Страница 1 от 1

Поблем с антената

Публикувано на: 20 Май 2009, 13:11
от stanimir.k1973
Здравейте,двете синфазно свързани ФМ антени работеха добре до момента в който едната отказа.От известно време сигнала на по далечните станци се влоши,първоначално мислех че имам проблем със сплитера който събира двете антени в едно,но при свързването на антените по оделно към тунера забелязах че едната работи нормално,докато с другата по слабите станци не се чуваха,а и разликата в силата на сигнала между двете антени е 5-6 dB,съответно проблемната антена има по малко усилване.Пробвах да и подменя съгласуващото трафче ,смених и кабела от тази антена до сумиращият сплитер но ефект няма,дори като я подвържа към сплитера вместо да имам по качествено приемане тя ми вкарва доста шум.Ако може някой да каже каде се крие решението на проблема нека пише,а от мен едно БЛАГОДАРЯ предварително

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 20 Май 2009, 18:36
от ogibo
Пробвай да я преместиш на мястото на нормално работещата антена. Може да се окаже от мястото въпреки че е работела преди.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 20 Май 2009, 23:50
от stanimir.k1973
ogibo написа:Пробвай да я преместиш на мястото на нормално работещата антена. Може да се окаже от мястото въпреки че е работела преди.Ще опитам и да разменя местата на антените,но все пак разтоянието между тях е само 1,50метра,едва ли може да има някаква чувствителна разлика

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 08:04
от liubo
stanimir.k1973 написа:Ще опитам и да разменя местата на антените,но все пак разтоянието между тях е само 1,50метра,едва ли може да има някаква чувствителна разлика


Най вероятно е това, и ако сигнала идва леко от страни едната го улавя но същата пречи втората да го улови по същия начин. Когато антените работят по отделно фона на приема може коренно да е различен. Ако пробваш да уловиш сигнал на който знаеш посоката и ориентираш антените натам не би трябвало да имаш разлика. И другия по кофти момент е ако улавяш два сигнала директен и отразен там вече зависи в каква фаза те попадат в едната и съответно в другата антена. Пример е предполагам си забелязал понякога че с леко местене на камиона който управляваш едно радио може да се изчиства и влошава което пък е точното доказателствао как в две близки точки сигнала може да е с различно ниво. Това често се случва в градски условия с по слабите сигнали. То е същото и със силните но не го забелязваш понеше сигнала не пада под минималната за добро приемане граница.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 13:01
от martintzvetomirov
Да не забравяме интерференцията. Когато двете антени работят на малко разстояние (1.5 м една от друга - което си е радиовълна с честота около 200 MHz), може да се случи че едната хваща максимален интензитет, другата минимален и сигнала, който получаваш се гаси. :)

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 15:41
от kHz
martintzvetomirov написа:Да не забравяме интерференцията. Когато двете антени работят на малко разстояние (1.5 м една от друга - което си е радиовълна с честота около 200 MHz), може да се случи че едната хваща максимален интензитет, другата минимален и сигнала, който получаваш се гаси. :)


Toва нещо не го разбрах. Обясни какво имаш предвид да не заблуждаваме човека. Какъв интензитет на хващане? Как се дефинира максимален и минимален и как става "гасенето"?
Ако става въпрос за свазиране, човекът е написал как са му вързани антените, така че не е в това причината.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 21:27
от martintzvetomirov
Ами ако едната антена хване при еднакви фази вълна с интензитет +1, а другата с -1, после като се съберат няма ли да стане 0? Аз не съм спец по тия неща, но съм решавал подобни задачи от учебника по физика, за това го вметнах.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 22:02
от liubo
Ефекта за който пишеш се използва умишлено в случая за угасяне на странично идващите сигнали които са пречещи при приемането. Това обаче не е актуално за сигналите идващи от посоката на ориентация на антените, те попадат с еднаква фаза в двете антени. Колегата Станимир пише за проблем от друго естество в случая.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 21 Май 2009, 22:11
от stanimir.k1973
Днес пак си поиграх със антените,но тази проблемната продължава да ми прави номера.Въртях я на всички възможни посоки но не и не неще да приема по слабите сигнали.Дори закачих тунера директно за нея със кабел около 15метра и резултат никакъв

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 22 Май 2009, 08:24
от kHz
Марто, както ти е написал и Любо това е възможно само само ако антените са с обратна фаза. Само така може да се получи това, което наричаш +1 и -1. Иначе е физически невъзможно.

Техниката за свързване на противофазни антени се използва доста успешно за нулиране на локални шумове особено на КВ и СВ. MFJ имаха едно такова устройство, голяма хитрина. Сигналът от главната антена (да речем жична аннтена разположена отвън) се смесва със сигнал от една къса (около 60 см) вертикална антена поставена в стаята. Късата стайна антена приема предимно локалните шумотевици. Двата сигнала се подават с обратна фаза, като при това шумовете се гасят. Бях си правил такова нещо навремето и наистина работеше в някои случаи.

Re: Поблем с антената

Публикувано на: 22 Май 2009, 13:25
от martintzvetomirov
Хаха, да, точно за това говоря, но явно това не е проблема :)