Правя нова тема,защото не ми се струва редно да пиша за приемници и антени в темата за Новите мултиплекси,въпреки че двете теми са пряко свързани.
Не успях да открия подобна тема в този подфорум,но съм сигурен,че с напредването на цифровизацията в България все повече хора(като мен!) ще започнат да търсят приемници за наземна цифрова телевизия.
Имам известен(печален!) опит с търсенето на такива приемници и сега накратко ще ви го споделя:
Преди около месец отидох в този хипермаркет да попитам имат ли тунери за ефирна цифрова телевизия.
Интересното беше,че ... те си нямаха и идея за какво им говоря.

В магазина нямаше и едно рафтче с подобна техника - дори и аналоговите антени липсваха,а какво остава за цифрови ...
През 2007 година в същия хипермаркет в град Сливен имаше не само аналогови приемници на ефирна аналогова телевизия,но и сателитни на свободна продажба.
След навлизането на платената цифрова сателитна телевизия тези сателитни приемници на свободна продажба без договорни обвързаности изчезнаха напълно,но поне аналоговите антени си останаха.
През 2009 година все още имаше два рафта за няколко обикновени антени,но днес няма нищо,консултантите си нямат и идея за какво им говориш,а и май не ги и интересува.
След първия неуспешен опит реших да продължа с питането и отидох в другия голям хипермаркет в Ямбол.
Там имаше много и най - различна техника,но когато попитах за цифров приемник ми показаха една стайна аналогова антенка от този вид.
За съжаление тя не е подходяща за гледане на наземна цифрова телевизия,защото доколкото можах да разбера тя няма цифров тунер,а е само антена с усилвателче.
Мисля си,че и с цифровите приемници за наземна цифрова телевизия ще стане като със сателитните приемници на свободна продажба без договорни обвързаности преди време.
Когато пуснат цифровата телевизия хората ще имат няколко варианта за избор - или ще трябва да си купят нов телевизор с цифров тунер,което ще ги оръси здраво и ще направят оборот на хипермаркетите,или ще трябва да се снабдяват с цифрови приемници от специализирани магазини в по - големите градове,или ще могат да си купят цифрови тунери само от офисите на компанията поддържаща и разпространяваща ефирната цифрова телевизия.
Лично мен ме дразни факта,че не мога нито да получа информация на живо,нито да разгледам търсената от мен стока.
Ако някой знае къде и на каква цена може да се намерят приемници за цифрова телевизия нека го напише тук.
Освен това,когато отидох да питам се почувствах адски некомпетентен по въпроса(а уж непрекъснато чета материали по темата),което допълнително ме затрудни,докато обяснявах какво търся.
Дали аз не обяснявах добре,дали те не ме разбираха или пък не искаха да ме разберат ... това е съвсем друг въпрос.
Добре би било хората в този форум,които знаят и разбират от тази тема,да дадат подробна и най-вече разбираема информация.
Така всички бъдещи зрители на наземната цифрова телевизия ще могат да се ограмотят по темата и когато един ден отидат да се интересуват на живо в магазините за техника ще се чувстват като компетентни потребители,а не като пълни аматьори.