Финансиране на обществените медии

Преглед на българската медийна ситуация - за собствеността на медиите, разпределението на честотите, лицензирането и регулирането
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 308
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Финансиране на обществените медии

Мнениеот Atlantique » 13 Ное 2015, 18:29

Тази сутрин чух цялото интервю на Нели Огнянова, и то е по-съдържателно от публикуваната новина в сайта на БНР. Добре е че има и аудио, като подкаст, за да може да се чуе.

Властите изглежда отново искат да направят съществена промяна в своя полза, и усилване на политическия контрол върху обществените медии, под предлог че уж се изпълняват формални правни изисквания на Закона за публичните финанси. Както и с много други решения, тихомълком се появява проект за промяна, който формално е обявен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на културата преди 30 дни. След изтичането на този срок, за който почти никой не е разбрал, се внася и за гласуване. Без обсъждане, и без преценка как ще се отрази на медийната среда ... :o

http://bnr.bg/post/100625511/neli-ognan ... -bnt-i-bnr

Нели Огнянова: Заличаването на Фонд "Радио и телевизия" увеличава риска от зависимост на БНТ и БНР

публикувано на 13.11.2015
Интервю на Таня Величкова с Нели Огнянова

Правителството внесе преди дни в Народното събрание проект за изменение на Закона за радиото и телевизията, с който иска да промени финансирането на БНР, БНТ и СЕМ. В момента обществените медии и регулаторът се финансират чрез субсидии от бюджета. Предложението е от догодина това да става чрез трансфери.

Основният проблем в обществените медии е свързан с начина на финансиране. В момента принципът на финансиране, т.е. колко средства отиват за БНТ и БНР, е на един час програма. Това решение е отпреди 18 години и то показа своите недостатъци, коментира в предаването "Преди всички" експертът по медийно право Нели Огнянова.

Според нея в законовите предложения има един друг важен момент и той е свързан с таксите от аудиторията като източник на финансиране:

Замяната на този източник – такси от аудиторията, с друг модел, всъщност е оправдано, но това не произтича от Закона за публичните финанси.

Заради промени именно в този законопроект се налага да бъде направена и промяната в Закона за радио и телевизия, и обществените медии и регулаторът да започнат да се финансират не чрез субсидии от бюджета, а чрез трансфери.

Друга промяна в законопроекта предвижда закриване на съществуващия досега Фонд "Радио и телевизия". Това обаче е направено без оценка на въздействието, подчерта Нели Огнянова:

Според мен трябва да се направи оценка, баланс на плюсовете и минусите, да се вземе предвид, че през тези години всички идеи за реформа са свързани с присъствието на фонда и че фондът е важен. Той, от една страна, опосредства връзката с държавата, от друга страна, допуска диверсификация на източниците, от което пък директно следва възможност за по-голяма независимост на медиите. В този смисъл аз изпитвам известна изненада, защото не знам каква е позицията на обществените медии и не смятат ли те, че заличаването на фонда не е в техен интерес, защото така връзката с държавата остава пряка. Освен това се губят ред от предимствата, които фондът позволява.

Според медийния експерт е трябвало да се върви към развитие на уредбата, която не работи, а не фондът да бъде заличен и усилията да бъде върнати на нулата и в среда отпреди наличието на Закона за радиото и телевизията.

Идеята за контрол върху обществените медии винаги ни е съпътствала. На мен ми е трудно в момента да преценя дали със заличаването на фонда опасността се увеличава, но съм склонна да мисля, че да, коментира още Нели Огнянова.

Цялото интервю с Нели Огнянова можете да чуете в звуковия файл. :Music
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 308
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот Atlantique » 13 Ное 2015, 23:30

И още по темата от по-късно днес, във вестник Капитал:

http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2648807

БНТ и БНР ще се финансират по нов начин
Държавата окончателно се отказва от събирането на такси от потребителите за обществените медии

От Весислава АНТОНОВА
13 ноември 2015

Докато пазарът вече няколко години очаква обсъждане и приемане на нов медиен закон, който да отговаря на променената медийна среда, правителството реши да се отчете само с поправки в сега действащите правила. При това съвсем тайно и без обсъждане. Изменението обаче съвсем не е маловажно, защото се отнася до финансирането на БНТ и БНР.

...


От законопроекта личи, че държавата окончателно се отказва от модела за финансиране на обществените медии с такси от потребителите. В блога си експертът по медийно право и професор в Софийския университет Нели Огнянова пише: "Имаше очаквания за развитие и нова роля на Фонда ["Радио и телевизия"] – съответно при диверсифициране на източниците, по-устойчиво финансиране и известна гаранция за независимост на обществените медии. А законопроектът е точно в обратната посока."

Преподавателят по медийно право в НБУ Райна Николова е категорична, че преди да е изготвена цялостна схема за финансирането на обществените радио и телевизия, която да изменя сегашната концепция за финансиране, няма логика да се приемат изменения. "Още повече че със свое становище от март тази година Комисията за защита на конкуренцията препоръча на законодателния орган да създаде финансова рамка за обективен предварителен и последващ контрол по отношение съотношението в размера на финансирането на БНТ и БНР от бюджетната субсидия и рекламата. Вместо да се въведе такъв механизъм, се приема промяна, която не кореспондира с препоръката на КЗК", припомни Николова. По думите й дефинирането на ангажиментите на обществената медия и моделът й на финансиране са най-важните въпроси.
petttto
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот petttto » 06 Дек 2015, 15:29

Наливат се пари в медии от които никой не се интересува
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 308
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот Atlantique » 09 Яну 2016, 16:27

След Унгария, сега и в Полша се преминава към пряко управление на обществените медии от правителството.

http://bnr.bg/horizont/post/100645602/s ... -na-polsha

Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша
публикувано на 09.01.2016 в 11:56

06:29 мин.
Интервю на Добрин Йотов със Спасимир Домарадски
Цялото интервю чуйте в звуковия файл
.

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски, доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на списанието "Республика Нова":

От 89-та година до днес, не е имало момент, в който обществените медии са били наистина обществени. Цялата процедура, начинът на избиране на техните директори, контролът върху тях е изцяло свързан с правителството чрез въпроса за финансиране, чрез факта, че хората от Съвета за медии са избирани от парламента. Естествено, който има мнозинство, може да налага съответното си влияние. Така, че трудно е да се каже, че преди това медиите са били обективни, а сега има опасност те да не бъдат обективни. Не се случва нещо наистина съдбовно. По-скоро се случва нещо, което до преди се толерираше, а сега като цяло се показва едно лице, което е доста нелицеприятно.

Могат да се появят варианти, чрез които правителството да се опита да стигне и до по-съществени промени. Тоест да използва различни вратички дори за промяна на Конституцията. Ако нещата тръгнат в тази посока, тогава можем да говорим за доста съществени проблеми в самата Полша. Действително, ако се стигне до там, ще е много трудно да се предвиди какви ще бъдат последиците. Ние днес виждаме, че подкрепата за правителството доста сериозно намалява. Действията, които предприема, не се одобряват дори и от част от хората, които са гласували за тази партия и за промените, които тя предлагаше
.

Според Спасимир Домарадски, начинът, по който се говори за Полша в момента не показва реалната ситуация и нещата се преувеличават. Най-лошото при промените, които се случват сега в Полша са стилът и бързината с която се въвеждат, смята Домарадски.


----------


http://bnr.bg/horizont/post/100645574/v ... nite-medii

В Полша се очакват нови демонстрации заради закона за обществените медии
публикувано на 09.01.2016 в 09:01
petttto
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот petttto » 06 Мар 2016, 17:39

:) Да комунизма се връща с ново лице
Изображение Изображение Изображение
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 308
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот Atlantique » 13 Мар 2016, 15:02

Отново се предлагат идеи за обединение на БНТ и БНР, вероятно за да нарастне нечия власт и възможност за контрол и злоупотреба. А за важни въпроси и евентуални ползи от обединение - трудно дори и дума става... Само се задават нови икономии, и накрая ще стане така, че БНР и БНТ няма да могат да си намират нито журналисти, нито технически персонал, за да произвеждат качествени програми.


http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2721479

Старата песен на нов глас. Volume 3
Работна група ще обсъжда има ли смисъл от нов медиен закон, обединение на БНТ и БНР и на регулаторите СЕМ и КРС

От Весислава Антонова
11 март 2016

Разочароваща. Така с една дума можем да опишем провелата се в четвъртък в Народното събрание дискусия за ролята и мястото на обществените медии и регулаторните органи на пазара. Тя се случи по инициатива на двете парламентарни комисии, натоварени да се занимават с темата - за култура и медии и за информационни технологии и съобщения. В обсъждането взеха участие членове на СЕМ и КРС, директорите на обществените медии, продуценти, представители на различни асоциации и на големите частни телевизии.

Новината след дискусията е, че предстои да се създаде работна група в парламента, която да започне същинското обсъждане за бъдещи промени в медийното законодателство. "Следващата седмица ще пристъпя към създаването й", обеща председателката на медийната комисия Полина Карастоянова (НФСБ). Въпросите, с които ще се занимае работната група, са дали е необходимо обединение на БНТ и БНР, както и на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От тях се очаква да произлезе и централната тема за ревизия на цялото медийно законодателство и разширяването на обхвата му. Например чрез закон за всички медии заради конвергенцията на съдържанието между различните платформи. Това би означавало под обхвата му да попаднат и интернет и печатните издания, които в момента не подлежат на държавна регулация.

Медийният пазар очакваше това важно събитие близо година, като надеждите бяха, че то ще даде началото на истински дебат по централни за бизнеса теми като това какъв да е моделът на финансиране на обществените медии, как да се гарантират прозрачни собственост и произход на капиталите, както и кога ще се стигне до цялостна промяна на Закона за радиото и телевизията по ключови за сектора текстове. Неглижирана остана темата за катастрофиралата цифровизация на телевизионното разпространение, заради която ЕК заведе дело срещу България. От разговора между депутатите и представителите на медиите не пролича да има експертна подготовка за сериозен разговор с формулирана цел. Никой не каза категорично на глас най-важното - има ли политическа воля за промяна на медийния сектор и каква ще е нейната посока.

Ще има ли сливане между БНТ и БНР

Докато голяма част от участниците в обсъждането говореха общо и предпазливо, изненадващо горещият въпрос за сливането на БНТ и БНР беше поставен от Мартин Захариев. Той беше представен от председателката на медийната комисия Полина Карастоянова като бивш депутат и сътрудник на медийната комисия в парламента. Захариев беше депутат в предишното Народно събрание от БСП и член на медийната комисия. Като бизнесмен е бил собственик на "Ретро радио" и "Гонг", както и член на УС на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори. "Корпорация, която обединява БНТ и БНРq се налага от необходимостта от реформа, тъй като ще доведе до икономии и творчески синергии", каза Мартин Захариев. Според него двете обществени медии могат да влязат като дъщерни компании в акционерно или холдингово дружество, като това ще им позволи да сключват договори с кредитни институции или за продажба и ще подпомогне взаимното им развитие.

Идеята на Захариев очевидно е била обсъждана предварително с продуцентите, тъй като те застанаха категорично зад нея. "Подкрепяме идеята за обединение на БНТ и БНР, защото това ще направи обществената медия по-силна и по-значима и ще създаде повече работа за нас, продуцентите", каза председателят на Асоциацията на телевизионните продуценти Евтим Милошев. Според него в телевизиите продуцентите създават изцяло български продукт и осигуряват работа на голяма част от творческите професии.

Депутатът Иван Иванов от Реформаторския блок единствен изрази мнение, че обединението на БНТ и БНР ще увеличи контрола и влиянието върху тях и категорично не подкрепи идеята те да бъдат слети в холдингово дружество.

Генералните директори на двете медии нямаха ясна позиция по темата. "Нашето законодателство не допринася за развитието на националната телевизия като обществен оператор. В закона не са отчетени новите потребности на обществото - какво да направим, за да е гарантирана независимостта на обществените медии, и какво трябва да е финансирането им", беше коментарът на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Акцент в изказването на генералния директор на БНР Радослав Янкулов също беше финансирането на медиата. "Синхронът между лявата и дясната ръка трябва да е по-добър. Парите не стигат, деца. Ние (БНР - бел. ред.) да бъдем какво - Островът на съкровищата ли? Важно е не кой, а какъв ще бъде регулировчикът. Правилата, Санчо. Слободията ни праща извън стотицата в класирането. Толкова. Повече, когато ни покани СЕМ, КРС или както ще се нарича това, което ще държи палката", в типичния си метафоричен стил се изказа Янкулов.

Идеята за обединение на обществените медии не е нова. Тя беше лансирана още през 2010 г. в първия мандат на правителството на ГЕРБ. Тогава председателят на СЕМ Георги Лозанов оглави работна група, която написа проект на нов медиен закон. В него беше предложено административното обединение на БНТ и БНР, но Лозанов понесе сериозни критики за идеята. И в крайна сметка до сериозен дебат по темата не се стигна. Темата беше възродена през лятото на миналата година, когато председателката на медийната комисия Полина Карастоянова обяви на едно от заседанията, че се обмисля създаването на холдингово дружество по европейски модел между БНТ и БНР. Къде се е обсъждало, с кого и в каква перспектива и до ден днешен не е ясно.

Преди време пред "Капитал" Христин Стрижлев, член на управителния съвет на БНР, коментира, че независимо, че периодично този въпрос се поставя на дневен ред (обикновено в края на мандата на поредния генерален директор на БНТ или на БНР), никога не е показван и обсъждан текст, който да регламентира и обосновава тази идея. Позицията на БНТ, изразена пред " Капитал", е, че обединяване на обществените медии не може да бъде постигнато като механично сливане на технически, административни и спомагателни структурни звена на двете медии, а може да бъде извършено в резултат на обстоен анализ. "Целта би била по-голяма ефективност и целесъобразност при разходването на публичните средства, отпускани на двете медии за изпълнение на обществената им мисия", бе позицията на БНТ само преди половин година. От двете медии обаче са категорични, че е лишено от логика съществуването им като търговско дружество предвид публичния характер на тяхното финансиране и обществените им задължения.

А КРС и СЕМ?

Въпросът за обединяването на СЕМ и КРС беше по-слабо застъпен на заседанието в парламента, но председателят на далекосъобщителния регулатор Веселин Божков бе скептичен към идеята.

В залата имаше единодушие само по въпроса, че медийното законодателство се нуждае от модернизиране, но без задълбочени и мотивирани идеи за промени. Според изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел "ТеРаПро" Велизар Соколов освен медийния закон трябва да бъдат променени още и Законът за авторското право и Законът за електронните съобщения, като измененията им трябва да се случват успоредно и координирано. "Какво се случва със защитените произведения онлайн? Има безспорна необходимост от законова промяна, тъй като медийното съдържание се регулира и от закона за авторските и сродните права, в който сега има съвсем кратък текст за разпространението онлайн", коментира Соколов.

Дълго чаканият дебат по медийното законодателство разочарова с мудността си и липсата на подготовка и защото пазарът в момента е в разгара на далеч по-належащи теми и проблеми. Мандатите на генералните директори на двете обществени медии изтичат и СЕМ трябва да проведе конкурси за нови. Конкурсът за БНР трябва да бъде обявен още другата седмица, тъй като мандатът на Радослав Янкулов изтича на 1 април, а на БНТ предстои през юни. СЕМ обаче на практика няма председател, след като Георги Лозанов подаде оставка. Двама от членовете на регулатора са с изтекъл мандат. В началото на април ще изтече и мандатът на самия Лозанов като член на надзорния орган. Това поставя под въпрос както функционирането на регулатора, така и конкурсите за генерални директори на БНР и БНТ. Депутатите от година не излъчват свой кандидат за СЕМ и така блокират предложението на президента за състава на медийния регулатор. На фона на този разграден двор стартира отвлечен разговор за нов медиен закон, който засега не обещава да подреди нищо.
petttto
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот petttto » 29 Мар 2016, 12:59

Това за БНТ и БНР сефте го чувам
Изображение Изображение Изображение
mrsuperman
Нов
Нов
Мнения: 5
Регистриран на: 12 Сеп 2017, 13:23

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот mrsuperman » 12 Сеп 2017, 13:25

Има наистина много медии, от които хората не се интересуват. Няма смисъл от тяхното съществуване, камоли спонсориране.
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 2776
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
CONTACT:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот BestRadio » 22 Яну 2018, 11:28

TheNet написа:Аз не съм съгласна с последното мнение! БНТ е наистина добра медия, но има нужда от осъвременяване

Няма как да осъвремениш една медия, която се превръща в семейна... с ръководител послушко.
prosperity
Нов
Нов
Мнения: 15
Регистриран на: 01 Дек 2017, 15:11

Re: Финансиране на обществените медии

Мнениеот prosperity » 30 Яну 2018, 00:48

Много тъжно, но е така.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта