Страница 1 от 1

Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 27 Яну 2012, 20:02
от x15
Здравейте, предварително се извинявам за профанският въпрос,
имам телефон CDMA BlackBerry Curve 8330, който не рботи в БГ.
Въпросът е мога ли да го ползвам за нещо друго освен МР3 плеяр?
Могат ли да се свържат два CDMA телефона и да се ползват за радиостанции?

Изображение

инфо за телефона:
http://www.phonescoop.com/phones/phone.php?p=1560
http://www.gsmarena.com/blackberry_curve_8330-3594.php

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 27 Яну 2012, 23:32
от Lupus
Тцъ!

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 31 Яну 2012, 02:27
от mita6ki
Това не е мобифон, а CDMA телефон. Може да се каже, че е американският аналог на GSM, като разбира се, е коренно различен стандарт (сходства има само в чесотната област и това, че е клетъчен). И ако ставаха толкова лесно CDMA телефоните на walky talky или каквито и да било други модификации, то за GSM би било даже и по-лесно.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 31 Яну 2012, 11:36
от m3gab0y
То може, ама няма да си заслужава. И няма да се вържат един с друг, ами ще трябва да е задължително през "клетка". А сега ходи да търсиш и да слагаш CDMA клетка, и гледай после как хубаво ще те псуват КаРуС(ц)аРите.
И за съжаление, това е само началото. За това не си заслужава, не че е невъзможно.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 31 Яну 2012, 13:03
от az
x15 написа:Здравейте, предварително се извинявам за профанският въпрос,
имам телефон CDMA BlackBerry Curve 8330, който не рботи в БГ.
Въпросът е мога ли да го ползвам за нещо друго освен МР3 плеяр?
Могат ли да се свържат два CDMA телефона и да се ползват за радиостанции?

Изображение

инфо за телефона:
http://www.phonescoop.com/phones/phone.php?p=1560
http://www.gsmarena.com/blackberry_curve_8330-3594.php


Най-близката CDMA мрежа е в Румъния, но едва ли ще ти върши работа, защото
е на 450 МХц.

http://www.zapp.ro/en/about-zapp/zapp-r ... r-history/

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 01 Фев 2012, 00:47
от UGLY_BOY
Имам два въпроса:
1. Американците, освен CDMA, приеха и GSM, нали?;
2. Кой румънски оператор ползва CDMA и кому е необходимо това, след като така или иначе, в Европа се ползва GSM и ако нямаш скъп телефон, поддържащ и двете мрежи (каквито са основно смартфоните) и си купиш CDMA телефон в Румъния, как ще ползваш роуминг?

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 03 Фев 2012, 16:38
от mita6ki
Даже гледам, че и повечето смартфони са си конкретно за единия тандарт.. Не знам кой е оператора в Румъния, но съм виждал един стар плакат в моя факултет, на който много държави от източна европа и азия бяха със CDMA, включително Русия, Украйна, Молдовоа и Румъния. Потърсете с Гугъл.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 03 Фев 2012, 17:38
от UGLY_BOY
mita6ki написа:Даже гледам, че и повечето смартфони са си конкретно за единия тандарт..

iPhone и HTC не поддържат ли всички широкоразпространени стандарти?

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 03 Фев 2012, 19:00
от Даниел

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 06 Фев 2012, 01:26
от mita6ki
Ами до колкото знам си има просто по 2 разновидности - за GSM/CDMA, отделни телефони. Разликите би требвало да са много по-дълбоко програмирани, че дори рутнат андроид не би могъл да си смени стандарта. Даже трябва и хардуерни различия да има съществени.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 04 Мар 2012, 16:56
от radiofan-nikolai
Мислам оти 3G е CDMA система, или грешам ?

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 20 Мар 2012, 22:34
от mita6ki
Може да е различни стндарти. 3G е порсто класификация - "поколение" на мрежата. То характеризира мрежата - че може да пренася не само гласови разговори, но и данни, видео разговори, интернет и т.н. 2G също може да е със CDMA или ТDMA достъп, тоест 2G може да е и GSM и CDMA мрежа.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 21 Мар 2012, 14:41
от az
radiofan-nikolai написа:Мислам оти 3G е CDMA система, или грешам ?


Ако не се лъжа в Европа 3G е по стандарт WCDMA.

Re: Мобифон като радиостанция?

Публикувано на: 23 Мар 2012, 04:15
от m3gab0y
Да, и UTMC.