"Космически" DXing

Форум за далечно радиоприемане

Модератори: DX-er, Георги

gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 27 Апр 2014, 02:40

Никакъв успех с луната и LRO, аз за малко щях да ги изтърва, защото си бях настроил дефолтската наземна локация в stellarium (която не е София естествено), та реално луната беше удобна за слушане няколко часа по-рано. Обаче никакъв сигнал на 2271.2 от LRO. Впоследствие разбрах че не е било и възможно да получа такъв:

http://lroc.sese.asu.edu/whereislro/

Просто докато съм слухтял, апаратът е бил от тъмната страна на луната и е невъзможно да се улови каквото и да било. Което е малко шибана работа, трябва да се съобразявам и с това. Наблюденията на луната са ми много ограничени откъм време, на подходящия азимут (елевацията мога да я контролирам ръчно) имам прозорец от време от по-малко от час и това сега става през деня. След 2-3 седмици ще е през нощта и ще е супер.

Освен LRO разбрах че имаме още 2 изкуствени спътника на луната, ARTEMIS 1 и 2, които излъчват на S band-a, историята им е забавна, защото са били земни спътници, които с подходящите маневри са станали лунни. Сигналът им обаче предполагам ще е доста по-слаб от на LRO и не знам дали имам шансове да хвана нещо.

Sar Lupe се оказва голяма мистерия, днес хванах много слаб сигнал от Sar Lupe-3, очевидно спътниците не излъчват постоянно и допълнително немците си играят с тях, имаме смяна на режими, lock-ване към наземни станции, въобще забава. Ще ги следя с интерес.

А иначе за днес, нищо особено, братчето на "Израел шпионира!" - Eros B (на същата честота като Eros A1):

Изображение


Yaogan-6, ловил съм го и преди, но това е май най-силния сигнал оттам досега:

Изображение


Днес пълен провал с HEO спътниците - Polar и руския Cosmos 2422 бяха удобни, но сигнал и от двете - никакъв. А имах надежди :(
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 30 Апр 2014, 01:28

Йей, най-накрая напредък с HEO спътниците.

Оказва се че ловенето на сигнал от тези животни е доста по-различно занимание, отколкото ловенето на сигнал от тези на нискоземна орбита. Има съществени различния. При тези на силно елиптична орбита обикновено говорим за огромни разстояния (десетки хиляди километри) и скорост релативна от наблюдателя достатъчно ниска че да не се открояват силно доплеровите ефекти. Поне в по-голямата част от времето. Лесно е сигнала от тези неща да се сбърка с наземни смущения или шум от конвертора или приемника. Другият момент е че на разположение имаме доста по-малко HEO спътници излъчващи на известна честота в s-band-а - и това са предимно няколко военни такива - руската система за рано предупреждение ОКО и американския му еквивалент. Както и няколко телескопи като XMM-Newton, Integral и т.н. Руските спътници са най-лесния таргет просто защото орбитите са им такива, че може най-често да се наблюдават (примерно XMM-Newton ще ми е в обхвата чак след няколко дни). Другото забавно е че сигнал от тях очевидно може да се лови, макар и слаб, доста извън обхвата на антената - опитвам се да си го обясня това. Сигналите от LEO спътниците сравнително бързо "залязват" малко след като излязат от обхвата на антената, но високите спътници са друга бира. Същото съм го виждал и с GPS спътниците. За щастие, имам доста нагледен ориентир - в момента в който железото мине зад блока, няма как да се лови сигнал - каквото и да е имало, рязко изчезва.

Та вчера излових сигнал от Cosmos-2430, но ми беше толкова странно и нелогично, че реших да повторя опита за да съм сигурен. Странно главно защото имах сигнал при сигурно поне 20 градуса извън обхвата на антената. Много по-слаб, отколкото ако беше там вероятно, но все пак го имаше. Изчезна чак като мина зад блока, при това рязко. Днес забелязах същото поведение с Cosmos-2446. Та нещата са ясни според мен.

Та ето сигнала от Cosmos 2446, сигурно на 15-тина градуса извън лъча, все още относително силен на 2298mhz, почти 10dB над шумовия фон:

Изображение

Това е малко преди да мине над блока, сигнала рязко се влоши и малко след това изчезна:
в
Изображение

Slant range-а при изчезването на сигнала беше около 28800 км, по-малко от разстоянието до геостационарните спътници, но все пак е забележително при положение че антената не е настроена да гледа натам.

Честотите на HEO спътниците (Cosmos и американските еквиваленти) могат да се открият тук: http://zarya.info/Frequencies/FrequenciesSband.php орбиталните елементи или от classified.tle или от http://www.heavens-above.com
Иначе от LEO нещата, нищо особено забавно. Новото е Cartosat 2A, 2245.7mhz:

Изображение


Update: успях да преместя антената врътната около 10-15 градуса на запад, играх си с елевацията. Днешния пас на руснаците (cosmos 2466) беше по-плодотворен, много силен сигнал, над 15dB над шумовия фон:

Изображение

Хванах го най-накрая и на втората честота, 2304mhz, но там сигналът е доста по-слаб, с порядъци. Теорията ми е че спътникът използва два различни транспондера за двата downlink-а, вероятно тази на 2304mhz е с по-ниско усилване или е врътната в някоя различна посока, нямам идея.

Идеята ми е да ловя два спътника на геосинхронна орбита (разликата с геостационарната е че орбитата има инклинация, въпреки че не си мени географската ширина, спътникът "мърда" на юг и на север от екватора и съответно елевацията варира). По-нагледно обяснено, представете си спътник за сателитна телевизия, който за да се лови, чинията трябва да се мърда нагоре или надолу по вертикала в зависимост от времето на деня, но азимута (хоризонталата) си остава константна.

Двата спътника са Skynet 4E (32.42E) и NATO 4B (35.7E). Двата излъчват TT&C downlink-а на много близка честота (2227.485mhz и 2227.47mhz). Допълнително, част от GPS спътниците ползват 2227.5mhz за TT&C цели и ще е забава. В момента и от двата спътника сигнал не мога да ловя, тъй като са в "ниската" си точка, на елевация около 30-тина градуса, високия блок отсреща пречи да се хване нещо като хората. Утре със сигурност ще имам напредък...
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 03 Май 2014, 01:37

От NATO-4B и Skynet 4E е голяма скука, сигналът е доста слаб, а на мен ми трябва да врътна антената още поне 7-8 градуса на запад, за да ловя по-добре, но нямам възможност :(

С Cosmos-2446 забавата е огромна, понеже подържа някаква такава доста удобна за наблюдение орбита, вече няколко дни по горе-долу същото време е много удобен за слухтене.

Първото, което разбрах със сигурност е че спътникът не излъчва tracking beacon-а през цялото време, въпросният се активира докато той е някъде над Гърция и работи само докато спътникът е северно от тази позиция. Ей така както няма сигнал и изведнъж пуф - появява се силен такъв. Вероятно причината е че няма смисъл от това когато той е извън обхвата на ground станцията им в Русия, но може би и защото не искат другите да им го track-ват. Последното би било смешно, при положение че въпреки че се води "класифициран", орбиталните му елементи ги има в сайтове като heavens-above, а онези психопати с телескопите бързо биха съобщили за промяна в орбитата му :)

Засега нямам никакъв успех с ловенето на сигнали от останалите няколко спътника от системата Око - Cosmos 2422, 2430 и 2469. 2430 специално мина още веднъж, но беше тотално мълчалив. Странно.

Друго забавно, което хванах - DASS downlink-а от GPS спътниците. Идеята е следната - на кораби, яхти, самолети или дори на разни ентусиасти дето се разхождат из гората им дават авариен beacon. В случай на някое катастрофално събитие (самолета падне, кораба потъне) автоматично се излъчва emergency сигнал на около 406mhz. Възможно е и ръчно да се активира (примерно яхтата се загуби някъде в океана или човекът се загуби някъде в гората). Сигналът е цифров и съдържа идентификатор на beacon-а и GPS координати на събитието. Сигналът се улавя от DASS спътник (преди е имало стара sarsat система на метеорологичните LEO спътници, но тя е неадекватна, поне може да минат 2 или повече часа докато някой от тях прелети над мястото). Сега американците изграждат DASS системата на GPS спътниците, като 9 от тях вече са екипирани с хардуера. GPS спътниците са на висока MEO орбита и винаги има някой с пряка видимост, който може да улови сигнала. Та уловените сигнали се downlink-ват на s-band-а (2226.4 MHz). Наземните станции ги улавят и съответно могат да пращат спасителни екипи на място. Цялата история за тази система е забавна, започнала е с разбиването на някакъв самолет с конгресмени в Аляска, чиито останки не са открити и досега, това ги е накарало да разработят първите такива системи. Та сега това се разработва от някаква организация с членове десетки държави, странното е че примерно Сърбия е сред тях, за разлика от нас.

На спектъра изглеждат така:

Изображение

Слабички доста. Сега това не означава че в момента е имало много emergency ситуации, най-вероятно не е имало нито една, просто доколкото разбрах по протокол всеки beacon през някакъв период от време праща сигнал, за да окаже че е "жив". Отделно имаме и "погрешни" активации. Би било забавно ако имаше софтуер за декодиране за тези неща, макар че ги ловя толкова слабо, че надали ще сработи.


От LEO нещата - нищо забавно. Единственият нов спътник е TX-1 (2276.5mhz), китайска му работа - комерсиален спътник на някаква китайска компания за наблюдения на земята, странно защо орбиталните му елементи са класифицирани и ги няма в celestrak. Нищо интересно, предполагам ползва същата TT&C система като на Yaogan-ите понеже сигналът изглежда точно като техните:

Изображение

Имам и много слаб сигнал от друг нов спътник, VNREDSAT-1, но не беше в обхвата на антената и се хвана доста слабо:

Изображение


Апропо, в последния месец изстреляха два нови спътника с TT&C транспондер на s-band: Egyptsat-2 (Misrsat-2) и казахстанския Kazeosat. Малко забавно - египетския е правен от РКК Енергия, докато казахстанския - от EADS.

Добавих ги за следене, макар засега да не съм 100% сигурен за честотите (от регистъра на ITU извадих някакви честоти, другата я научих из нета, може да не са верни). Засега никакъв сигнал от тях.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 03 Май 2014, 03:27

Между другото още нещо забавно, сигурно сте чували за микровълновия космически фон, реликта от големия взрив, предмета на изследване от WMAP, нещото променило космологичните ни представи за вселената:

https://www.youtube.com/watch?v=nNYb-E9-ZWU

Днес се зачетох как са го уловили (уловили са го по случайност инженери в AT&T, не астрофизици), с тази антена:

Изображение

...точно на s-band честотите (оперирали са някъде на 2.3 ghz, горе-долу там където сега слухтя за downlink-a на железариите).

Точно там, интензитетът на CMB не е особено голям, пикът е няколко десетки гигахерца нагоре. Не мога да повярвам че това са го регистрирали през 50-те с тогавашната допотопна техника. Космическият микровълнов фон допринася само с 0.05dB над шумовия фон на 2.3ghz. Аз това ужасно трудно ще го регистрирам на waterfall-а с SDR-а днес, би станало след дни замерване и софтуерна дообработка и най-малкото очакване това да се случи. Някои хора говорят глупости от сорта на това че шума и прашинките при аналоговата телевизия на някоя честота където нямало излъчване идвали от космическия микровълнов фон. Това е глупост - много малка част от шума идва оттам. С порядъци повече шум идва от самия приемник.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 04 Май 2014, 22:58

Да му се не види...днес беше последния удобен ден за слухтене на луната за тази седмица....и нищо, нито от LRO, нито от ARTEMIS. Понеже наблюденията бяха дневни и под ниска елевация, шумът от wifi-тата на квартала беше грозен така или иначе :( Следващите наблюдения ще са нощни обаче и ще са след седмица някъде, за там съм повече оптимист.

Cosmos-2446 вече го слухтя редовно. Вчера хванах точно момента, в който TT&C предавателят беше активиран (което става над Гърция)...това за което говорих, няма сигнал и изведнъж "пуф":

Изображение

Тези няколко дни това става няколко минути след полунощ. Тази вечер обаче Cosmos няма да го следя, ще минава Geotail, което е голяма рядкост. Ще е супер ако хвана нещо оттам, стига да не съм заспал дотогава. Това е японски телескоп на силно елиптична орбита, с перигей от 47000 км и апогей от 193000 км, това е почти 2/3 от разстоянието до луната. Чета че предавателят му е доста силен, та има шансове да се хване нещо, макар да не тая големи надежди (а и железарията е доста възрастна, изстреляна е през 1992).

От другият подобен обект, който следих снощи (INTEGRAL) не хванах нищо, в най-удобната точка за наблюдение беше на около 40000км и в лъча на антената, но тц.

С LEO нещата - най-накрая излових TT&C downlink-а от Sar-Lupe 3. Този път немците не си правеха експерименти и излъчваше непрестанно на 2273mhz:

Изображение

Sar-Lupe спътниците са много подмолни неща, при повечето пасове не излъчват или пък излъчват за кратко и го изключват, но този път го хванах :) Сигналът не е особено силен (излъчва се от омни антена доколкото разбрах) и е широколентов, но това не е downlink-а на уловеното от SAR радара и оптичните сензори, а е комуникацията между отделните спътници от съзвездието (последното го научих от по-опитните слухтящи хора). Downlink-а е на X-band-а и е доста широколентов, десетки мегахерци. А самият SAR радар работи на 9ghz и вероятно с оборудване на тези честоти щеше да се хване.

Най-добрият сигнал от Gaofen-1 досега:

Изображение

Това изглежда по-различно от повечето китайски спътници - Yaogan-ите, Huan Jung, Haiyang и TX-1, вероятно е нова TT&C подсистема (Gaofen-1 е сравнително "нов", изстрелян е миналата година).
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 10 Май 2014, 03:18

Нищо интересно от високите орбити, но при LEO нещата, имам разни новости :)

STSS-Demo 2 (2272.5mhz), не е толкова честа радост да ловя сигнали от US военните спътници, поради някаква причина повечето не излъчват над нашите географски ширини (DMSP-F18 беше изключение), но това се оказа доста силен (и скучен) сигнал, само tracking beacon:

Изображение

STSS-Demo 2 е забавен поради ред причини - първо орбитата му е малко висока, на границата на това което се приема за LEO орбита (1300-1400km). Това е втория демонстрационен спътник от системата им за тракване на изстреляни балистични ракети на хамериканците. И те, и руснаците имат системи за рано предупреждение, чрез HEO или GEO спътници, които имат инфрачервени сензори и улавят топлината при изстрелването. Докато ракетата лети обаче нямаме толкова горещи газове и траекторията не може да се следи от тези железарии. Американците решават това чрез съзвездие от LEO спътници летящи съответно на по-ниска орбита за да уловят каквото има да ловят (как руснаците решават проблема и дали го решават не е публично достояние). Та това е втория такъв демонстрационен спътник, тестван срещу хамерикански балистични ракети, за повече информация тук: http://www.zarya.info/Tracking/STSSDemo ... lendar.php


Друг новоизловен спътник на HEO орбита, Akebono (Exos-D), 2280.5mhz, елиптична орбита с перигей 260km и апогей 4-5000 km, японски такъв за изследване на магнитосферата, към момента на приемането на около 3000km slant range. Апропо, най-старият спътник, от който ловя сигнал, изстрелян е през 1989, на достолепната възраст от 25 години, батериите му още работят, защото го излових през нощта. Сигналът обаче е слаб (чертичките са смущения от LNB-то, от спътника е носещата и CW sideband-овете):

Изображение


Докато чаках Akebono да изгрее, на близка честота изгря много силен сигнал от нещо, което силно наподобява китайска TT&C спътникова система. Нищо в моите списъци за наблюдение не излъчваше на тази честота (~2281.4mhz). Нищо и в TLE елементите ми не минаваше през това време, обаче заподозрях Yaogan-ите (има няколко по-нови които не траквам), проверих в heavens-above и се оказа Yaogan-13. Много силен сигнал!

Изображение


Друг нов китайски спътник (2289.63mhz) е Zheda Pixing 1B, някаква друга частна китайска компания за наблюдения и снимки на земята, сигналът беше слаб:

Изображение


Иначе, с добре познатите сигнали, Sar Lupe 3, хванах го като го пуснаха внезапно, вижда се как изведнъж се появява сигнал:

Изображение

И най-силният сигнал досега получен от китайската станция Tiangong-1, носещата около 25dB над шумовия фон:

Изображение
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 14 Май 2014, 20:47

Йей, взех си стойка за сателитна чиния и я монтирах. Сега имам доста по-голяма свобода по азимута (от 80 до около 220 градуса). Най-лесната цел са геостационарните спътници и понеже имам орбиталните слотове и честотите на milsatcom-ските, излових повечето от тези в списъка (към които мога да насоча антената):

Два европейски спътника за военни комуникации, английския Skynet 4E и френския (май?) NATO-4B (32.5E/35.6E) и двата на много близка честота около 2227.5 mhz, beacon-а от NATO 4B е по-слаб:

Изображение


Италианските Sicral-1B (11.7E) 2203.5 mhz и Sicral-1A (16.1Е) отново на същата честота, слаб tracking beacon:

Изображение

Изображение


Американския SDS-3 F6 (USA-227), 10W, 2242.5 mhz:

Изображение


Американския Milstar 2 (USA 164), 30E, 2262.4 mhz:

Изображение


Всички гореизброени имат voice/data downlink във VHF обхвата, между 240 и 270 mhz, точно над DAB нещата. Насочените антени за ловене на DAB радиа не са смятани за целта, но тъй като оперират на близка честота, вършат работа (вече няколко човека гледам ловят milsatcom-ски неща с такива). Така DAB антените не са толкова безсмислена инвестиция в България, хехе. Даже мисля скоро да си поръчам такава, харесал съм си една по-дискретна такава 3-елементна яги антенка на Televes, 8dBi gain, не е много, но с един хубав предусилвател би трябвало да свърши работа.

Между другото, наскоро гледах един филм, Lone Survivor, за едни хамерикански пехотинци в Афганистан дето трябваше да очаткат някакъв талибан, ама ги прецакаха и ги поизбиха. Филмът не е нещо особено, но антената, с която си говорят през сателита е истинска milsatcom-ска такава, в ebay продават такива на някакви безбожни цени. Не са нищо специално - 2x2 кръстосани дипола, дефазирани така че да докарат кръгова полярицазия, прилича малко на бъркалка за миксер, само че доста по-обемна :) Та тези антени са с които се говори през гореизброените спътници. Специално афганистанците най-вероятно говорят през DMSP F-10, който не мога да изловя, защото е някъде над индийския океан (72.4E) , съответно въпреки че покривам азимута, елевацията е толкова ниска, че блоковете засенчват спътника. Като се преместя в новото жилище сигурно ще мога обаче, на по-висок етаж и с по-малко пречки наоколо :)

Milsatcom-ските спътници (по-старите особено) могат да функционират като аналогови repeater-и и нямат никаква автентикация - всеки може да пиратства през тях (но ако те пипнат, нищо хубаво не те чака). В Бразилия доста народ използва нелегално тези спътници и периодично полицията залавя такива сателитни пирати. А иначе за слушане - доколкото разбирам много рядко минава нещо в чист вид, военните използват криптография някаква. Voice може да се чуе само ако някой военен сгафи или ако хванеш някой пират. Таааа дам, ще се поръчва DAB антена скоро :)


HEO спътници нови не съм ловил, но скоро ще наваксам доста на този фронт ми се струва :)

Що се отнася до LEO спътниците, няколко нови сигнала:

STSS-ATRR (това е втория от двата демонстрационни спътника за проследяване на изстреляни ракети, за STSS-Demo писах в предишния пост). На 2203.7 mhz, скучен сигнал, само tracking:

Изображение


Haiyang-1B, поредния китайски спътник за наблюдения, 2273.5 mhz:

Изображение


Слаб сигнал от Brite Poland, някакъв съвместен академичен проект между Полша и Автрия, два наносателита (кубчета) с някакви сензори и обикновена камера, това е полското кубче:

Изображение


Kazeosat, 2240.2 mhz, изстрелян само преди около 2 седмици. Първият спътник на Казахстан за наблюдения на земята:

Изображение


И нещо вече ловено, но различно, DMSP F-18 на американците, но функционираше в друг режим и downlink-ваше с доста по-широколентов сигнал. Някъде по-нагоре бях постнал спектъра, може да се сравнят нагледно:

Изображение


Тази вечер ще ми е първата малко по-удобна възможност за наблюдение на луната и LRO от няколко дни насам. Ще е на ниска елевация, но малко след полунощ ще се изкачи на около 30 градуса и ще е удобна. Дано LRO да не е от обратната страна че да се излови нещо.

Между другото, ужасна досада е да се върти антената върху стойката. Някой ден ще си взема diseqc мотор най-накрая
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 17 Май 2014, 02:25

Цвете от луната :)

След дни наред преследване на LRO, най-накрая имам сигнал от луната :) Бях започнал да се отчайвам, последните две вечери насочвам антената, слухтя, нищо няма на 2271.2mhz. Реших че е от насочването (което по-миналата вечер правих по stellarium, визуален контакт с луната нямаше заради облаците). Снощи обаче луната се виждаше, но сигнал йок.

Стигнах до извода че чувствителността куца и понеже луната сега минава на ниска елевация (тази вечер в момента е на 23-24 градуса), обирам прилично добре околните wifi-та. Замислих се за филтри, ама филтър с толкова остър cutoff да реже прилично 2.4ghz и да минава без затихване 2.2-2.3....заеби, и да се намери, ще излезе бая пари. Та отчаян, по случайност се разрових в един форум на wifi хората, където си обсъждаха антените и поляризацията и изведнъж се досетих какво да направя.

Огромна част от шума на 2.4ghz е с вертикална поляризация - рутерите, много от клиентските устройства, микровълновите. Сега това е условно казано, защото клиентските устройства не са винаги така, имаме отразени сигнали и е кочина, но и отпреди знам че като се правят wifi ptp линкове през населени места се ползва хоризонтална, защото смущенията са по-малко. Монтирах скарата за хоризонтална и наистина шумовия фон спадна забележимо.

Тази вечер издебнах луната да се покаже и насочих скарата. Първото, което се оказа е че няма нужда да се целя толкова, сигналът веднага изплува. Първоначално не много силен:

Изображение

Но в последствие след малко по-прецизно насочване на антената, достигаше 5-6 dB над фоновия шум:

Изображение


Много съм доволен, това е най-далечния сигнал, който съм улавял досега, от 366 хиляди км :)

В момента LRO лети над горе-долу границата между видимата и обратната страна на луната и сигнала на моменти се губи, после се появява силен, пак се губи. Зачудих се как ли изглеждаме ние погледнати оттам и си изсимулирах ситуацията в celestia:

Изображение

Не е истинско и не е супер красиво, ама с малко повече фантазия... :)


За жалост май това ще остане най-далечния обект, който мога да приема. S-band трансмитери имат и Mangalyaan (индийския апарат до Марс) който е вече на над 50 милиона км от земята и е абсурд да хвана нещо от него, дори да ползва high gain антената си, за това ще трябва чиния поне 1.80-2m и много добро насочване. ACE, SOHO и WIND са на хало орбита около L1 точката на Лагранж. И трите апарата имат s-band трансмитери и са само на между 1.3 и 1.6 милиона км и доста по-мощен предавател и антени с доста по-голямо усилване от тази на LRO. Теоретично ако беше само това, бих могъл да хвана нещо оттам. На практика - няма шанс. L1 точката е мястото където слънчевата и земната гравитация се уравновесяват и обект на това място ще изпита еднакво силно гравитационно въздействие от земята и от слънцето. Тази точка е динамична, тя не е стабилна и затова е и тази "хало орбита", която погледната от земята изглежда като все едно апарата обикаля в кръг около слънцето. Проблемът е че апаратите са само на няколко градуса от слънцето, което е мощен източник на излъчване в микровълновия обхват. Сигналът просто се удавя в шума от слънцето. Затова ACE както не е далече, така го управляват от наземната станция с 15м парабола.

Единствения (при това близък) шанс да уловя нещо по-далеч от луната е при близкото преминаване на ISEE 3 до луната, което ще стане през август. Това ще е събитие. А иначе и без това почти нищо в дълбокия космос не ползва s-band-а, всичко е на x-band, защото с по-малки антени и по-ниска мощност постигат същия резултат.

Тук някакъв пич от Русия с обикновена 1м офсетна чиния и x-band усилвател и конвертор (но доста качествени, от Kuhne Electronic) е ловил апаратите на Марс и Венера:

http://forum.vhfdx.ru/10ggts/dsn-proekt-stereo-b/

Но това удоволствие струва доста пари...

Но пък си се радвам доста и на това....да уловя сигнал от луната с обикновената скара за wifi си е супер постижение :)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 17 Май 2014, 20:51

Нагледна демонстрация на подобрението с хоризонталната поляризация:

DMSP F-18 (вертикална поляризация):

Изображение


DMSP F-18 (хоризонтална поляризация):

Изображение


Разликата е очевидна, доооооста по-добър CNR :)


P.S да де, правени са при различен gain level, на същия gain като при хоризонталната поляризация, на вертикална, сигнала се дави в наземен шум от wifi-тата.Между другото, tracking сигнал от американския еквивалент на ОКО, тяхната система за ранно предупреждение от HEO спътници, това е USA-179, ~2242.5mhz:

Изображение
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 30 Май 2014, 01:16

За да не спамя повече тук, почнах да публикувам нещо като "архив" с наблюденията:

http://www.gat3way.eu/index.php?page=s-band-satellites

Най-големият проблем е че нямам много време да го ъпдейтвам, а "данните" пристигат с доста по-голяма скорост, отколкото мога да ги "публикувам" за което съжалявам, ще се налага да става бавно с времето. Планирал съм да драсна малко по въпроса с хардуера и софтуера, как се следят спътниците, откъде се снабдяваме с орбитални елементи и честоти, малко орбитална механика (което е смешно защото съм пълен лаик в това отношение, проЗД математик съм) и т.н. Доста неща ги откривам в движение, това ми е хоби, не образование и професия все пак. Забавното е че колкото повече навлизам в нещата, толкова повече смисъл придобиват наблюдаваните явления. Примерно днес наблюдавах Zheda-Pixing 1C, TT&C downlink-а беше доста различен, вместо обичайната носеща и FSK sideband-овете, видях само носещата, която се появяваше и изчезваше напълно през равни интервали от време (няколко секунди). Чудих се защо и стигнах до извода че нещо лошо се е случило със стабилизаторите на спътника и последния се върти около оста си спрямо земята, като споделих подозренията си с разни хора дето разбират, потвърдиха че е много вероятно това да е така. И доколкото разбирам, това е доста кофти ситуация, защото контактът със спътника е затруднен, а в това състояние, той е безполезен, защото няма как коректно да изпраща заснетите снимки от земната повърхност. Ако не го оправят, ще го деактивират - ако могат ще го deorbit-нат, т.е ще го засилят да изгори в атмосферата, или ще го изключат поне да не цапа ефира и ще стане поредното парче боклук, обикалящо с 28 хиляди км/ч земята...
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 31 Май 2014, 01:54

Отказах се от DAB антената и няма да поръчвам. Размишлявах тия дни и стигнах до извода че е безсмислено да ходя на други обхвати преди да съм проучил S band-а като хората, отделно че нямам в момента къде да го закача това плашило. Тъй като парите все пак съм си ги харизал за целта, реших да си закупя един H-H мотор (Moteck SG-2500) най-накрая. Това се оказа предимно лоша идея, ще обясня защо.

Първият и най-големият проблем: USB DVB-S2 тунера ми се оказа че не може да управлява мотора. Да, идиотите от Prof Tuners пишат че подържа diseqc мотори, ГОЛЕМИЯТ момент е че драйверите им под линукс не струват и тия пичове нямат интерес да се занимават. Цялата ситуация е следната: някакъв пич преди време им е написал PoC драйвер и го е публикувал в някакъв руски форум. Оттам по неведоми пътища някой го е merge-нал в vanilla tree-то. Този драйвер е яко осакатен в сравнение с това което чета за уиндоуския и най-хубавото му е че подържа blind scan, което на мен въобще не ми трябва. Още по-забавното е че иска firmware blob....който може да се намери само на въпросния руски форум. Без него не може да работи въобще. Такава гавра не знаех че може да има, но ето че има. Идиотите списващи v4l подсистемата на ядрото са за бой. Загубих часове днес за да разбера какъв е проблема, рових в сорса на драйвера, докато стигнах дотам че ioctl-тата, обслужващи diseqc нещата до голяма степен са stub-ове...да, може да подържа diseqc ключове, но не и мотори, там просто нищо не се прави и за капак на всичко, драйверът е написан малоумно и реално не излиза от syscall-а, когато се викне ioctl-то, процесът кисне в uninterruptable sleep (по стечение на обстоятелствата излиза при определени обстоятелства, примерно процесът, който е в syscall-а получи някакъв сигнал или го ptrace-нат). ТАКАВА МЪРЛЯВЩИНА НЕ БЯХ ВИЖДАЛ ОТДАВНА И МНОГО БЕСНЕЯ!!!

Сега трябва да дам още 50 лева за позиционер и да тегля майни. Съвсем сериозно ще пребия някой от тия лъжливи тъпанари, само да ми падне, несериозни идиоти.

А иначе самата идея за H-H мотор...не очаквах че дъгата, която описва, за да следи спътниците на геостационарна, е такава...мислех че ъгълът не е толкова остър, но това си е мой проблем. За следене на LEO/MEO/HEO спътници, това е _лоша_ идея, защото цялата идея да става мързеливо се губи и пак се налагат ръчни корекции на елевацията. Добре де, в някои случаи не, но в повечето - да. Но пак е по-добре че не се завиват винтове всеки път, поне някои пъти можем да минем без ръчни корекции.

Та в крайна сметка много хора ми го казваха, но отказвах да ги слушам - H-H моторите са лоша идея за следене на спътници. Единственото за което стават (и стават много добре) е за следене на спътниците на геостационарна. След малко по-прецизно напасване и с ръчния контрол (moteck-а има бутон за ръчно въртене и индикатор върху скалата с градусите отклонение от 0), резултатите са красиви. За разлика от Ku-band телевизията, тук е по-добре щото лъча на антената е около 10 градуса, не 1-2 и можем да си позволим повече неточности. Направо е цвете, днес обиколих дъгата набързо, това супер много ще ми помогне да map-на всичко що излъчва на s-band-а от ~10Е до ~70Е.

Скоростта на мотора е много зле иначе. Абсолютно неадекватно ако трябва да следиш LEO спътници, освен ако траекторията им не е сгодна и не си играят много по азимута.

Та ако можех да се върна назад във времето сигурно нямаше да си го взема мотора, но човек се учи от грешките си, а и така или иначе с мерене на ръка много трудно щях да си направя проучването за геостационарните спътници, а сега ще ми е доста по-лесно. Жалко само че ще ми трябва и позиционер.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 01 Юни 2014, 02:04

Връщам си думите назад, diseqc мотора се подкара с тунера и върви перфектно. Само че не с драйвера в ядрото, а с текущия код от v4l дървото на:

git://linuxtv.org/media_build.git

Въпреки всичко се наложи корекция - във функцията stv0900_diseqc_send във stv0900_core.c след този цикъл:

while (stv0900_get_bits(intp, FIFO_FULL))

и преди записването на стойността в командния регистър (stv0900_write_reg(...)) , добавих няколко милисекунди "спане":

msleep(5);

причината е че спорадично, при задаване на команда за местене на чинията, получавах някакви малоумни грешки при писането във въпросния регистър, заради които командата трябва да се повтори. Това отстрани тези проблеми (засега поне, не са се появявали след редакцията). Защо това решава проблема не мога да кажа със сигурност, имам само предположения и това беше по-скоро решението с налучкване и предположения.

Та сега, моторът се контролира софтуерно, никакви позиционери и подобни глупости, спестих си малко пари. xdipo се оказа доста удобна програмка за въртене на чинията (и хубаво че има и конзолен вариант, може да се скриптва лесно). Сега големият проблем е точната калибрация на мотора, момента с посоката юг, който настройвах с приложение за андроид и не мисля че е много точно. Също, елевацията трябва да я оправя, но тук ще изпадна в идиотски подробности...идеята е че не закачам офсетна чиния и ми трябва по-висока елевация, в момента това е решено от захващането на мотора, инсталирано е все едно съм някъде в Африка, но това е много лоша идея, най-малкото много вероятно играе и върху описваната дъга, за която се чудих що е толкова "остра". Решението е просто да окача антената за хобота под ъгъл (скобите го позволяват), но ме мързи да го правя сега.

Май ще ми трябва втори монитор, никога не свикнах да ползвам такъв, но сега ми става доста неудобно:

Изображение


Иначе нищо интересно не съм изловил, големите играчки бяха с тъпия мотор. Като го калибровам по-прецизно тези дни, ще направя едно проучване за геостационарните спътници, излъчващи на S банда, учудващо това не са само военните от сорта на Skynet, Sicral и американските DSP/DSCS/UFO/etc. Примерно оказва се че Meteosat също има tracking сигнал в този обхват. Eutelsat-ските ТВ спътници имат също, концентрирани между 2240 и 2260 mhz, което е причината да гледам толкова narrowband сигнали там. Но ще е доста голям зор да идентифицирам точно кой откъде идва - просто има прекалено много eutelsat-ски спътници в обхвата на антената и е трудно да се разбере кое откъде идва. А регистъра на ITU е доста крив, рядко дават точната честота на спътника, дават някакъв обхват и се очаква да е между долната и горната честота.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 08 Юни 2014, 01:57

За пръв път ISEE3 беше засечен от любители, т.е не от големия радиотелескоп в Аресибо и не от наземната станция в Бохум с огромната им чиния:

http://www.eb3frn.net/?p=236

Човекът от години си се занимава с такива неща и си разбира, железарията му е качествена, но въпреки това, сигналите от космоса ги лови с 2.3м офсетна чиния:

http://www.eb3frn.net/wp-content/upload ... h_1296.jpg

Заредил съм елементите на ISEE3 от сайта на JPL Horizons и според stellarium, апаратът се намира на около 13 милиона километра от земята. След около месец ще е само на няколко милиона км и (оптимистично) ще мога да се пробвам да ловя и аз с моята скромна железария. Очертават се интересни дни.

Друго интересно...улових сигнала от XMM Newton, космическа обсерватория на ESA на елиптична орбита, апогей от около 112 хиляди километра (макар че сигнала го хванах докато беше само на около 65000 км):

http://www.gat3way.eu/index.php?page=xmm-newton


Спътниците от китайската навигационна система Beidou също имат s-band TT&C трансмитер, поне тези на MEO орбита (за разлика от GPS и GLONASS, китайците имат и геостационарни спътници, тях не мога да ги изловя, вероятно не оперират на този обхват, макар че имат заделени честоти в регистъра на ITU):

http://www.gat3way.eu/index.php?page=beidou-gnss

Що се отнася до LEO нещата, ловя някакви екзотични спътници в последно време, примерно не знаех че Венецуела си има спътник за наблюдение, VRSS:

http://www.gat3way.eu/index.php?page=vrss-1

OAE си имат също:

http://www.gat3way.eu/index.php?page=dubaisat-2

Сега се опитвам да засека украинския SICH-2 и BKA на Беларус, но нещо нямам късмет. Друга цел е турския Gokturk-2, но също нямам късмет.

Пичовете от hearsat дето са навътре в нещата, сега гледам се ориентират към Ka банда и майсторят някакви конвертери и усилватели. Доколкото разбирам, целта им в момента е да ловят Mentor и това е доста брутална история, на която отначало ми беше трудно да повярвам. Това са най-тежките спътници изстрелвани някога, тежат над 5 тона всеки. Предназначението им е да слухтят наземни комуникации, те са новото поколение ELINT спътници на американците. Как точно слухтят е описано в Уикипедия:

http://en.wikipedia.org/wiki/Rhyolite/Aquacade

Тези чудовища имат параболична антена с диаметър над 100 метра !!!!!! В уикипедия също има малко написано по въпроса за тях:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mentor_(satellite)

Снимка от телескоп на Ментор с близкия до него на геостационарна орбита Thuraya-2, двата са еднакво отдалечени, но можете да видите колко по-ярък е Mentor:

Изображение

Downlink-а вече е уловен от някои от хората, представлява малко над 1 ghz широк сигнал! Спекулацията е че спътникът е един огромен SDR в орбита, който приема сигналите от земята, семплира ги и праща надолу резултата за анализ и декодиране.

Такова чудовище ако го бяха направили за целите на радиоастрономите, вместо да слухтят комуникациите на руснаците....ехххх..
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 17 Юни 2014, 21:52

Достигнах нови висини на автоматизацията, драснах един сървър/прокси за hamlib-ските протоколи, който подава diseqc сигнали към мотора (да ти сера на малоумното linuxdvb API, скъса ми нервите):

https://www.youtube.com/watch?v=uyRPkyWg-Ck

Така софтуера за проследяване на спътници е интегриран със SDR софтуера и контролира автоматично мотора на антената.

Сега ловенето на спътникови сигнали стана доста скучно занимание....само казвам кой спътник искам и като мине, SDR-а сам се tune-ва, че ми компенсира и доплера в реално време, а мотора проследява спътника по азимут (по елевация няма как горкия, но и това е нещо). А аз само си седя на задника и чакам да дойде :)
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 03 Мар 2015, 01:33

Тази вечер ми се случи нещо доста странно. Тези дни преинсталирах turnstile антената, подарък от LZ1NY, за да възтановя заниманията си с weather спътниците на NOAA и последните няколко дни си правя тестове. Та тази вечер се заиграх да сканирам по честотите на milsatcom-ите (240-270mhz). Това са скучни честоти, 99.999% от всичко там по принцип са криптиран voice и data и няма никакъв шанс да разбереш какво минава, останалото са разни пирати, които аз никога не съм излавял, понеже този обхват не ми е интересен. Антената е правена за 137mhz с дясна кръгова поляризация и това е далеч от този обхват, аз я тествах за наземните излъчвания (калибрирах PPM-а на донгъла спрямо APRS-а на 144.8MHz, после се разходих да послушам малко линейки и таксита). Хрумна ми да видя как ще се държи на milsatcom банда, е разбира се не е цвете, но учудващо видях FM-модулиран глас на 256.95MHz. Като го преслушах, лекинко ми се изправиха косите - серия от повтарящи се нечовешки писъци на repeat, след което някаква еврейска песен (впоследствие я изнамерих в youtube - Hava Nagila), после пак писъци, докато накрая не се чу някакво пияно руско момотене и псувни. И така, еврейски песни, писъци и руски псувни. Отначало звучеше леко страшно, но после ми стана много забавно като се сетих че тва е някой пиян руснак, който здраво троли. Изнамерих в uhf-satcom кой е спътника, става въпрос за UFO-2 (USA-95) на 28.5E. Това е стар натовски спътник с глупав репитър в store-and-forward режим, каквото получи на uplink честотата го relay-ва на downlink честотата и няма никаква защита, на практика всеки може да го ползва като безплатен телефон (ама пробвай да го направиш тук, бързо ще ти стъжнят живота, явно в Русия не ги гонят много).

Това не е толкова странно, на uhf-satcom имаше запис от старозагорски СОТ, който погрешка се излъчва от спътника, обаче това с писъците и еврейските песни звучеше просто потресаващо в началото. Та този обхват май ще се окаже доста по-интересен не само заради такива случайни излъчвания, но и заради психопатите-тролове и пиратите дето си говорят през старите спътници (USA-95 е на повече от 20 години и още работи).

Чудя се дали да не си взема някаква антена да преслушвам тези честоти в крайна сметка. Навремето имах такива идеи, но се отказах. Едно обикновено DAB яги, 3 или 5-елементно би свършило според мен прилична работа, насочено като хората. Milsatcom-ите работят на честота много близка до VHF DAB банда. Много жалко само че в България няма къде да се продават антени.

Та въпросът ми е, някой гледал ли е за DAB антени? Из ebay гледам разни оферти, но ми се виждат малко пораздути цените. Помня че преди бях гледал май в някакъв италиански сайт, но съм забравил всичко от тогава :(
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2121
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: "Космически" DXing

Мнениеот popovp » 03 Мар 2015, 13:50

Докато се търси може да се опита собствена изработка например:

http://mikebanahan.com/Radio/dabantenna.php

Цената на тази не е ли приемлива:

http://www.amazon.de/Antenne-Radio-DIPO ... 3WQHJ3G164

или тази (може да се провери в Конрад магазините за поръчка):
http://www.conrad.de/ce/ProductDetail.h ... n_billiger

и с по-голямо усилване, но по-скъпичка:
http://www.conrad.de/ce/ProductDetail.h ... n_billiger
Аватар
radiolubitel
500+
500+
Мнения: 806
Регистриран на: 21 Май 2009, 19:07
Местоположение: София

Re: "Космически" DXing

Мнениеот radiolubitel » 03 Мар 2015, 20:26

Би трябвало антена за трети ТВ обхват(6-12к), да върши работа и за ДАБ-радио.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 03 Мар 2015, 21:28

А, тази в amazon определено ми допада като цена. Аз като гледах навремето, сега се сещам - не италианска, испанска беше фирмата, Televes или нещо такова. Искаха някаква прилична цифра от сорта на 70-80 евро, видя ми се прекалено много. Мерси за линка!
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 04 Мар 2015, 22:11

Хахаха този пич е ненормален, цяла вечер му слушам глупостите. Това вече дори се чудя дали е обикновен трол, няма толкова откачена история.

Първо започна с "чек чек чек радио чек альоооо чек чек":

https://soundcloud.com/milen-rangelov/m ... adio-check

После взе да пуска някакъв руски пънк:

https://soundcloud.com/milen-rangelov/m ... sian-music

Върха беше като пусна Смуглянка....през натовски военен спътник. Нарочно държи зает канала психопата, не че като гледам някой го ползва той като не излъчва де, ама ми се видя забавно:

https://soundcloud.com/milen-rangelov/m ... smuglianka

С нетърпение очаквам да гаврътне някоя друга водка и да почнат пак изцепките с псувните и еврейските песни. Трябва да си взема по-добра антена, това сигурно не е единствения такъв ненормалник, просто този транспондер на този спътник се лови най-добре с моята антена поради някаква причина.
gat3way
100+
100+
Мнения: 334
Регистриран на: 13 Ное 2013, 11:21

Re: "Космически" DXing

Мнениеот gat3way » 05 Мар 2015, 09:26

plot thickens, тази сутрин гледам че някакви пичове от Русия са ми писали че това не е руски,а украински и оная песничка с "пришол на хуй" всъщност е анти-руска. Значи моя пират е украинец. Още по-смахната работа...

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта