Мини FM предавател
- martintzvetomirov
- 1000+
Re: Мини FM предавател
Ей пичове, оказа се че "FM ПРЕДАВАТЕЛ 2" работи. Мислех че съм го изгорил, но се оказа че си работи както преди, обаче имам няколко въпроса към по-разбиращите.
1. Предава само в диапазона 76 - 87.8 MHz (при настройка). Има ли начин да го направя да предава на по-висока честота (увеличаване на волтаж, удължаване/скъсяване на антенката).
P.S. Как да му увелича обхвата?
2. Ако махна микрофона и вържа към него Line-Out-a на касетофона например, ще стане ли за предаване на музика?
1. Предава само в диапазона 76 - 87.8 MHz (при настройка). Има ли начин да го направя да предава на по-висока честота (увеличаване на волтаж, удължаване/скъсяване на антенката).
P.S. Как да му увелича обхвата?
2. Ако махна микрофона и вържа към него Line-Out-a на касетофона например, ще стане ли за предаване на музика?
В описанието на схемата ти е казано-"настройката става чрез свиване и разтягане на бобината".Заедно с тример-кондензатора тя образува трепрящ кръг, който определя честотата на излъчване.Ако подадеш сигнал от МП3 плеър трябва да му намалиш силно нивото- най добре чрез подходящ делител.В противен случай ще премодулираш предавателчето си и силно ще криви.
- martintzvetomirov
- 1000+
Прости невежеството ми, но какво означава да му намаля нивото? Да намаля звука на плеъра (от бутоните
) ли?

Да, започни от нула и бавно вдигай нивото.Имай в предвид, че един микрофон дава нива от порядъка 2-5 mV а изхода на плеъра ( или компютър ) - няколко стотин миливолта ( на макс ).Премодулирането на предавателя ще познаеш по това че звука ще започне силно да криви, гъгне, даже прекъсва.Старай се да работиш с такова входно ниво при което сигнала на твоя предавател на слух да е както на БНР- там девиацията е нормална.
- martintzvetomirov
- 1000+
а и понеже разбрах че си от Враца ако стане нещо сподели и кажи каде живееш да видя дали ще те прихвана 

- martintzvetomirov
- 1000+
Е, аз мисла да не го пускам във Враца. Миналата година пуснах радио фреш (от компа онлайн през слушалките
през микрофона на предавателя) и покриваше от Билла до Суми
(щото живея до Билла) Само с плеър го ловех, ако някой е имал по-силен предавател, и по-далече да го е хванал. Сега обаче нямам време да се занимавам, пък и ме е страх във Враца да го пускам. Ще го пусна на село да го слушаме със съседите 

- martintzvetomirov
- 1000+

бе тука във Враца кой ти гледа
аз ти предлагам да пуснеш хот фм на неговата си стара честота 93.9 и така ако нещо стане първо на тях ша търсят отговорност
а ако живееш на 13-етажните и ако предаваш с някаква хубава антена от покрива може и да те чуя щот аз съм срещу Отеца и антената ми гледа точно натам

а ако живееш на 13-етажните и ако предаваш с някаква хубава антена от покрива може и да те чуя щот аз съм срещу Отеца и антената ми гледа точно натам
Последна промяна 1 на mita6ki, променена общо 2 пъти
- martintzvetomirov
- 1000+
- ЖОРО
- 1000+
КАК НЕ ВИ ПИСНА ДА СИ ЧЕШЕТЕ ЕЗИЦИТЕ С ГЛУПУСТИ ! 

Няма по голям трол от Джорджи™
- martintzvetomirov
- 1000+
Ей, имам въпрос. Наречете го чешане на език, наречете го както искате. Всъщност като допра нещо метално до метала в жицата на антенката му, предаването спира (най-вероятно си променя честотата). Въпроса ми е дали ако увия изолираната антена около антена от касетофон (имам една дълга, откъсната антена), то ще се увеличи ли обхвата? (вибратор на Херц)
ти не беше ли казвал че имаш тв тунер и ако имаш с него фм антена една такава Т-образна или пък някаква стаина антена за телевизор или от онези големите по подкривите за метровия обхват би трябвало да е доста по добре от тази антена от касетофон
- martintzvetomirov
- 1000+
Добра идея за антена даде ! В най-скоро време ще направя такава и ще я пробам 
Моята антена която за жалост вече я няма. Ползвах я за приемане. По време на бомбардирането когато нямаше сръбски предаватели с много добро стерео си слушах ФМ+ на 94,9 , Веселина на 99,1 която и до ден днешен се слуша но с много лош сигнал., Астра от Плевен на 98,7 , както и Дарик на 105 ако не се лъжа. Долавяше се и Лияни от Ловеч. Незнам какъв предавател имаха тогава но сигнала беше по-ясен от Beograd-202, който после продължи излъчването си на 100.4. Имаше и много хармонични така че не мога да бъда сигурен за останалите честоти.
Ето горе-долу как изглеждаше саморъчно зглобената от мен антена.

Моята антена която за жалост вече я няма. Ползвах я за приемане. По време на бомбардирането когато нямаше сръбски предаватели с много добро стерео си слушах ФМ+ на 94,9 , Веселина на 99,1 която и до ден днешен се слуша но с много лош сигнал., Астра от Плевен на 98,7 , както и Дарик на 105 ако не се лъжа. Долавяше се и Лияни от Ловеч. Незнам какъв предавател имаха тогава но сигнала беше по-ясен от Beograd-202, който после продължи излъчването си на 100.4. Имаше и много хармонични така че не мога да бъда сигурен за останалите честоти.
Ето горе-долу как изглеждаше саморъчно зглобената от мен антена.
Последна промяна 2 на Halfdead, променена общо 19 пъти
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!
www.dxing.org - Форумът на България за DX-маниаци!
Хъмм... незнам как е за излъчване, но в една сборна книжка "Направи си сам" пишеше, че съгласуване на коаксиален кабел с У-коляно се използва само ако имаш сгънат полувълнов вибратор, т.е. ако дипола ти е от затворен тип, каквито са повечето ТВ антени. В твоя случай ти му описваш отворен дипол, какъвто имам аз, а за него пишеше, че бил 70 ома вълново съпротивление, т.е. няма нужда от съгласуване, при съврзването на коаксиалния кабел с антената. И аз карам така, само, че дългината на моите пръчки е 80 см, а разстоянието между тях - някъде около 5 сантиметра.
LS.. Мерси предварително. Впрочем сега на покрива имам антена с две алуминиеви пръчки една срещу друга. С нея ловим веселина от софия лошо заради Kiss FM на 99,2 или 99,3 не съм сигорен. Сити на 99,7 се чува на моно горе-долу добре., както и фреш на 100,3 който се бута с београд 202 на 100,4. преди време ловех и Вива на 93.9 но сега нищо не се чува. На 102,7 се долавя и радио Берк.
Последна промяна 2 на Halfdead, променена общо 19 пъти
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!
- martintzvetomirov
- 1000+
MIRORUSE написа:Направи си дипол ! Вземаш две алуминиеви или медни пръчки с фи от 10 до 15 - колкото по-дебели , толкова по- добре !!! Дължината им трябва да е около 1 метър за всяка . Намери си някакъв диелектрик текстолит - например , може и дърво , ама ще изгние бързо . Изрежи си една "плочка " с размери 30/15 см. Монтирай пръчките на плочката - една срещу друга , като оставиш разтояние между тях 12 см , след което си вземи коаксиялен кабел 50 ома < RG 58 > - вдигаш антенета , да излъчва по вертикала т.е. пръчките да сочат нагоре < да заприлича на гръмоотвод > колкото по - нависоко - толкова по - наделеко се чува ! Пръчката , към която си свързал жилото на коаксиялният кабел , трябва да сочи нагоре , а ширмовката на кабела се свързва към пръчката , която сочи надоло . Може да наравиш и U - коляно , но без него се получава по - добър резултат - ( това го разбрах от личен опит - но не отричам теорията за съгласуване на антена с кабел ) УСПЕХ![]()
PS : Тази антена е перфектна за излъчване , както и за приемане в обхвата 88 - 108 Mhz !
Идеята е добра, но нали ти казвам - допра ли нещо метално до "антената" (жицата която стърчи) от предавателчето, то изчезва. С други думи сложа ли коаксиален кабел... край

може да ми се смеете, но може и нарочно така да става да е направено да не се добавя антена и да не се правят шмекерии въпреки че не знам как може да стане това
martintzvetomirov написа:Идеята е добра, но нали ти казвам - допра ли нещо метално до "антената" (жицата която стърчи) от предавателчето, то изчезва. С други думи сложа ли коаксиален кабел... край
Не че изчезва а честотата сигорно отива някъде извън стандартния обхват. Например на 113Mhz или на 83Мhz.
Най-хубаво ще е да поразмърдаш бобинката на предавателчето и до теб да имаш някакво касетофонче или уокменче да цикли на желаната от теб честота.
Последна промяна 1 на Halfdead, променена общо 19 пъти