Страница 1 от 1

Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 00:07
от nikitrz
Не разбирам от антени, но съм се спрял на 2, за които мисля, че отговарят на изискванията ми.Точно поради факта, че не разбирам бих искал да чуя и други мнения, за които ще съм ви благодарен!
Имам чувството, че почвам да се повтарям и ако някой друг има подобни усещания, моля да ме извини!
Та имам къща в едно селце в Драгомаска област, на 50 км от София.Селото е разположено в падина; оградено е от няколко хълма високи около 200-300 метра, заради които няма пряка видимост към Копитото.Софийските радиа също не се хващат, но ако се кача в по-горните части на селото се появява сигнал(правил съм си експерименти с радиото на телефона). От доста години се опитвам да хвана тв сигнал от Копитото, но до сега не съм успял.Писал съм и в други теми за този мой проблем и ми казаха, че може би мястото е в радио дупка.Въпреки това имам някаква надежда, че след като тръгне цифровизацията може би ще успея да хвана мултиплексите излъчвани от Витоша, защото четох, че при вертикална поляризация сигнала се разпространява по-добре и стига до по-далечни точки от предавателя, от колкото при излъчване с хоризонтална поляризация(поправете ме ако греша).
http://www.dipolnet.com/uhf_tv_antenna_dipol_44-21-69_tri_digit_w_amp_A2675.htm Това е първата антена - за нея пише, че e с 44 елемента и има усилване до 47 dB;дълга е 104см(предполагам и това е от значение).
http://www.cifronim.com/%D1%86%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BD%D0%B8/abm-4551.html Това е втората антена - за нея пише, че е с 51 елемента с активен дипол и рефлектор и има усилване до 30-32 dB;дълга е 130 см.
Ще се радвам ако ми препоръчате коя от двете е по-добра!Ако знаете друг модел, за който смятате, че може да ми свърши работа - приемам всякакви предложения!
Благодаря предварително!

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 12:33
от radiomanbg
И двете антени са супер! Ако търсиш антена за далечно приемане на сигнал избери тази с по-голямо усилване на сигнала.
Тази с Х образните елементи е патент на ХИРШМАН - класически пример за качествени антени!

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 13:08
от h7d8
:bg: Моят съвет е изчакай да пуснат предавателите на реалната им работна мощност,тогава ще се разбере от какви антени има нужда.Засега съм с антенка от старите игри Нинтендо(15-20см и е много практична).

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 13:40
от radiolubitel
Втората антена по-лесно може да се завърти на 90 градуса за вертикална поляризация. Може би наистина е по-добре да изчакаш до официалния старт на цифровата телевизия, за да потърсиш сигнал и от друг предавател (евентуално вр.Виден или Петрохан).

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 14:14
от popovp
Изчакай. Предполага се, че си наясно приемникът ти да е MPEG-4 съвместим.

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 15:34
от h7d8
:bg: Внимавайте,че по магазините още има МПЕГ-2,за по 40-50лв.

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Яну 2013, 20:54
от nikitrz
popovp написа:Изчакай. Предполага се, че си наясно приемникът ти да е MPEG-4 съвместим.

Много благодаря на всички за отговорите!Телевизорът ми е с вграден приемник Mpeg4 и в София хващам цифровите канали с него!
radiolubitel написа: Може би наистина е по-добре да изчакаш до официалния старт на цифровата телевизия, за да потърсиш сигнал и от друг предавател (евентуално вр.Виден или Петрохан).

Вижте, по принцип в момента там се хващат БНТ1 и bTV от ретранслатор намиращ се близо до Драгоман.Не зная къде точно се намира, но от него хващам тези 2 канала отразено с много снежинки и троен образ.
Както казах по-горе не разбирам много от антени, разпространение на сигнала и т.н., но мисля, че щом до сега не съм успял да хвана сигнал от Копитото(при положение, че ми пречи само един хълм) едва ли ще хвана сигнал чак от връх Виден или Петрохан!Ако искате мога да ви прикача 2-3 снимки от Google Earth за да видите как релефа на хълма пред селото пречи на видимостта към Копитото, а и за да се ориентирате къде точно се намира селото!
Целта да хвана сигнал именно от Копитото са бъдещите частни мултиплекси, които ще се излъчват само от там.Ако исках да хващам само националните мултиплекси нямаше въобще да се занимавам с антени, усилватели и прочее(нямаше да занимавам и вас), а просто щях да си карам със старата турска антена(от тези с чинийте) и да чакам да пуснат цифров сигнал от ретранслатора в Драгоман.
radiolubitel написа:Втората антена по-лесно може да се завърти на 90 градуса за вертикална поляризация.

До колкото прочетох и двете антени могат да се завъртят без проблем за вертикална поляризация, само че за първата пише, че има по-голямо усилване благодарение на усилвател, а втората благодарение на активен дипол и благодарение на по-големите размери.
Точно за това се чудех коя от двете да избера.
И като цена са горе долу сходни(като изключим разходите за доставка на първата).

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 30 Яну 2013, 20:45
от gakal
В първата антена директорите са направени като комбинация от три вертикално разположени системи. Това ,според мен, оказва някакво значение върху диаграмата на приемане на антената във вертикалната плоскост - какво - вероятно знае само производителя. Като завъртиш на 90 градуса старата вертикала става хоризонтала. Не казвам, че няма да работи, но вероятно дадените показатели няма да са същите. Втората антена е класическа, там няма изненади и ти я препоръчвам именно заради това.

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 30 Яну 2013, 21:56
от nikitrz
Много благодаря!И аз към нея съм се ориентирал, защото мога да я купя от тук!

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 30 Яну 2013, 23:53
от ste_fun
Аз бих ти препоръчал нещо необичайно... ПАСИВЕН РЕТРАНСЛАТОР! ДА! това работи! преди години живеех на партерен етаж на висок блок, който имаше пряка видимост към Копитото, а долу - нищо. На покрива сложих ДВЕ антени - едната към предавателя, другата - надолу към същинската, на телевизора. Последните 2 бяха вертикално насочени успоредно на фасадата на блока. двата вибратора бяха свързани с обикновен лентов кабел заради съгласуването. Ако сложиш това на някой баир недалеч и ако добавиш усилвател (ако има как да се захранва) може да имаш успех. Само че антените е добре да са широколентови и с добър коефициент фронт/тил, например логопериодични. но те са трудни за изпълнение - на практика правиш 2 антени и получаваш 1, и изискват добра ел. изолация. но имат и друго предимство, че кабела е коаксиален.

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 31 Яну 2013, 09:38
от stankos
Мъжете в черно от КРС няма ли да го бият ? ;)

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 31 Яну 2013, 09:44
от ogibo
Няма да го бият, но пък мургавите мъже могат да му свият антените от баира. ;)

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 31 Яну 2013, 14:51
от nikitrz
Да това е доста вероятно!Като знам, че в района крадат дори сателитните чинии на Булсат и Виваком не съм сигурен, че тези антени ще оцелеят дълго!А и не съм на "ти" с логопериодичните антени за да мога да направя подобно нещо!Иначе благодаря за предложението ;)

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 04 Фев 2013, 22:05
от ste_fun
Мъжете в черно няма да го бият, защото не се променя честотата. ефекта е като отразен сигнал... колкото до "черните'" мъже - може да се сложи на високо дърво и да му се окастрят ниските клони за да не могат да се катерят, а пък кастренето на клони не е забранено стига да не си в защитена зона и така мъжете в зелено няма да те закачат а пък и те могат да намажат/гледат ТВ

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 19 Апр 2013, 11:14
от nikitrz
Реших да подновя темата, защото попаднах на тази антена на Strong--->>>
http://www.strong.tv/bg/products/accessories/dvb-t-antenna/srt-ant15eco
Искам да попитам е ли е възможно тази антенка да има 45 dB усилване?Дали би свършила по-добра работа от тези, за които попитах в предишния пост и дали би прихванала слаб сигнал на място където той почти липсва?
Благодаря предварително!

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 19 Апр 2013, 15:51
от radiolubitel
Съдейки по размерите на антената,едва ли има кой-знае какви параметри. С високия коеф.на усилване обикновено се спекулира-в случая най-вероятно се дължи на усилвателя. :(

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 19 Апр 2013, 20:48
от gakal
Напълно възможно е да има 45 дБ усилване , което разбира се се дължи на усилвателя в нея. Дали ще ти помогне е трудно да се каже. Все пак цифровата технология позволява добър прием при много по-лошо отношение сигнал / шум , отколкото аналоговата, така, че не губи надежда. Докато не пробваш няма да разберем :)

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 19 Апр 2013, 21:29
от nikitrz
Благодаря за отговорите!Определено желание имам да се позанимавам, но май наистина ще е по-добре да изчакам до 01.09 за да започнат да излъчват с пълна мощност цифровия сигнал.Пък и да имам време да посъбера някой лев, че всички тия антени, пасивни ретранслатори и прочее ще ми излезнат доста солено като гледам!
Ако някой изпробва някоя от горепосочените антени, нека сподели какъв е ефекта!Ще съм ви благодарен!
Ще се радвам и ако някой предложи други антени предназначени за слаб сигнал! ;)

Re: Избор между 2 антени за DVB-T

Публикувано на: 28 Апр 2013, 12:04
от ste_fun
Аз разглобих една (стара) такава антена... вътре има две пръчки (четвърт вибратори), за които предполагам, че са свързани индуктивно/капацитивно, залепени на платката усилвател с един транзистор и филтри. Монтирах я на село със захранване от тунера ама нещо не получих резултата който очаквах :(
Вероятно не работи. Хвана само местния предавател и то по-лошо от обикновен полувълнов вибратор, с какъвто приемам там. А се надявах да хвана нещо от Пловдив (60км)... ама опитите продължават с други антени и местоположение. Ако постигна нещо по-съществено - ще ви докладвам... :Bounce