Мощност на предавателите DVB T

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
denyo
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 11 Мар 2011, 19:16
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот denyo » 21 Сеп 2013, 19:04

Благодаря за файловете. Започнах с този на български. Прави ми впечатление, че е пълен с термини които не са дефинирани, което до някъде обезсмисля четенето му. Отделно, че се набляга на системата за синхронизация на предавателите, което не обяснява какво се случва в антената когато в нея попаднат два и повече сигнала с различни закъснения по простата причина, че предавателите в общия случай са на различни разстояния от антената. Като имам време, ще се пробвам и с документа на английски. Благодаря.
Аватар
zhizho
100+
100+
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Юли 2006, 16:31
Местоположение: Пловдив

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот zhizho » 22 Сеп 2013, 14:12

denyo написа:...Отделно, че се набляга на системата за синхронизация на предавателите, което не обяснява какво се случва в антената когато в нея попаднат два и повече сигнала с различни закъснения по простата причина, че предавателите в общия случай са на различни разстояния от антената...

Ами точно в сложната система за синхронизация е скрит ключа за бараката, какво се случва в приемната антена, в зона на сигнали от два и повече предаватели, работещи в SFN (едночестотна DVB-T мрежа), на един и същи канал - стандарт, приет за цифрово телевизионно излъчване в България и не само.
denyo
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 11 Мар 2011, 19:16
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот denyo » 22 Сеп 2013, 14:45

Щом питам, значи не съм чак такъв спец по радиоразпръскване, но локиката ми говори, че само излъчването на абсолютно един и същ сигнал не е достатъчно (това аз разбирам под синхронизация). По-скоро в начина на модулация и разните там носещи и подносещи би трябвало да е разковничето. Да речем, със сигурност има предвиден някакъв излишък на информация с цел корекция на грешките и тоя излишък е възможно да се излъчва с някакво дефазиране спрямо останалите носещи, така че в местата където основните носещи се хващат по-слабо, да се лови добре излишъка. Само импровизирам, остава любопитството как точно го правят.

Също, видях че има няколко системи, при една от които няма зониране. Какво се постига с разделянето на зони?
Аватар
zhizho
100+
100+
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Юли 2006, 16:31
Местоположение: Пловдив

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот zhizho » 22 Сеп 2013, 17:16

С няколко думи:

DVB–T мрежите са два типа: Многочестотни (Multiple Frequency Networks - MFN) и едночестотни (Single Frequency Networks - SFN).

Многочестотните мрежи по структората си са аналогични с аналоговите мрежи - при тях всеки предавател работи на собствена честота.

При едночестотните мрежи, всички предаватели в мрежата работят на един и същи телевизионен канал. Важно условие за функционирането на едночестотните мрежи е във всяка точка на зоната на покритие, приетият сигнал от всеки един от предавателите да е идентиченн. Това условие изисква сигналите, излъчвани от всички предаватели в мрежата да са синхронизирани по честота, по време и по предаване на бит-информация.

1.Синхронизация по честота. Тъй като при използваната OFDM модулация, сигналът е образуван от много подносещи, то трябва всичките подносещи, излъчвани от всички предаватели, да са на едни и същи честоти.

2.Бит синхронизация. Означава, че едни и същи битове трябва да се пренасят по едни и същи подносещи във всички предаватели.

3.Синхронизация по време. Системата едночестотна мрежа, функционира правилно, когато в точката на приемането отразените сигнали и сигналите от съседните предаватели са в рамките на т.н. защитен интервал. Превишават ли отразените сигнали защитния интервал, в резултат на междусимволната интерференция се нарушава ортогоналността на сигнала и се повишава цифровата грешка. За това е необходима синхронизация и по време, за да се предава едновременно една и съща информация от всички предаватели в едночестотната мрежа, независимо от различното закъснение на сигнала в преносната мрежа. Необходимата точност на синхронизация не е много висока, тъй като се покрива от продължителността на защитния интервал. На практика точност по време в предаването на отделните т.н. OFDM символи трябва да е в рамките на ±1ms.
Последното изискване налага покритието на страната да се осъществява, разделена на зони. Не може да се синхронизират по време, предаватели разположени на големи растояния, защото ще се получи закъснение на сигнала по-голямо от защитния интервал.
Предимства на едночестотните мрежи са:
- ефективно използване на честотния спектър;
- възможност за постигане равномернно покритие на района;
- покритието на даден район се постига с по–малка излъчена мощност, в сравнение с многочестотните мрежи;
- възможност за включване на допълнителни предаватели за подобряване на покритието или за разширяване на зоната на покритие.
Тук може да прочетеш още, за това което те интересува: http://download.pomagalo.com/751020/sis ... search=248
denyo
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 11 Мар 2011, 19:16
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот denyo » 22 Сеп 2013, 21:09

Благодаря за отговора, предполагам ще е полезен и за други. Всъщност от него единствено причината за зонирането е ново като информация за мен. Остава загадка как системата се преборва със закъснелите сигнали от други предаватели и отраженията от други и основния, най-силен, който лови приемника. Порових се из руските сайтове, че английския не ми е много силен. За съжаление повечето "автори" преразказват едно си също нещо, а именно, че се строят много на брой предаватели с малка мощност, с цел евентуалните смущения между директните сигнали на предавателите да са с малък интензитет и малко закъснение по между им. Отделно, се оказва, че предавателите не работят непрекъснато а с коефициент на запълване 1/4 определен с т.нар. "защитен интервал". И какво се получава, приемника лови пакет данни смесен със закъснели сигнали и отражения, след това за 1/4 от пакета лови само закъснели сигнали и отражения. Как с този начин на работа успява да извлече единствено полезен сигнал - само той си знае май и разработчиците на системата разбира се.
zhizho написа:Тук може да прочетеш още, за това което те интересува: http://download.pomagalo.com/751020/sis ... search=248

Сигурен ли си? Понеже има нужда от регистрация, а и не ми се чете пак същото което четох преди малко :)
Аватар
zhizho
100+
100+
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Юли 2006, 16:31
Местоположение: Пловдив

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот zhizho » 22 Сеп 2013, 22:37

Срещу регистрация и SMS за 2.40 ще получиш пълен едномесечен достъп до материала, и не само до него. Разглежда се детайлно всичко, което се случва в системата за наземно предаване и приемане на цифрови телевизионни сигнали.
denyo
Нов
Нов
Мнения: 46
Регистриран на: 11 Мар 2011, 19:16
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот denyo » 22 Сеп 2013, 23:16

Забравих да линкна някое от днешните ми четива. Не че съм за 2-те левчета, но ми се вижда някак некоректно във форум да се прави реклама на платен сайт, сякаш само там може да се намери нужната информация. Мисля че форумът е място за обмен на знания и мнения, а не за търговия. Нищо лично, просто споделям мнението си.
Аватар
zhizho
100+
100+
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Юли 2006, 16:31
Местоположение: Пловдив

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот zhizho » 23 Сеп 2013, 12:14

Радвам се, че си намерил и безплатно, това което те интересува. Надявам се да вникнеш в повдигната от теб тема, защото е сложна и обемиста, пълна с термини, вектори и диаграми. Но щом се оправяш с руския, успех. По-важното е, че имаш желание за четене...
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот predavatel » 30 Сеп 2013, 05:11

ЖОРО написа:@ Георги,
НУРТС ДИДЖИТЪЛ И ФЪРСТ ДИДЖИТЛ КАКТО И HD MEDIA SERVICE са 100% Частни дружества и ако те решат да пуснат информацията ще бъда достъпна за всеки към този момент не искат да се знаят техническите парамтри на мрежите както и локации и Ко локации


Те може да са частна собственост, но ефирът, който ползват съгласно издадените им лицензии е част от суверенитета на държавата. Неразделна част от лицензията, издадена от КРС са техническите параметри на мрежата (честоти, координати, мощности и т.н.) и издателят КРС е длъжен да публикува тази информация.
Аватар
nikitrz
100+
100+
Мнения: 252
Регистриран на: 03 Фев 2009, 21:59
Местоположение: София

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот nikitrz » 30 Сеп 2013, 12:51

Напълно подкрепям!
А иначе след спирането на аналоговия сигнал не забелязвам цифровия да е по-мощен!Да не кажа, че 64 канал се хваща все по-трудно с вътрешна антена, а и май все още излъчва хоризонтално, защото щом завъртя антената вертикално сигнала изчезва!
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3778
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот ЖОРО » 30 Сеп 2013, 12:55

Мултиплексите са частна собственост
Ефира на България е частна собственост !
Именно и заради това точно сега Виваком поиска златната акция :D за да няма контрол държавата над мултиплексите

КРС само издава честоти с предполагаеми мощности
реалните не се обявяват
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1426
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот Роси » 30 Сеп 2013, 18:02

Защо не се обявяват, някаква военна тайна ли е? (нали при военни действия първо атакуваш инфраструктурата)
Аватар
Воев
100+
100+
Мнения: 123
Регистриран на: 16 Авг 2013, 22:58
Местоположение: Пловдив

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот Воев » 30 Сеп 2013, 21:11

ЖОРО,
Връщат ни в ерата на студената война, когато нямаше нито интернет, нито информация. При неналичие на информация, собствениците на мултиплексите винаги могат да измият ръцете си, ако ги обвинят, че излъчват със слаби мощности и не покриват качествено територията на страната.
Аватар
Vass
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 16 Дек 2012, 19:04
Местоположение: София

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот Vass » 07 Окт 2013, 20:36

Здравейте !
Някой може ли, чисто теоретично да каже, докъде би стигнал сигнала от Копитото в километри ?
Задавам този въпрос, защото на релейката за Правец пише, че може да се приема сигнала от Копитото, което е на около 60км разстояние......а аз съм на около 8км оттам и сигнала ми е 0 от въпросната релейка и се чудя дали да се изръся повечко пари за някоя супер антена.....
Поздрави !
az
1000+
1000+
Мнения: 1078
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот az » 07 Окт 2013, 21:49

Всичко зависи от терена. Каква видимост имаш към Копитото.
Аватар
ste_fun
100+
100+
Мнения: 191
Регистриран на: 10 Юли 2007, 16:10
Местоположение: у Нас
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот ste_fun » 07 Окт 2013, 22:55

'айде - пак! вижте сайта! интересен е и си поиграйте... :Bounce
http://www.dvbtmap.eu/mapdistancepair.h ... 4533F8A467
Аватар
radiomanbg
1000+
1000+
Мнения: 3169
Регистриран на: 12 Май 2009, 11:22
Местоположение: Казанлък

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот radiomanbg » 08 Окт 2013, 08:57

Вдигнаха леко мощностите на държавния - на 70%, а на останалите на 80%.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3778
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот ЖОРО » 08 Окт 2013, 11:37

Няма държавен .. Има частен с частни интереси .. които разбира се трябва да се оспорват и за най малкото нещо
Аватар
Vass
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 16 Дек 2012, 19:04
Местоположение: София

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот Vass » 08 Окт 2013, 12:24

az написа:Всичко зависи от терена. Каква видимост имаш към Копитото.

Странното в случая е,че и Правец няма пряка видимост към Копитото.
Защо тези които са обновили информацията за Правешката релейка са изкарали и честотите на Софийските Муксове :o :o :o и пишат че с допълнителна антена (дрън-дрън) може да се гледа сигналът от Копитото :o :o :o .........
Аватар
Vass
100+
100+
Мнения: 378
Регистриран на: 16 Дек 2012, 19:04
Местоположение: София

Re: Мощност на предавателите DVB T

Мнениеот Vass » 08 Окт 2013, 12:42

radiomanbg написа:Вдигнаха леко мощностите на държавния - на 70%, а на останалите на 80%.

А дали някога ще достигне до 100% и ако ги достигне ще се увеличи ли покритието в случая с 20-30%???

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта