Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Телекомуникационен форум
На_гости
Нов
Нов
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Фев 2007, 08:55

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот На_гости » 02 Мар 2007, 15:44

[quote="ico_pol "]
Относно покритието на върховете на планините - това лято видях какво представлява. :) Телефонът показва пълен обхват, а при повикване всичко отива по дяволите. Защо ли!? Ами, защото телефонът намира някоя клетка в ниското, която има силен сигнал, но...самия телефон или не може или клетката не е настроена да приема отгоре сигнал. Все пак, това не е радио или телевизия - трябва хем да се приема силен сигнал, хем да се подава. Поне така аз си го обяснявам, като човек със скормни познания.От написаното до тук, да разбирам ли, че има клетки със силен сигнал, със слаб сигнал .... а със среден сигнал има ли ? ......

А как една клетка се настройва да приема от високо ? А от ниско как се настройва ? .... А да приема от средно високо и от средно ниско настройва ли се ? ....

А колко процента, мислиш, е наклона между GSM-апарарат, който е на връх - да речем с надморска височина 3000 м и клетка-антена, с която (евентуално е във връзка) на надморска височина 500 м, и разстоянието между телефон и клетка-антена е 12 км

(3000 - 500 ) / 12000 = 20,   

Та ... 20% е подобен наклон!

А колко процента е наклона, между GSM- апарат и клетка, ако телефона е в подножието на 14 етажен блок, а клетката-антена е на блока? Няма да изчислявам, но наклона е около 98%. А връзка между телефон и клетка има - нали?      Търси обяснението другаде.
А защо пък, за да имаме по-добра връзка и наклонът "телефон-клетка" да е по-минимален, не говорим наклонени, легнали или ...  Следиш ли ми тънката мисъл?


Колкото до това, къде си слагат антените, не ми се струва логично да сложат станция някъде в ниското, при положение, че имат възможност и не са материално затруднение да е някъде по-високо. Ако има проблем, той е по-скоро от гледна точка на собствеността на земята и сигурността за самата клетка - в Ловешко бях чул че са окрали така една на Мтел.


За бизнеса с моби-комуникациите едва ли собствеността на 500 кв. м.  е проблем. Те (Мтел, Гло, и Вива) могат да си позволят не 500 кв.м площ да купят, или да я вземат под наем за 1000 г.  Те ще ни купят и продадат държавата, а не някакви си 500 кв.м.
А това, че са ги окрали - полага им се, що не си сложат охрана - ще обеднеят ли? Да ги крадат - те като ни крадат ... Аа ?

Е, КРС може също да оказва някаква регулация, за това незнам.КРС ги търси само за мръсотии към имащите GSM-апарати.Но според мен едва ли е преднамерено монтирането на клетки на по-лоши места, ако на по-добрите няма някакви юридически или технически пречки.


Не! Не е преднамерено. Толкова им е акъла!

Все пак, така се разгръща възможността да свързват потребителите си, а от там - да си увеличат приходите. И все пак..няма да е зле да се замислите, къде са тия клетки, които смятате, че са на ниско. Ако имате предвид, че ще е по-добре една клетка, която покрива село, да се качи на по-високо, така, че ловджийте, гъбарите, горските и т.н. да имат по-добро покритие, когато са в някое дере...едва ли оператора ще се трогне да влага средства за да покрие 1-2 кв.км, в които има средногодишно по 100 души. :)


А какво им пречи да покрият още 2 кв.км. - забравих, нямат пари, нали...

Все пак мобилните оператори не са дружества с иделана цел, те търсят печалба, а тя се получава...като се рационализират разходите им.


Те , като искат да си рационализират разходите,  да "качват" клетките си на по-високи места. По-рационално от това - какво да е?  А като чак толкова не искат да имат разходи, какъв е този лукс около тях - на фона на почти всенародната мизерия?

Имат много кусури нащите оператори, но...все пак ги има.


А-а-а... То остава и да ги няма!!!  В Афганистан има 5 мобилни оператора.


Според мен поне за сега ценовата им политика е доста по-зле от покритието им.


Вземи ценовата им политика - удари им покритието!
А що не вземат да спестят малко мастило - това дето отива да отбележат уж-по-голямо покритие!

Ами да спирам... Че някой може да си ппомисли, че се заяждам с него. Не, категорично не се заяждам с ico_pol. Проблем с ico_pol няма. Има проблем с УБАВЦИТЕ.

Що се крият мишоците?! Всъщност, ако мишок не се крие, той мишок ли е?    Отплеснах се към ЗОО-форума. 

И все пак, ico_pol, не ги защитавай УБАВЦИТЕ.

Щото те са в състояние да си оправят покритието .....
Щото те са в състояние да има преносимост на номерата.....
Щото те са в състояние да си оправят софтуера и да не вземат пари за недоставени SMS-и  и  MMS-и


Поздрави.
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот ico_pol » 05 Мар 2007, 19:26

Виж, сега! ;) Приемам повечето неща, да не кажа всичките, които си казал. И все пак...да вметна това-онова. :)
Как могат да приемат клетките, когато си под тях, а да не приемат когато си над тях? Такааа...нека си останем с уговорката, че просто разсъждавам от собствена гледна точка и от дискусии тук-там. Та...загледаи се в панелите на клетките, т.е. в антените им. Те са насочени под ъгъл, при който въпросните панели гледат към земята. Логично, нали клетките им в 95% от случаите са над главите на говорещите. Затова и смятам, че когато си над клетката въпросната може да не приеме ефективно или въобще да не приеме сигнала от твоя телефон. Незнам...нека кажат вещите в това, но така мисля. Има насоченост някаква.
Колкото до охраната на клетките - то в българия на повечето ретранслатори на БТК няма охрана, дето са сигурно 20 пъти по-малко от всички клетки на мобилните оператори. :) Едва ли ще се бръкнат в джоба за по 3-4 щата на клетка. Пък и...ако се изчисли математически, може да излезе, че ще трябват към 500 000 пъдари на оператор или 1500000 души. :) Не мисля, че това ще стане някога. :)
Другото... бизнеса в България като цяло въобще не го ебе (извинявам се за цинизма) в какво положение е населението, потребителите на продуктите или услугите му и т.н. Важното е като вложат 1 лев да спечелят 1000. :) Е, какво да се прави, българска работа. То, навсякъде по света бизнесмените или по-точно казано инвеститорите търсят максимална печалба, но...май само тук е толкова огромна. :) До една не малка степен вина има държавата за това, а държавата се ръководи от...гражданите, посредством гражданското общество, което...при нас май го има на книг. :)
Та, така...не защитавам мобилните ни оператори, и аз не съм доволен от услугите им, цените и т.н. Просто констатирам действителността. :) Уви, тя не е в наш интерес (на потребителите), просто защото явно ние не искаме да е в наш интерес. В Западна Европа как се разследват мобилните оператори, когато има подозрение, че има ценови договорки "под масата"!? Разследват се, защото има гражданско общество, има граждани!  :G А, в България има народ! Народ има в монархиите, където краля има думата и става каквото той поиска. Граждани има в републиките, където властта се контролира от хората.
На_гости
Нов
Нов
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Фев 2007, 08:55

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот На_гости » 06 Мар 2007, 02:43

ico_pol написа:  Едва ли ще се бръкнат в джоба за по 3-4 щата на клетка. Пък и...ако се изчисли математически, може да излезе, че ще трябват към 500 000 пъдари на оператор или 1500000 души. :) Не мисля, че това ще стане някога. :)
Приятелю, ico_pol,

Ако предположим, че правилно си преценил, че, евентуално, за охрана на всеки GSM-оператор са необходими 500 000 пъдари работещи на 4 смени по 6 часа, се получават следните страхотии:

СТРАХОТИЯ 1:
Те, тези пъдари трябва да са въоръжени - минимум с "Калашников 5.45 мм" - по един на калпак .... Нали разбираш на 'де бия...  Не ни трябва ни НАТО, ни Дядо Иван!  На 2000 км от  София  всичко живо ще трепери. Това македонец, арабин, византиец ... че, даже, и Муамар Кадафи ще треперят от нашите трички (в смисъл 3 броя) GSM-оператори. Ти приятелю, ico_pol, в тяхна (на операторите) защита, обаче би казал: "Трички, ама най-добрички!". Та на споменатите по-горе народи нерви ще им се образуват от подобна 1.5 милионна въоръжена армия.

СТРАХОТИЯ 2:
Държавниците  ни, като видят, че не могат да осигурят подобно количество АК 5.45, се поболяват, щото са разбили военната ни промишленост. А без държавници закъде сме ... Все едно сме без КРС.

СТРАХОТИЯ 3:
Нашите бизнесмени, като видят, че оставаме без държавници, си стягат редиците - пазарът не търпи нямане. Започваме да произвеждане калашници (макар и без лиценз). Икономиката "дръпва" напред .... В следствие на военния икономическия бум ....Какво ще ги правим толкова много пари...

СТРАХОТИЯ 4:
В следствие на споменатите до тук страхотии , тридесет и девет хилядната ни армия става абсолютно излишна. Сред генералите и офицерите настава шаш и паника... Безработицата е лошо нещо ... А те както са свикнали да работят ...

СТРАХОТИЯ 5:
Заради огромната ни нова 1.5 милионна армия, която ще "щъка" навсякъде, престъпността в държавата ни ще се срине. Всички престъпници ще умрат от глад - щото няма да смеят да откраднат нищо. А'  са откраднали нещо, а' са им сложили прангите на ръцете....

СТРАХОТИЯ 6: 
Закриваме МВР. То и сега, според МВР-то няма престъпност.
Що да не го закрием? То МВР-то, като има престъпност - нищо не върши.... А какво ще върши, като няма да има престъпност?


СТРАХОТИЯ 7:
500 000 пъдари разпределени на 4 работни смени в денонощието биха пазили от кражби 125 000 клетки-антени на един оператор, нали!
За тримцата ни оператори - общо са 375 000 клетки-антени.

Ако приемем, че в България сме останали около 7 млн. души - следва:

7 000 000 / 375 000 = 18.7

Т.е. на всеки 19 човека се пада по една клетка-антена.
КОЕТО НЕ Е ВЯРНО!
Такава гора от антени няма! И е невъзможно да има.

Което означава, че притесненията от страхотии от 1 до 6, са били излишни.

Поздрави:


И тъй като операторите мислят само и единствено как да одерат по три кожи от гърбовете ни, аз питам:

НИКОЙ НИКОГА ЛИ НЕ Е ПОЛЗВАЛ НЕЩО, КОЕТО ДА ПОДОБРИ СИГНАЛА ОТ (КЪМ) GSM-АПАРАТА СИ?
АКО НЯКОЙ Е ПОЛЗВАЛ ПОДОБНО НЕЩО - КАКВО Е? ПРОДАВА ЛИ СЕ ТАКОВА НЕЩО, КЪДЕ?
А, АКО СЕ СТРУГОВА СЪС СТРУГ НЯКАКВО "ЖАКЧЕ" И ЗАЕДНО С МАЛКО ЖИЦА СЕ НАПРАВИ ОПИТ ЗА "УДЪЛЖАВАНЕ" НА АНТЕНАТА НА GSM-АПАРАТА .... ?
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот ico_pol » 06 Мар 2007, 18:14

Пробвай с външна антена, но...не мисля, че ще е кой знае какъв ефекта. Според мен тези антени се правят по-скоро за леки автомобили за да се избегне екранирането на купето, комбинирано със значително по-слабия сигнал при движение.
Колкото до Калашниците, не мисля, че трябва да си правим нови.  :G Не съм бил в казармата, и както е тръгнало няма и да бъда, но ми се струва, че имаме Калашници за 3 Българии, така, че...ще ги попродаден на пъдарите. :) Само, че...ако в България има 1.5 милиона въоражени мъже...ха сети се какво ще стане. :G Както и да е... тук влизаме вече яко в иронията. :) Пак да ти припомня - операторите са търговски дружества. Това, заедно с изкривената представа за бизнес в пазарна икономика в нашата мила родина води до това батално ощърбване на потребителите на мобилни телефонни услуги. Уви...кой зна е какво не може да се направи.
На_гости
Нов
Нов
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Фев 2007, 08:55

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот На_гости » 08 Мар 2007, 11:01

  Къде ги има тези ВЪНШНИ АНТЕНИ

      Кой ги прави       
      Кой и къде ги продава     
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот ico_pol » 08 Мар 2007, 11:34

Ами, отиди в някой голям магазин за черна техника. Сега такива под път и над път. Или пък потърси в Интернет - Оги ти даде няколко примера. :) Не е толкова трудно. А най-лесно според мен е да отидеш в магазин за мобилни телефони. Колкото и да не са компетентни, все ще те упътят. В краен случай виж сервизния сайт на производителя на телефона ти. Не може да няма българска поддръжка, свържи се с някое компетентно лице там да ти каже как стоят нещата. :)
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2394
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот ogibo » 08 Мар 2007, 19:59

Ако искаш да не ти прекъсва връзката трябва да си платиш. Ето истината.
http://celerator.dir.bg/_wm/news/news.p ... 758eaf7940
:Punk
Аватар
borosport
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 24 Май 2005, 19:25
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот borosport » 09 Мар 2007, 13:05

Аха хем телефон, хем средство за самозащита.В руската тундра може и да е полезен, н оза нашите 111 хиляди кв. км. е излишно. :Ne
Изображение
ico_pol
1000+
1000+
Мнения: 2545
Регистриран на: 08 Апр 2005, 17:29

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот ico_pol » 12 Мар 2007, 18:12

Interesno, towa na kakwa 4estota raboti? edwa li 6te da e na 10GHz-a, ina4e 6te ti izpyrji glawata. :D
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот R R П » 14 Мар 2007, 16:06

На упътванията на апаратите пише, че е забранено да се прикачват към тях каквито и да било допълнителни антенни устройства, съгласно доколкото си спомням някакви правила за радиотелефонно разпръскване.
Това е така, защото мобилните апарати освен, че приемат сигнал и предават такъв и технически регламентираното и коректно предаване на сигнал зависи от вида и размера на антената им спрямо мощността на апарата.
Това обяснява и факта, че при сканиране от отдалечено място се засича сигнал от клетка, но не може да се влезе в мрежата, защото апарата не може да прати достатъчно силен сигнал до клетката.
На_гости
Нов
Нов
Мнения: 12
Регистриран на: 15 Фев 2007, 08:55

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот На_гости » 18 Мар 2007, 23:45

Много GSM-апарати (но не всички), в горната част на гърба си (им), имат гнездо (място, вход за букса или жак и т.н.), което, предполагам, че е вход/изход за някаква допълнителна антена. Предположението ми се основава на това, че там някъде - в горната част на GSM-апарата  (но не задължително), е антената на телефона. На повечето GSM-апарати, това "гнездо" е закрито с гумена (силиконова) тапичка и е почти незабележимо.
Дори, повечето такива "входове/изходи" ми изглеждат еднакви, независимо че марките и моделите на GSM-апаратите са твърде разнообразни. Казвам "изглеждат ми", защото не съм правил измервания с шублер, за да установя - точно - (или отхвърля, ) това мое предположение.

Въпрос 1 : Дали правилно предполагам, че това е вход/изход за допълнителна антена на GSM-апаратите?

Ако мислите, че отговорът на Въпрос 1, е положителен - Въпрос 2: Къде има подобни антени, кой ги произвежда, продава и т.н. Дали, изобщо, има някакъв положителен (за по-добра, сигурна връзка с клетките-антени на мобил-операторите) ефект от подобни допълнителни антени към GSM-апаратите?

Ако мислите, че отговорът на Въпрос 1 е отрицателен - Въпрос 3: За какво тогава, е въпросният вход-изход?

Не се притеснявайте да пишете 
Даниел
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 20 Сеп 2006, 02:58

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот Даниел » 14 Окт 2012, 14:10

Тя темата е стара, но все пак ако има неразбрали още ограничението да се свържеш към далечна клетка не идва от сигнала, или от това че апарата не можел да хвърли сигнал до нея, а по-скоро от това че мрежите са TDMA и има определен time прозорец през който клетката заделя канал за ползване на апарата, и когато апарата надвиши времето в което може да се вмести в този прозорец той просто не може да се "закачи". Туй то. Сигнала няма общо при далечината, но апарата не се вмества във времевите интервали защото е прекалено далече. :Bounce
Даниел
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 20 Сеп 2006, 02:58

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот Даниел » 24 Окт 2012, 13:49

Пълен шит. Виваком инвестират непрекъснато в мрежата си, не спират да монтират 3G клетки. В плевенско 3G то им е навсякъде буквално, много трдно се намират места без 3G. Докато другите 2 оператора са мега зле и ги има основно в града. Особено глобул с GPRS. В същото време виваком правят непрекъснато промоции и отстъпки. Къде са Мтел? Кат не могат да се справят да фалирват...
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот UGLY_BOY » 24 Окт 2012, 20:31

Даниел написа:Пълен шит.

Кое е пълен шит?
Даниел
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 20 Сеп 2006, 02:58

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот Даниел » 24 Окт 2012, 23:57

Статията имах предвид. Извинявам се, но като ги слушам тия ментели как си раздират сърцата и ми призлява. Станаха баш като "Искренно и лично" и "Море от любов" в едно. А конкуренция няма, просто защото Глобул се занимават с футбол, а ментел с безсмислените си лозунги за по-добър свят и бла бла, и дремят, и квот предложи виваком тва е. На това му се вика монопол, щото щеш не щеш пак при вива ше идеш. Особено с тва плачевно 3G на другите два оператора. Да не говорим че и Глобул и виваком направих промоция на мобилен интернет с 50% отстъпка за ЦЕЛИЯ договор. А мтел? нищо. Те все в криза.
Аватар
lunar_light
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 23 Юни 2011, 10:59

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот lunar_light » 25 Окт 2012, 14:08

А оранжевите мишоци с к'во се занимават? :D Нали едните били дремели, я да ги видим другите какви ги вършат тогава? :P Колегите ми с удоволствие биха шута на оранжевите и се завърнаха при Мтел.
Аватар
UGLY_BOY
1000+
1000+
Мнения: 2941
Регистриран на: 09 Авг 2010, 13:27
Местоположение: Сливен
CONTACT:

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот UGLY_BOY » 03 Ное 2012, 12:28

@Даниеле,
Виваком наистина са добър оператор, но имат пари да инвестират, защото перат. В нашата мизерна държава, в която, като излезеш от града (в който на фасадата е пълно с билбордове и лъсни, а зад тази фасада се крие мизерия, соцсгради и бездомни кучета), виждаш голи полета с тръни, полуразрушени постройки на селски ТКЗС-та и т.н., няма как да регистрираш печалби от 3G или 4G извън най-големите 15 града, да речем. Какви телефони имат хората в малкия град, в който живееш? Хора с телефонни апарати на по 4 години, които не знаят какво е това 3G и използват най-стандартните и семпли услуги на GSM и ти, един от четиримата-петима човека, които ползват интернет за 5 лева на месец. Мислиш ли, че от вас 5-имата VIVACOM могат да избият инвестицията на доброто 3G покритие в региона? Познай!
Даниел
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 20 Сеп 2006, 02:58

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот Даниел » 03 Ное 2012, 15:12

3G отдавна не се ползва за телефония само. Ползва се за данни, да има бърз интернет където и да си. Аз лично съм си set-нал бисквитката на 3G only и нямам проблеми с нета и покритието от виваком. Не че обикалям страната, но където и да ида около плевен и селата имам 3G без да ми прекъсва. 8) 8)
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: Къде сте М-тел, Глобул и Вива, как да ви разкрия?

Мнениеот LZ2GPB » 03 Ное 2012, 19:31

При мен на 10км от Троян прекъсва постоянно, абе с две думи не става, нито за слушане на радио или нещо по-така, да провериш нещо в нета - може. 8) :)

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 и 0 госта