"Космически" DXing

Форум за далечно радиоприемане

Модератори: DX-er, Георги

gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

"Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 14 Мар 2014, 00:09

Това е малко странно, не знам дали се вписва в дефиницията за DX приемане. Става въпрос за ловене на сигнали от космоса - което е моето хоби от няколко месеца насам и определено е доста занимателно и поучително. Разбира се, всеки който ползва GPS приемник или гледа сателитна телевизия на практика прави същото, но забавата може да е далеч по-голяма със софтуерно радио и малко достъпна или DIY железария.


За съжаление, ще ми е доста трудно да опиша всичките си наблюдения и "успехи" в един пост. Има ужасно много неща за разказване. И съм още начинаещ и се уча. Става въпрос за ловене на всякакви (при мен предимно от LEO сателити) сигнали - телеметрия най-вече, но не винаги, в някои случаи декодирането им. Ще ми трябват няколко поста за да споделя впечатленията си, защото темата е доста широка и дори въпреки че съм доста зелен, имам доста да споделям :)


Някой занимавал ли се е с такива неща, да обменим малко опит и идеи? :)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 15 Мар 2014, 00:33

ОК - ще се опитам да обясня нещата колкото може по-сбито.

"Сигналите от космоса" имат няколко източника:

* Спътници на ниска орбита (LEO) - обикновено между 400 и 1000 км. Повечето изкуствени спътници попадат в тази категория и имат много различни функции - комуникационни, изследвания на земята, заснемане (тези дето снимат за google спадат в тази категория), шпионски, радиолюбителски, изследвания на космоса и т.н. За разлика от геостационарните, въпросните не са статични спрямо наблюдателя и се движат с огромна скорост (от порядъка на 7-8000км/ч), прекосяват небето от хоризонт до хоризонт в рамките на минути и обикновено минават отгоре не повече от 2-3 пъти в денонощието. Заради скоростта им релативно от наземния наблюдател, в сила влиза доплеровия ефект, което е нещо забавно.

* Спътници на елиптични орбити - руснаците и американците имат няколко такива, с комуникационни/военни цели предимно. Орбитата е доста ексцентрична, разстоянията от приемника може да варират от няколкостотин км до десетки хиляди км, доплеровия ефект също го има, но като цяло тези железарии се следят трудно. Засега нямам никакъв опит с това.

* Спътници на MEO орбити (20-25000км) - тук обикновено са навигационните сателити - GPS, GLONASS и т.н. както и някои комуникационни такива

* Геостационарни спътници - тук всеки знае за какво става въпрос

* Обекти в близкия космос - примерно лунни апарати, такива в L1/L2 орбити - приемането на сигнали от тях не е толкова невъзможна мисия, доколкото става ясно и е напълно възможно без да изисква огромни ресурси. Това е границата, която някой ден се надявам да достигна.

* Обекти в дълбокия космос - над 5-6 милиона км разстояние - тук вече нещата загрубяват и е сложно за простосмъртни. Изискват се големи (поне 2-3 метра) параболични чинии с много прецизно az-el позициониране, много качествена железария с нисък шум и т.н. При все това очевидно има някакво community от хобисти с големите чинии и хардуерните познания, които си играят с това, но това като цяло е невъзможно за обикновени хора.

Честотите на които излъчват въпросните обекти са доста различни:

* HF - старите спътници (особено руските такива) са използвали КВ за downlink-а към земята. Не знам да има останал такъв, последните май са изстрелвани в началото на 80-те. Всякакви странни ефекти от сорта на сигнала пристига директно както и обиколил веднъж земята, иска ми се да можех да го видя това.

* VHF - тук са останали много малко, предимно на 137mhz обхвата и на 2-метровия. На 137-138 оперират Orbcomm (загиваща спътникова услуга, подобна на Irridium/Inmarsat), както и няколко метеорологични спътници останали на доизживяване (за жалост, защото това е причината повечето хора, включително и аз да се зарибят за идеята). На 2-метровия обхват излъчва международната космическа станция (voice и APRS), доста радиолюбителски спътници, както и разни стари руски навигационни/комуникационни системи.

* 300-1000mhz - предимно на 70см обхвата има доста радиолюбителски спътници. Американските военни имат на ~250mhz комуникационни сателити, но никога не съм успявал да хвана сигнал от тях. Около 1000mhz са голяма част от спътниците на елиптична орбита (Молния, Горизонт и подобни), които също засега не съм пробвал да ловя

* L-band: навигационни и сателитни voice/data услуги като Inmarsat и Thuraya

* S-band: тук има една част от спектъра (2200-2300mhz) която е запазена за телеметрия, ranging и в много рядки случаи, data downlink от спътниците. Именно това ръчкам в момента. Сигналите са скучни, почти невъзможно е да видиш нещо различно от CW носеща +/- sidebands, но пък дава чудесна възможност да следиш кое къде минава, огромна част от спътниците излъчват телеметрия на s-band-а. Обектите в близкия космос (примерно лунните апарати) често имат s-band трансмитери също.

* C-band: тук нещата са ясни

* X-band: тук е по-голямата част от обектите в дълбокия космос, както и high-rate downlink-овете от разни спътници. Сигурно е огромна забава, но не е много евтино занимание, понеже няма евтина техника и вариантите са или да се поръчва безумно скъпа железария, или да имаш достатъчно добри хардуерни познания, за да си сглобиш нещо от по-налични части. Аз за жалост нямам такива.

* Ku/Ka band - тук всичко е ясно пак. Ka банда в последните години очевидно е станал модерен и за космическите апарати, примерно американската мисия до Марс ползва Ka трансмитер заедно с X band-овия.


Модулациите, кодирането и формата може да са безкрайно различни и много често не е известно и би изисквало грандиозни усилия да се reverse-не. Мен това не ми е главната цел, засега просто искам да ловя. Много полезно е ползването на софтуерно радио или някакъв spectrum анализатор, за да може нагледно да се видят нещата, а и сигналите често са доста слаби за да се чуе каквото и да било. Всичко това не изисква някакви грандиозни познания и умения (предвид колко съм некадърен с моите две леви ръце и нищо не разбирам от железария и електроника) - моите антени повечето сам съм си ги правил доста некадърно при все това вършат работа. С това искам да кажа, няма нищо сложно в цялата работа - каквото можеш да си го правиш сам си го правиш сам, ако не - обикновено се намират евтини варианти. Примерно коаксиал за кабелна, сателитни усилватели, power inserter-и, сплитери, дори някои антени вършат чудесна работа и са евтини и могат да се пригодят за целта.

Спътниците се следят с подходящ софтуер (аз ползвам gpredict), това не е особено сложно, стига да знаеш какво искаш да следиш и да знаеш на коя честота излъчва. Има доста сайтове с информация по въпроса.

Моите "успехи" засега (аз съм доста зелен в тази област и се уча):

* VHF сателитите - ловил съм NOAA доста пъти, дори си драснах малко python-ски скриптове да записват и декодират автоматично. NOAA APT спътниците са метеорологични спътници, които излъчват аналогов сигнал, чиято спецификация е отворена. Имат два активни сензора (обикновено видима светлина и IR) и на базата на тях могат да се генерират доста приятни псевдо-снимки. Това е примерен сигнал от NOAA спътник:

Изображение

Това е примерна такава картинка:

Изображение

Освен това, доста пъти съм ловил APRS от международната космическа станция (това е доста лесно), както и SSB от разни радиолюбителски спътници (funcube примерно). Това се лови лесно с прости омни антени апропо.

* 70см: нямам почти никакъв успех, защото нямам подходяща антена :( Тези логопериодичните и ягитата за DVB-T между другото сигурно биха свършили доста прилична работа, стига да ги насочиш в небето и да следиш траекторията на спътника.

* L-band: ловил съм GPS (ах какъв подвиг) и HRPT от NOAA-19 (който не мога да декодирам защото е много слаб и защото е много "широк" сигнал, на границите на приемника). Планирам някой ден да се пробвам да ловя сигнали от Thuraya или Inmarsat, но затова ще трябва най-вероятно чиния и хубав feed.

* S-band: от няколко дни мога да слухтя там (закупих си моднато LNB от Китай и в момента съм му вързал една нескопосана cantenna, демек саморъчно сглобено тенеке с 1/4 елемент на правилното място). Вече успях да уловя телеметрията от няколко спътника:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Но това е само от 1-2 дни и имам доста да си играя още :)

Апропо, забелязва се с просто око Доплеровото отместване (спектъра е "обърнат" защото така работи LNB-то) и изчезването на сигнала, в момента в който спътника мине зад блока (антената е на терасата).

* X-band: това ми е извън възможностите

* Ku band: мисля да си взема скоро една 85см чиния и да я вържа към приемника, там също има доста телеметрия и други забави, но за жалост почти всички спътници там са на геостационарна орбита и са по-скучни :( Апропо, мисля да монтирам и един спирален feed за S-банда и да видим какво ще се лови.


Като цяло, това засега. Ще гледам да ъпдейтна още по някое време с повече информация за грозните ми антени и железарии, както и какво и кога съм ловил.

Надявам се да е било поне малко интересно :)


П.П чудесен източник за такива неща:
http://www.uhf-satcom.com/
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 01 Апр 2014, 00:32

Най-накрая и китайската космическа станция Tiangong 1:

http://www.gat3way.eu/index.php?mact=Ne ... eturnid=15

С доста мизерната антена-тенеке от нестле :)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 11 Апр 2014, 14:26

Най-накрая днес се сдобих с параболична mesh антена за s-band-а: 24dBi усилване, ~10 градуса лъч , направено като хората, с N-конектор, на светлинни години от малкото нескопосано-сглобено тенеке което ползвам. Само да я сглобя и да я монтирам на терасата и ще се ловят дооооооста по-далечни фъркати железа :) Единствено ме притесняват кварталните wifi-та да не осерат много пейзажа, че и в момента е зор с тях.

Очаквайте нови ъпдейти скоро :)
Аватар
LZ2GPB
1000+
1000+
Мнения: 1843
Регистриран на: 14 Юли 2008, 19:03
CONTACT:

Re: "Космически" DXing

Мнениеот LZ2GPB » 11 Апр 2014, 15:12

Поздравления, колега! Следя темата с интерес и ми е изключително интересно. За момента се занимавам само с прием на телевизионни и радио програми от сателитите в Ku-банда с чиния Paraclipse Hydro с диаметър 228см, имам и C-Band конвертор и имам мерак да експериментирам, но ще е когато времето се постопли. Обмислям сериозно и закупуването на FunCube Dongle Pro+, с подходящите антени това нещо се превръща в добро средство за мониторинг.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 11 Апр 2014, 15:34

Мерси :)

Аз за такава чиния като твоята само мога да си мечтая, няма къде да я монтирам :) та засега само на терасата.

На C-band-а повечето е телевизия от геостационарни спътници, но няколко от руските "мълнии" използват обхвата за downlink-а и би трябвало да могат да се ловят (макар че може да се наложи да се върти и ръчка чинията, защото орбитата им е доста "сплесната" и повечето време прекарват над северното полукълбо. Тъй като въпросните спътници са предимно с разни правителствени цели там, със сигурност е криптирано. На Ku band-а вече всичко е геостационарно и предимно с ТВ цели или пренос на данни.

Funcube всички твърдят че е по-качествен приемник от RTL-базираните и по това което чета съм силно склонен да вярвам, но за жалост, за моите експерименти, той има няколко недостатъка, които го обезсмислят - между 1100 и 1280 mhz има "дупка" която тунера не покрива, както и sampling rate-а му е максимално 80-90khz, което е доста тясно...ако downconverter-а ми имаше свестен осцилатор, щеше да е горе-долу приемливо (макар че по-широките сигнали щяха да излизат извън границата), но случаят не е такъв - достатъчно е в облачно време слънцето да се покаже измежду облаците и да напече конвертора и това може в рамките на по-малко от минута да отмести честотата дори с повече от 100 khz (въобще не се майтапя!). Та с funcube dongle-а ще трябва постоянно да retune-вам за да следя по waterfall-а какво става и би било доста досадно :( Не че е негов проблема де.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 11 Апр 2014, 22:10

Пфу тая антена се оказа голямо прасе...

Изображение

Не вярвах че ще е толкова обемна, размерите й са около метър на 60-65см, егати скарата....и понеже е стоманена, а не алуминиева, понатежава доста.

В момента нямам на какво да я монтирам, та стои на масата върху приемниците ми (онази кутия отдолу не е компютър, а ми държи USB хъба, донгълите и захранванията).

Понеже е на терасата и има доста отразени сигнали и с wifi нещата е грандиозна кочина....понеже и конвертера има доста брутално LNA и много лесно се overload-ва, трябва да държа gain-а много ниско.

Насочеността е доста голяма (десетина градуса) и все още не е минало нещо мърдащо, което да засека, аз на практика "ловя" едно малко петно в небето и се надявам нещо да мине оттам. Допълнително досега съм си играл с компас и транспортир (за последното не се ебавам), за да съм относително сигурен за азимута и елевацията както е настроено в момента. За в бъдеще трябва да видя някакъв начин да мога да го въртя и вдигам лесно, няма нужно да е моторизирано, ще излезе много пари, но някаква врътка такава ръчно да коригирам тия неща, ако може със скала, би била супер....или много си мечтая :)

Иначе хванах TT&C сигнала от Sicral-1 (не съм го идентифицирал на 100% обаче понеже въпреки че е на очакваната честота, спътника трябва да е точно на границата на beam-а на антената, а чисто механично не мога да я врътна повече в тази посока сега). Но най-вероятно си е оттам, скоро ще се потвърди - силно наподобява на такъв сигнал, появява се когато антената е насочена натам и няма доплерово отместване, понеже е геостационарен спътника.

Sicral е италиански комуникационен спътник уж за военни цели, но и за граждански. На uhf-satcom има запис от родни сотаджии, чути по UHF downlink-а, което е много интересно, искам някой да ми го обясни как става, запис има тук:

http://www.uhf-satcom.com/sounds/


П.П първия засечен сигнал от LEO сателит, защото няма да мирясам да легна докато не хвана нещо, AIM на 2282.5mhz:

Изображение

При ниска елевация и при антена поставена на масата не е кой знае какво, няколко dB по-силен сигнал от тенекето. Утре ще видя как да я монтирам като хората :)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 13 Апр 2014, 02:20

Първият, който забележи сериозен проблем от снимката с антената, получава бира :)

Голям съм идиот :)

Между другото AIM сигурно бълва наистина силен сигнал, щом е поне 4-5dB над шумовия фон при ТОВА положение, сигурно ще се лови и с уоки-токи, стига да можеше да приема на този обхват :) Абе и аз очаквах да има доста по-голяма разлика от това което съм ловил с тенекето, но това беше разочароващо малко.

Това което съм мислил за Sicral също така не е Sicral, а най-вероятно някакво смущение от съвсем земен произход. Съвпадение е че се появява при антена насочена в тази посока, но няма как да е от Sicral. Sicral го забравям за момента след като монтирах желязото на перваза на терасата, ориентирано на ~130 градуса азимут, сега имам други гадинки да ловя, ще се върна и на него скоро :)

Утре (днес) ме очаква доста работа, но ме е яд как може да съм такъв малоумник :) Сега е съвсем различна работа, очаквайте скоро ъпдейти :)
Георги01
Нов
Нов
Мнения: 99
Регистриран на: 09 Ное 2008, 22:33

Re: "Космически" DXing

Мнениеот Георги01 » 13 Апр 2014, 11:52

дали има сателитни wifi?
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 13 Апр 2014, 15:39

Хехе, ами всъщност има няколко (основно любителски) спътници, които излъчват в wifi обхвата, но моя таргет са тези с downlink-а между 2.2 и 2.3 ghz. Антената се държи доста прилично извън обхвата си (особено при по-ниски честоти, по-високите са проблемни). Използваема е доста по-надолу, докъм 1.5-1.6ghz, макар че колкото по-надолу отиваш, толкова повече спада gain-а. Сега облъчвателя (обикновен дипол) може да се бутне малко, за да резонира не на 2.45ghz, а на 2.25ghz, но последното не е задължително, и така си работи, малко по-лошо. Загуби има и от разликата в импенданса (50 ома / 75 ома) на кабелите, но и това не е чак толкова фатално.

Проблемът беше ориентацията на облъчвателя, ориентиран перпендикулярно на "решетките". Това е доста лоша идея, трябва да е успореден на тях, иначе огромната част от отразеното просто хартисва и не се улавя.

След като проблемът беше решен, вече имам база за сравнение:

Tiangong-1 (сигналът уловен с тенекето):

Изображение

Tiangong-1 (уловен с новата антена):

Изображение


Carrier-а е едно поне 10dB по-силен и разликата е очевидна. Ясно си личат и следващия sideband, които преди с тенекето едвам-едвам се различаваше, тук е доста ясен на waterfall-а.

Tiangong-1 обаче е доста лесна цел, тази вечер ще има по-забавни цели точно в обхвата на антената както е монтирана и ще видим какво ще се хване.
Георги01
Нов
Нов
Мнения: 99
Регистриран на: 09 Ное 2008, 22:33

Re: "Космически" DXing

Мнениеот Георги01 » 14 Апр 2014, 02:39

gat3way написа:Хехе, ами всъщност има няколко

това означава, че ако имам добра wifi антена като GRID, ще мога да се свързва за някой wifi сателит и да имам интернет?
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 14 Апр 2014, 10:24

Мне. Можеш да си говориш с други хора по земята, спътникът го играе като рипитър с обхват 1000-2000км. Всъщност, не може, щото въпросния AO-51 ( http://www.amsat.org/amsat-new/echo/ ) е дал фира. Та има разни кубчета с downlink в обхвата 2.4-2.45, но го ползват за телеметрия. Определено няма как да се ползва за wifi.

P.S повече информация за "кубчетата" тук: http://amsat-uk.org/tag/cubesat/
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 14 Апр 2014, 21:28

Най-далечния сигнал приет засега с новата тенекия, beacon-а от GPS BIIR-13, от около 23 хиляди километра разстояние :)

Изображение

Това се случва на 2227.5 MHz (отива на почти 2280 MHz заради малоумния конвертор, 2.5MHz му е отместването при 17 градуса външна температура, уикенда беше по-топло и го понапече и стигна 2.7MHz, грозно). При 0 градуса външна температура, "отместването" по спомени беше около 1.8MHz, та това доста ми пили нервите, мисля някакви идиотски варианти да го термоизолирам и да се погрижа и да не се пече от слънцето, че много си играе.

За GPS beacon-а, почти невъзможно е да не се хване, по-големият проблем е да си сигурен че идва със сигурност оттам, а не е някакво смущение с наземен произход или просто шум от приемника или конвертора - има 32 GPS спътника понастоящем и винаги имаш пряка видимост поне до няколко от тях от терасата в един момент. Новата антена е по-насочена и днес имах малко повече късмет в обхвата да е само GPS BIIR-13. За жалост обаче не го хванах като беше баш в центъра, като се прибрах, вече беше тръгнало да излиза от обхвата на антената. След като излезе оттам се хващаше доста слабо, скоро след това мина и зад блока и рязко тотално изчезна...таман се зарадвах, защото това е относително сигурна индикация че идва оттам (спътниците ги траквам с up-to-date TLE данни в gpredict) и след има-няма минута-две се появи отново...погледнах gpredict, видях GPS BIIA-15 захождащ от изток в обхвата и стана ясно...той обаче имаше по-различна траектория и бързо и излезе, та waterfall-a опустя :)

Сигурно не изглежда кой знае какво - телефона си има GPS приемник в крайна сметка, но това е tracking beacon-а на спътника, а не L1 сигнала, който се излъчва с доста по-голяма мощност (няколко десетки вата). Почвам да съм доста оптимистично настроен за моите планове за ловене от HEO железариите.

Вчера хванах и TT&C от Metop-A, този спътник доста съм го мъчил с cantenna-та, в най-високата елевация като е минавал и съответно когато е най-близко, carrier-а едвам се отличаваше от околния шум. Сега си имам ясен сигнал:

Изображение

Не знам какво му е специалното на metop-a. Не лети толкова на високо (~830км), очевидно излъчва по-слабо.

П.П metop-a приет от пичовете от uhf-satcom с далеч по-добра антена от моята:

Изображение
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 16 Апр 2014, 00:59

Тая вечер се изкуших да се отдам на свинщината "за малко повече усилване" и вързах и един усилвател след конвертора. Ясно е че няма да започна да хващам повече от това, което антената улавя, но пък добавя малко повече контраст към waterfall-а :) Та сега антената изглежда така:

Изображение

... a приемниците така (голяма кочина, знам, трябва да разчистя):

Изображение

Първият забележим ефект беше че GPS beacon-ите се виждат доста по-ясно. Тази вечер е супер скапана по отношение на преминаващи обекти, единствено Yaogan-6 мина точно през обхвата на антената, но него съм го ловил вече и не ми беше интересен. Cosmos-2422 имаше удобен пас, но нищо не се хвана, което ме навежда на мисълта че или TLE данните ми не са актуални (от space-track.org би трябвало да са актуални обаче), или не излъчва постоянно, или нещо при мен не е наред (примерно ако са с вертикална, а не кръгова поляризация, антената както съм я обърнал е с хоризонтална и съответно не се лови нищо).

Почвам да се чудя какво да правя с връткането на антената - нямам нерви да отвинтвам болтове и да я дигам или смъквам, а в момента по азимута нямам избор. Единственото евтино решение, което ми хрумва е да пригодя някоя от тези стойки за видеонаблюдение дето могат да се връткат по елевация и азимут, обаче ми изглеждат доста хилави и не знам дали ще понесат тая скара. За моторизирани варианти не може да става въпрос - излиза доста скъпо :( Някой да има идея по въпроса?
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 18 Апр 2014, 23:41

Ха, забавно...

Тази вечер изстреляха SpaceX Dragon, който носи провизии за екипажа на МКС.

Преди няколко дни научих честотите, на които се излъчва телеметрията от Dragon: 2205mhz и 2216mhz. Понеже много ме кефи да гледам изстрелвания на ракети, зяпах NASA TV онлайн и пуснах gqrx да дреме. Не съм се надявал да хвана нещо - въпрос на късмет е, първо зависи от траекторията на изстрелване:

Изображение

Примерна такава е траекторията на ракетата Сатурн-5, изстреляна от Kennedy Space Center (същата площадка използвана за Dragon), извела в космоса първите модули на Skylab:

Изображение

По това време, сигналите от ракетата са се ловили от България идеално :)


31 минути след изстрелването, на waterfall-а изплува следния слаб сигнал в рамките на десетина секунди:

Изображение

Точно на честотата на която се очакваше, приблизително по времето когато се очакваше!!!


Все още не съм 100% сигурен дали е дошло оттам, на тази честота излъчват и няколко от китайските Yaogan-и, но сигнала от тях изглежда съвсем различен. Та може и да е от някой неизвестен спътник (или спътник за който не знам че излъчва на тази честота). Проверих всички TLE елементи които съм свалил от celestrak, няма LEO спътник, който да минава в обхвата на антената ми през това време. Разбира се, има спътници, които не присъстват в техните каталози (военни такива предимно).

Никъде не намерих информация за траекторията на ракетата, та не знам дали е летяла южно от София на елевация в небето между 47 и 57 градуса и азимут между 140 и 125 градуса :)

В мейлинг листа на SeeSat обаче има малко информация:

http://satobs.org/seesat/Apr-2014/0184.html
http://satobs.org/seesat/Apr-2014/0186.html
http://satobs.org/seesat/Apr-2014/0187.html


Хората са го видяли над Великобритания и Париж, та значи има голяма вероятност да е в подходяща траектория и наистина да съм го изловил.

В следващите няколко дни ще се скачва за ISS и тогава ще е по-лесно - ще мога да следя в софтуера за пасовете на ISS и да дебна сигнал от Dragon по това време...ако е същия, значи съм уловил апарата 31 минути след изстрелването му от Флорида, кеф :)

Edit: вече има TLE данни за Dragon, обектът е с ID 2014-022А. В момента лети горе-долу на същата орбита с МКС, но е около 3000 километра "зад" него. Предполагам сега ще правят някакви маневри за да го "настигне" и да се скачи. Скачването ще е утре. Днес имаше два паса на това железо, и двата неудобни да му се не види. Дано да успея да го изловя преди да го бастисат да изгори в атмосферата...
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 19 Апр 2014, 23:53

TT&C сигнали от два нови LEO спътника:

Cosmo-Skymed 4

Изображение


Италиански спътник за наблюдение на земята. TT&C сигнала на 2230MHz - за честотата не бях сигурен, защото не беше листната никъде, но останалите 3 спътника от серията (1,2,3) оперират на 2230. Оказа се че и четвъртият излъчва там. Доста силен сигнал,


Ziyuan 3

Изображение

Китайски спътник, също за наблюдения. TT&C на 2236.57MHz. Мисля че и преди съм го ловил, но много слабо. Сега имах доста силен сигнал, носещата около 17dB над шумовия фон. И двата спътника са лесни цели. Днес изнамерих из нета TT&C downlink честотите на още няколко сателита, добавени са за следене :)

П.П AIM със сегашния сетъп, доооста добре:

Изображение
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 22 Апр 2014, 00:43

Последните два дни бях по-зает с домашни работи и не съм изловил кой знае какво. Тази вечер само един новоизловен спътник, Pleiades-1 на 2269.2 MHz:

Изображение

Тук сигнала е по-широк от обичайното и предполагам, че не го ползват само за tracking и телеметрия, но е възможно и да го ползват като нискоскоростен data downlink (макар че малко са спътниците, които ползват S band-а за такива цели, повечето са на X банда (8-8.4ghz) тъй като последният им позволява да излъчват с по-малки антени и по-малка мощност, като същевременно на земята няма толкова смущения от неща, които работят в близки обхвати (wifi рутери, MMDS телевизия, LTE на горните обхвати и тем подобни). Друг подобен случай е спътника SPOT-4, който излъчва по-широк сигнал от възможностите на приемника (около 2mhz) и на waterfall-а изглежда просто като едно масивно повдигане на фоновия шум, който заема целия спектър, който се появява и изчезва с преминаването на спътника.

Установих и неприятния момент, че такива експерименти мога да си правя предимно нощно време, когато ефира не е толкова зацапан с wifi неща. Към 21-22 часа, хората почват да си изключват домашните техники и всичко става с порядъци по-бистро и чисто :)

Другият голям проблем е че не мога да въртя антената по азимут, така както е на перваза имам и лимит на елевацията. За елевацията майната му, но за азимута е шитаво и няма лесно решение май. Така мога да ловя много малка част от преминаващите хвъркати гадини, само тези които минават през обхвата на антената. Хрумна ми идеята да го монтирам на стойка за сателитна чиния и да го връткам с diseqc мотор, не е ужасно скъпо и някой ден може да ми влезе в употреба ако/като си взема чиния. Няма да ми свърши работа за елевацията, но майната й, по-важното ми е да мога да я въртя по азимут.

Не знам дали е добра идея обаче. Мотора предполагам ще мога да си го управлявам с diseqc команди от USB приемника, което ще ми спести доста неща, но се чудя дали това не е някакъв overkill....

А, да, днес реших да нагледам VHF космическите неща, че отдавна не съм го правил. Нищо ново не съм изловил, свалих си актуална сателитна картинка от NOAA-18 за да видя ще има ли скоро пак големи дъждове (не мога да отговоря на този въпрос още де, при мен се свалят автоматизирано, като видя втората картинка която трябва да излезе рано тази сутрин, ще знам накъде се издухва тоя големия облак ).

Изображение

Orbcomm-ите също доста силно си излъчваха както обикновено:

Изображение

Това нещо предполагам няма да е сложно да се хване дори със някакъв портативен скенер с гумена антенка дето покрива 137-138mhz, ако случайно сте чували там едни монотонни повтарящи се звуци (FM демодулация) , нещо наподобяващо на индустриално бръмчене, цикли през около секунда, да знаете че идва от космоса :) A и тия са голяма пасмина, съзвездие от 30-40 спътника и почти постоянно някой от тях минава отгоре

П.П. то има и някакъв уиндоуски декодер за orbcomm-ските неща, но няма кой знае колко интересно да се види - предимно служебна информация от спътниците. В youtube има видео как се декодира (а и как звучи сигнала, макар че тук ми звучи малко по-различно, малко като де да знам, по селата има едни електрически мелници за трици, звучи ми подобно):

https://www.youtube.com/watch?v=XA5OzTH_dDA
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 23 Апр 2014, 11:03

С малко по-къс кабел между антената и конвертора, свестни конектори (N male -> F female) и конвертора "екраниран" с фолио, мога да си позволя да вдигна gain-а още без да се дави в шум, единственият проблем остават шибаните wifi-та. Ето един пример, вчера излових Fengyun 3A:

Изображение

Хоризонталните линии са смущения от wifi-тата от махалата. Wifi на спектъра изглежда точно така - широка хоризонтална линия, която периодично се появява щом някой хост има да изпраща 802.11 фрейм (bandwidth-а е бая широк, няколко mhz). Понеже живея в гъстонаселен квартал, приемникът се overload-ва лесно с тия гадости...абе както казах, най-удобното време за космически експерименти е късно вечерта. А най-брутален шум създава лаптопа на жена ми и микровълновата, докато работи, т.е идват от вкъщи :)

Между другото, ето го и IRS-P6, можете да сравните със скрийншота от ловенето с тенекето по-горе:

Изображение


П.П открих накрая и легендарния файл classified.tle:

https://www.prismnet.com/~mmccants/tles/

Това са TLE елементите на разни спътници, които се водят класифицирани и няма публичен достъп до тях през celestrak - това са основно военни такива на хамериканците, но не задължително всички са такива. Откъде са ги взели - списъкът го правят хора, които се занимават с визуални наблюдения с телескопи, оказва се че тези пичове са голяма мафия, по-голяма от тази на слушащите радиосигнали :) Но не е казано че елементите са абсолютно акуратни - вчера имаше два удобни паса на спътници от този списък, но нищо не се хвана - или са им грешни данните, или са ми грешни данните за използваната честота, или въпросните спътници вече не работят.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 24 Апр 2014, 01:46

Нищо супер интересно тази вечер, само два нови спътника, UK-DMC2 на 2233.33mhz:

Изображение

Сигналът не особено силен. Отново имаме wide-bandwidth сигнал, явно и тия downlink-ват на s-band-a.

Другият новоизловен спътник - DSMP-F18, това проследено благодарение на елементите от classified.tle и на практика първият изловен "класифициран" спътник от този списък, опериран от военните в САЩ за метеорологични изследвания:

Изображение

Сигналът - много слаб, тези точки и чертички са смущения с произход от конвертора. 2252.5 MHz.


Близките ми цели са ловенето на сигнали от немските Sar-Lupe (съзвездие от 5 "шпионски" сателита чиито TLE елементи имам от classified.tle), както и няколкото военни LEO сателити на хамериканците от списъка. Днес имаше удобен пас на USA-129, но нищо не се хвана. NOSS спътниците също са забавни.

Ултимативно забавна цел би било и ловене на сигнал от AMS-2 (чиито орбитални елементи също дойдоха с classified.tle) - това е много стар US военен спътник, изстрелян през 1960, който още работи - ОК де, почти нищо от уредите му не функционира, но носещата честота се лови според uhf-satcom. Батерията му отдавна е дала фира и кара на слънчевите си панели, което значи че се лови само през деня. Значи някой уикенд...

По-далечна цел, спътниците на HEO орбита от classified.tle.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 25 Апр 2014, 23:46

Няколко нови сигнала (не особено интересни):

Cartosat 2B на 2245.7 mhz (супер слаб сигнал, мина малко покрай обсега на антената, ще се следи още):

Изображение


Huan Jing 1B (2209.8 mhz) - също ми се видя слаб сигнала:

Изображение


Shi Jian 7 на 2227.6 mhz - до него е beacon-а от някой от GPS спътниците:

Изображение


Израел шпионира :) Eros A1 на 2295 mhz:

Изображение


Мечтата ми да хвана Sar-Lupe се сбъдна...и не успях да хвана screenshot мамицата му. Спътника отминаваше и никакъв сигнал, махнах ksnapshot, в този момент изведнъж изгря...докато подкарам пак ksnapshot, сигнала рязко изчезна, което е забавно. Windows-а си има и предимства, printscr винаги работи, под линукс да си вземеш скрийншот, трябва да подкарваш разни софтуери :) Както и да е, очевидно немците точно в този момент са командвали спътника, което е забавно. С тия Sar Lupe железарии ще е забава поради други причини, но за това друг път че е много за разправяне. Sar Lupe апропо също идва от classified.tle, и е от *странните* спътници, това не е първото странно явление което съм забелязвал на тази честота, очевидно е забавно да наблюдаваш недалеч от ground station-а на спътника, а тук в България нямаме много възможности, няма много LEO спътници управлявани от близки държави, Германия, Турция и Украйна са най-близките, а турците и украинците нямат s-band транспондери.

Апропо, говорих си с човека дето списва uhf-satcom, който ми пусна мухата да съм слухтял какво идвало от луната, защото с моя setup нямало да е никакъв проблем да изловя LRO поне с няколко dB над фоновия шум....и изглеждаше сериозен. Та сега ще дебна възможност (stellarium ми става втората програма за tracking след gpredict хехе...утре луната ще е на удобна локация към 13 следобед). Но няма да съм толкова учуден де, японския Selene навремето други хора са го ловили с тази антена:

Изображение

За повече информация на сайта на пича: http://www.svengrahn.pp.se/trackind/Selene/Selene.html

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта