УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Техника и технология
Аватар
NikolaYam
Нов
Нов
Мнения: 45
Регистриран на: 11 Дек 2010, 06:07
Местоположение: Сливен

УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот NikolaYam » 17 Дек 2010, 06:26

Знаете ли, че се постига добър резултат с частично пренастройване на старите лампови приемници като Мелодия 1 и 2, Орфей, Концерт, Хармония РШМ-60 и Симфония 2? Схемата на междинночестотните стъпала и УКВ блока е еднаква Разликата е в кутийте и нискочестотните усилватели. Добро, качествено и рационално приемане на УКВ в границите на 87 - 102 МХц, до колкото може да се пренастрой! Необходимо е в/у товарната (анодната) бобина на високочестотния усилвател да се споят 3 или 4 навивки. Те са 5 от тях 3 се спояват. Трябва да отбележа, че навивките са навити в/у стирофлексното цилиндърче, през което преминава аруминиевата сърцевина са с неравномерна стъпка. При което се спояват много бързо, без много припой навивките, които са най-близо една до друга. След това се настройва желаната чувствителност, т. е. там, където сигнала е най-силен, с помоща на кондензатора, който е успуредно свързан с бобината. Той се намира отгоре на УКВ блока, закрепен е за него и има отвор за отвертка. Не е необходимо да се прави нова корда. Затваряме капака на УКВ блока. Ако е необходимо да се настойва обхвата в точни граници се завърта и другия монтиран на горната част на блока керамичен реголируем. С това работата ни по него приключва. Следва да се замени екранното съпротивление на EF 89, което е със стойност 68 кило ома и да се монтира със стойност 22 кило ома. За да стане още по-чувствителен приемника може да се замени двойния триод на УКВ блока - ЕСС 83 с телевизионния РСС 88. Местата на крачетата са абсолютно еднакви. Има не особенно значителна разлика в параметрите на двете лампи. Стръмността на РСС 88 е доста голяма - 12,5 ма/в. Което ще рече, че тя е с по-голяма чувствителност, което е предимство що се отнася за УКВ блока. След тези манипулаций ви уверявям, че приемника ще е като нов!
Аватар
NikolaYam
Нов
Нов
Мнения: 45
Регистриран на: 11 Дек 2010, 06:07
Местоположение: Сливен

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот NikolaYam » 17 Дек 2010, 06:33

[quote="NikolaYam"]Знаете ли, че се постига добър резултат с частично пренастройване на старите лампови приемници като Мелодия 1 и 2, Орфей, Концерт, Хармония РШМ-60 и Симфония 2? Схемата на междинночестотните стъпала и УКВ блока е еднаква. Разликата е в кутийте и нискочестотните усилватели. Добро, качествено и рационално приемане на УКВ в границите на 87 - 102 МХц, до колкото може да се пренастрой! Необходимо е в/у товарната (анодната) бобина на високочестотния усилвател да се споят 3 или 4 навивки. Те са 5 от тях 3 се спояват. Трябва да отбележа, че навивките са навити в/у стирофлексното цилиндърче, през което преминава аруминиевата сърцевина са с неравномерна стъпка. При което се спояват много бързо, без много припой навивките, които са най-близо една до друга. След това се настройва желаната чувствителност, т. е. там, където сигнала е най-силен, с помоща на кондензатора, който е успуредно свързан с бобината. Той се намира отгоре на УКВ блока, закрепен е за него и има отвор за отвертка. Не е необходимо да се прави нова корда. Затваряме капака на УКВ блока. Ако е необходимо да се настойва обхвата в точни граници се завърта и другия монтиран на горната част на блока керамичен реголируем. С това работата ни по него приключва. Следва да се замени екранното съпротивление на EF 89, което е със стойност 68 кило ома и да се монтира със стойност 22 кило ома. За да стане още по-чувствителен приемника може да се замени двойния триод на УКВ блока - ЕСС 83 с телевизионния РСС 88. Местата на крачетата са абсолютно еднакви. Има не особенно значителна разлика в параметрите на двете лампи. Стръмността на РСС 88 е доста голяма - 12,5 ма/в. Което ще рече, че тя е с по-голяма чувствителност, което е предимство що се отнася за УКВ блока. След тези манипулаций ви уверявям, че приемника ще е като нов!
Аватар
Bobi MW
500+
500+
Мнения: 800
Регистриран на: 08 Окт 2007, 18:08
Местоположение: Плевен
CONTACT:

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот Bobi MW » 20 Дек 2010, 08:58

Най после да има човек който разбира и е на ти с техниката чакат ме тогава Акорд 102 и Хармония 20 за пренастройване.Имаш ли също представа с Ригонда 102 как се пренастройва.
Аватар
radiolubitel
500+
500+
Мнения: 806
Регистриран на: 21 Май 2009, 19:07
Местоположение: София

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот radiolubitel » 20 Дек 2010, 09:51

Всъщност, пренастройват се три трептящи кръга от УКВ блока(тунера)-входния,на ВЧ усилвателя и осцилаторния.С вариране на индуктивностите и капацитетите на кръговете се търси и спрягане на осцилаторния кръг с ВЧ усилвател.Само така е възможно постигане на еднаква чувствителност по целия обхват-от 87.5 до 108 MHz. ;)
Аватар
NikolaYam
Нов
Нов
Мнения: 45
Регистриран на: 11 Дек 2010, 06:07
Местоположение: Сливен

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот NikolaYam » 20 Дек 2010, 15:10

Разширяването на честотната лента до 108 МХц е трудно без генератор. За това освен внимателното спояване на част от навивките на високочестотния усилвател товарната (анодната) му бобина е най - доброто в случая. После се регулира кондензатора, паралелно свързан с бобината. За Акорд. там нещата са други. Тяхното УКВ блокче е по - скапано от това на Мелодия 1, 2, Орфей, Концерт и Симфония 2, както и Хармония РШМ-60. Пре тях, тъй като нямат реголируеми кондензатори нито на високочестотния усилвател (анодна верига) нито в осцилаторния кръг (анодна верига). При Акорд и Мелодия 10 нещата са по - комплицирани . Там в началото на анодната бобина на високочестотния усилвател, с която се регулира посредством алуминиева сърцевина честотната лента, се спояват първо последната навивка най-отзад (като застанете на приемника от задната му страна). После се спояват трите последни навивки от вътрешната част на бобината. След това кондензатора, който е паралелно свързан с нея се отпоява от платката и се заменя с такъв с по - малка стойност - 6 pF, при оригинален 12. Така ще подобрите чувствителността. След това в осцилаторния кръг има три кондензатора свързани паралелно в решетъчната верига на осцилатора. Два от тях са със стойности 8 pF, а последния е регулируем, единствения в целия УКВ блок, със стойност 0.5 - 5 pF. За да стесните лентата и да приемате повече радиостанций е необходимо да премахнете един от двата косдензатора с по 8 pF. Може и двата да махнете и да сложите един по - малък от средната им стойност, може и да замените ругулеруемия. Има няколко вариянта. Може дори до извадите алуминиевата сърцевина от високочестотната товарна бобина, като при настройка тя няма да бъде настройвата, което след манипулацията, за която писах до сега ще се получи по- голяма избирателност на приемника по огледален канал.
Аватар
NikolaYam
Нов
Нов
Мнения: 45
Регистриран на: 11 Дек 2010, 06:07
Местоположение: Сливен

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот NikolaYam » 20 Дек 2010, 15:21

Пробвал съм да пренастроя УКВ на Ригонда 102. Не става. Там ще ви трябва само генераторче.
acimov
Нов
Нов
Мнения: 1
Регистриран на: 10 Ное 2012, 00:57

Re: УКВ пренастройка на Мелодия и Симфония - б.л.п.

Мнениеот acimov » 04 Фев 2013, 19:13

Колко трябва да бъде честотата на осцилатора на външен генератор за да вкара на два или три пъти новия обхват във стария при междинна честота на "Ригонда" 6,5MHZ ?

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта