Светлините над антените
- martintzvetomirov
- 1000+
Светлините над антените
Винаги съм се чудил защо големите мачти с антени на мобилни оператори, а и някои предаватели имат слаба червеникава лампа която свети нощем. Не виждам опастност да се блъсне някой самолет, така че какъв е смисъла? И винаги ли лампата е червена?
Re: Светлините над антените
Поне според мен винаги свети червено. Защо - не знам !?
-
- 500+
За да могат да се забелязват от самолети и от всички останали летателни средства!
Не е изключено да се сбълска някой ниско летящ самолет със антената, а и не са само самолетите! Има много летателни средства, които летят на ниско, и има опасност да се сблъскат със антената през ноща, ако на върха и няма силно светеща червена лампа!
Затова и мачтите на големите антени се боядисват във бяло и червено за да могат да се виждат от далеко през деня, а през нощта се разчита на лампата!
Просто за да се знае, че там има антена! Светлината винаги е червена!
Не е изключено да се сбълска някой ниско летящ самолет със антената, а и не са само самолетите! Има много летателни средства, които летят на ниско, и има опасност да се сблъскат със антената през ноща, ако на върха и няма силно светеща червена лампа!
Затова и мачтите на големите антени се боядисват във бяло и червено за да могат да се виждат от далеко през деня, а през нощта се разчита на лампата!
Просто за да се знае, че там има антена! Светлината винаги е червена!
- martintzvetomirov
- 1000+
А има ли някъде казано примерно, ако антената е по-висока от еди колко си метра, задължително трябва да има лампа или всеки си прави каквото знае 

Има, но не мога да ти цитирам документа, в който е регламентирано. Същото правило важи и за високи сгради.
Принципно за всякакви антени, които са кула, а не на покрива на нискоетажна сграда до 3 етажа, има подобни диодни лампи. Ако си забелязал на GSM клетките нямат, но на високи кули, мачти и т.н. има. За пример, ще дам ТВРС Гъмзово. Преди 5 години Глобул направиха своя кула, на която сложиха подобна лампа, докато на съседната ТВ кула няма и до сега. Иначе, подобни лампи не са само за големите самолети, а и за делтапланеристи, парапланеристи, селско стопанска авиация, като пък особено важно е при летищни райони.
- radio-hobi
- Нов
Аз мога да ви кажа че съм виждал ТВ кула която НЕ свети с червена лампа а с бяла 

Ако се загледате и в крановете, които строят високи и мащабни сгради, също имат не по една, а по 2 или 3 лампи, които мигат. Най-често са червени. И са точно да указват за препядствие на нисколетящи обекти през ноща.