Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Преглед на българската медийна ситуация - за собствеността на медиите, разпределението на честотите, лицензирането и регулирането
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 18 Май 2019, 14:18

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3536928

СЕМ обяви конкурсите за нови директори на БНТ и БНР

В края на юни ще е ясен изборът за радиото, а в началото на юли - кой ще управлява телевизията

От Весислава Антонова
9 май 2019

На заседанието си в четвъртък Съветът за електронни медии (СЕМ), обяви процедури за избор на генерални директори на Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). Мандатът на настоящия директор на БНР Александър Велев изтича в края на този месец - на 29 май, а предсрочната смяна на Константин Каменаров, който оглави държавната телевизия преди близо две години, се наложи заради окончателно потвърдената му присъда за шофиране след употреба на алкохол.

Условията за БНР

Кандидатите да оглавят БНР могат да подават документи в медийния регулатор до 27 май. Очаква се имената на допуснатите до състезанието да бъдат оповестени до 18 юни. След това членовете на медийния регулатор трябва да се запознаят с концепциите им и да определят кои кандидати да бъдат допуснати допуснати до публично представяне и изслушване на идеите си, с които искат да ръководят радиото. Имената им ще станат известни до 24 юни, а самото публично изслушване е определено за 26-27 юни. Изборът на генерален директор на държавното национално радио ще се проведе на 28 юни.

От обявените дати става ясно, че участниците в конкурса за БНР ще имат 21 календарни дни, за да подготвят концепциите си. За почти сигурно се смята, че Александър Велев ще кандидатства за втори мандат, но се обсъждат и имена на други възможни претенденти за поста. Сред тях са Митко Димитров, бивш директор на Радио София, Светослав Костов, в момента директор на Радио София, бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров и дори Мартин Захариев - бивш депутат от БСП, бивш издател, а сега член на Националния борд по туризъм.

Условията за БНТ

Надпреварата за освободения от Каменаров пост в БНТ ще започне почти паралелно с тази за БНР, като кандидатите ще могат да подават документи до 3 юни. Кои са те ще стане ясно до 25 юни , а до 1 юли - кои са допуснати до публично представяне на концепциите си в СЕМ, насрочено за 3-4 юли.
Новият генерален директор на държавната телевизия ще бъде избран на 5-и юли. Така кандидатите ще имат на разположение 25 календарни дни, за да се подготвят за конкурса.

Сегашният изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен директор на БНТ 1, е сочен за фаворит за поста. Отново - тъй като през лятото на 2017 г., когато участва в предишния конкурс, се очакваше именно той да го спечели, но не успя - заради огласена информация за съмнително доказване на управленски стаж с бележка от партийната телевизия на "Атака". Тогава за него се смяташе, че се ползва с подкрепата на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - бизнесменът Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД, която беше собственост на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова. Той беше за кратко и изпълнителен директор на ТV7, финансирана с пари от КТБ и затворена след фалита на банката.

Обявените от СЕМ процедури за избор на директори на радиото и телевизията предизвикаха коментари за кратките срокове, в които кандидатите трябва да подготвят концепциите си.
"Още на 19 март СЕМ изрази съгласие през май да бъде обявен конкурс и смятам, че спазихме дадената дума. В сектора се знае от по-рано, че това предстои и тези, които са имали намерение да участват в конкурса, реално са имали достатъчно време", коментира председателят на медийния регулатор София Владимирова, която наскоро беше преизбрана за трети път на поста.

Сроковете на конкурса подсказват и друго - че властта бърза да назначи новите ръководители на двете обществени медии преди местните избори през есента, които ще са и тест за оцеляването й.

Изображение
СЕМ обяви датите на конкурса за директори на БНР и БНТ. Мандатът на Александър Велев (вляво) изтича, а на Константин Каменаров бе предсрочно прекратен.
Фотограф: Николай Дойчинов, БНР
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 30 Май 2019, 23:47

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3909561

Скъпа БНТ

Без публичност за финансовото състояние на БНТ конкурсът за генерален директор е безсмислен (обновена на 27.05.19г.)
От Весислава Антонова
23 май 2019


Официалните задължения на държавната телевизия към началото на годината са 18 млн. лв.
До момента Съветът за електронни медии не показва с нищо, че ще се противопостави на политическия натиск.

Обществената БНТ за пореден път е в процедура за избор на нов генерален директор, който да управлява медиата в следващите три години. Съветът за електронни медии (СЕМ) преди броени дни обяви сроковете за участие в състезанието. До 3 юни кандидатите подават документи, на 5 юли медийният регулатор решава кой е най-подходящ да оглави телевизията.

До конкурса се стигна, след като СЕМ прекрати предсрочно мандата на Константин Каменаров, който пое управлението на телевизията преди малко повече от година и половина, заради окончателно потвърдената му присъда за шофиране след употреба на алкохол. В момента изпълняващ длъжността генерален директор е програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков. По закон той може да остане на позицията не повече от три месеца.

Конкурсът ще се проведе от същия състав на СЕМ, който избра Каменаров и класира на второ място Емил Кошлуков. Изборът тогава беше видимо повлиян от управляващите и истинският избор беше направен по-скоро някъде в ГЕРБ. Единственият нов човек оттогава в СЕМ беше назначен от Румен Радев, но той не е в състояние да предизвика тази промяна в управлението на обществените медии, която е нужна, а и гласува "въздържал се" за назначаването на Кошлуков за и.д. генерален директор. Против гласува само Иво Атанасов, но и неговият вот няма да промени играта за управлението на БНТ. За да се избере нов генерален директор на телевизията, са достатъчни само три гласа.

Извън начина, по който се случва този избор, обаче има друг важен момент за него - в какво състояние ще поеме БНТ новият ѝ шеф.

Какво се случва в БНТ

БНТ влиза в изборите за нов генерален директор сякаш набързо и в почти пълен мрак за това какво се е случвало в кабинетите на генералния директор и управителния му съвет. Обективният конкурс изисква почтеност към институцията и към кандидатите в състезанието, което би било постигнато през назначаване на финансов одит на БНТ. Проверка на финансовото състояние на медиата би дало отговор на въпроса с какъв ресурс ще работят оттук нататък новият директор и екипът му. И ще има ли възможност да реализира концепцията, на базата на която СЕМ ще го избере да оглави БНТ.

Какво е финансовото състояние на телевизията става частично ясно от стенограма от заседание на СЕМ, провело се в края на март тази година. На него регулаторът обсъжда отчета на БНТ за периода между септември 2018 г. и февруари 2019 г. В стенограмата прави впечатление, че за отчетения период БНТ е натрупала 18 млн. лв. задължения, от които просрочените са 15 млн. лв., а 3 млн. са текущите. През годините големите дългове, които трупа медиата, са основно заради невъзможността да плати таксата си за цифрово излъчване на БТК. В тази ситуация обикновено се е намесвала държавата, като е отпускала допълнително финансиране извън годишната субсидия на държавната телевизия. През последната година обаче не го е направила.

"Да, държавата не е дала тези сигурно по-малко от 15 млн. лв. за цифровото излъчване, както правеше в други години, но в същото време в отчета виждам, че изпълнението на нетните приходи за цялата минала година (2018 - бел. ред.) е 61%, което показва, че и самата телевизия някак буксува в опитите да подобри своето финансово положение. Може би ви изненадвам, че не говоря за плурализма в момента, но като че ли не толкова той, колкото ситуацията с финансите е сериозният проблем на БНТ сега", казва членът на СЕМ Иво Атанасов.

От отговор на въпрос на Атанасов става ясно и че само годишният бюджет на играта "Стани богат" е 4.4 млн. лв. Това прави (грубо сметнато) по около 22 хил. лв. на предаване, ако приемем, че то се излъчва десет месеца в годината.

Приходите от реклама на държавната телевизия за периода януари-април 2019 г. са 2,5 млн. лв. според официалните данни от мониторинга на ГАРБ. Медиа директорите (виж кането), с които Капитал разговаря, твърдят, че играта е привлякла 17% от тях или общо 425 хил. лв., което е по 106,2 хил. лв. на месец. Сумата е изчислена по официалните тарифи на телевизията, в които не се вземат под внимание направените отстъпки, промоции и бартери, които могат да са между 50 и 60%.

Официалните данни от рекламния мониторинг на ГАРБ показват, че приходите* на БНТ от реклама за 2018 г. са 20.2 млн. лв. Ръстът в рекламните приходите на БНТ през 2018г., който е двойно по-голям в сравнение с 2017, когато е бил 7,5 млн. лв., се дължи основно на привлечените инвестиции през пакетите по време на Световното първенство по футбол, което излъчваше телевизията, според представителите на медиа агенциите, с които капитал разговоря. Това се вижда и от по-детайлните разбивки на мониторинговите данни на ГАРБ, които показват, че уникалните спортни събития излъчвани на живо по БНТ, привличат най много рекламодатели.

Важно е да се отбележи, че по закон държавната телевизия има право на 15 минути реклама на денонощие и 4 минути на час. До една трета от общия обем на рекламното време може да се използва в най-гледания часови пояс, т.нар. праймтайм, от 19 до 22 часа.

В сектора се говори и за близо два пъти по-големи задължения на БНТ. "Капитал" изпрати въпроси по тази тема до и.д. генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, но до редакционното приключване на броя не беше получен отговор. След редакционното приключване на броя на "Капитал" синдикатите в БНТ публикуваха отворено писмо, в което се твърди, че задълженията на телевизията са 35 млн. лв.

Конкурсът за нов шеф на обществената телевизия не е затруднен само от финансовото положение на медиата. Почти веднага след встъпването в длъжност на Константин Каменаров БНТ започна да дава смущаващи сигнали. В управителния ѝ съвет бяха назначени хора, свързани с медии, финансирани от КТБ от времето, когато Цветан Василев и Делян Пеевски бяха тандем. После дойде назначението на Емил Кошлуков като програмен директор на БНТ1 и водещ на политическото предаване "Още от деня", превърнато от него в проправителствена трибуна. Превземането на обществената телевизия нямаше как да се случи без мълчаливото съгласие на СЕМ, който сега трябва да избере нов генерален директор. Това обрича конкурса, като демотивира евентуални сериозни играчи да подадат документи за участие в него.

С днешна дата и едно от последните решения на СЕМ внушава предрешеност на избора. През изминалата седмица с пълно единодушие медийните надзорници освободиха предсрочно Виктор Серафимов като член на управителния съвет на БНР. А веднага след това по предложение на и.д. генералния директор на БНТ Емил Кошлуков го утвърдиха за член на управителния съвет на телевизията. Серафимов трябва да изпълни оставащия мандат на Валери Запрянов, който подаде оставка след освобождаването на Константин Каменаров. От биографията на новото попълнение в БНТ става ясно, че е взел участие в създаването на редица аудио-визуални произведения, излъчени в "Нова тв", "БТВ медия груп", БНТ и ТВ7.

Това действие е странно предвид факта, че и БНТ, и БНР са на прага на избори и освен нови генерални директори логично им предстои да имат и нови управителни съвети. Това назначение в БНТ на практика би блокирало бъдещия директор да предложи поне един нов член в състава на тази важна за управлението на медиата структура. Мандатът на УС на БНТ е три години и той не се прекратява с този на генералния директор. Така че хората, назначени от времето на Каменаров и сега влезлия в състава на УС Серафимов, имат право да изкарат пълните си мандати. Това означава, че новият генерален директор би трябвало в рамките на повече от година да работи с УС, който не е избрал.

Накратко, бъдещето на БНТ на етапа не изглежда много добро. Неясното финансово състояние не оставя много възможности за бъдещия генерален директор. СЕМ до момента не е дал никакви гаранции, че на този избор ще се противопостави на политическия натиск. Тази комбинация предвещава само нови проблеми за обществената медиа. Разбира се, има и друг теоретичен сценарий - да бъде хвърлена повече публичност върху финансите на БНТ и политическата въртележка около изборите да намали натиска на властта. Засега обаче сигнали за последното няма. По всичко личи, че БНТ ще продължи да излиза скъпо на данъкоплатците и те ще си плащат, за да им сервират от екрана блудкава пропаганда.

*Сумата е изчислена по официалните тарифи на телевизията, в които не се вземат под внимание направените отстъпки, промоции и бартери, които могат да са между 50 и 60%.
_______________________________________________


Програмната и рекламна политика на БНТ
(през последната година и половина)

Светлана Тачева, директор "Изследвания" в медийното звено на Publicis Groupe

Изображение
Светлана Тачева

Освен старта на "Стани богат" по БНТ1 преди повече от година (1 април 2018) друга съществена промяна в програмната схема на телевизията няма. Много успешно беше и излъчването на българския филм сериал "Денят на бащата", който БНТ1 излъчи в 6 отделни серии (февруари 2019), но това не е нещо ново за държавната тв. Преди време БНТ1 излъчваше с голям успех и "Под прикритие".

"Стани богат" е безспорен лидер по привлечени инвестиции, като от началото на 2019 в предаването са инвестирани 17% от рекламните инвестиции, привлечени от канала. На второ място е сутрешният блок, който привлича 10% от инвестициите в държавната телевизия.

Топ рекламодател в БНТ1 за първите 4 месеца на 2019 е Първа инвестиционна банка с ръст на инвестициите 122% на годишна база; 14% от инвестициите в БНТ1 през 2019 са направени от държавни институции.

За съжаление цените за реклама в БНТ са значително по-високи от цените на останалите две конкурентни групи, което ограничава включването на нови рекламодатели. От друга страна, има значителен свободен инвентар, което означава, че има потенциал за намаляване на цените, било под форма на отстъпки или бонусни излъчвания, което би довело до увеличаване на рекламодателите.Десислава Стоянова, директор "Медиен бизнес" на Publicis Groupe

Изображение
Десислава Стоянова

По данни на ГАРБ за периода януари - април 2019 БНТ1 увеличава дела си за аудиторията 18 - 49 години с 13% спрямо същия период на 2018. Това увеличение се дължи основно на аудиторията в праймтайма (19:00-24:00), която бележи ръст от 22%, а не от дневната аудитория, която също расте, но с много по-бавни темпове (+6%). В рамките на праймтайма основните програми, които привличат аудиторията, са спортни (UEFA), отразяването на национални празници и значими събития, както и "Стани богат". В рамките на април 2019 предаването е увеличило дела си с 13%, или 1.3 пункта спрямо същия стартов месец на 2018.

Рекламните инвестиции, които БНТ1 привлича за периода януари - април 2019, са 2270 хил. лв., което е 37% ръст спрямо същия период на 2018. Зад увеличените рекламни инвестиции стоят и 1.2 пъти повече рекламни спотове, както и 15% ръст в цената на едно излъчване.


Изображение
От СЕМ зависи какъв ще е новият генерален директор на БНТ
Фотограф: Надежда Чипева


© 2001 – 2019 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Уеб разработка на Икономедиа. Някои снимки © 2019 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3909561
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 08 Юни 2019, 16:39

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3921331

БНТ фалира
Дефицитът в бюджета на националната телевизия вероятно приближава 50 млн. лв.


От Весислава Антонова, Алексей Лазаров
7 юни 2019


Близо 50 млн. лв. дългове са натрупани пo време на управлението на Константин Каменаров. Цената на спасението ще е висока
В последните месеци от управлението на Константин Каменаров са подписани договори за външни продукции, тв права и филмови пакети за няколко милиона лева.
Сегашният конкурс за нов генерален директор е напълно безсмислен без ясна картина за финансовото положение на БНТ.

"Всеки ден се появява нещо ново." Така служител от БНТ описва опитите на временното ръководство и Съвета за електронни медии (СЕМ) да се ориентират във финансовото състояние на държавната телевизия. Изводът от проверката вече е ясен - никога през последните години обществената медия не е имала толкова големи задължения. Въпросът е колко точно са те. Според публичните отчети на БНТ към края на 2017 г. задълженията са за 6.8 млн. лв., половин година по-късно вече са нараснали до 8.6 млн. лв., а към края на 2018 са стигнали над 18 млн. лв. Само няколко месеца по-късно синдикатите на БНТ публикуваха съвместно изявление, в което се казва, че дефицитът в бюджета на медията е "над 35 млн. лв.", а според два източника сумата приближава, но не надминава 50 млн. лв. Годишният бюджет на БНТ - държавната субсидия и приходите от реклама за 2018 г., е около 76 млн. лв., или иначе казано, в момента БНТ е свръхзадлъжняла.

Точният размер на задълженията вероятно ще стане известен следващата седмица. По разпореждане на СЕМ в момента в БНТ се извършва вътрешен одит, който трябва да покаже цялата финансова картина на медиата. От държавната телевизия не отговориха на въпросите на "Капитал" по тази тема. Временният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков също не пожела да коментира. Той в момента е и в доста деликатна позиция. От една страна, Кошлуков беше част от ръководния екип на Константин Каменаров и носи отговорност за ситуацията, в която се намира БНТ сега. От друга, той е вече официално кандидат в конкурса на СЕМ за нов генерален директор.

Неудобна е не само неговата позиция, но и тази на съвета, който в момента организира състезанието за нов шеф на БНТ. Когато информацията за свръхдефицита на телевизията се потвърди официално, тя ще обезсмисли всички усилия на сегашните кандидати да пишат концепция. Каквото и да предложат те, най-вероятно няма да имат средствата да го реализират, а основната им задача ще е да затворят дупката в бюджета. Част от нея може и да бъде покрита от правителството, но за другата ще трябват вероятно болезнени мерки - прекратяване на договори с външни продукции, спиране на предавания и в най-крайния случай намаляване на заплати и съкращаване на хора.

Как се стигна дотук?

На пръв поглед изглежда трудно да объркаш финансите на БНТ. Нейната приходна част е сравнително ясна - тя има постоянна бюджетна субсидия и собствени приходи (основно реклама), които варират малко през годините, но също са предвидими. През последната година не се е случвала голяма криза, която да срине който и да е от двата основни финансови потока към държавната телевизия. Проблемът явно са разходите.

Тук се налага една скоба. През годините БНТ сравнително редовно увеличава дълговете си до няколко милиона лева и после ги погасява. В края на управлението на предишния генерален директор Вяра Анков например те бяха над 17 млн. лв. В огромна част от случаите обаче основната част от задълженията са за ефирното излъчване на програмите на БНТ. Всяка година таксите, които се плащат към компанията НУРТС - компания, собственост на БТК, са около 11 млн. лв. По закон частната фирма е длъжна да излъчва обществената телевизия, което означава и че не може да я спре. БНТ винаги се е възползвала от това да трупа задължения и през годините се е наложила практиката таксите за излъчване да се покриват от бюджета, отделно от субсидията за телевизията. През 2018 г. това не се случва и вероятно обяснението за 11 млн. (от близо 50) е, че това са задължения към НУРТС. Дори и да предположим, че в тях влиза и таксата за още една година, сумата на обяснимите задължения нараства до 22 млн. лв. Дотук добре. Нататък обаче започват лошите за БНТ новини.

Според три източника на "Капитал" - два от БНТ и един от Министерството на финансите, по-голямата част от задълженията са натрупани основно в четири посоки:
Увеличени разходи за външни продукции
Закупуване на повече спортни права
Увеличение на заплатите на служителите в БНТ
Закупуване на големи филмови пакети и програми.
Според някои източници сериозна част от поетите задължения са подписани през последните два-три месеца от управлението на Константин Каменаров. Тогава той вече знаеше, че най-вероятно ще трябва да напусне поста, тъй като срещу него се водеше дело за шофиране след употреба на алкохол, а осъдителната присъда е несъвместима с поста на генерален директор.

Изображение

Няколко примера

Пример за това как се увеличават разходите на БНТ за външни продукции е историята с предаването "Стани богат". Това е една от промените в програмата, с които екипът на Константин Каменаров се гордееше, тъй като доведе до увеличен рейтинг в часовия пояс, в който се излъчва. Това е факт, но въпросът е каква е цената за това. В началото на годината, по време на обсъждане на годишният отчет на БНТ, Константин Каменаров казва, че бюджетът на едно предаване на "Стани богат" е 22 хил. лв. То не е точно външна продукция - официално се води предаване на БНТ, но телевизията наема външна компания, която прави състезанието. Годишният бюджет само за това предаване на държавната телевизия е поне 4.3 млн. лв., ако приемем, че то се излъчва само девет месеца в годината. И това далеч не е всичко. Според източници от БНТ дневният бюджет на предаването "Спортисимо" е около 5 хил. лв. Още осем хиляди лева на ден отиват за кулинарното предаване на Ути Бъчваров. Иначе казано, разходите на държавната телевизия само за тези три предавания е около 700 хил. лв. на месец. И дори това не е всичко.

Според два източника от БНТ по времето на Константин Каменаров са направени и много по-големи в сравнение с предишни ръководства разходи за купуване на права за спортни състезания. Според един от източниците в някои случаи съотношението между рейтинг и разходи за тези състезания е било толкова лошо, че "щеше да е по-евтино да купим билети на всеки един от гледалите го да отиде на стадиона". Друг източник твърди, че става дума за права за излъчването на тенис, шведски и португалски футбол и турнири по лека атлетика.

Показателно е и увеличението в заплатите на работещите в БНТ. Сравнено с останалите разходи то не е толкова съществено, но вероятно зад него стои желанието ръководството на телевизията да намали напрежението в медията от големите размествания, които се случиха през последната година и половина.

Изображение
БНТ е изправена пред най-сериозната криза на последните си, вероятно поне две десетилетия
[Капитал]

Няма пари, действаме

"Капитал" се свърза с Константин Каменаров и той потвърди, че телевизията има големи задължения, като най-големи, "близо половината от тях", са за таксата за разпространение към БТК. "БНТ от години е недофинансирана. Телевизията е нейната програма, а за да бъде гледаема, тя трябва да е интересна и качествена, затова трябва да бъдат давани пари и за програма. Всичко е за програмата. Има и един порочен кръг на унаследените договори, които също пораждат задължения", каза Константин Каменаров. В началото на годината той обсъжда финансовите проблеми на БНТ пред СЕМ, където обяснява горе-долу същото. "Ние имаме присъщи, базови, банални разходи, които, като се съберат едни с други, надхвърлят бюджета, който ни отпуска държавата. Тоест ние априори сме вкарани в този капан и аз затова го наричам порочен, защото от него няма излизане извън някакви действия на по-висока инстанция, което не сме за съжаление виновни нито ние, нито вие", казва Каменаров пред медийните надзорници. Накратко той признава, че разходите на БНТ са много по-високи от приходите, но не вижда какво може да направи по въпроса. Тезата на хората, близки до БНТ през годините и особено напоследък, е, че държавата дава твърде малко пари за обществената телевизия. Аргументите обикновено сравняват субсидията в България с тази в страни като Македония, Румъния или Чехия. Това безспорно е така, но начинът да се случи е първо да се договори по-голяма подкрепа от бюджета и после да се правят разходи. Обратното - политиката "да правим каквото трябва, пък да става каквото ще" в управлението на парични потоци обикновено има много кратък живот и доста тъжен край.

Сега БНТ е изправена пред най-сериозната криза на последните си, вероятно поне две десетилетия. Разместванията в новините и публицистиката на държавната телевизия, направени от Константин Каменаров и екипа му, сериозно удариха по и без това разклатеното доверие в държавната телевизия. Рядко през последните години БНТ е изглеждала толкова близо до управляващите и толкова далеч от хората. Финансовото й състояние е такова, че през следващите години тя ще трябва да ограничава разходи и да зависи от благоволението на финансовия министър. На практика обществената телевизия е обречена задълго да прави само едно - да се бори за оцеляването си.

Това трудно може да се случи в по-неподходящ момент. Подчиняването на медиите от близки до правителството бизнесмени прави нуждата от от чиста журналистика - новини, коментари, дебати и разследвания в полза на хората, особено голяма. Обществената телевизия е мястото, където всичко това можеше да се случва. Но няма. Сега БНТ е разбита редакционно и източена финансово. Тя, разбира се, няма да фалира в класическия смисъл на думата, тъй като не е субект по Търговския закон. По-скоро през следващите години в най-добрия случай ще се лекува от последствията на година и половина неразумно управление.

________________________________________

Сгрешеният конкурс за шеф на БНТ

Съветът за електронни медии обяви конкурс за генерален директор на БНТ. До това се стигна, след като мандатът на генералния директор на телевизията Константин Каменаров беше прекратен предсрочно в края на април, защото той беше осъден на година и три месеца условно за шофиране след употреба на алкохол. Според Закона за радио и телевизия лица, които са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, не могат да заемат тази длъжност.

За временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ беше избран Емил Кошлуков. По закон срокът, за който той може да заема временно позицията, е три месеца, затова междувременно СЕМ обяви процедурата за избор на генерален директор.

Според графика на медийния регулатор до 25 юни ще бъдат оповестени кандидатите, допуснати до участие в конкурсната процедура. До 1 юли ще бъдат ясни имената на тези, които ще се явят на изслушване. Това означава, че медийните надзорници ще направят селекция освен по документи и според концепциите. Решението на СЕМ кой ще е новият генерален директор ще стане ясно на 5 юли.

Очакванията и препятствията

От участниците в конкурса за директор на БНТ този път няма да се очаква просто добре написана концепция за развитието на телевизията като обществена медия. При положение че медията е на практика във фалит, това изглежда безсмислено. Кандидатите по-скоро трябва да представят програма за справяне с финансовата криза.

Броени дни преди да приключи срокът за подаване на документи за участие в състезанието за директорския пост синдикалните организации в телевизията излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов, комисията за култура и медии в Народното събрание и СЕМ. В него те заявяват, че са силно обезпокоени от постоянната криза, в която се намира държавната телевизия, за която според тях работещите там нямат никаква вина.

В документа се казва, че от години е ясно, че определената от финансовото министерство държавна субсидия е крайно недостатъчна за развитието на медията. "През последните 15 години всеки новоизбран генерален директор започва своя мандат с натрупани от неговия предшественик 20 - 30 милиона задължения. За нас това означава, че или бюджетът на обществената телевизия е погрешно сметнат, или дефицитът е резултат на лошо управление. Към това можем да добавим и много недомислени структурни, кадрови и технологични реформи, извършвани през годините в БНТ", пише в отвореното писмо.

Синдикатите настояват да бъде актуализиран бюджетът на БНТ съобразно бюджета на обществените телевизии в страните - членки на Европейския съюз. България е една от малкото страни в ЕС, където огромната част от парите за издръжка на обществената телевизия идват от държавния бюджет.

По данни на петте синдикални организации, подписали писмото, към днешна дата задълженията на БНТ надхвърлят 35 млн. лв. и има реална опасност срещу телевизията да бъдат заведени дела, и то от международни институции (виж основния текст).

Кандидатите да оглавят телевизията

Сегашният изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ Емил Кошлуков, който през последните 18 месеца беше програмен директор на БНТ 1, е сочен за фаворит за поста. През лятото на 2017 г. Кошлуков участва в предишния конкурс и се очакваше именно той да го спечели, но не успя. Една от възможните причини беше, че се появи информация, че управленският му стаж е съмнително доказан с бележка от партийната телевизия на "Атака". Тогава за него се смяташе, че се ползва с подкрепата на един от най-доверените хора на Бойко Борисов - бизнесмена Александър Сталийски. Кошлуков управляваше продуцентската компания "Ноу фрейм медия" АД, която беше собственост на партньорката на Сталийски - Виолета Сечкова.

Заявка да участват в надпреварата са подали още:

- Журналистът, който има дългогодишен стаж в БНТ и управленски опит от "Канал 3" и BiTV, Сашо Диков.
- Спортният журналист с дългогодишен опит в БНТ Сашо Йовков.
- Водещият на различни развлекателни телевизионни формати Кръстю Вапцаров, по-известен като Къци Вапцаров. Той доби най-голяма популярност като водещ на шоу "Невада".
- Журналистът от БНТ Явор Симов, който беше и говорител на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. В последните две години Симов отговаряше за обществените поръчки в БНТ.
- Вечният кандидат - инженер Радослав Главчев, който от години редовно подава документи. В момента той все още обжалва избора на Константин Каменаров за генерален директор на БНТ през 2017 г.
- Стоил Рошкев, който е работил в БТА, БНР и БНТ, а сега води сутрешния блок в БСТВ.
- Никола Тодоров, който е бивш оператор на БНТ.


Изображение
Константин Каменаров потвърди пред "Капитал", че телевизията има големи задължения, като най-големи, "близо половината от тях", са за таксата за разпространение към БТК.
Фотограф: Надежда Чипева
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 10 Юли 2019, 21:12

Административна, редакционна и творческа реформа обеща новият генерален директор на БНР Светослав Костов
публикувано на 28.06.2019
http://bnr.bg/horizont/post/101138385/a ... lav-kostov

Изображение
Светослав Костов
Снимка: Ани Петрова

http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... Kostov.mp3 15:17 мин.
Интервю на Даниела Големинова със Светослав Костов за предаването ''Хоризонт за вас''

Светослав Костов е новият генерален директор на Българското национално радио. Той бе избран с три гласа от Съвета за електронни медии още в първия кръг на гласуването. Костов гостува в студиото на „Хоризонт за вас“ и разказа повече за своята концепция за управление.
Костов залага на разширяване на аудиторията, привличане на млада публика, засилване на обратната връзка със слушателите, ребрандиране на БНР, административна, редакционна и творческа реформа, актуализиране на програмните формати.

„Тази реформа предвижда много неща, но тя ще бъде направена единствено и само след един много задълбочен анализ, един многопластов диалог с всички работещи, искам да подчертая. Това, че познавам всички и че всички ме познават, ще ми помогне да водим този конструктивен диалог и да стигнем до един етап, в който финансите са важни, да, но и голяма част от работещите да са горди и доволни, че работят тук“.

На въпроса за оптимизацията на БНР и ще доведе ли това до съкращения на хора, Костов отговори: „Никой не говори за съкращение, нито за реваншизъм, надявам се, че никой не дори не мисли такива неща. Факт е, че в някои програми високата средна възраст води към пенсиониране. След това ще се направи един анализ дали на техните места да бъдат назначени нови хора, или тези, които останат да работят в радиото, ще бъдат натоварени и с тяхната дейност. Всичко ще става след дискусия, а не еднолично".

По отношение на привличането на младата публика, Светослав Костов смята, че това е изключително трудна задача. „Лично аз се убедих в това като директор на Радио София. Доколко успях – с променлив успех… Мисля, че имаме един сериозен процент, но е много трудно да дефинираме младата аудитория – хората между 16-24, 25-50 или от 40-50 години? По-скоро говорим за активните потребители. Това, което направихме в Радио София, е засилване на кросмедията между излъчването по радиото, публикуването в сайта и в различните профили в социалните мрежи, което показа една устойчива тенденция на потребители над 25 години“.

Костов смята, че навикът/начинът за слушане на радио е позагубен и „неслучайно в новите телефони няма УКВ радио, и ние трябва да отговорим на тази бързо променяща се тенденция. Всеки млад човек няма времето да седи и да слуша традиционното радио, той предпочита информацията му да бъде синтезирана“.

За Радио България, за радиоомбудсман, за моделите на финансиране на радиото, за заплатите на работещите, както и за други приоритети на новия генерален директор на Българското национално радио Светослав Костов, можете да чуете от звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... Kostov.mp3 15:17 мин.


____________________________________________________________

http://bnr.bg/horizont/post/101137989/s ... tor-na-bnr

Светослав Костов е избран за генерален директор на БНР
публикувано на 28.06.2019
Автор: Мария Костова

Досегашният директор на Радио София Светослав Костов е новият генерален директор на БНР. Това стана след явно гласуване на петимата членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

За Костов гласуваха председателят на СЕМ София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева.

Иво Атанасов и Ивелина Димитрова предпочетоха Митко Димитров.

„Ще работя за Радиото и хората, работещи в Радиото“, коментира пред репортер на БНР Светослав Костов.

Светослав Костов е магистър по „Български език и френски език“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, има специализация по журналистика. Стажувал е във Френското национално радио. Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР. Преподавател по „Радиожурналистика“ и „Спортен коментар“ в НСА „В. Левски“.

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във вестник „Пловдивски новини“ през 1995 г. В радио „Веселина“ (Пловдив) ръководи екип „Спорт“. От 1998 година работи в системата на БНР – първо в Радио Пловдив, след това в програма „Хоризонт“ като репортер, редактор новини, коментатор, водещ на актуални и на развлекателни предавания. С неговия глас слушателите свързват предаванията „Хора, пътища, автомобили“ и „Спорт и музика“. Бил е продуцент на „Актуални предавания и спорт“ в програма „Хоризонт“.

До финалния етап на конкурса достигнаха досегашният генерален директор на БНР Александър Велев, Валери Тодоров (бивш генерален директор на БНР), Митко Димитров (бивш директор на Радио София), Даниела Манолова (драматург в БНР) и Светослав Костов.

Репортажа на Мария Костова за предаването „Хоризонт за вас“ можете да чуете от звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... va-rep.mp3
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 10 Юли 2019, 21:30

Новата директорка на Радио София е на 27 години?!
____________________________________________________________

Роселина Петкова е новият директор на Радио София
публикувано на 04.07.2019
http://bnr.bg/aboutbnr/post/101140568

Изображение
Роселина Петкова

Роселина Петкова е новият директор на Радио София.
Тя поема позицията, която заемаше настоящият генерален директор на Българското национално радио Светослав Костов.

Роселина Петкова е родена на 10 октомври 1991 г. Завършва „Социология” в Нов български университет.

Има опит като репортер, редактор, продуцент на актуални предавания и водещ на новини в различни медии.
Работила е в информационни агенции и радиа, била е лице на новините на една от водещите телевизии в България.

Завършила е Master Class обучения на „The Guardian” в Лондон, Великобритания.

Роселина Петкова е автор и водещ на рубриката „Еспресо с Роси“ в сутрешния блок на Радио София.
Познава екипа на медията, който определя като „пример за хора, които имат идеи, знаят как и искат да работят.“

Петкова ще работи за надграждане на стабилната основа в Радио София с нови идеи, ориентирани към младите хора в столицата, до които да достигне чрез радиоефира и социалните мрежи.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 10 Юли 2019, 22:53

Новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков официално встъпи в длъжност
публикувано на 08.07.2019
Автор: Мария Костова
http://bnr.bg/horizont/post/101141871/novoizbraniat-generalen-direktor-na-bnt-emil-koshlukov-oficialno-vstapi-v-dlajnost

Новоизбраният генерален директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков официално встъпи в длъжност и едно от първите предложения, внесени за разглеждане от Управителния съвет на БНТ, е създаване на дирекция „Спорт“.

За неин директор е предложен Сашо Йовков, който беше сред кандидатите в конкурса за генерален директор на обществената телевизия и бе вторият номиниран за гласуване от членовете на Съвета за електронни медии.

В настоящата структура на БНТ спортните журналисти са обособени в продуцентски център „Спорт“, който е част от дирекция „Информация“ и се ръководи от главен продуцент.

____________________________________________________________

Емил Кошлуков е новият генерален директор на БНТ
публикувано на 05.07.2019
Автор: Мария Костова
http://bnr.bg/horizont/post/101140885/emil-koshlukov-e-noviat-generalen-direktor-na-bnt

Изображение
Емил Кошлуков
Снимка: БГНЕС

http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/07/0507.KOSTOVA.mp3
06:04 мин.

Репортаж на Мария Костова за предаването “Хоризонт за вас“ по програма “Хоризонт“.
Емил Кошлуков беше избран за генерален директор на БНТ. За него гласуваха 3 от петимата членове на СЕМ.
Двама от членовете на СЕМ гласуваха за Сашо Йовков.

Досега Кошлуков беше временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ след отстраняването на Константин Каменаров.

За Кошлуков гласуваха председателят на СЕМ София Владимирова и членовете на медийния регулатор Бетина Жотева и Розита Еленова.

София Владимирова се аргументира:

"Емил Кошлуков смята, че пред БНТ има две ключови задачи - оздравяване и модернизация. Той представи концепция, обърната към новите технологични решения и подчерта предизвикателствата пред БНТ - бързото развитие на технологиите, силната конкуренция от търговските телевизии и новите платформи, законовите ограничения на приходите от собствена дейност. Убеден е, че за да се излезе от тежкото състояние, в което се намира националната телевизия, трябва да се ползва с доверието на обществото. Представи и няколко възможности за увеличаване на приходите и подобряване финансовото състояние на БНТ".

Против кандидатурата на Кошлуков гласуваха Ивелина Димитрова и Иво Атанасов, който нарече избора очакван:

"Доверието ми към господин Кошлуков не е на онова ниво, което да ми позволи да го подкрепя".

Репортажа можете да чуете от звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/07/0507.KOSTOVA.mp3
06:04 мин.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 11 Юли 2019, 21:25

Един от членовете на СЕМ, избрали Кошлуков за генерален директор на обществената БНТ:
____________________________________________________________

http://bnr.bg/horizont/post/101142480/rozita-elenova-sem-izbira-generalen-direktor-na-bnr-i-na-bnt-po-kompleksni-pokazateli

Розита Еленова: СЕМ избира генерални директори на БНР и на БНТ по комплексни показатели
публикувано на 10.07.2019

Изображение
Розита Еленова
Снимка: Ани Петрова

http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... lenova.mp3 (20:35 мин.)
Интервю на Силвия Великова с Розита Еленова

В предходния конкурс за генерални директори на БНР и на БНТ общественият интерес не беше насочен толкова към личността на кандидатите, въпреки че имаше повече желаещи, по-сложни и подлежащи на дискусия. Може би причината е в узряването на обществото и в осъзнаването на важността на позицията на генералния директор... Жълтото присъства в нашия живот. Кандидатите трябва да имат воля и характер, за да издържат“. Това каза пред БНР Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии (СЕМ), в края на периода по избор на генерални директори на двете обществени медии, белязан и от негативна кампания срещу някои от кандидатите за поста.

Участвам в трета процедура по избор на генерален директор и показателите, по които се избира кандидат, са комплексни. Във всеки конкурс има предположения. Човек трябва да запази хладния си разум и да спазва закона, независимо какви са очакванията към него, за да може да изпълни професионално ангажимента си. Съветникът трябва да гледа комплексно нещата“, допълни Еленова в предаването „Преди всички“.

Най-лошият вариант е и петимата съветници в СЕМ да са с избор на петима различни кандидати за поста. Това означава, че има хаос, че нямаме единни критерии, че няма професионалист, който ярко да се излъчи. Разделянето 3 на 2 гласа е класическо“.

Еленова отрече да има лични конфликти между членовете на Съвета, но отчете като градивни професионалните спорове, „които са напълно естествени“.

Въпреки че сме избрани от квотата на парламента, професионализмът е преобладаващ в нашата работа… Съветниците, с изключение на един (Иво Атанасов – бел. ред.), сме аполитични, не показваме пристрастията си. Политически пристрастия за кандидатите за генерален директор на обществена медия не бих допуснала под никаква форма“.

Розита Еленова не смята, че е в конфликт на интереси заради факта, че новоизбраният генерален директор на БНТ Емил Кошлуков е бил свидетел на сватбата на брат ѝ. Тя поясни, че има ситуации, в които членовете на СЕМ могат да бъдат разглеждани като изпаднали в конфликт на интереси, но конкретният случай не е такъв.

Еленова не изключва възможността да има обжалване на избора на двамата генерални директори, „защото едно демократично общество допуска това като нещо нормално“.

Интервюто с Розита Еленова можете да чуете в звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/07/1007Elenova.mp3
(20:35 мин.)
Аватар
PatrioT
500+
500+
Мнения: 668
Регистриран на: 28 Ное 2006, 23:47
Местоположение: ЯМБОЛ

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот PatrioT » 10 Авг 2019, 12:34

Ще перефразирам една стаара фраза :
Егати телевизията щом аз съм и шеф ... (в случая слугата на Пеевски- другаря Кошлуков ) .
А за СЕМ в подписа ми е описана цялостната им работа , записвам една аграрна ,че смятам да се кандидатирам за член на СЕМ :Bounce
Съвет за Електронни Малоумници
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 11 Авг 2019, 23:04

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3948688

Есента на БНТ

Телевизията ще посрещне предстоящия нов телевизионен сезон с финансова криза, без възможност за нови предавания и заварени скъпи проекти
От Весислава Антонова
9 август 2019

"БНТ е в практически фалит и ситуацията е критична", това са думи на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков, който в средата на юни още като изпълняващ длъжността направи отчет пред Съвета за електронни медии (СЕМ). Според Кошлуков към януари тази година дефицитът на БНТ е 37 млн. лв., а до края на годината е възможно да надхвърли 44 млн. лв.

След като цялата тази информация стана известна, около БНТ имаше близо двумесечно затишие и пълна неяснота какво ще е бъдещето на обществената медия. А новият есенен сезон вече е на вратата. Нещо повече, зрителите и рекламодателите не се интересуват от финансовите отчети. Те имат очаквания и това е нормално, защото БНТ се финансира с парите на данъкоплатците.

Ако наистина е вярно, че БНТ фалира, медията няма да има възможност да инвестира в ново програмно съдържание, а ще разчита на вече договореното от предишния екип - филми, спорт, предавания на вътрешни и външни продуценти.

На прага на новия тв сезон

Инвестицията в програмно съдържание е ключов въпрос за всяка телевизия на пазара, защото интересните и качествени предавания са тези, които привличат аудиторията и я увеличават, респективно мотивират рекламодателите да инвестират. Точно заради това големите търговски медии като bTV и "Нова" винаги отрано имат ясни концепции какво ще е програмното им съдържание и още в разгара на лятото рекламират новите си продукции за есенния сезон. Това освен знак за нормално програмно планирани е и белег за открита и ясна комуникация с рекламодателите, без които реализацията на нови тв проекти е невъзможна.

Не така стоят нещата с БНТ. Тя може да е натоварена с обществени функции, но това не я освобождава от ангажимента да предложи нов качествен телевизионен продукт на аудиторията си. Какъв ще е той все още е неясно. Преди няколко дни Емил Кошлуков освободи програмните директори на БНТ Надя Костова, на БНТ 2 Геновева Момчева, а БНТ 1 е с и.д програмен директор, след като мястото бе освободено от самия Кошлуков. Очаква се през есента на конкурсен принцип да бъдат избрани нови програмни директори и да се изгради програмната дирекция, както предвижда концепцията, която защити генералният директор. Едва след това може да се очаква и приемането на програмна схема.

Засега Кошлуков удържа предварително даденото обещание и спира от ефир "Стани богат". Преди повече от месец пред СЕМ той декларира, че ако бъде избран за генерален директор, ще спре предаването, защото телевизията не може да си позволи толкова скъпа продукция независимо от високия рейтинг. Тогава бяха изнесени данни (които и досега не са оспорени), че играта струва на издържаната от данъкоплатците телевизия по 4.4 млн. лв. на сезон, а цената само на едно предаване е близо 26 000 лв., а БНТ вече дължи 3 млн. на частна фирма за "Стани богат". Емил Кошлуков отказа да коментира финансови въпроси, а пред "Капитал" каза само, че "производството на предаването "Стани богат" е преустановено, за което е уведомен и лицензодателят - "Сони Пикчърс Телевижън ЮКей Райтс Лимитид" – Англия. С началото на есенната програмна схема ще бъдат излъчени единствено епизодите, които вече са заснети в рамките на общия брой епизоди от четвърти сезон на играта".

По време на конкурса за генерален директор на БНТ стана ясно също, че рекламните приходи в часовия пояс, в който се излъчва "Стани богат", са в размер на около 400 хил. лв., или едва около 10% от направените разходи за играта.

Според външния продуцент Никола Тупарев, който реализира "Стани богат" по договор с БНТ, "цената на предаването е обект на търговски отношения и в този смисъл няма как да коментираме тази страна на отношенията ни". Пред "Капитал" Тупарев уточни, че "благодарение на дългогодишните отношения с лицензодателя сме успели да постигнем договорености, свързани с форматни изисквания, които правят проекта по-ефективен както съдържателно, така и финансово". По думите на продуцента и ако се позовем на данните на рейтинговата агенция ГАРБ, "Стани богат" постигна най-високите резултати в ефира на БНТ. "Вярвам, че ако се излъчва в някоя от големите частни телевизии, ще прави още по-добри. Това беше само етап от живота на предаването и реакцията на зрителите на обществената телевизия показва, че интересът към него не е изчерпан, напротив, заедно с партньорите ни от Sony ще търсим варианти за реализацията му другаде", каза Тупарев. По информация на "Капитал" от есента "Стани богат" ще се излъчва в една от двете най-гледани частни ефирни телевизии. Предвид факта, че предаването има парична награда, състезанието не е съвместимо с обществения характер на телевизията, която има различни цели и поощрява знанието, без да използва финансови стимули.

Новите реалности

Съвсем открито новото ръководство на БНТ в лицето на новия генерален директор дава всички знаци, че ще направи опит да предоговори условията на всички неизгодни за БНТ договори за външни продукции. На пазара придоби публичност договорената цена и за друго предаване, реализирано от екип на Тупарев за много висока сума - кулинарното предаване "Бързо, лесно, вкусно". Според публикация във вестник "Сега" през февруари тази година бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров е сключил от името на телевизията допълнително споразумение с фирма "Еф Хикс Камера", която е продуцент на предаването, с което е задължил БНТ да закупи още 180 броя от него. Проверка в търговския регистър показва, че съдружници в "Еф Хикс Камера" са дружество "Инвест пуул", което е собственост на продуцента Нико Тупарев, Радослав Тушев и Мая Тодорова. Според информацията в "Сега" един епизод от "Бързо, лесно, вкусно" струва 11 400 лв., като ефективно платимите от БНТ пари са 8256 лв. От сегашното ръководство не коментират информацията, тъй като е търговска тайна. Логично и Тупарев не отговаря на подобни въпроси. "Какви ще са програмните решения на БНТ зависи единствено от новото ръководство. Ние сме на разположение за разговори и сме в комуникация с мениджмънта на всички големи играчи на пазара", коментира Нико Тупарев.

От ръководството на БНТ казват за "Сега", че "условията, включително и ценовите параметри за производство на кулинарното шоу "Бързо, лесно, вкусно", както и на други продукции, услуги и телевизионни програми, за които БНТ придобива права за излъчване, към настоящия момент се преразглеждат от новото ръководство на БНТ".

Една от скъпите продукции, за която е почти сигурно, че повече няма да се появи в ефира на БНТ1 и затова са уведомени и рекламните агенции, е спортната игра "Спортисимо", която според източници от пазара е била с дневен бюджет около 5 хил. лв.

По време на провелия се конкурс за генерален директор Емил Кошлуков коментира и друго емблематично за обществената медия предаване - "Референдум". По думите му то има много скъп договор с агенция "Алфа рисърч" и това прави бюджета му много висок. "Сумата по договора за социологически изследвания, които "Алфа рисърч" прави за "Референдум", са четири пъти повече от хонорарите на всички хора, заети с предаването. Трябва да се предоговорят условията с агенцията", каза тогава Кошлуков. С днешна дата той уточни пред "Капитал", че "промени в предаването "Референдум" няма да има, но разходите за социологическото проучване, реализирано от "Алфа рисърч", са намалени с 1440 лева на издание, като тези разходи включват и други проучвания на общественото менение, които няма да бъдат заплащани допълнително".

Другото предаване на външен продуцент, което бе подложено на публичен дебат, беше "Пътеки" на Деница Гергова, което се занимава със здравословен начин на живот. За него Кошлуков уточни, че е препозиционирано в есенната програмна схема – един път седмично, с увеличено времетраене от 45 минути, като цената на закупуване е редуцирана с 30% спрямо тази за 30-минутно времетраене.

"За повече прозрачност при работата с външните продуценти, разбира се, техните продукции ще бъдат селектирани чрез конкурс, като резултите ще бъдат публикувани на сайта на БНТ. Предстои преразглеждане и актуализиране на общите условия за включване в прогрите на БНТ на предавания, създадени от независими български продуценти и за участието й в съвместни продукции", коментира Кошлуков.

Новият генерален директор уточни, че вече са прекратени някои договори за закупуване на филмови пакети и програми, както и рекламни контракти, а реализираните от това икономии са от порядъка на 4 млн. лева.

Що се отнася до договорите за спортни права, телевизията вече води преговори с УЕФА и ФИФА с цел постигане на по-изгодни за БНТ условия. Относно филмовото съдържание и есенните програмни схеми Емил Кошлуков обясни, че в момента се работи по тях, като след окончателното им структуриране и одобрение от управителния съвет новите акценти ще бъдат публично оповестени. Телевизията отново обяви конкурс за разследващо предаване, тъй като се провали започнатият от предишното ръководство след свалянето на "Открито с Валя Ахчиева".

Ръководството на БНТ уточнява, че пакетът от решения за справяне с финансовите проблеми на предвижда както въвеждане на вътрешни мерки (строг контрол на разходите, оптимизиране на ресурсите, обоснованост на програмното съдържание и конкретното му програмно позициониране, увеличаване на собствените приходи), така и предложения за законодателни промени и външни механизми за контрол, включително "обективно остойностяване на час/програма, съответстващо на обществените ангажименти, възложени на БНТ по закон".

В началото на новия телевизионен сезон БНТ ще бъде неподготвена, без нова програмна схема, с наследени скъпи продукции и без възможност да предложи атрактивно и полезно съдържание на зрителите и рекламодателите. Да мисли за ново програмно съдържание за мениджмънта ще е лукс, при положение че трябва да се справя с финансовите трудности.

Изображение
Телевизионната игра "Стани богат" слиза от ефира на БНТ. Вероятно ще се излъчва, в някоя от големите ефирни търговски телевизии
Аватар
nvr
1000+
1000+
Мнения: 1304
Регистриран на: 06 Яну 2013, 22:02
Местоположение: Дупница/София

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот nvr » 01 Сеп 2019, 10:11

Оф топик е,но снощи и в петък вечер БНТ 4 излъчи заедно с Фен и Фен Фолк Пирин Фолк Сандански 2019,а тази вечер гала вечерта ще се предава и по БНТ 1 и 4 и Фен и Фен Фолк Тв.
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
kikiface
500+
500+
Мнения: 656
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот kikiface » 14 Сеп 2019, 02:34

За Пирин Фолк това си е традиция.
Но откакто Фен Тв поеха собствеността само по тях гледам, но евалата им прави, че са оставили добре познатите спонсори от предишните години. (Телевизии, радиа, вестници и тн.)
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.
Аватар
nvr
1000+
1000+
Мнения: 1304
Регистриран на: 06 Яну 2013, 22:02
Местоположение: Дупница/София

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот nvr » 14 Сеп 2019, 09:44

Нищо не се знае.До Нова година ще го има предаването.Довечера от 7 по БНТ 1 ще го има.Може и да стане обрат и да направят нови епизоди на пролет нищо не се знае.И пак ще го повторя за мен БНТ са номер 1,и по програма и по съдържание.Господин Кошлуков не го харесвам,но въпреки това продължавам да гледам програмите на БНТ.
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
kikiface
500+
500+
Мнения: 656
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот kikiface » 15 Сеп 2019, 23:49

Хулигана Кошлуков го каза още на изслушването му в СЕМ: Каквото има да се излъчи, ще се излъчи, догодина Стани Богат няма да има ;)
Към 40 млн. е дълга на БНТ и има вероятност БНТ 3 да падне от ефир.
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.
Аватар
nvr
1000+
1000+
Мнения: 1304
Регистриран на: 06 Яну 2013, 22:02
Местоположение: Дупница/София

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот nvr » 16 Сеп 2019, 10:14

БНТ 3 предава доста спортни неща:Квалификациите за Евро 2020,Световното по баскетбол,Европейско по волейбол жени и мъже,Мотокрос не е малко.
Подкрепям стартирането на DAB+ излъчването в България
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 18 Сеп 2019, 23:19

Някои подробности по разширяващата се криза в БНР, заради натиска срещу неудобни на властта служители. Засега е сменен само един "бушон" (Николай Кръстев), с цел да не гръмне главното "ел. табло" на властта.
-------------------------------------------------------------------------

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/09/18/3965121_sred_jurnalisticheski_svidetelstva_za_natisk/
Изображение

Журналисти свидетелстват за натиск в БНР, СЕМ трябва да изясни кой се меси
Петя Владимирова
18:38, 18 сеп 2019

Кризата в Българското национално радио (БНР), предизвикана от опита за сваляне на журналиста Силвия Великова от ефир и смяната на ресора й, последван от безпрецедентно петчасово прекъсване на ефирното излъчване на програма "Хоризонт", ще бъде обсъждана в четвъртък (19 септември) от Съвета за електронни медии.

Регулаторът трябва да вземе решение дали и какви санкции ще наложи на ръководството на радиото.

Седмица след началото на скандала в държавното радио все по-открито се говори за оказван натиск, а ден след излизането на резултатите от прокурорската проверка за спрения ефир стана известно, че основният проверяван за решението - техническият директор на радиото, е отрекъл при първоначалните разпити да е бил инициатор на предложението.

Над директора на програма "Хоризонт" Ивайло Савов, който заемаше поста до миналата седмица, когато беше набързо пенсиониран, е оказван натиск лично от генералния директор на БНР

Светослав Костов за отстраняване на Силвия Великова от ресор съдебна власт и свалянето й от ефир. Това заяви пред "Дневник" зам. главният редактор на програма "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска, която отговаря за репортерите и кореспондентите и продължава да координира работата им до приемането на оставката. В момента програма "Хоризонт" е без редовно ръководство, тъй като освен Късовска и другите зам. главни редактори подадоха оставки в знак на протест срещу случващото се в националното радио.

Миналия четвъртък (12 септември) Силвия Великова, чийто репортерски ресор включва и процедурата за избор на главен прокурор, беше отстранена от ефир докато подготвя предаването "Преди всички" за петък сутрин. Вместо предаване сигналът на програма "Хоризонт" беше изключен в петък за близо 5 часа - от 6 до 10.42 ч. Проверката на прокуратурата, възложена на зам. главния прокурор и единствен кандидат за главен Иван Гешев, излезе във вторник (17 септември) със заключение, че замлъкването на "Хоризонт" не е било причинено от профилактика, каквото обяснение беше дадено по-рано от новоназначения директор на програмата Николай Кръстев, който устоя на поста само ден и подаде оставка, поемайки отговорността за скандала.

"Свидетел съм на натиска, оказван от страна на г-н Костов в продължение на няколко дни върху директора на "Хоризонт" Ивайло Савов, който беше пенсиониран, защото не изпълни поръчката да свали Силвия Великова от ефир и да отнеме ресора й. Ние се опасяваме, че при това ръководство на БНР този натиск може да продължи, след като вече го е имало", заяви Даниела Късовска.

В интервю за сайта offnews.bg тя подробно описва как е осъществяван натискът над директора на програмата. Кабинетът на директора на "Хоризонт" и на зам. главния редактор е на практика едно и също помещение, разделено със стъклена стена, и всички разговори и срещи на единия са достояние и на другия.

Пенсионираният директор на "Хоризонт" Ивайло Савов потвърди пред "Дневник" изнесеното от Даниела Късовска. Той коментира, че протестът на журналистите от "Хоризонт" вече не е само заради Силвия Великова, а в защита на правото на всеки журналист да казва истината и да не бъде в един удобен момент свален от ефир за това. В четвъртък Савов ще бъде интервюиран в предаването "12 плюс 3" на "Хоризонт".

По-рано през деня в сряда в интервю за "Дарик радио" новинарят от "Хоризонт" Явор Стаматов заяви: "Твърдо съм убеден, че е оказван натиск за сваляне на Силвия Великова от ефир." Колегата му от радиото Станислава Пирчева пък отхвърли твърденията на подалия оставка и.д. шеф на програмата Николай Кръстев, че Великова не е сваляна от ефир и ресорът не е сменян, като посочи, че има подписана от ръководителя заповед, с която предаването "Преди всички" на 13 септември е възложено на друг водещ, а на събитие в съдебния ресор е изпратен друг репортер.

За изясняване на ситуацията редколегията на "Хоризонт" поиска среща със СЕМ, която е насрочена за утре по обед. За "Дневник" Даниела Късовска коментира, че очаква членовете на медийния регулатор да изслушат всички аргументи и "да погледнат сериозно на фактите". Редколегията е орган, в който влизат представители на различните редакции в БНР и който се произнася по въпроси, свързани с работата на екипа, независимо от ръководството на медията.

Веднага след срещата с редколегията СЕМ ще проведе заседание, което ще бъде решаващо или поне показващо посоката, в която ще бъде решена съдбата на генералния директор. От регулатора вече обясниха, че спирането на ефира на БНР за 5 часа представлява нарушение на лицензията на радиото, според която то трябва да излъчва програма 24 часа в денонощието. На изслушването на генералния директор в СЕМ в понеделник се разбра също, че не е било изпълнено изискването регулаторът да бъде предварително уведомен за предстоящото прекъсване на сигнала.

Редколегията очаква надзорниците да се произнесат и по казуса със Силвия Великова. Изострените отношения в БНР проличаха в интервюто, което Светослав Костов даде за "Хоризонт" във вторник - малко след като излезе становището на прокуратурата, според което отговорността за спрения ефир е на техническия директор. По време на разговора водещата Даниела Якова репликира отговорите на генералния директор на многократно зададените въпроси с думите, че не му вярва.

Кой оказва натиск ?

СЕМ би трябвало да се опита да изясни и защо генералният директор е упражнявал натиск и той дали и от кого е бил притискан, за да се наложат толкова сериозни действия, които да гарантират, че Силвия Великова няма да звучи в ефир.

В неофициални коментари на няколко пъти през последните дни се споменава името на Велислава Кръстева -депутат и ПР на ДПС. В интервю за предаването "Денят с Веселин Дремджиев", главният редактор на "Клуб З" Светлана Джамджиева също посочи Кръстева, позовавайки се на коментари на колеги от радиото. Според Джамджиева тя е звъняла с претенции за съдържанието.

"Медиапул" се позовава на източници от ГЕРБ, че ръководството на БНР получава редовни инструкции от Кръстева. Представителите на управляващата партия не искали да бъдат цитирани, защото "било опасно", пише медиата.

Пред "Дневник" Велислава Кръстева в сряда вечер не отговори директно на въпроса - дали познава Костов и кога за последно е разговаряла с него, тъй като според нея е недопустимо да бъде намесвано името й в конфликта в БНР. Депутатът заяви, че не иска да влиза в обяснителен режим, защото умишлено замесвали името й и тя бмисляла да се защити по съдебен път.

Тя каза, че споменаването на името й тръгвало от статус на Илиан Василев (бивш посланик на България в Москва - бел.ред.) във "Фейсбук", когото не познавала.

Освен с нарушенията по лицензията, СЕМ би трябвало да провери и твърденията за натиск, защото в правомощията му според Закона за радиото и телевизията е "да защитава свободата и плурализма на словото и информацията и независимостта на доставчиците на медийни услуги".

Паралелно с протестиращите срещу натиска журналисти се появиха по традиция техни опоненти в лицето на синдикални представители в БНР, които заявяват подкрепа за генералния директор на БНР. В писмо до СЕМ няколко служители на БНР и представители на синдикатите КНСБ и "Подкрепа" пишат, че подкрепят новоизбраното ръководство и генералния директор Светослав Костов. В писмото се казва, че Светослав Костов е журналист с отлична репутация и се ползва с уважение от работещите в БНР. До сряда следобед подписката се състоеше от пет имена, синдикални активисти.

Потърсена от "Дневник", София Владимирова, председател на СЕМ, коментира сдържано, че я безпокоят разнопосочните сигнали, които идват от БНР, визирайки както изявленията за натиска от страна на генералния директор, така и подписката в негова подкрепа. Тя отказа да прогнозира какво решение се очертава да натежи в СЕМ.

Според Даниела Късовска в подписката за подкрепа на генералния директор участват хора извън "Хоризонт" и подкрепата им не е представителна, нито за проблемите, възникнали в програмата след безпрецедентното изключване на сигнала в петък.

Междувременно международният отдел на Асоциацията на европейските журналисти - АЕЖ, отнесе казуса с радиото до Съвета на Европа.

Организацията подаде сигнал за спирането на "Хоризонт" до Платформата за бързо реагиране при нарушения на свободата на словото на Съвета на Европа. Партньори на платформата са всички големи организации, защитаващи свободните медии в Европа, а от Съвета на Европа имат ангажимента да изискат обяснение от българските власти и да следят за разрешаване на проблема, уточняват от асоциацията.

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров коментира, че вчерашното становище на прокуратурата след спешната проверка за замлъкването на "Хоризонт" е изнесло само факти, но не посочва виновен за спирането. От обясненията на Цацаров обаче стана известно, че техническият директор Пламен Костов, който ще бъде разследван за злоупотреба със служебно положение, при първоначалните разпити е отрекъл да е инициирал спирането на сигнала

"Предстоят разпити, сравнение на доказателства и на показания. Лицето, което е източник на мейлите за спиране на излъчването, т.е. директорът на дирекция "Техника", при първоначалните си обяснения в хода на проверката категорично отрича не само да е пращал мейли до НУРТС, но и да е пращал уведомление до генералния директор, а такова уведомление е входирано", добави още главният прокурор (още по темата - тук).
Последна промяна 1 на Atlantique, променена общо 18 пъти
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 18 Сеп 2019, 23:33

http://bnr.bg/post/101167840/d-r-nikola ... instruktaj

Д-р Николай Михайлов: Случилото се в БНР е след инструктаж
публикувано на 18.09.2019 в 13:16

Изображение
Снимка: БГНЕС

AUDIO (20:55 min.) : http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... hailov.mp3
Интервю на Даниела Големинова с д-р Николай Михайлов за предаването „12+3“

Грешка е да се мисли, че случилото се в БНР е минало без инструктаж, заяви пред БНР д-р Николай Михайлов – психиатър и богослов.

Това, което стана в „Хоризонт“, е някакъв етапен максимум на тази глупост. То е не нещо извънредно, а нещо, което сме живели. Сега го направиха по начин, който може да бъде описан като близък до шедьовъра. Силвия Великова е безспорен професионалист. Тя има компетентност в съдебния ресор, което плаши тези, които упражняват властта в България и особено в етап, в който официалната репресивна власт – прокуратурата, ще трябва да избере свой лидер. Това във всички случаи е много особена ситуация. Ситуация едновременно на гузност, на агресия, едновременно на много голяма глупост“, обясни той в интервю за предаването „12+3“.

Отстраняват Великова, за да не пречи

Според д-р Михайлов Силвия Великова беше отстранена от ефира, защото оспорва компетентността на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев.

Тези хора обаче са надарени с творческа глупост. Да спреш програмата и да се заплетеш в лъжи след това, от самия връх на администрацията до последния човек, който се оказа в случая ням (техническото лице, „извършило профилактиката“) - всички демонстрираха завидна глупост. На тези хора не бива да бъде поверявана обществена институция от такъв тип. Това само по себе си е скандал“, коментира психологът и добави:

„Това са хора, които нямат нито човешка, нито професионална зрялост. Те са срам за институциите, които оглавяват. Ще трябва да изберете похватите на съпротивата“.

Според д-р Михайлов от работещите в Радиото зависи дали генералният директор ще подаде оставка. „Аз мисля, че накрая Бойко Борисов, в неговия стил, ще се освободи от тях. Ще се получи нещо като двойна победа“.

Омагьосани сме да бъдем посредствени

Откъде са се взели такъв тип ръководители, попита д-р Михайлов и сам отговори: „От тази власт, която не може да повлича след себе си нищо друго, освен такъв тип хора“. По думите му сме омагьосани да бъдем посредствени:

„Тази страна се управлява посредствено. … Една власт, която сама по себе си е деградирана, не носи със себе си нито човешка, нито професионална зрялост, за да бъде уважавана. Тази власт деградира отгоре до долу българската публичност и спорадично се решава на безобразие като това. Това безобразие обаче не е единично, то е елемент от един букет от безобразия – започна се от енигмата, наречена хакери, мина се през тази гротеска, наречена шпиони от средите на русофилите, за да манифестира нищетата на българската евроатлантическа солидарност“.

Властта не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце

Д-р Николай Михайлов се усъмни в качествата на Иван Гешев да ръководи тази институция. „Самата власт не може да си позволи прокуратурата да попадне в независими ръце. Това е просто като бял ден. Прокуратурата е във всички случаи орган на репресия и орган за контрол над българската публичност. Това е една перманентна заплаха за съдебен произвол“, добави мнението си той.

Демократичните промени трябва да се водят качествено, иска се ценз, такт, въображение и свобода от това, срещу което уж се борим, но което възпроизвеждаме стилистически, каза в заключение д-р Николай Михайлов пред „Хоризонт“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... hailov.mp3
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 28 Сеп 2019, 03:15

http://bnr.bg/horizont/post/101171244/maria-stefanova-po-kazusa-bnr-sem-trabva-da-priloji-zakona-vapreki-negovoto-nesavarshenstvo

Мария Стефанова: Ситуацията около БНР е публична и ясна, но не съвсем прозрачна
публикувано на 26.09.19 в 18:33
http://bnr.bg/horizont/post/101171244/m ... arshenstvo

Изображение

Интервю на Людмила Железова с Мария Стефанова в предаването ''Нещо повече''
Audio Player | 08:44 min.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/09/2609Stefanova.mp3

Решението на Съвета за електронни медии (СЕМ) ще бъде важно от гледна точка на налагане на наказания заради нарушенията в Българското национално радио. Регулаторът трябва засегне и въпроса за оставката на генералния директор. Според сега действащия Закон за радиото и телевизията това ще е трудно, но не е невъзможно“. Това каза пред БНР Мария Стефанова, бивш председател на СЕМ.

Тя изрази надежда, че Съветът ще приложи закона въпреки неговото несъвършенство:

„Надявам се, че те твърдо и последователно ще го четат. Не е без значение и разговорът с генералния директор“.

В предаването „Нещо повече“ Стефанова каза още:

Проверката на Сметната палата за финансовото управление на БНР може би най-сетне ще повдигне завесата на това как се разходват средствата в Радиото. Законът за радиото и телевизията е от 1998 година и не действа в една много съществена своя част - финансирането на обществените медии“.

По думите на Мария Стефанова обществото реагира адекватно на всичко, което се случва с посегателството върху свободата на изразяване на журналистите:

Ако имаме солидарност от всички страни, то в най-кратки срокове кризата трябва да остане в историята“.

Стефанова смята, че ситуацията около БНР е публична и ясна, но не съвсем прозрачна.

Интервюто с Мария Стефанова можете да чуете в звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/Actualni_2019/09/2609Stefanova.mp3
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 28 Сеп 2019, 03:18

"Докога ще я търпим тая демокрация и тая свобода на словото! Аман вече! Искаме да си управляваме, както си знаем... "

Изображение
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 30 Сеп 2019, 21:28

Изображение
Снимка: БГНЕС
http://bnr.bg/horizont/post/101171467/n ... a-horizont

НС създаде анкетна комисия за прекъснатото излъчване на програма „Хоризонт“
публикувано на 27.09.19 в 11:16 | обновено на 27.09.2019 в 12:44
Автор: Добрина Карамболова
.
AUDIO:
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... BNRvNS.mp3 / 05:00 min.
Репортаж на Добрина Карамболова в предаването ''Хоризонт за вас''
.
Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на излъчването на програма „Хоризонт“ на БНР, както и на твърденията за политически натиск върху радиото.
.
Комисията се създава за срок от два месеца, а в състава ѝ влизат 10 членове - по двама от всяка парламентарна група.
.
Председател ще бъде Тома Биков от ГЕРБ, а зам.-председател - Александър Симов от БСП.
.
Социалистите оспориха избора на Биков за председателското място.
.
Комисията се създава по предложение на социалистите, като според Антон Кутев най-важното, което трябва да установи тя, е кой е оказвал натиск .
.
„Има ли политическо въздействие върху радиото и ако има, кой го прави в най-директния смисъл на този въпрос. Кои са хората, които са осъществили политическото въздействие. И как, като си сложите вашия човек, човекът, който в момента е депутат от управляващите и който очевидно няма как да е депутат от управляващото мнозинство и да не е зависим от него, той как ще търси вината в своите колеги?“, каза Кутев.
.
„А ако се окаже, че някои от тези, дето са говорили всъщност и които са натискали шефа на радиото, е в тази зала? Тук се съмнявам, че човек, който представлява управляващото мнозинство, не само че може, а ще поиска да отговори на главния въпрос: кой въздействаше върху медиите, със съответния отговор, защото този кой най-вероятно е той“, продължи депутатът от левицата.
.
В мотивите на БСП за създаването на анкетна комисия се казва, че темата за безпрецедентното прекъсване на БНР и опитите за посегателство върху свободата на словото е предизвикала бурна реакция.
.
Много журналисти от радиото са свидетелствали пред СЕМ за оказван силен политически натиск върху тях от страна на ръководството. Самото ръководство в лицето на директора на БНР Светослав Костов също се оправдавал за своите действия с натиск, оказан върху него. Затова е необходимо да се разкрие цялата истина за случилото се в БНР. Това не е въпрос на прокурорска проверка, но ясна политическа реакция. Народното събрание трябва да изясни защо прекъсна БНР и имало ли е политически натиск върху радиото и ако е имало, то кой го е осъществил, пишат вносителите.
.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Директори и ръководство на БНТ и БНР 2019-2022

Мнениеот Atlantique » 11 Яну 2020, 00:11

СЕМ допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на БНР
публикувано на 09.01.20 в 07:27 | обновено на 09.01.20 в 12:55
Автор: Мария Костова

https://bnr.bg/post/101212682/sem-gleda-promenite-v-zakona-za-radioto-i-televiziata

Изображение
Снимка: Ани Петрова, БНР

https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/ ... 01.SEM.mp3
06:17 min.
Репортаж на Мария Костова в предаването ''12+3''

Съветът за електронни медии допусна до изслушване и шестимата кандидати за генерален директор на Българското национално радио.

Това са Антон Митов, Андон Балтаков, Александър Велев, Митко Димитров, Даниела Манолова и Жени Гаджалова.

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви:
"Професионалната, управленска и организационна компетентност на кандидатите е доказана в техните документи. Моето предложение е кандидатите да бъдат изслушани, както и досега, по реда на постъпване на техните документи в СЕМ".

Изслушванията ще се проведат на 20-и и 21-ви януари, а изборът ще бъде на 22-ри.

От Съвета за електронни медии заявиха, че ще държат на вижданията на кандидатите за финансирането на БНР като обществена медия.

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.
https://stream.bnr.bg/storage/Horizont/ ... 01.SEM.mp3

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта