НУРТС (макар и 50%) е поредното парче от медийния пъзел!

Преглед на българската медийна ситуация - за собствеността на медиите, разпределението на честотите, лицензирането и регулирането
KanalKom
Нов
Нов
Мнения: 10
Регистриран на: 23 Ное 2007, 16:37

НУРТС (макар и 50%) е поредното парче от медийния пъзел!

Мнениеот KanalKom » 10 Апр 2010, 12:44

НУРТС (макар и 50%) е поредното парче от медийния пъзел, който Цветан Василев сглобява от 2007 г. насам заедно с Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Първата стъпка беше закупуването на пресгрупа "Монитор" от Петьо Блъсков (вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика") заедно с дяловете, които компанията притежаваше в печатницата ИПК "Родина". Последва сделка за спортния вестник "Меридиан мач", великотърновския "Борба" и всекидневника "Експрес". Заедно с последното издание групата придоби от Любомир Павлов - някогашния ковчежник на Стефан Софиянски, и канала TV7. Следващата стъпка беше телевизията BBT, a след нея и най-тиражния български вестник - масовия седмичник "Уикенд". В нито една от тези компании Цветан Василев няма директно участие в собствеността.

Сделките от името на Нова българска медийна група са финансирани от Корпоративна търговска банка срещу залог на акциите, а останалите са омъглени през различни офшорни компании. Така TV7 всъщност е инвестиция от Кипър, а в "Уикенд" има участие американска компания със скрити собственици. Освен печатницата ИПК "Родина" и изданията групата около Цветан Василев има участие и в друга част от вестникарския бизнес - разпространението. "Нова българска медийна група" притежава директно поне една дистрибуторска компания и има близки отношения с други.

Практически всички медии от този сложен пъзел следват доста стриктно една и съща редакционна политика. Преди парламентарните избори те бяха силно критични към Бойко Борисов, а веднага след като той ги спечели, вестниците на пресгрупата възприеха тактиката "за Борисов - само добро или нищо".

Освен политически те защитават и бизнес интересите на фирмите, управлявани от Цветан Василев. Наскоро застрахователната компания "Алианц" се оплака публично, че срещу нея се води остра и координирана атака от всички медии около банкера. В основата на тази медийна война тогава се оказа предстоящият конкурс за избор на застраховател в ТЕЦ "Марица-изток" 2. Освен "Алианц" участник в конкурса е и застрахователното дружество "Виктория", на което Цветан Василев е председател на надзорния съвет.

"Допреди година и половина бях съсобственик на тези медии (вестниците - бел. ред.)", коментира Цветан Василев. Той казва, че сега е само "финансов консултант" на TВ7. Коментарът му относно изискванията на закона собственик на медиa да не притежава мрежа за пренос на цифров тв сигнал беше: "Няма конфликт на интереси." Най-вероятно е прав, тъй като в сделката за НУРТС той участва като консултант, а и участията му в собствеността на TV7 и BBT са скрити.

А и в крайна сметка може би наистина не той е инвеститорът във всички тези проекти, а онези хора, които не вярват в "банки и фондове", за които самият Василев споменава.
Аватар
Playbob
1000+
1000+
Мнения: 1449
Регистриран на: 25 Дек 2008, 02:20
Местоположение: +42° 41' 48.65", +23° 19' 25.81"
CONTACT:

Re: НУРТС (макар и 50%) е поредното парче от медийния пъзел!

Мнениеот Playbob » 10 Апр 2010, 12:53

Защо създаваш една и съща тема в два раздела на форума?
Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;
Руски форум: питаш нещо - получаваш нови въпроси;
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

:bg:

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта