радио укв антена
радио укв антена
эдравейте искам дапопита эа една укв антена която самсъмсия хаправил отедин сайт эа радио любители тяе на 144мхц някой можели дами каже какмога даи направа някакв филтър за смущеня защото на някои станци има бръмчене
Re: радио укв антена
Да ти имам даскала по литература. 

мерси за комплимента
-
- 500+
Аз не разбрах какво точно искаш да направиш!
Какво се опитваш да слушаш с тази антена?
Това е антена за двуметровият радиолюбителски диапазон, и няма да ти е полезна, ако се опитваш чрез нея да слушаш радиопрограми, които излъчват в обхвата 88 - 108 !
Реално ако я използваш за слушане на концертни радиопрограми, то не самата антена, а коаксиала ти играе ролята на антена, и затова нищо не чуваш!
Ако пък я ползваш за радиолюбителските честоти, то смущенията могат да се дължат на редица външни фактори, но също така може да са причинени и от некадърна изработка на антената!
Какво се опитваш да слушаш с тази антена?
Това е антена за двуметровият радиолюбителски диапазон, и няма да ти е полезна, ако се опитваш чрез нея да слушаш радиопрограми, които излъчват в обхвата 88 - 108 !
Реално ако я използваш за слушане на концертни радиопрограми, то не самата антена, а коаксиала ти играе ролята на антена, и затова нищо не чуваш!
Ако пък я ползваш за радиолюбителските честоти, то смущенията могат да се дължат на редица външни фактори, но също така може да са причинени и от некадърна изработка на антената!
благодаряти замнениетоти начи направилсам тая антена с идеята дамога дахващам малко повече укв радиостанци на едно потдалечено село от софя затова поисках помощ и съвет
Павка, преизчислиси всички размери натая "антена" къмсредната честотана FMрадиото, коетосе опитвашда "хва неш" - илиоколо 98MHz. Сдруги думиновата антена трябвадае поголяма. диполаизлиза около метърипедесе... а'еуспех
послекатоя монтираш я сложи вертикално ия насочи към "софя"
незабравиай исъгласуването нафидера...

топравенетонауквантенанеешегаработамногофакторииграят
игледайданеясложишнаединметърнадземятаамивисокоакоможешнапокриваимаогромнаразлика
игледайданеясложишнаединметърнадземятаамивисокоакоможешнапокриваимаогромнаразлика
Някой ще преведе ли написаното отгоре , че Гугъл преводача ми дава някаква грешка !!!
Гледам,нищо ...пак гледам,пак нищо....викам си "Тука има нещо "!
Има различни видове антени, ягита, вертикали, различни видове диполи, може дори да ползваш VHF антена, като я модифицираш. Важно е да бъде инсталирана колкото се може по-нависоко, ако ще се занимаваш с DX-инг на FM обхвата. Опитай се да зададеш по-конкретен въпрос и ще ти помогнем с каквото можем.
stankos написа:Някой ще преведе ли написаното отгоре , че Гугъл преводача ми дава някаква грешка !!!
То правенето на УКВ антена не е шега работа. Много фактори играят.
И гледай да не я сложиш на един метър над земята ами високо ако можеш на покрива. Има огромна разлика.
coria,nadal_fan написа:топравенетонауквантенанеешегаработамногофакторииграят
Имах в предвид този текст , но уви не съм бил разбран правилно !

По отношение на антените трябва ми такава с добра кръгова диаграма , а не насочена . За туй смятам да използвам обикновен дипол разбира се сметнат и изпълнен с правилните размери . За височината мисля 2 метра над билото на къщата е достатъчно , а то е на около 3 метра . Проблем е самото място , което се намира в своеобразна низина и няма пряка видимост в никоя посока , така че ще разчитам на случайно отразени сигнали . Но тази работа ще свърша пролетес , когато почна активно да си ходя на вилата , ако до тогава мангалите не са я разграбили.

Гледам,нищо ...пак гледам,пак нищо....викам си "Тука има нещо "!
Не си разбрал шегата на колегата май. Виж в първият пост как е зададен въпросът и ще разбереш защо отговорът е такъв.
stankos написа:coria,nadal_fan написа:топравенетонауквантенанеешегаработамногофакторииграят
Имах в предвид този текст , но уви не съм бил разбран правилно !![]()
По отношение на антените трябва ми такава с добра кръгова диаграма , а не насочена . За туй смятам да използвам обикновен дипол разбира се сметнат и изпълнен с правилните размери . За височината мисля 2 метра над билото на къщата е достатъчно , а то е на около 3 метра . Проблем е самото място , което се намира в своеобразна низина и няма пряка видимост в никоя посока , така че ще разчитам на случайно отразени сигнали . Но тази работа ще свърша пролетес , когато почна активно да си ходя на вилата , ако до тогава мангалите не са я разграбили.
Еми диполът е насочена антена, ако е опъната север-юг, приема сигнали най-добре от изток-запад. Може да опънеш някакъв вертикал или яги.
Аз ползвам ТВ антена тип „заешки уши”. При мен сигнали идват от много точки и затова се спрях на този тип антена. Сложена е в таванското помещение на къщата и нямам грижи. За проба бях монтирал на покрива една антена от тези които продаваха в Техномаркет специално за радиата, но разлика нямаше и си останах с тази в тавана.
Разлика между вътрешна/външна антена има огромна, не знам какви са тези в Техномаркет, но явно не са кой знае какви.
Това ми е пределно ясно, но от моята локация не си заслужава инвестицията. Всичко което мога да хвана на FМ го има или в нета или на сателита. За мен интерес представлява това което мога да хвана в движение.
колега, грешиш!при УКВ-то ground effect-а е много голям и доста често антените поставени до земята работят по-добре от "извисените". Но,всичкосепроверяваспроби,атеориятасамопомага...
Павка, почни да пишеш НОРМАЛНО, че тука се изкривихме, Бе!

Павка, почни да пишеш НОРМАЛНО, че тука се изкривихме, Бе!

ogibo написа:Това ми е пределно ясно, но от моята локация не си заслужава инвестицията. Всичко което мога да хвана на FМ го има или в нета или на сателита. За мен интерес представлява това което мога да хвана в движение.
Друго са си късите вълни.