но частните не искат
Разбита се, че няма да искат, както и нашите частници не искат. Решението е чисто икономическо, и няма нищо общо с кодеци, приемници за населението и т.н.
За пълно преминаване към DAB е необходимо много голямо вложение - кодери, мултиплексори, пренос, предаватели, антени, монтаж - сумата със съгурност ще превиши 100 млн. И не слушайте разни "отворковци " които ви разправят за 300-500 ватови предаватели в големите градове. Просто тези които знаят за какво става въпрос се дърпат - с основание. Допълнителен аргумент е и това, че голяма част от бъдещите потребители на ДАБ ще са в автомобилите си ( за разлика от DVB-T ) Това поставя още по-високи изисквания към проектната напрегнатост на полето за да няма прекъсване при движение, а това става с МОЩНОСТИ на излъчването.
Та тази сума ще трябва да се изплати за 5-6 години макс, защото след това ще трябва да се сменят съоръженията - просто толкова им е живота. Е-е кой е готов да ги даде ? И колко да бъде годишната такса за програмите качени на мукса.? Не 32kBps ами по 3,2 кBps да ги пуснат пак сумата излиза голяма. Включете калкулаторите и смятайте !
И аз да съм собственик на радиоверига и аз ще съм против да ми спрат ФМ предавателите които вече имам и работят и да ме накарат да плащам здраво за ДАБ.
За целта трябва да има държавна политика, но засега няма политик който да поиска събирането на допълнителни такси за радиоразпръскването от населението както е в Германия.
Единсвената утеха за любителите на ДАБ-а е , че тя няма алтернатива - рано или късно ще стане.Просто трябва да почакаме.