Lupus написа:@bubic,
Без да съм абсолютно сигурен, че разбирам какво искаш да кажеш точно в доста объркания ти пост, но фактологически грешиш. На Трети март на паметника винаги има цветя! И това е защото той се почита като Царя-Освободител на България, като символа на тази освободителна война. Останалите събития едва ли се познават от мнозина, те са част от руската, а не от българската история и са си проблем на руснаците. Това има и друго обяснение, свързано с българския бит и традиции - българина почита деня на смъртта само на най-близките си хора.
Вълчо,действително не си ме разбрал,постингът ми не е толкоз объркан,впрочем,може и да е объркан,само комунистите не бъркат,признавам им тази черта. Исках да кажа,че е приемливо,дори препоръчително да се почита паметта и на Руския император,по същия начин,който комунистите почитат Сталин.(освен самия 3-ти март,нац-я празник).Това е чисто от формална гледна точка.Какво смущаващо има хората да си спомнят за тази историческа личност(нали не оспорваш че императора на Русия е такава личност,или пак манипулирам),също както комунистите си спомнят за Сталин ,Хрушчов и Брежнев.И те,и Царя-Освободител са били Държавен глава на Русия(СССР).И по времето на Александър и по времето на Сталин са влизали войските на тази страна в България,в нашата Родина.НО,НО,НО, има малка разлика,драги Вълчо,първото влизане е да освободят страната,изгонвайки турците,а второто е да я окупират(никого не гонят,защото страната просто не е окупирана от никого),което комунистите пак наричат освобождение.Ето малка интерпретация-Русия официално обявява война на Турция(десетата поред) и побеждава нашите поробители ,а СССР обявява война на самата България(свободна и независима,подържаща дипл.отночения със Съюза).Ако ти кажеш,че не си чел дипломатическата нота на Съветското правителство ,предадена от Вячеслав Михайлович Молотов-м-р(комисар) по външните работи ,на Българския посланик в СССР Стаменов,не мога да приема ,че си българин-патриот,ако щеш националист,в позитивния смисъл на думите.Това е един от най-важните документи в Българската история.Ако пък кажеш ,че не си чел и Обръщението на Командващия Трети,Украински фронт,маршал Толбухин,който окупира България,съвсем ти пада нивото по отношение на историческата истина за собствената ти страна.
Току-що препрочетох постинга ти и намерих дребна неточност.Трети март е деня на примирието между двете воюващи страни,тук България не присъства,защото още не я е имало.А Първи март е денят на убийството на Царя-Освободител.Не си прав като казваш,че това си е проблем от руската история.Ами Г.Димитров, нали и той беше убит в СССР,на чия история е проблем смъртта на най-големия български комунист-диктатор. На чия история е проблем убийството на Тр.Костов от страна на съветските гадове,с помощта на българските им побратими.При това,споменавам за убиствата на най-видните комунисти,какво остава за погубването на хиляди хора...На чия история е проблем убийството на Кръстьо Раковски,Петър Искров и стотици български комунисти-политически емигранти СССР,за заточените да не говорим...В никоя страна ,извън България няма убити(без вина) толкоз българи,колкото в Съюза,и това ли не е вярно??? В цялата Българска история!!! Добре,не ми вярваш,отиди в някоя библиотека или на "Позитано" и поискай броя на в-к "Работническо дело" от края на 89 или началото на 90г.,където са публикувани непълните списъци на убитите и починалите при мъчения ,студ и глад в Гулага на болшевиките.Нали не допускаш,че печатния орган на българските комунисти е с десни позиции,поне през тези години,ако сега има промени,ти по-добре ги знаеш... Добре,манипулирам и интерпретирам,защо не се срещнеш веднъж с Бойко Костов,сина на Тр.Костов,много интелигентен и свестен човек,помоли го да ти разкаже как невръстен се е оказал без баща,а малко по-късно и без майка(как е преживял всички унижения) и тогава ме наричай както си поискаш.Изглежда ,че не се интересуаш много от истинската история на Б-я и когато някой каже някой,факт,който не си го знаел(пък и аз),ти веднага скачаш-интерпретатор,десен,лев и пр.
За последното ти изречение си абс. прав,почитат се най-близките,НО и най-заслужилите в историята ни.Или Руския император не е заслужил,или не чак толкова.Абе, убили го неговите поданици,какво ни интересува,това си е проблем на руснаците,звучи много отговорно,нали... Направи един експеримент,питай някого кои войски са освободили България от турците.Всеки нормален Българисн ще каже,че това са Руските войски.Питай тогава,кой им е наредил да освободят България,или просто така,генералите,офицерите и войниците тръгват случайно към Балканите и между другото са напердашили турците и освободили един близък народ от игото(цели пет века). Малко хора ще ти кажат,че това Главнокомандващият на руската армия и Цар на Русия.Но,ако все пак,някой ти каже,без да се замисля,попитай го,дали и той Императора заслужава почит от Българския народ.Ако някой ти каже,че не заслужава,вдигам ръце и се предавам,казвайки че нищо не знам и нищо не разбирам!!!Но,ако някой ти каже,че тази личност заслужава поне малко внимание,тогава ти се замисли...
Специално за теб ето една мисъл,казана от руснак:"Если понимать под историей совкупность,состоявшихся в прошлом собьйтий,то собьйтия ети,естественно,изменить уже невозможно. Но вот,для <истории>,как одной из общественхьйх наук,ставящих своей задачей понять смьйсл и направление развития государства и народа,рассмотрение нереализованньйх альтернатив имеет огромное значение,ибо часто позволяет точнее и глубже понять суть того,что произошло в действительности". Да виждаш нещо манипулативно в тази мисъл? Аз,не... (съжелявам,но нямам руска азбука и съответно"еръй").Ако знаеш,кажи как да я изтегля,а също и руско-български речник).Мисля,че не би се противил на молбата ми за тази услуга,въпреки разногласията ни.