Страница 1 от 1

Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 01:26
от Future_Generation
Здравейте,искам да попитам дали е възможно с добра антена да хващам всеки ден радиата от Истанбул в Несебър,независимо от условията и ако може,то с каква антена.Попринцип на стария ми кастофон почти всяка вечер както си слушам Сити 98.6 и Клас го закрива :D...преди два дена пак имаше мощна проходка и просто много ме изпълниха пак станциите им за Хаус музика и много искам да ги слушам,а онлайн не ми е гот :),защото от време на време на Майдоноз почва да им забива стрийма,незнам защо..

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 02:05
от playboby
Най-добре ще е да приемаш турските радиа от спътник, така ще имаш перфекен прием целогодишно само с 60см сателитна антена, а и ще хванеш много повече на брой. Ето списък на турските радиа от Turksat 42?изток : http://www.flysat.com/r-turksat42.php

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 04:41
от alonso998
И както си слушаш хаус искам да избие радио Веселина на 106,2 да не слушаш нищо ! :D

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 08:48
от radiolubitel
От Несебър постоянно(независимо от прохождението над морето) се приемат станциите от Махияда. ;)

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 12:45
от alonso998
Ами то от Махияда има само ТРТ,а той иска истанбулските радиа излъчващи хаус музика !

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 18:35
от programing122
За такава цел отлично ще ти върши работа ето тази антена :

Снимка!

Тази на снимката съм я правил аз, и не е нищо особенно! Двете пръчки са по 0.70 сантиметра! От двата края се пробиват, и им се слага по един болт със една гайка! Закрепят се на някаква стойка, във моят случай е дървена! Материала във моят случай е алуминий!
Към едната пръчка се свързва оплетката, като внимателно и хубаво я осучеш около единият болт, като задължително трябва да прави контакт със пръчката, тоест да се допира хубаво до нея! По същият начин на другият болт се закрепва и жилото на коаксиала! От другият край на фидера, който отива към приемника, отново вадиш жилото и оплетката, жилото се допира до антената, а оплетката е за маса, можеш да я включиш директно към масата на радиоприемника, или да си пуснеш кабелче!

Получава се нещо като ГП антена, но само със един радиал! Резонансната честота на антената е 107 MHZ! Във твоят случай най-вероятно ще ти свърши работа!

:)

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 19:06
от ogibo
На мен ми се струва че тази антена ще е слабичка за случаят, но пък е лесно изпълнима и си заслужава да се пробва. Аз лично бих се насочил към някое 5 елементно яги. Все пак търсим радия от определена посока.
@playboby Бе друго си е FM-ма. Тръпка си е. :D

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 19:46
от playboby
ogibo написа:...@playboby Бе друго си е FM-ма. Тръпка си е. :D


Е, да, но колегата иска постоянен прием, иначе ако иска, да си сложи 5 елементно яги както казваш, с хубав усилвател, и да слухти час по час из обхвата за нещо ново и далечно :D А то и сателитното приемане не е по-малка тръпка :)

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 19:58
от Future_Generation
Значи програминг имам такава като твойта само че и двата "елемента" са хоризонатално разположени и дори с нея доста често ми избиват зимата...иначе с 5 елемента всеки ден ще ги има,то тука ги има почти всеки ден на телефона ми до морето,а пък ако имам добра антена направо незнам и за това просто попитах да ми дадете няква схема където да е добре обяснено как да си направя антената и аз мисля,че 5 елемента са бонбон за мен,тамън и румънците ще се засилят,аз и тях ги приемам постоянно :D Иначе аз имам усилвател,но като го сложих само по лесно вадят стерео някои радиа,не се промени особено много качеството на сигнала а иначе усилвателя май е 24 дб и е универсален и за тв и за радио става :)

Re: Антена

Публикувано на: 13 Яну 2011, 22:04
от ogibo
Ако искаш и румънците ще трябва да въртиш антената че ягито е с остро насочване. Схеми са давани много във форумът. Разрови малко по-старите теми.
@playboby Прав си за сателита ма си продадох оборудването и останах с една гола чиния.

Re: Антена

Публикувано на: 14 Яну 2011, 10:14
от Future_Generation
Чак толкова не са ми притрябвали,на мен целта ми е 106.2 и 93.7 най-вече от Истанбул :),защото такива радиа в България няма,освен Нова и Алфа.

Re: Антена

Публикувано на: 14 Яну 2011, 18:56
от programing122
Тази антена която имаш се нарича полувълнов дипол, тоест когато и двата елемента са разположени хоризонтално, и не е същата като тази, която съм ти предложил!
Разликата между полувълновият дипол и ГП антената, макар и само със 1 радиал, е доста голяма!
Съветвам те да опиташ и тази антена, и ако не ти хареса да помислиш за по-голяма и по-сложна антена! :)

Re: Антена

Публикувано на: 18 Яну 2011, 22:51
от ste_fun
Същата антена се прави по-лесно така:
взимаш коаксиален кабел и го събличаш на 70-75 см - махаш горната изолация. След това вадиш вътрешната изолация през някоя дупка (може и сам да я направиш) на ширмовката, така че да се получат двата елемента на полувълновия дипол. ако искаш може да съблечеш и вътрешната изолация - ама ще корозира. Правиш уши на краищата на жилото и ширмовката, за които се окачва вертикално - жилото отгоре (радиото на FM е с вертикална поляризация), и ако може - в гръб на посоката на приемане да имаш стена, която да пази от паразитни сигнали. Понякога "ефекта на земята" помага - т.е. монтира се близо до земята в зоната на видимост разбира се. Подобен вариант е и две кабелчета захванати за касата на прозореца горе и долу и по средата се запоява коакс-а и пак - жилото отгоре! Усилвателя помага (или пречи), но ако е за съответния честотен обхват.
айде - приятно слушане! :Drunk

Re: Антена

Публикувано на: 19 Яну 2011, 08:57
от programing122
Можеш ли по някакъв начин да го начертаеш това нещо, защото аз лично нищо не разбрах! :)

Re: Антена

Публикувано на: 20 Яну 2011, 15:52
от ste_fun
cepi6 izolaciata na 70cm i ya maha6 celta e da razdeli6 opletkata ot zhiloto nastrani kato golyamo "T" ne "Y"!

opit za shema ;D :

opletka zhilo
=======I I========
I I
I I
tova (1,4 m) se postavya vertikalno s zhiloto nagore, i e po-dobre ot teleskop. antena za6toto e s 2 ramena. a i radioto obiknoveno e v staya s betoneni steni, koeto si e rezonator ili kletka na faradey, a "izmislenata" mi antena se postavya kydeto priema po-dobre radio istambul.... :Horray

Re: Антена

Публикувано на: 20 Яну 2011, 16:19
от BoskoIgic
Но Яги антена приема по-добре от дипол.

Re: Антена

Публикувано на: 20 Яну 2011, 16:29
от programing122
Ясно! Това е нещо като полувълнов дипол, но без елементи! Рамената са съставени само от кабела!
По начина ти на писане си проличава, че разбираш от антени! :)
Ще го пробвам!

Re: Антена

Публикувано на: 20 Яну 2011, 17:45
от ogibo
ste_fun написа:cepi6 izolaciata na 70cm i ya maha6 celta e da razdeli6 opletkata ot zhiloto nastrani kato golyamo "T" ne "Y"!

opit za shema ;D :

opletka zhilo
=======I I========
I I
I I
tova (1,4 m) se postavya vertikalno s zhiloto nagore, i e po-dobre ot teleskop. antena za6toto e s 2 ramena. a i radioto obiknoveno e v staya s betoneni steni, koeto si e rezonator ili kletka na faradey, a "izmislenata" mi antena se postavya kydeto priema po-dobre radio istambul.... :Horray

У вас на български не пишете ли?