Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
geno vatanas
100+
100+
Мнения: 144
Регистриран на: 15 Дек 2006, 13:33

Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот geno vatanas » 29 Сеп 2008, 13:48

Тончо Бебов, собственик на радио “Браво”: Цифровизацията ще създаде огромен проблем за радиослушателите
29 септември 2008 | 11:44 | Агенция "Фокус"
Тончо Бебов, собственик на радио “Браво”, излъчващо във Варна, Бургас, Шумен и Добрич, в интервю за Агенция “Фокус” за това какво
ще се случи на българския радио пазар след въвеждането на цифровизацията

Фокус: Г-н Бебов, какви са процесите, които протичат на българския радио пазар?
Тончо Бебов: Собственик и директор съм на радио “Браво”, което излъчва във Варна, Бургас, Шумен и Добрич (назовавам градовете, в които има само лиценизи и радиопредаватели) съм забелязал няколко процеси на радио пазара. Още в началото на 2001 година започнаха процеси на “затриване” на местни и регионални радиостанции и превръщането им в нещо съвсем различно. Този процес продължава вече седем години. Тогава националните радиомрежи бяха 13, сега са много повече. Тези, които тогава притежаваха „Метро медия”, след няколко години препродадоха на ирландците „Комюникорп” радиата си. През 2000 година беше лицензирано само BG радио, 2001 година от маса изкупени радиа се появи Радио 1. Тогава именно влязоха чужди собственици на медийни корпорации, които изкупиха поголовно много радиа. След това се нароиха още шест национални радиомрежи. Да не говорим колко радиостанции се прекупуваха или си сменяха названията. Например „Ретро” радио, което те купиха, бе лицензирано и превърнато в „Радио 1 Рок”. На пазара вече липсват такива формати като „Джаз FM”, като „Класик FM”, като радио „Спорт”, тогава бе изкупено радио „Тангра” и му смениха формата като го превърнаха в спортно радио „Гонг”. Например „Ретро” радио бе лицензирано тогава, когато Мартин Захариев беше секретар на Държавната комисия по далекосъобщения, която издаваше тези лицензии. И накрая „Ретро рок” радиото стана накрая една от националните фолк вериги. Тези процеси не само, че не прекъснаха, но и се задълбочиха. По време на Иван Костов бяха раздадени многото лицензии на хора, които бяха от неговото обкръжение, а пък по време на НДСВ не бе раздадена нито една лицензия и не бе проведен нито един конкурс.
Фокус: Кои имаха интерес от това да няма нито един конкурс?
Тончо Бебов: Тези, които направиха от едно лицензирано радио - седем радиа, които обаче останаха нелиценцизирани. Те се появиха чрез изкупуване на съществуващи радиостанции. Става дума за „Комюникорп”, които имаха три радиа. Това е олигархична структура, която е изцяло чуждестранна собственост. Тяхната цел е да се купуват по-евтино, но дапродават по-скъпо. Така се разиграват се милионни евро. Другата олигархична структура възникна на базата на „FM +”, в съдружие с „Fresh”. Половината от собствеността на „FM +” бе на англичани, но на англичаните им омръзна и се изтеглиха като препродадоха на американци, които купиха радио „Info” и го превърнаха в „Star Fm”. „Info” беше лицензирано с уникален формат като чисто информационно радио, но вече го няма и на негово място имаме една станция от типа „пеещ компютър”. Всички тези радиостанции са „пеещи компютри”. Тук-там се обажда някой водещ, а някъде няма и водещ, някъде дори и новини няма. Третата олигархична структура обединява радиата „Веселина”, „Витоша”, „Атлантик” и „Експрес”. Ликвидирана бе програмата на радио „Витоша” и тази на „Атлантик”. „Експрес” бе превърнато във „Веселина”, тъй като „Веселина” имаше само в градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, а „Експрес” имаше честоти във Варна. Сега „FM +” притежава 20%, останалото е собственост на американци. Изключвам от тези олигархична структури „Дарик”, което си е национално радио. Иван Костов им даде национален лиценз, след това се освободиха от „Тангра” и от „Ретро” и сега са си само „Дарик”. Четвъртата е най-новата и това е структурата на Красимир Гергов, който по принцип не се води собственик на нито едно радио и нито една телевизия. Става дума за GTV, TV2 Classic FM. „Jazz FM” , едното бе превърнато в национална верига „Enjoy”, другото в „Z Rock”.
Тези четири олигархични структури, без „Дарик”, притежават над 180 предавателя в страната, от които 80 % от собствеността на тези радиостанции са на чужденци. Това е ситуацията в българското радиоразпръскване. Най-новата застрашаваща история, която застрашава радиостанциите, е тази с цифровизацията.
Фокус: Защо цифровизацията застрашава радиостанциите, какво ще се случи с въвеждането й според предвидените промени в Закона за радиото и телевизията?
Тончо Бебов: Това е поредната поправка в Закона за радиото и телевизията. Лошото е, че тази поправка няма да доведе до нищо добро. Законът е пълен с противоречиви текстове и по никакъв начин не е засегната съдбата на слушателя и зрителя. Зрителят е по-лесен, защото дори да разполага с по-стар телевизор, ще си закупи една приставка за 100-200 лв. и ще може да приема цифрова телевизия. Но радиостанциите влизат в същата цифрова платформа, която се излъчва в телевизионния ефир и въпросът е дали някой ще тръгне да слуша радио по телевизора? За това няма нито дума в закона. Сигурно ще минат години, за да придобият гражданите някакви нови радиоприемници, които да са цифрови и да могат да си сложат в колите. Дотогава радиостанциите ще загинат. Всъщност цифровизацията никъде не е направена по света, не е направена в Европейския съюз. Дори телевизиите не са цифровизирани никъде - във Великобритания сега се прави нещо, също и във Финландия. Не е сигурно, че хората няма да си останат на кабелна телевизия. Тази цифровизация е задължителна за всички телевизии и радиостанции в срок до 2012 г. Срокът е поставен от Европейския съюз. Какво им пречат аналоговите обхвати изобщо? Мислех си за какво е това бързане. Щял да стане по-качествен звукът, ами това не е вярно, напротив ще стане по-качествена картината, но радиостанциите ще бъдат лошо приемани, стига да има с какво да ги приемаш. Сега при аналоговите радиостанци някъде сигналът се губи при промяната на релефа, но после пак се появява, докато цифровият сигнал ще се губи. Най-демократичната медия е радиото, защото докато вършиш нещо, можеш да слушаш. Можеш да я слушаш навсякъде. С цифровизацията се създава огромен проблем за слушателите. Това е технически проблем. Единствените заинтересовани са големите радиотехнически корпорации, които ще произвеждат такива приемници. Изведнъж цяла Европа ще остане без радиоприемници. Милиони хора ще трябва да си купят нови радиоприемници, нова кола можеш и да не си купиш, но нов радиоприемник, ако искаш да слушаш, ще си купиш. Това е фикция, която ни представят за закон, защото 2012 г. Европейския съюз е рекъл така. А цифровизацията ще загроби радиото, включително и олигарсите.
Фокус: Какво още предвиждат промените в Закона за радиото и телевизията, което смущава собствениците на радиата?
Тончо Бебов: Противоречиви текстове, които не отчитат интересите на консуматора. 2012 година е след четири години. Няма нито дума по този въпрос, че няма такива приемници. Предвидено е, ако има три цифрови платформи на първоначален етап, те да имат един собственик. Смятам, че когато собственикът е един, той съсредоточава в ръцете си огромна власт, съсредоточава основните телевизии и всички радиа. В закона е казано, че радио- и телевизионен оператор не може да притежава платформа. Има собственици, които уж не притежават нищо и така ще си купят и платформа. За да отидеш на цифрова платформа, трябва да те регистрират, не да ти издадат лиценз, а да те регистрират. Може да си съществуващ оператор, може да си нов, трябва да преминеш регистрационен режим. Дотук добре, демократично, но в закона е записано още, че Съветът за електронни медии ще регистрира оператора само при положение, че е сключил договор със собственика на платформата. Маргарита Пешева посочи, че регистрацията щяла да става по програмни критерии. Практически Съветът за електронни медии вече може да затрие радиостанции, не те пускат да влезеш в цифровия банд и по този начин оставаш без регистрация. Този, който кандидатства, за да излезе на цифрова платформа, трябва да е сключил договор със собственика на платформата. Този принцип първо, е порочен. Регулаторът трябва да каже, кой от съществуващите или нови кандидати трябва да излезе в ефир. Ако е един собственикът, той ще си прави каквото иска с нас, та той с цени ще ни затрие. Той иска някое радио, защото му е симпатично и защото е негово, да просперира и си затрива конкурентите, като им иска 100 000 лв. например. Аз като собственик на радио “Браво” нямам откъде да взема 100 000 лв. - нямам тези пари, защото не съм национална радио мрежа и нямам седем радиа. Абсурд е в момента радиото да реализира печалба над 100 000 лв. В момента радиото се самоиздържа. За моите пет точки на излъчване плащам лицензионна такса от 2 000 лв. Трябва да е обратното. Ако има някакъв ред, той трябва да е определен от регулаторния орган. Според нас трябва да влязат първо съществуващите радиа , но всички те няма да могат да влязат в цифровата платформа. В София са повече 30, във Варна - повече от 20, в Пловдив също толкова. Кой отпада? Който не е симпатичен? Регулаторът трябва да отсее, но понеже регулаторът хвърля горещия картоф към собственика, в цифровите платформи ще влязат онези, които могат да си платят.
Фокус: Кого обслужват тези поправки, според Вас?
Тончо Бебов: Първо, те целят да обслужат собственика на трите цифрови платформи. Собствениците на някои радиостанции настояваме на всяка платформа да има отделен собственик. Да бъде избиран с конкурс, защото тогава ще се знае кой е той. Ако не бъде избран с конкурс, а с търг, то поне държавата да прибере повече пари от тези кандидати, защото могат да кандидатстват само много богати хора. Трябва да има условието едно юридическо лице да може да притежава само една платформа. Тогава ние вече ще решаваме при кого да изберем. Казано е, че БНТ влиза задължително без всякакви конкурси, както и БНР и това е разбираемо. Но не са само БНТ и БНР, които влизат автоматично. Телевизиите и радиостанциите с повече от 50% покритие в страната - също влизат в цифровата платформа.
Това всъщност са онези телевизии и радиостанции, които участват в ръководството на АБРО, а в ръководството на АБРО са БТВ, Нова ТВ, и такива олигархически структури за които говорихме. Другите като мен са извън АБРО и ние искаме да създадем алтернативна организация, за да реагираме срещу закона в този му вид. Има и други, които са мислят в същия дух в Комисията по съобщенията. В АБРО практически не останаха местни регионални радиостанции - малки или средни.
Аз напуснах АБРО, защото разбрах какво представлява организацията и чии интереси обслужва. Ние реагираме с декларация, с която молим да се спре разглеждането на проекта за изменение и допълнение в Закона за радио и телевизията в Народното събрание. Засега сме 61 радиостанции от страната. АБРО са сериозна сила, но не са само те. Напротив по регионите хората си слушат местните радиостанции, просто защото сме различни, не сме „пеещи компютри” и програмите са интересни. Ние ще лобираме в добрия смисъл на думата най-вече с разговори с народните представители.
На практика изводът е, че българският радиопазар има 4 собственици с над 200 радиоточки на излъчване. Всяка марка притежава от 12 -13 до 17 -18 лиценза.
Десислава АНТОВА
UGLY_BOY

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот UGLY_BOY » 29 Сеп 2008, 14:27

По същество повечето неща, за които говори, са верни, но на места забелязвам грешки (или може би просто тенденциозност) в това, което казва.
Amigo
Нов
Нов
Мнения: 54
Регистриран на: 29 Дек 2006, 16:39

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот Amigo » 29 Сеп 2008, 14:56

Най-накрая !!!
Отдавна трябваше да се намери някой които да каже нещата такива каквито са. АБРО се уливат. Единствената им цел е да се обслужват интересите на управителния съвет: Комюникорп, Гергов и другите тарикати. Трябва да се сложи ред веднъж завинаги. Държавата няма воля или по скоро няма интерес да го направи. Какво друго остава освен да се намерят хора да говорят открито и директно по темата. Не бива да се правят закони за да обслужват интересите само на група тарикати.

Поздравления за г-н Бебов !

Време е за генерална промяна в закона, а защо не и в АБРО. Трябва всички там да си ходят ако искаме организацията да се превърне отново в това което беше. Необходимо е изцяло ново ръководство. Провала на г-н Генов в АБРО е явен, но никой не смее да го признае на глас. Редно е той да даде пример, като пръв напусне.
Или може би ще изчака да лапне каймака от "цифровизацията", кой знае? Може да остави и на другите този път ако поне малко съвест му е останала.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3808
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот ЖОРО » 29 Сеп 2008, 15:10

Бебов за пореден път се изказва неподготвен . Цифрово радио е задължително от 2018та година което ще е по стандарта DAB PLUS Което излъчва в VHF обхвата Според плана в Женева България има 2 Национални и 11 регионални и 8 местни мрежи където могат да бъдат излъчвани по 7-8 радио станции !! на един канал !
В Германия цифровото радио се говори че ще стартира едва през 2010та по новата система в моента се приемат само националните програми по стария стандарт DAB както
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3118
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
CONTACT:

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот BestRadio » 29 Сеп 2008, 15:50

Абсолютно точни неща казва - и най-вече, че цифровизацията не е в интерес на слущателя и държавата - а в интерес на "радио олигархията" и нейните "пеещи компютри". Казано на място, но след дъжд качулка...
Споменава градовете където имал предаватели, т.е. в Несебър как излъчва, там също има предавател, близо до станцията на МВР, ако не и на самата нея?
По времето на царя - нямаше конкурси, но за сметка на това бяха раздадени честоти с временни лицензии на "жълти" функционери, като ловешкото "Лиани", лицензии плучиха и големите вериги в най-апетитните точки...
Сегашните конкурси легално преразпределят остатъка от баницата.
За жалост окрупняването е в бързи темпове и рано или късно почти няма да остане местна станция, ако има ще бъде под нечия опека - вече има няколко местни с политически чадър - в Югозапада и Лудогорието.
UGLY_BOY

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот UGLY_BOY » 29 Сеп 2008, 19:27

Е, чак пък да е зле за слушателите - ще си купят цифров приемник, който, почне цифровизацията, ще струва 50-60 кинта, и това е. Ако в частност говориш за цензурата на информация и затриването на някои медии, то това и сега го има.
Аватар
sanremo
Нов
Нов
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Дек 2006, 14:43

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот sanremo » 29 Сеп 2008, 22:49

Всички в бизнеса знаем що за човек е Тончо Бебов - безпринципните коалиции, алчността му, интригантството, постоянното мрънкане и крънкане, типично и категорично описват същността му.
Тези негови анализи и размисли лично аз ги чувам и чета за поне 10 пъти. Няма лошо. Човекът се опитва да прави регионално радио и благодарение на екипът, който има това му се получава. Браво, похвално е!
Трудно ми е обаче да разбера какво иска да каже, освен, че се опитва да се противопостави на световните тенденции за окрупняване и обясни своята версия за радиоолигархията, която да представи на слушателите доста манипулативно и превратно.
Тончова му работа .... по добре на психиатър да отиде, че не помни как преди време завлече сумати хора, покрай едно пътуване на NAB ....
Пръдльо
Нов
Нов
Мнения: 40
Регистриран на: 15 Мар 2008, 23:23

Re: Размишленията

Мнениеот Пръдльо » 30 Сеп 2008, 00:52

И кои са 61-те радиостанции, които напуснали АБРО?

Още с влизането си в парламента промените в Закона за радио и телевизията, с които се въвежда цифровизацията, предизвикаха разкол в Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО). В четвъртък те бяха гледани на първо четене на заседание на комисията по транспорт и съобщения, а в неделя 61 радиостанции обявиха, че излизат от организацията, която представляваше доскоро общите им интереси.
Собственикът на радио "Браво" Тончо Бебов каза, че създава алтернативна на АБРО организация. Първата й изява е декларация до парламентарния шеф Георги Пирински, с която моли да бъде отложено разглеждането на проекта за поправки на медийния закон.
"4 души в България контролират целия радиопазар и въпросните промени в медийния закон са изгодни само за тях, тъй като позволяват да се елиминират малките провинциални радиостанции", заяви Бебов. На това мнение е и депутатът от БНС Румен Ангелов, който единствен гласува срещу промените. "Те ще доведат до облагодетелстване на редица олигархични монополни структури", смята той.
Спорът в комисията се разгоря основно заради контрола върху трите големи мултиплекса, заложени в плана за цифровизацията на радио и тв ефира. Според една от промените в закона трите цифрови платформи, на които до 2012 г. трябва да се качат всички тв и радио програми у нас, могат да се окажат собственост на едно и също юридическо лице. "Формално е забранено едно и също лице да е собственик на медия и на мултиплекс, но е публично известно, че в България мнозина собственици на електронни медии по документи нямат собственост", изтъкнаха Бебов и Ангелов.
Другата слабост на проекта е начинът, по който занапред СЕМ ще лицензира радиостанциите. Независимо дали става въпрос за нови станции или за прелицензиране, се въвежда изискването те да покажат сключен договор със собственика на платформата. Този принцип според противниците на промените е порочен, защото регулаторът е този, който трябва да каже коя от съществуващите радиостанции трябва да излезе в ефир и чак след това тя да търси начин да се качи на цифрова платформа.
Тези 61 радиостанции, които се отделят от АБРО, покриват над 80% на територията на страната и собствениците им са обединени от идеята, че проектът не отговаря на изискванията на Европейския съюз, деформира българското медийно пространство и облагодетелства вече формираните монополни структури.
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

Re: Размишленията

Мнениеот RADIO » 30 Сеп 2008, 07:28

Пръдльо написа:И кои са 61-те радиостанции, които напуснали АБРО?Всичките частни, които бяха изкупени бяха членове на АБРО; Виж ги ТУК!
Amigo
Нов
Нов
Мнения: 54
Регистриран на: 29 Дек 2006, 16:39

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот Amigo » 30 Сеп 2008, 08:26

Колко удобно темата започва да се размива. Това било - онова било!
Явно тези който говорят верните неща не са удобни никому. Сега ще изкарате човека най-лошия на света.
Какво друго Ви остава ? Говорете си колкото искате за Бебов, но е факт че той остана един от малкото които все още милеят за Българското, за България и какво лошо има в това че иска нещата да се оправят.
Освен момченцата работещи за Комюникорп, Емис, Гергов и т.н., който се продадоха на чуждите компании и безкрупулно затриват регионалните радиа, са останали и хора "Българи" които все още иска нещо да се случи - тук в България. Какво лошо има ? Помислете си трезво: Какво се случва ? Защо се случва ? Кой е облагодетелстван от това ?

Или сега пак всички ще скочите да плюете: този такъв онзи онакъв..
barcode
Нов
Нов
Мнения: 11
Регистриран на: 20 Фев 2007, 06:55

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот barcode » 30 Сеп 2008, 08:49

Скъпи ми Amigo,
Аз съм едно от тези момченца, за които говориш.

Как точно предадох България - като работя в България и плащам данъците си в България ли? Или като се уча на работа и занаят от хора в бранша, работили над 30-40 години на пазарите на търговските радиостанции.
Нито ми е работа да затривам регионални радиа, нито искам. Факт е, че локално или регионално радио не може да издържи на конкуренцията на свободния пазар. А когато не си на ниво, или си отиваш или се стопяваш или се окрупняваш...

Успех на теб и на всички, които симпатизират на Т.Б.. :Happy
Аватар
geno vatanas
100+
100+
Мнения: 144
Регистриран на: 15 Дек 2006, 13:33

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот geno vatanas » 30 Сеп 2008, 10:22

Както всички знаете Тончо спечели чрез няколко подкупа честота в гр. Царево и сега доколко се чува ще става председател на новото алтернативно сдружение на частните радиостанции. В качеството му на представител на новото NGO ще има достъп за изяви в парламента, в медийната комисия, в СЕМ, в КРС, в Мин. на културата и може би в европейския парламент. Ще очакваме с радост всички нови негови изяви.
Аватар
sanremo
Нов
Нов
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Дек 2006, 14:43

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот sanremo » 30 Сеп 2008, 11:42

Искрено съжалявам всички, с които този ограничен варненски селянин ще се наложи да "работи". Гилдията му знае номерата, за това с удоволствие го изключиха и от АБРО (до колкото си спомням това стана с пълно мнозинство и искрената подкрепа на т.нар. местни радиостанции), знае се на кой и къде плаща за точките си на излъчване, а върха на наглостта беше далаверата в Царево. Както и да е .... могъл, дал, крал, всичко обаче е до време.
Тончо си мисли, че ей така се създава реално работеща бизнес организация. Пари трябват за това, знания, опит, умения, експерти, а не само лъжи и големи приказки. Поредната му гигантска измама лъсна броени часове след като се разгласи т.тар."декларация" на "61 местни радиостанции". Оказа се на практика, че първо те не са 61, а много по - малко от това, като основна част в тях са изброени точките на излъчване на Фокус и тези на Тончо. Оснаталите изброени в тази жалейка, не знаят за нейното съществуване и какво пише вътре. Следователно, налице е поредния измамнически тандем Узунов-Бебов, коийто за съжаление не си е направил труда да прочете какво пише в проекта на ЗИД на ЗРТ, а бърза нескопосано да го комнетира! Срааам и резил! Ще видим до кога ще се вихрят и кога прокуратурата ще ги прибере и двамата - единия за документни измами, другия за въвеждане в заблуждение на длъжностни лица, с цел да се повлия върху действията им.
Захар
Нов
Нов
Мнения: 32
Регистриран на: 16 Мар 2008, 22:43

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот Захар » 01 Окт 2008, 16:16

Тончо Бебов може да е всякакъв, но не е кукла на конци на никого, не е мошеник и най-важното е един от малкото останали български собственици на по-значителна радиоверига! Големите звезди от зората на радиото отдавна са извън играта или послушковци в създадените от тях преди години медии!
Тези, които го хулят е редно да зачитат фактите, без лично отношение и субективизъм.
Същото се отнася и за Узунов-Фокус е абсолютен фактор, с който се съобразяват!
Аватар
sanremo
Нов
Нов
Мнения: 39
Регистриран на: 17 Дек 2006, 14:43

Re: Размишленията на Тончо Бебов пред агенция Фокус

Мнениеот sanremo » 02 Окт 2008, 13:20

Явно не познаваш Точно, щом си написал това. Пожелавам ти и да не го опознаеш, защото няма да е за твое добро. Освен всичко, в цялата история покрай ЗРТ се показва тревожната некомпетентност на Тончо и компания по темата.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта