kHz написа:Bobi MW написа:Добре изглежда но ефективна ли е и за ДВ и КВ

Антената се настройва за определена честота посредством променливия лондензатор, който се вижда в долната част. Честотният диапазон, в който антената е резонансна зависи от стойността на този кондензатор, броя навивки и размерът на рамката. В моя случай съм я изчислявал да се настройва в СВ-обхвата. За КВ ще ми трябват 3 вместо 8 навивки и да изключа една секция на кондензатора. За ДВ навивките ще са над 10 и ще трябва да включа още една секция на кондензатора, т.е. всички 3.
Най-добре е да се направят поне 2 антени, едната за ДВ и СВ, а другата само за КВ.
Този тип антени се ползват най-вече за ДВ и СВ и имат някои големи предимства пред другите често използвани интени. Първо, антената е насочена. Сигналите идващи перпендикулярно на равнината на рамката се подтискат. Моята антена не е в най-доброто си състояние, но все пак подтискането е повече от 20 дБ, ако я постегна ще бъде още повече. Така може да се нулират силни станции, които пречат на приемането на по-далечни и слаби сигнали. Второ, антената е настроена, т.е. при всяка смяна на честотата трябва да се пренастройва. Колкото по-добре е направена, толкова по-тясна е честотната и лента. Това е добре, защото самата натена действа като преселектор, усилвайки само честотата която се приема. Така се избягва интермодулацията. Трето, може да се свърже към приемника индуктивно, т.е. не е нужно приемника да има вход за антена на съответния обхват. Като прибавим към това и малкия и размер предимствата стават доста. За AM DX-ing аз използвам вече само тази антена. Жичните ми антени отвън са вече само за КВ.
Е,това е сериозно устройство,няма съмнение.Колега,моля те за отговор на следните въпроси,мисля,че всички ще останат доволни на отговорите,като предврително те моля да игнорираш самоограничението си към мен,защото не съм вложил грам подигравка и унижение към достойнството ти и професионалните ти умения.Склонен съм да ти се извиня,ако все пак си убеден ,че съм прекалил...
1.Антената има ли самостоятелно заземяване,или е общо с това на приемника ти,ако въобще предположим,че го заземяваш?
2.как настройваш антената ,да речем за СВ,имаш ли някакъв индикатор на ниво и честотен индикатор?
3.при приемане,приемника ли настройваш първо или антената.после ,налага ли се допълнително настройване.Най-вероятно правиш и допълнително насочване на рамката?пробал ли си при оптимално приемане,да донастройваш и във вертикална равнина?
4.колко е приблизителната честотна лента на антената,ако да речем избереш за Fр=1MHz?
5.Сравнявал ли си жичната си антена по максимална далечина на приемане на сравнително слаба и далечна станция с рамковата ти, и при кой вариант са по-добри резултатите? Аз предполагам,че при дневно приемане във високочестотния диапазон :1200-1700КХц ,жичната ти антена ще даде по-добри резултати?
6.Понеже казваш,че антената действа като преселектор,най-вероятно Ч.Л. е сравнително тясна...
7.Ако ти е възможно,кажи мястото,където правиш сканирането и кои са най-отдалечените станции,приемани през деня-например,италиански,руски,арабски и пр.
Бих ти препоръчал един Щатски сайт за АМ и ФМ-антени.ccrane.com,ako не греша,но ще направя справка.Благодаря...