промени както в България така и в Румъния и разбирате че това струва пари и проект който ще е за максимално 10 години.. и няма смисъл !

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 21:57
от alonso998
Жоро,102.2 Ахтопол няма ли да се вдига над 1 KW?

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 22:01
от Playbob
alonso998 написа:Жоро,102.2 Ахтопол няма ли да се вдига над 1 KW?


Еее, не му задавайте такива въпроси, че кризата може да му донесе съкращение, ако отговори...

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 26 Дек 2010, 22:20
от alonso998
То голяма тайна,ако увеличат предавателя ! :D :D

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 27 Дек 2010, 17:47
от az
ЖОРО написа:Те имат национален лиценз но от връх Ботев няма съгласувана национална честота и дори и да се съгласува ще трябва да има много големи промени както в България така и в Румъния и разбирате че това струва пари и проект който ще е за максимално 10 години.. и няма смисъл !


Аха. В такъв случай и при останалите основни предаватели на БНР не са възможни нови честоти, защото са на високи точки и ще се налага трудно (скъпо) съгласуване.

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 27 Дек 2010, 17:57
от BigBrother
За частните радиостанции няма да пиша...
Съгласен съм ,че предавателят на връх Ботев е с много добър сигнал ,ноо в Пещера има доста места в които Хоризонт е не това което трябва да е ,а Христо Ботев на 92,2 е с доста гадно качество.
Същото е положението и в Брацигово,които е ходил там знае за какво става въпрос- Фокус и Енджой от Пазарджик са с два пъти по-добро качество от Хоризонт.
Та няма да е зле ако БНР пуснат и по един локален предавател на Ботев и Хоризонт за Пещера и региона!
Надявах се с 88,1 да се реши проблема ,нооо си останах само с надяването!

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 27 Дек 2010, 18:39
от ogibo
Не че съм адвокат но КРС, но аз разбирам нещата по следният начин. Има три вида лицензи, национален, регионален и местен. Поради това че нашите оператори нямат пари или не им се дават те вземат местен който е за определен град и нямат право да излъчват от табелата на вън. Това че се хваща в съседното село е бонус защото няма как да одрежиш вълната. Предполагам че за регионален лиценз вече се дава и по-висока точка на излъчване и съответно по-голяма мощност. За националният няма смисъл от обяснение. Ако бъркам някой да ме поправи.
За случаите като този описан в началото на темата трябва да се ползва СВ обхвата защото неможе да се покрие всяко дере с УКВ сигнал, макар и в него да има село.

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 27 Дек 2010, 23:16
от alonso998
Жоро,можеш ли да ми отговориш на въпросите ?
Защо Фокус за гр.Търговище още не е започнало излъчване,а трябва да е до 45 дни,след издаването на лиценза ?
Защо давате лиценз с честота над 104 MHz в град,в който има летище ?
Защо когато давате честоти не съгласувате честотния план правилно ? Пример: 104.8 Про Пазарджик,104.9 Дарик Панагюрище ?

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 28 Дек 2010, 12:55
от ЖОРО
Ако има летище честотите след 107 се гледат много внимателно ! В случая до 2001ва на честота 107.4 беше радио Атлантик после и едно недорузомение на същата честота.. което бе объркало целия Софийски ефир . Технологично се правише експерименти на 107.6 и 107.7 но се оказа че предавателите за тези честоти може да са в Перник !
Оператор в случая Фокус сам си решава кога да започне излъчване лицензията си я плаща !
Честотите са съгласувани за даден град и област !

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 28 Дек 2010, 20:44
от UGLY_BOY
@ogibo,
За да кандидатстваш за национален лиценз, СЕМ трябва да обявят конкурс за такъв лиценз, а те не са обявявали конкурси от много-много време. Освен това, според техните разбирания, радиата с национален лиценз трябва да изпълняват обществени функции (като Дарик, например) и поради тази причина се смята, че частните музикални станции не отговарят на изискванията на СЕМ за национален лиценз. Просто пълна идиотщина.

@ЖОРО,
Интересно ми е как румънците са си съгласували честотите, когато излъчват толкова много частни радиостанции от всичките си високи върхове.

Re: НЯМАМЕ НОРМАЛЕН РАДИО СИГНАЛ

Публикувано на: 28 Дек 2010, 22:12
от ogibo
Напълно съм съгласен с теб относно националните лицензи, но при така създаденото положение музикалните радия могат да кандидатстват за регионални и тогава няма да ревем че след табелата не се хващат.