СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот predavatel » 21 Яну 2008, 07:44

Нашият любим регулаторен орган СЕМ миналата седмица е публикувал поредното си "златно" прессъобщение ...

1. Разгледа и обсъди решението на ВАС, петчленен състав относно декларацията на СЕМ за отлагане на финализирането на телевизионните конкуси за градовете София, Пловдив и Варна. След проведената дискусия, СЕМ прие, че ще продължи обсъждането на този въпрос на своето редовно заседание във вторник - 22 януари 2008 г.

2. Разгледа въпроса относно възможното обявяване и провеждане на радиоконкурси в аналоговия спектър на къси вълни като прие, че такива конкурси изискват внимателна подготовка на ред специфични условия и изисквания, които ще бъдат представени на вниманието на компетентните органи, след което може да се пристъпи към такава конкурсна процедура.

3. Обсъди някои предложения от членове на СЕМ, които ще влязат в плана на Съвета за неговата дейност през тази година. Проект на този план ще бъде разгледан и обсъден от Съвета на следващото редовно заседание.

4. Избра работна група от членове на СЕМ за подготовката на доклад относно цялостната дейност на Съвета през неговия 6 годишен мандат (2001- 2007 г.)


Да уточня, че това им е бил целият дневен ред. Първа и трета точка просто се отлагат за другия път, но както и да е, по точка 2, обаче, наш'те медийните регулатори просто си признават, че са некомпетентни. Изпускат се също, че по повечето въпроси не се извършва "внимателна подготовка".
Ако им бях началник, досега четири пъти щях съм ги уволнил "спецовете" от СЕМ. :Hmmm
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот predavatel » 07 Фев 2008, 10:46

И като продължение в същия дух, идват следващите публикации на СЕМ:

22 януари: На днешното си редовно заседание, Съветът за електронни медии реши, на 5 февруари 2008 г. да финализира конкурсните процедури за аналогово разпространение с местен обхват в градовете София, Варна и Пловдив ...


5 февруари: Днес, Съветът за електронни медии не проведе своето редовно заседание, тъй като предложения от председателя на СЕМ дневен ред не получи необходимия брой гласове на членове на СЕМ, съгласно чл. 32, ал.1 и ал.2 от Устройствения правилник на съвета, който гласи следното: „Заседанията се считат за редовни, ако на тях присъстват толкова членове на СЕМ, колкото са необходими за вземане на решение (ал.1) и „ Решенията на СЕМ се вземат с обикновено мнозинство от пет гласа, с изключение на решенията по чл.31, ал.1 и ал.5 и чл.32 ал.1, т.3 от ЗРТ, които се вземат с квалифицирано мнозинство от шест гласа (ал.2)”.

Следващото редовно заседание на СЕМ ще се проведе във вторник, 12 февруари 2008 г.


Браво! :Happy
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот predavatel » 07 Фев 2008, 10:52

Очаквайте скоро:
На 12 февруари, Съветът взе решение да отложи решението за 19 февруари

На 19 февруари, Съветът взе решение да отложи решението за 26 февруари

На 26 февруари, Съветът взе решение да отложи решението за 4 март ... оппа, 4-ти е почивен ден, така, че няма да правим заседание


:Baby :Bounce :Clap
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот mita6ki » 07 Фев 2008, 17:52

:D :Clap :bg:
Аватар
Monk
100+
100+
Мнения: 151
Регистриран на: 25 Яну 2007, 11:47

Re: СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот Monk » 13 Фев 2008, 18:33

Сряда, 13 Февруари 2008
политика
Корупцията и наглостта в СЕМ надхвърлиха всякакви граници
ЕКСПРЕС.БГ 12 Февруари 2008 | 15:07

Надзорниците отново не пуснаха тв-конкурсите, нарушиха собственото си решение, определението на ВАС и препоръката на парламентарната медийна комисия

Наглостта на няколко от членовете на Света за електронни медии (СЕМ) надхвърли всички граници днес, след като надзорниците отново не финализираха конкурсните процедури за аналогово разпространение с местен обхват в София, Варна и Пловдив. Със скандалното бездействие те се грижат за частните интереси на Красимир Гергов, рекламен бос и собственик на органа на БСП - в. "Дума". На всички в бранша е известно, че той стои зад повечето от операторите, които от години излъчват "временно" по параграф 9а от Закона за радио и телевизия. Драмата на Гергов е, че кабеларките му ще трябва да изчезнат от българския ефир в мига, в който конкурсите завършат, тъй като са обявени за честотите, на които Гергов излъчва. С отказа си да финализира конкурсите в неопределен срок СЕМ дава възможност каналите на Гергов да живеят за неопределн срок. Най-странното е, че СЕМ не може да контролира програмите на операторите по параграф 9а, но от друга страна - същият този медиен съвет се грижи за корпоративните интереси на собственика на соцоргана. Така "герковките" могат да зацапат ефира с всичко, каквото им хрумне. И го правят.

Самият Гергов признава най-безпардонно, че има личен интерес от отлагането на конкурсите. В интервю във в. „Шоу” (брой 7 (436) от 13 февруари 2008 г. на стр. 53) на въпроса, защо спъва конкурсите за раздаването на тв-лицензите, рекламният бос отговаря: „Много се говори дали печеля от отлагането на телевизионните конкурси. Да, вярно е, аз печеля от това... Става въпрос за телевизии, някои от които излъчват в ефира на София и затова аз наистина имам интерес да не се правят конкурси, а тези, които излъчват вече 15 години, да си останат в ефира на София.” Само в едно не е точен издателят на соцоргана – тези телевизии не излъчват нито от 15, нито от 5 години. Някои от тях са в ефира едва от няколко месеца. Колкото до безсрамното откровение – то е в стила на Гергов. Само преди няколко дни серия интервюта той заяви, че има интерес от правителствена стратегия за голфа, при която държавата ще предостави безвъзмездно земи за изграждане на игрища за голф.

Финтът, използван днес от СЕМ, беше гласуване, с което трима от надзорниците се обявиха против приключването на конкурсите. Четирима бяха „за”, а други двама отсъстваха от работа. Но вътрешните правила на СЕМ предвиждат всяко решение да се взема с мнозинство от пет гласа и завършването на конкурсите блокираха трима души – председателката Мария Стефанова и членовете Мая Вапцарова и Бойчо Кулински. Безочието на Стефанова стигна до там, че след края на заседанието заяви как била „за” приключването на конкурсите, но тъй като това било много важно, на заседанието трябвало да присъстват всички надзорници.
Стефанова миналия вторник също се включи в схемата за неприключване на конкурсите, като пипна грип. Чак в 22.30 часа в понеделник тя информирала главния секретар на съвета – Маргарита Пешева, че няма да отиде на работа. Днес пък самата Пешева не се появи на заседанието, взела си била отпуск. От месеци насам в болнични е още един от членовете на съвета – Милен Вълков. Вапцарова и Кунински на предишното заседание на СЕМ блокираха решението под предлог, че …не харесват дневния ред. А днес направо гласуваха против приключването на тв конкурсите.

Днешното безобразие се случи, независимо от позицията на парламентарната комисия по гражданско общество и медии, която в четвъртък се събра спешно заради бездействието на медийните надзорници. Резултатът от заседанието беше препоръката СЕМ да вземе бързо решение по закон. Регулаторният орган тупка топката с конкурсите още от миналото лято, когато ги замрази, но посочи срок: Докато Министерският съвет одобри плана за цифровизация. Преди броени дни правителството одобри цифровия план, но надзорниците си направиха оглушки.
През януари петчленен състав на Върховния административен съд одобри постановлението на тричленката на ВАС и обяви решението на СЕМ за спиране на конкурсите за нищожно. Както е известно, решенията на петчленния състав на ВАС са окончателни и не подлежат на обжалване. Затова, след като магистратите се произнесоха, СЕМ реши с гласуване, че ще финализира конкурсите на 5 януари. Но на 5 януари бацилът на корупцията удари част от състава на регулатора. Оказа се, че същият бацил шава и днес...

Отказът на СЕМ да финализира конкурсите означава, че определени телевизии ще продължат да излъчват "временно" по параграф 9а на Закона за радио и телевизия. А приоритетът на българската държава - цифровизацията, ще се отложи за неопределено време. Асоциацията на българските телевизионни оператори (АБТО) преди време обяви, че цифровизацията би била невъзможна, ако конкурсите не приключат навреме.

ЕКСПРЕС.БГ пита докога данъкоплатците ще плащат заплати на неколцина медийни надзорници, които са затънали в корупция? И докога управляващата Българска социалистическа партия ще нарушава правилата, за да обслужва интересите на един рекламен бос, пък бил той и собственик на партийния й орган?
Аватар
predavatel
1000+
1000+
Мнения: 2140
Регистриран на: 17 Мар 2005, 16:06
CONTACT:

Re: СЕМ взе решение да НЕ вземе решение ...

Мнениеот predavatel » 14 Фев 2008, 09:10

На редовното си заседание днес, 12 февруари 2008 година, Съветът за електронни медии не разгледа въпроса с аналоговите телевизионни конкурси. Предложението не събра необходимия брой гласове. В дневния ред беше обсъждана информацията за цифровия план, официално получен в СЕМ, както и писмото, в тази връзка, на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения.

Планът за наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB – T) в Република България е възложен за изпълнение на Комисията за регулиране на съобщенията и СЕМ. Позицията на загриженост на Съвета по въпроса за въвеждането на цифровизацията, след приемането от Министерския съвет на честотния план, не среща необходимото разбиране от някои съветници. Сегашният състав на СЕМ, смята, че срещите с КРС и изпълнението на Плана трябва да стартират след обновяването на мандатите, обаче, аналоговите конкурси би следвало да бъдат приключени в рамките на мандата на този състав.


:Hmmm

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта