Новини около цифровизацията у нас

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
nikitrz
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Фев 2009, 21:59
Местоположение: София

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот nikitrz » 15 Сеп 2013, 12:23

Аз сега забелязах, че в списъка с лицензираните канали са се появили Ринг БГ+1 и bTV Lady+1.Да не би да ги пуснат ефирно, но програмата която се излъчва ефирно да върви с 1 час назад и това да е начина да стимулират хората да станат абонати на някой от кабелните и DTH оператори!Би било добро решение!
Както каза колегата Cifronim, кабелните оператори ще дърпат клиенти заради HD версийте на каналите, които евентуално може да се качат на мултиплексите, а и ако е вярно това за каналите с времево изместване от 1 или повече часове, пак кабеларките са напред, защото първо при тях ще се случват нещата, така да се каже, а чак след 1 час ще се види същото и по ефирния канал!
На мен лично не ми пречи да гледам някой мач с 1 час закъснение - чак пък такъв зор нямам!

PS А и какъв е тоя канал Новела(пак на bTV Media Group)???Нали щеше да пускат bTV Gold?Още един канал за турски сериали ли ще правят?
maxx
100+
100+
Мнения: 105
Регистриран на: 11 Мар 2010, 20:04

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот maxx » 15 Сеп 2013, 13:20

Новела е новото име на bTV Gold :)
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1309
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот a69 » 15 Сеп 2013, 13:45

Novella
Novella е български телевизионен канал, ориентиран към широка аудитория. Част е bTV Media Group, собственост на Central European Media Enterprises. Каналът ще стартира през есента на 2013 г., като ще се разпространява по кабел и сателит, като и чрез системи за цифрово наземно радиоразпръскване. Програмата е със специализиран — развлекателен профил, излъчва основно нови и класически сериали, теленовели, съвременни европейски сериали, романтика и други. Първоначално е обявен под името "bTV Gold", по-късно името му бива променено на "Novella". ;)
newto
1000+
1000+
Мнения: 1299
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 15 Сеп 2013, 14:56

a69 написа: Каналът ще стартира през есента на 2013 г., като ще се разпространява по кабел и сателит

Източник?
Канала засега има само и единствено лиценз за цифрово ефирно разпространение. Но не и за кабел и сателит.
Аватар
a69
1000+
1000+
Мнения: 1309
Регистриран на: 09 Апр 2005, 19:45
Местоположение: Добрич
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот a69 » 15 Сеп 2013, 15:03

Източникът е сигурен! Не е жълта преса. Не е проблем да се допълни кабел и сателит. :)
Пък то ще е смешно да излъчва в ефир, а по кабел не...
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3169
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот radiomanbg » 15 Сеп 2013, 15:46

Източникът е СЕм , където ЬТВ поискаха смяна на името, иначе съдържанието ще е същото.
newto
1000+
1000+
Мнения: 1299
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот newto » 15 Сеп 2013, 15:58

Много добре знам, че СЕМ вчера публикуваха инфото, че bTV Gold става Novella. Но в сайта им пише само ефир. Явно не четеш написаното. А само повърхностно.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Atlantique » 15 Сеп 2013, 18:04

cifronim написа: ... Въпроса е защо във всички държави телевизиите печелят и т.н. пък си излъчват ефирно аналозите на екшъна с мачовете и т.н. В Румъния аналога на екшъна върви ефирно свободно, пък не съм чул да е фалирала телевизията :Hmmm

Всъщност въпроса не е дали екшъна ще тръгне ефирно... той ще тръгне със сигурност, но дали ще е free or scrambled signal :D


Точно там е въпроса - по какви технологии ще става разпространението на тв сигнал в България, и какво ще е съотношението между тях, кой и как ще ги контролира и управлява. В добавка - рекламният пазар е малък, не може да издържа много качествени програми, а и политическата несигурност и вмешателство са големи, и пречат на планирането и инвестициите. А инфраструктурата е скъпа, изгражда се бавно и трудно, с години.

Точно поради тези фактори Булсатком като доставчик на тв сигнал се насочи към сателитната технология, която не подлежи на регулаторни решения в България, и не изисква изграждане на сериозна инфраструктура в България. Цената за това до голяма степен се плаща от самите крайни клиенти, като купуване на техника и плащане на такси.

Кабелните оператори са една идея по-регулирани, но все пак относително свободни, само че трябва да кабелизират, да слагат усилватели и др. под. които се поддържат по-трудно, а и по-лесно се крадат, чупят или повреждат.

Като най-регулирана сфера (публична държавна собственост), естествено ефира беше последен, и то едва когато Европа заплаши България със санкции. Ако cifronim е прав, то питам се кой и как от досегашните зрители на DVB-T ще си купи декодер или телевизор със слот за карта, за платени ефирни канали?! :Beee

Нали знаем всички, че платежоспособните предимно ползват кабел и сателит. Домакинствата само с ефирна телевизия са предимно бедни - възрастни, пенсионери, безработни и т.н. Те повечето от тях още нямат декодер, или не могат да го настроят, ние за платени ефирни тв програми говорим?! :Drunk

И на мен ми е интересно как работи бизнес модела в чужбина с DVB-T, а у нас не работи?! Предполагам отговора е до голяма степен в планирането, както и в разходите за ефирно разпространение в зависимост от релефа, гъстотата на домакинствата и инфраструуктурата. Напр. в Холандия която е изцяло равна, и с висока гъстота на население, положението не е като да осигуряваш ефирен сигнал за райони Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Якоруда и Разлог...
PhonoStar.com

Аватар
cifronim
500+
500+
Мнения: 735
Регистриран на: 07 Дек 2011, 18:22

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот cifronim » 15 Сеп 2013, 18:40

Ако cifronim е прав, то питам се кой и как от досегашните зрители на DVB-T ще си купи декодер или телевизор със слот за карта, за платени ефирни канали?!

Има слухове към момента, че платената наземна платформа DVB-T ще е много по-евтина и по потребителски насочена. Какво имам впредвид: В момента вървят 5 телевизии плюс бнт. Сега телевизиите плащат на оператора за излъчване - най вероятно ще има още свободни тв. Врътката е: нуртс става платен оператор, за разлика от булсатком, който плаща на бтв за излъчване, нуртс няма да плаща. Добавя бтв екшън платен - съответно ще плаща на бтв за излъчването му, но само на него, а не на бтв, теленовела, лейди и т.н. Тоест нуртс ще плаща много по-малко пари на телевизиите за разлика от кабеларките. И тук идва разковничето - слуховете говорят, че таксите ще са 50% надолу от кабеларките.
Второ - слуховете са че хората ще избират за какво да плащат и за колко време. Примерно мен ми стигат мачовете и новините по големите тв - ок абонирам се за екшън, диема, нова спорт. Плащам за тия 3 телевизии, чиято такса ще е 3-4лв на месец. Не на последно място кабелните и сателитните оператори имат големи разходи за поддръжка - кабели, шахти, операторски приемници и т.н. Повтарям всичко това са слухове до колко са реални ще видим :)
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 367
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Atlantique » 15 Сеп 2013, 23:10

cifronim-ме, ти като че ли се опитваш да кажеш, че хората досега си накупиха за 40-70 лв. декодери, които не поддържат слот за карта (платени канали). И че след няколко месеца, или година, Цветан Василев ще им каже "Я сега дайте още веднъж пари за декодер, само че по 80-150 лв., защото тези са с карта, за платените канали... "
Дали зрителите няма да му теглят една?! :Shoot

Освен това, не малко от сегашните потребители на кабел и сателит, всъщност гледат с приемник, който няма вграден DVB-T tuner. Т.е. ако те трябва да направят както предлагаш, означава да си купят и нов телевизор за над 600 лв., понеже със слот за карти са по-скъпи, или да дават пари за относително по-скъп декодер... Не ми се вярва да има много желаещи за поредната мъглява авантюра на властта. Без политическа предвидимост и яснота за сектора, ефира трудно ще се сложи в ред.

Затова Булсатком излъчват от сателит в Космоса - защото там по-трудно ги стигат пипалата на олигархията и партиите... Ама и там се опитват де, то щом някъде има пари... ;D
PhonoStar.com

Аватар
cybercrackerbg
100+
100+
Мнения: 460
Регистриран на: 09 Юли 2006, 10:15

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот cybercrackerbg » 16 Сеп 2013, 00:16

Идеята на безплатната DVB-T платформа е да "дръпне" от абонатите на кабеларките и да повиши качеството на услугата ефирна телевизия и радио. Това вече се е случвало в страни като Германия и другаде в Европа - част от хората са предпочели да гледат безплатните канали. Замислете се, че в 90% от времето, което отделяте за телевизия, вие гледате най-големите телевизии и по-малко гледате платени канали. Очаква се аудиторията на безплатната телевизия по цифров способ да нарастне след спирането на аналога. Скоро платени кодирани канали на мултиплексите няма да има качени, защото има достатъчно варианти онези, които имат желание да плащат за съдържание, да го направят и сега през разните там кабелни и сателитни доставчици. А хората бягат, като чуят, че някой ще им взима пари за нещо. DVB-T платформата е замислена основно като безплатна и ще продължи да бъде такава, не плашете хората с такси и разходи, с карти за кодирани канали и пр. Кабеларките тепърва ще губят абонати, просто защото в кризата всеки гледа да си свие разходите и когато има възможност да гледа по-качествен сигнал, ще си вземе тунерче за 50 кинта плюс стайна антенка и ще гледа без такси каквото има на мултиплекса. Човек отделя на денонощие средно по час до два за телевизия, аз лично изобщо не гледам платени и кодирани канали и не ми трябват. И без това нямам време...
denyo
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 11 Мар 2011, 19:16
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот denyo » 16 Сеп 2013, 13:15

Ще ме прощавате, ако се повтарям, но какво общо има цифровизацията с това дали някой иска да гледа платена или безплатна телевизия? Който иска да гледа платени канали, нали вече си е сложил чиния или пуснал кабел? Колко души, ще минат на платен вариант, само защото се лови от ефира? Освен ако пуснат 40 канала DVB-T за 2.50 месечна такса. Пък за приемниците... чудя се, колко от сегашните абонати на сателитен или кабелен оператор, сами са си купили приемник по свой вкус? Повечето май си ползват операторските (поправете ме, ако греша, никога не съм гледал платена телевизия). Т.е. по моята логика, ако има платен DVB-T оператор, то най-вероятно той ще си раздава приемниците.
maxx
100+
100+
Мнения: 105
Регистриран на: 11 Мар 2010, 20:04

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот maxx » 16 Сеп 2013, 14:32

Аналоговият тв сигнал спира на 30 септември

Аналоговият телевизионен сигнал ще бъде спрян на 30 септември 2013 г. в 00.00 ч., реши днес Органът по цифрова телевизия, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Предложението беше на заместник-министъра Георги Тодоров, който обяви, че от днес започва раздаването на декодери за социално слаби граждани в районите Северен централен (с области Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Силистра); Югозападен който обхваща Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска област, общините на територията на София град без "Оборище", както и Югоизточен (Бургас, Сливен, Стара Загора, Ямбол).
Предоставянето на ваучери в тези области, започна на 11 септември, а в цялата страна ще продължи до 30 октомври 2013 г. като тяхната валидност е до 30 ноември 2013 г.

Министерството се обръща към всички граждани, които имат право на безплатни декодери, да ги получат до края на септември, с оглед решението за спиране на аналоговия телевизионен сигнал.

Програмата за доставяне на декодиращи устройства обхваща около 210 000 граждани, които са получили целеви помощи за отопление за сезон 2012/2013 г. Реализира се на два етапа. Първата доставка започна през август и затова срокът на едновременно излъчване на аналогов и цифров ефирен телевизионен сигнал бе удължен с около месец, за да се осигури възможност на всички хора с право да се възползват от получаването на безплатен декодер.

"Даваме достатъчно толеранс от време хората, които имат права да се снабдят с декодери, да го направят до края на месеца", обясни Тодоров. Той припомни, че мултиплексните оператори изпълняват задължението за 95 процента покритие от територията на страната и регулаторът следи за това, така че няма притеснение.

Зам.- министърът даде пример, че в други европейски държави, като Германия и Испания, процентът на покритие е бил много по-малък. "Това е първи етап от цифровизацията и вероятно в бъдеще ще се търсят варианти по много различни начини за покриване на сто процента от територията на България", коментира той.

Източник: http://www.vesti.bg/bulgaria/medii/analogoviiat-tv-signal-spira-na-30-septemvri-5993752
delicast
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 23 Мар 2013, 19:12

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот delicast » 16 Сеп 2013, 14:51

Зам.- министърът даде пример, че в други европейски държави, като Германия и Испания, процентът на покритие е бил много по-малък.

ей това най мн. ме дразни в така наречените държавни институции. Никога не дават ясни изказвания да каже колко е бил процента - да говори с точни цифри. Ами ако няма от къде да проверя
Аватар
nikitrz
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Фев 2009, 21:59
Местоположение: София

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот nikitrz » 16 Сеп 2013, 15:08

А още по-глупавото е, че винаги дават за пример страни, които едва ли не са по-зле от нас!Германия била с по-лошо покритие - а защо не казахте какви канали се излъчват безплатно по техните мултиплекси и какво богато съдържание предлагат?Защо един път не дадоха за пример страна, в която сигнала има 100% покритие и на населението и на територията си, или пък с такава в която няма монопол по отношение на мултиплексите!Все дават лошите примери, а не посочиха един добър пример, по който да се водят и чрез него да постигнат това, което е постигнато в нормалните държави!
Дано поне този път си спазят сроковете, защото миналия път бяха жалки и смешни, а сега направо не знам какви ще ги наричаме ако пак омажат работата!
stoyanfourn
100+
100+
Мнения: 208
Регистриран на: 03 Дек 2009, 07:59

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот stoyanfourn » 16 Сеп 2013, 15:51

delicast написа:Зам.- министърът даде пример, че в други европейски държави, като Германия и Испания, процентът на покритие е бил много по-малък.

ей това най мн. ме дразни в така наречените държавни институции. Никога не дават ясни изказвания да каже колко е бил процента - да говори с точни цифри. Ами ако няма от къде да проверя


Еми, на това нещо му се вика пропаганда. Така по време на социализма ни лъжеха абсолютно по същия начин, от което си представях как едва ли не САЩ ще се разпаднат всеки момент а ние тука - в България аха да построим комунизма и вече всичко в магазините да е без пари!
Нормално е не само да ме дразни, а направо ме вбесява, защото отдавна прогледнах и не вярвам САЩ да се разпадне скоро. По-скоро ние се разпадаме и в този смисъл цифровизацията ще стане като масовата приватизация. А нас ще ни лъжат пак, че в Германия са много изостанали от нас. Там не се возят на мерцедеси а все още карат трабанти и варбурзи нали ;)
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3747
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ЖОРО » 16 Сеп 2013, 16:04

В Чехия мултиплекса на CT покрива 110% Мукса на търговските оператори има един който 87% и другия е 95% частния мултиплекс пък покрива 80%
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ibonevkz » 16 Сеп 2013, 16:09

Роси
1000+
1000+
Мнения: 1453
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот Роси » 16 Сеп 2013, 16:44

Не в 24 ч., а в 00 ч. (демек от 30 септември сутринта няма аналог)
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Новини около цифровизацията у нас

Мнениеот ibonevkz » 16 Сеп 2013, 17:34

Аз копирах текста от БТВ сайта, но идеята е, че след 23:59 на 30.09.2013 спират аналоговите предаватели :) Това мисля, че е най-точно!

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта