Страница 1 от 2

Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 08 Май 2018, 23:33
от sss_fff
Привет на всички, от 3 години не бях влизал във форума, но наскоро отново се запалих по ФМ приемите. Дълго време нямах и Фм приемник - купих си Huawei p9 смартфон, а се оказа, че той няма фм радио, а и да имаше - бих желал нещо по-чувствително и селективно. Какъв радио тунер бихте ми препоръчали като възможно най-чувствителен и селективен ? Търсих конкретни мнения за sangean , но не можах да разбера точно, гледам в иБей имат много модели, ако има и други по-добри марки и модели, споделяйте, благодаря ! :D :)

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 09 Май 2018, 07:16
от daniel359
Albrecht dr70

XH DATA D 808

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 09 Май 2018, 11:16
от sss_fff
Значи тези са сравнително селективни и чувствителни, да видим и други мнения, а кое от двете е по-добро ?

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 09 Май 2018, 16:51
от nradkov
http://dxing.org/viewtopic.php?f=10&t=610&start=133
http://dxing.org/viewtopic.php?f=10&t=610&start=126
Мисля, че това е достатъчно като информация!

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 09 Май 2018, 23:24
от sss_fff
Много благодаря за линковете, XHDATA D808 води класациите, мисля него да поръчам. :Happy

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 10 Май 2018, 06:52
от ShukiBG
На мен пък ми хареса повече Albrecht DR70 и може след месец да си го поръчам :D

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 10 Май 2018, 06:54
от ShukiBG
Искам да попитам, дали има радиа с готов вход за външна антена ?

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 10 Май 2018, 10:56
от sss_fff
ShukiBG написа:На мен пък ми хареса повече Albrecht DR70 и може след месец да си го поръчам :D

Така като гледам резултатите xhdata се справя най-добре, но пък Albrecht има по-добър дизайн.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 15 Май 2018, 20:28
от veli
Някои размишления относно XHDATA D-808, радио което наблюдавам отдавна, но което се отказах да купувам поради няколко причини. Първо-извинявам се, но копчето за регулиране на звука е от грешната страна! Звука се регулира от ляво на повечето нискобюджетни портативни приемници като Sony ICF-SW10/11. Лявото разположение на колелото за звука е неудобно за често боравене едновременно с него и с настройката с една ръка, или когато приемника се държи на ръка, а не е поставен някъде. Пак добре, че има отделно колело за звука, за разлика от един много хвален DEGEN, радио, което не бих си купил никога именно поради тази причина, независимо колко добро е то. Китайците не спират да изумяват с извратеното си чувство за ергономика. Явно XHDATA е правено повече за къси вълни. Второ-индикатора за силата на сигнала. Много по-добър и интуитивен начин за изобразяване е класическата скала с деления, а не с числа, които скачат постоянно нагоре-надолу, независимо дали знаем какво означават те. Също така часовника не е постоянно видим на дисплея едновременно с индикатора за сила. Трето-типа на батерията. Лично аз съм постигнал унификация-един тип батерии (АА Ni-MH) за всички мои устройства-радио, скенер, дори фотоапарат. Лесно се намират качествени такива, както и добри и смарт зарядни за тях. Да не говорим, че могат да се намерят обикновени батерии АА под път и над път, когато ти свършат акумулаторните. Плюс е, че радиото е малко като размери и има авиодиапазона, но лично за мен недостатъците му са повече като цяло, а и едва ли е кой знае колко по-добро от Sangean ATS-909, 909X, особено на FM разликата не е съществена, че да кажа "Уау!" и да си го купя. А и да не забравяме, че Sangean определено имат по-добър звук!

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 15 Май 2018, 21:48
от ozren69
Всичко което си изброил по-горе е пълна глупост.Съмнявам се някой марков приемник да ти извади по-чист звук от ХНDATA D-808 ,освен това че е с малки размери ,също е и много удобно за далечни приеми /особено на FM тъй като отлично филтрира шума/ и в крайна сметка се приема слаб но чист сигнал ,за разлика от повечето прехвалени маркови радиа.Друго - антената е дълга и стабилна и поради малките размери на радиото е лесна за насочване във вертикална и хоризонтална поляризация ,чрез завъртане на самото радио с леко движение на китката.Копчето от дясно е удобно за фина настройка с една ръка /най-малко ме интересува къде е копчето за звука / при това радио не е нужно много да го пипаш заради добрия звук. Скалата на сигнала е добре , че е в цифри ,защото е лесно да се ориентираш в силата на сигнала и напрегнатостта на полето .Захранването е удобно и през usb ,а батерията държи достатъчно дълго за подробно и продължително сканиране.
Само едно нещо не му харесвам - няма недостатъци.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 16 Май 2018, 01:09
от sss_fff
ozren69 написа:Всичко което си изброил по-горе е пълна глупост.Съмнявам се някой марков приемник да ти извади по-чист звук от ХНDATA D-808 ,освен това че е с малки размери ,също е и много удобно за далечни приеми /особено на FM тъй като отлично филтрира шума/ и в крайна сметка се приема слаб но чист сигнал ,за разлика от повечето прехвалени маркови радиа.Друго - антената е дълга и стабилна и поради малките размери на радиото е лесна за насочване във вертикална и хоризонтална поляризация ,чрез завъртане на самото радио с леко движение на китката.Копчето от дясно е удобно за фина настройка с една ръка /най-малко ме интересува къде е копчето за звука / при това радио не е нужно много да го пипаш заради добрия звук. Скалата на сигнала е добре , че е в цифри ,защото е лесно да се ориентираш в силата на сигнала и напрегнатостта на полето .Захранването е удобно и през usb ,а батерията държи достатъчно дълго за подробно и продължително сканиране.
Само едно нещо не му харесвам - няма недостатъци.

Убеди ме, от нещата, които прочетох като цяло из мрежата май това е най-добрият избор за преносим радио приемник.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 16 Май 2018, 13:26
от veli
ozren69 написа:Всичко което си изброил по-горе е пълна глупост.

Някой тук се е засегнал (само не зная защо) и отново го избива на обиди, както в една друга тема на този форум! Искаш да кажеш, че качеството на звука на това малко радио е по-добро от един по-голям говорител, както на Sangean (не говорим за качество на приемане със или без шум, а за звук)? Уау! Защо ли в чуждите сайтове пишат друго. Антената на Sangean-ите също е достатъчно дълга, като дори на 909X е по-дълга от на 909 (не зная въобще защо отвори темата за антените, тяхната дължина е от по-голямо значение за КВ, при Sangean ATS-803 дори си пише в ръководството, че на FM не е нужно да се разпъва докрай). Копчето за фина настройка е отдясно, защото този приемник е правен повече за КВ, както вече съм написал. Няма друго сериозно портативно радио от висок клас (Grundig Satellit 700 не го считам за портативно), на което регулирането на звука да е отляво-защо ли? Не можеш да ме убедиш, че чисто визуално и интуитивно постоянно сменящите се цифри за по-добри от традиционните скали за сила на сигнала. В авиацията на дисплеите на големите пътнически самолети изобразяването на информацията имитира аналогови скали, а не скачащи нагоре-надолу числа. И още един недостатък, за който се сетих-бутоните са на почти едно ниво с корпуса, а не изпъкнали, което ги прави не толкова удобни за натискане. При неговият брат близнак Digitech AR-1780 това не е така. Да, радиото е добро, особено за размера си и има готини неща в него (все пак е по-съвременно), но има и недостатъци (no radio is perfect!), и някои от тях за мен са от значение, особено разположението на копчето за сила на звука. Далеч съм от това да съветвам кой какво да си купува, но има неща в даден продукт, на които не се обръща внимание или се премълчават, а те за някого са от решаващо значение.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 16 Май 2018, 16:35
от GIF

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 16 Май 2018, 23:50
от ozren69
Точно това видео ме запали да си поръчам XHDATA D-808.Още тогава в другия форум направих коментар ,кое е по-доброто радио, а то и добре се чува и вижда.
А това , че бутоните са наравно с корпуса ,също е предимство за мен, защото е по трудно да се включи само радиото по време на транспорт в неговата или друга чанта.Ако вече някой е с дебели пръсти ,сигурно ще е недостатък. От няколко месеца си играя с това радио и тази играчка напълно покрива моите изисквания.По тъй наречените играещи цифри за силата на сигнала,се ориентирам възможно ли е да изкарам RDS или не. Освен това го ползвам и като търсач на сигнали за цифрова телевизия.Там където излязат най - високи стойности на постоянно играещите цифри на FM станции от даден предавател, там излиза и най -силен сигнал и от цифровата телевизия.Който иска качествен звук ,да си слуша маркова техника в къщи, това е радио за навън.
И още нещо - за FM обхвата също е важно антената да е колкото може по- дълга, за по-добър прием.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 17 Май 2018, 00:05
от sss_fff
А на xh data колко е дълга антената ?

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 17 Май 2018, 09:53
от GIF
Данни за D-808:
Sensitivity:
FM Less Than 3uV
SW Less Than 10uV
AIR Less Than 0.5uV
Освен останалите възможности има и много добра чувствителност за малък радиоприемник.
Каква е най-ниската цена с доставка до България от сериозен и проверен продавач ?

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 17 Май 2018, 10:18
от ozren69
Дължината на антената е 66 см.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 17 Май 2018, 17:07
от sss_fff
GIF написа:Данни за D-808:
Sensitivity:
FM Less Than 3uV
SW Less Than 10uV
AIR Less Than 0.5uV
Освен останалите възможности има и много добра чувствителност за малък радиоприемник.
Каква е най-ниската цена с доставка до България от сериозен и проверен продавач ?

Тоест трябва да бие всеки тунер на мобилен телефон да речем.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 18 Май 2018, 19:53
от veli
Ако нямах избор и трябваше да избирам да имам само един приемник то той без никакво съмнение ще бъде Sony ICF-SW7600GR, въпреки, че му липсват много играчки на по-съвременните негови събратя (все пак е разработван отдавна и развитието му е спряно преди доста години и сравняването му с по-нови последно поколение приемници не е съвсем коректно). На първо място за мен е ненадминатото му качество на изработка–и като електроника, и като корпус (днешните китайските приемници са много далеч назад от него в това отношение), малките размери, ниската консумация (малкият дисплей и по-слабото му осветление са създадени именно с тази цел), отсъствието на традиционно колело за настройка въобще не ми пречи, даже го прави още по-компактен, а заключването на клавиатурата с плъзгач за мен е по-удачно от натикането на едно копче. Притежавах Tecsun PL-660, но останах меко казано разочарован от него като цяло и особено от чупливата му изработка и го разкарах след само 6 месеца. И накрая нещо много важно, което мисля, че е добре да се отбележи-аз купувам радиоприемник, за да го използвам като такъв и водещата цел е слушам радиопрограми, а не толкова като техническо средство, което постоянно да човъркам, за да установя наличието или отсъствието на сигнал от далечна локация. Естесвено като радиоманиак техниката е много важна, с по-добрата такава мога да слушам любимото радио когато е със слаб сигнал, но тя е създадена да ни служи с определена цел, а не заради самата нея.

Re: Избор на преносим радиоприемник

Публикувано на: 19 Май 2018, 16:28
от sss_fff
XHDATA D808 поръчано, до 2-3 седмици някъде трябва да пристигне.