Така, да докладвам

Значи - с Искра-та без усилвател резултатите са следните:
- Насочена към Петрохан - нищо (нито с ръчно търсене на 49к/698MHz, нито някъде другаде)
- Насочена към Копитото - слаб сигнал на 40ти канал, но не става за гледане - насича жестоко
- Насочена на юг от къщата, на около 90 градуса спрямо посоката към Копитото и точно към едно голямо и много високо дърво, което мислех, че ще прави сянка - хваща 5 канала на 40-ти канал, може да се гледа нормално, насича или много рядко или въобще не. Явно хваща някакъв отразен сигнал от някъде въпреки дървото.
Сигналът изглеждаше ето така:

След тази проба минах през София и взех един евтин китайски усилвател от Steinberger - някакъв Y006. Без да местя или пипам антената, с усилвателя хванах допълнително още канали на 522 MHz.
Интересното е, че с усилвателя силата на сигнала според показанието на приемника спадна с няколко прицента на 40к, но въпреки това не насича. На 522 MHz сиганлът ми е към 25-27%, обаче мога да гледам нормално с минимално насичане.
В момента имам горните канали и мога да ги гледам всичките с минимално насичане - веднъж на няколко минути се срива картината, но звукът не спира.
Следващата стъпка при следващо ходене ще бъде да завъртя антената отново към Копитото, но този път с усилвателя. Можеби оптималната посока без усилвател не е автоматично най-добрата ако има включен усилвател.
Макар че имам да направя още няколко проби мисията е успешна - сърдечни благодарнисти на всички за помощта и насоките