Страница 1 от 1

УКВ усилвател

Публикувано на: 28 Май 2005, 15:50
от nld
Не знам дали съм на подходящото място, но все пак:
http://www.dobrikit.dir.bg/page10a.htm#avtous
тук открих готови усилватели за автомобил и стационарни, продават се и в София по пазарите. Дали са ефективни, знам, че усилват доста и паразитните шумове, поне така беше преди време със старите усилватели. Ще се радвам да чуя и вашето мнение, щото мисля да си взема един за проба

Re: УКВ усилвател

Публикувано на: 28 Май 2005, 16:02
от Enchev
[quote=""nld""]Не знам дали съм на подходящото място, но все пак:
http://www.dobrikit.dir.bg/page10a.htm#avtous
тук открих готови усилватели за автомобил и стационарни, продават се и в София по пазарите. Дали са ефективни, знам, че усилват доста и паразитните шумове, поне така беше преди време със старите усилватели. Ще се радвам да чуя и вашето мнение, щото мисля да си взема един за проба[/quote]
мм Аз в колата имам усилвател. Ами как да ти кажа, мисля че с него е по-добре. за модел и марка немога да кажа, тъй като на него нищо не пише.
А за тия другите стационарни FM усилватели освен че са една боза друго нищо не мога да кажа. Имах честта да пробвам един такъв, и остана много разочарован. никаква работа неми свърши, само омаза скалата.

УКВ усилвател

Публикувано на: 28 Май 2005, 16:18
от nld
Сигурно си видял колко струват, ще опитам тези дни с един такъв. Знам само, че сигналът не трябва да е много слаб и около станцията да няма други силни предаватели, щото наистина става боза. Поне така беше със старите у-ли, комбинирани с ТВ

УКВ усилвател

Публикувано на: 28 Май 2005, 20:23
от ogibo
Е, а при мен в колата се получи боза. Явно трябва да си по-далече от предавателите. :evil:

УКВ усилвател

Публикувано на: 30 Май 2005, 11:00
от ico_pol
Ами, баща ми ми е разправял, че е слагал един такъв на неговия касетофон Респром и скалата станала бъкана от чужди радиа. Все едно си на КВ. Даже се появил и говора на К1. :)

УКВ усилвател

Публикувано на: 07 Юни 2005, 11:16
от M
Като става дума за усилватели, то мога да споделя и моя опит в тази насока. Значи правил съм и съм монтирал няколко до сега. Във всеки от случаите ефектът беше различен! От огромно значение са и селективността и чувствителността на тунера. Затова и някой може да ти препоръча усилвател, който при него работи супер а на теб да се окаже, че не ти върши работа! Първо трябва да разбереш, дали наблизо около теб няма РТВ кула или друг мощен предавател (...доколкото може да се каже МОЩЕН, за предавател в БГ... ;), особено на УКВ. Ако се намираш в тези условия, а искаш да усилваш слаби УКВ станции от целия обхват, то ще видиш голям зор! Най-доброто решение в този случай би бил един теснолентов (честотна лента 200 - 300 kHz) няколко стъпален усилвател с малошъмящи полеви транзистори и резонансени кръгове във всяко стъпало и възможност за едновременна точна пренастройка на честотата в резонансните кръгове! Изглежда условията станаха много, но ако са налице горните гадни обстоятелства, то само това те спасява! Има и още един проблем. Такова "чудо" трудно се намира на пазара! Трябва да търсиш някой приятел радиолюбител или професионалист, ако му се занимава, да ти свърши работа! Иначе, ако няма какво да ти "прави сечено", един едностъпален широколентов малошумящ(87.5 - 108) ще ти свърши добра работа.

УКВ усилвател

Публикувано на: 08 Юни 2005, 12:25
от ogibo
А можеш ли да дадеш такава схема? Изображение

УКВ усилвател

Публикувано на: 08 Юни 2005, 13:53
от Anonymous
[quote=""ogibo""]А можеш ли да дадеш такава схема? Изображение[/quote]
Не мога да ти обещая със сигурност :( Пречертавах я отдавна от някакво списание, дори не си спомням кое беше. От известно време не се занимавам активно с електронна техника и всички схеми и чаркаляци съм набутал по разни шкафове и мазета, други съм раздал... Ще потърся все пак и ако я намеря, няма проблем да ти я дам!

УКВ усилвател

Публикувано на: 08 Юни 2005, 14:40
от M
Това по-горе бях аз...
И още нещо което се досетих за усилвателя - въобще не е удобен за ползване в автомобил или когато често се сменя приеманото радио. Причината е, че всеки път когато си настроиш тунера на някаква честота, трябва да пренастройваш и усилвателя на същата (със стандартен блок променливи кондензатори или варикапна настройка). В противен случаи или нищо не се чува, или сигнала е много подтиснат, вместо усилен! От това следва, че обхвата трябва да ти е добре познат, да знаеш кое радио на каква честота е и когато я избереш - да завъртиш настройката на усилвателя до получаване на качествен сигнал! Не е удобен и за монтаж при антената (със захранване по коаксиалния кабел), защото няма да е удобна пренастройката му, когато смениш приеманата станция.

УКВ усилвател

Публикувано на: 08 Юни 2005, 16:21
от ogibo
Е щом не става за автомобил може и да нея търсиш. В къщи нямам проблеми, но в колата ми се губи някое и друго радио. Изображение

Re: УКВ усилвател

Публикувано на: 08 Юли 2016, 22:14
от антената2

Re: УКВ усилвател

Публикувано на: 05 Яну 2018, 22:49
от ste_fun
Здравейте, преди години си играх с разни продавани по магазините усилватели, но резултата беше нищо и половина и се отказах. Тогава имах астра и отзад до антената намерих вграден такъв, захранван от радиото. Като го махнах не се случи нищо. Поиграх си с подобряване на контакта в куплунгите и т.н. и оттам мисля, че това е пътя, както и добрата антена. 8)
Не знам какво очакваш и целиш, но понякога труда не си заслужава и е само разход на време и средства. Пък и сега сме засипани с всякакви медии и уредби. За мен радиото в колата е звуков фон, който има алтернатива (CD,SD,USB) за час-два.