Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Гледай / слушай - как не трябва да правим
Аватар
fox
Нов
Нов
Мнения: 60
Регистриран на: 22 Фев 2010, 06:02
Местоположение: Leeuwarden/Olanda-Plovdiv/Sofia/Bulgaria

Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Мнениеот fox » 24 Май 2010, 14:55

bubic написа:Ето,за това говооря няколко години,да се търси истината и справедливостта. Поне на тази страница ,засега сме петима,имащи еднакви виждания,който иска,нека да се присъедини към нас,или да ни покаже,че разсъждаваме погрешно. Фокс,моля те,изтрий последното изречение, не отивт тези думу за край на точния ти анализ. Да,сигурно си бил емоционален в този момент,но все пак........,благодаря предварително. Новата Българска история ,условно се счита в рамките от ВСВойна,до днес, с малки сътресения в последните 20г. Докато аз често говоря за началния период и средата,Фокс дава коментар само по един въпрос от съвременния живот,но между тях е налице ПСВ-причинно-следствената връзка. Той(Фокс) е запознат с проблемите в посочената област, а в другите направления в живота,нещата по-различни ли са, нескромно допускам,че не са.Bubuc - осъди постъпката ми, но няма да изтрия последното изречение, колкото и да им се иска на господата, не го разбирай буквално, не че в този момент ми се е ходило по голяма нужда, просто 'акито' ще е за тях! Това е метафора от известен френски сериал! Не може с овчо малодушие и сведени глави да посрещаме всяка неправда в тази страна. Ами и аз искам, да живея в България! Искам да се върна след 5-6 години и да не намеря особена разлика в стандарта на който съм свикнал в Холандия! Не желая да пиша офтопици но някой трябва да поведе борбата, някой който е в страната, ако бях в позиция, щях да се самообявя за лидер, но не съм. Нито имам интернет радио нито работя в този бранш. Дразня се поради факта, че се правим но повече католици от папата! Какво искам да кажа: тук в Леуварден приемам доста радиа. Повечето от тях идват от мощните предаватели Jirnsum-Rijksweg и Smildel-Alticom. Не разбирам холандски, не знам в самото градче има ли местно радио но знам едно, че има 3-4 станции по които някакви младежи се забавляват 24 часа в денонощието. Личи си че са нелицензирани знам, че не покриват цялото градче. Чувал съм как прекъсват песничката за да кажат нещо непонятно за мен по микрофона и после продължават със същата песен от мястото на което са я прекъснали. Личи си, че всичко е аматьорско, НО никой не им пречи и те не пречат никому. Тук регулатор няма ли??? Защо Холандия не обръща внимание на такива 'любители', а в България тинейджърите нямат право да стриймват!!! Защо трябва да е така? Не ви ли намирисва на тоталитаризъм и Съветски съюз? Между другото, имах едино мнение в тази тема, но то беше изтрито. Предполагам мод-а го е взел за офтопик - не се сърдя, но използвам случая да отговоря на въпросите му:
Да, майка ми ясно направи паралел между Съветския съюз и Европейския съюз. Думите й ме впечатлиха, затова и ги споделих във форума. Обаче нека някой посочи фундаменталните разлики, след като майка ми направи кратко резюме на приликите. Сещам се само за една и тя е, че Съветският съюз защитаваше тезата за социализъм и светло бъдеще, базирана на принципа 'всички сме равни', докато европейският съюз се базира на икономически отношения, които би било редно да изравнят стандарта във всички страни членки. Къде е разликата? Не е ли това същото, обаче казано с други думи. Моля споделете, аз ще продължа да изразявам мнението си, докато се оформи дискусия. Извинявам се за офтопика, ако не ви харесва - изтрийте го. Няма да се сърдя, което не означава, че ще ми е приятно!
Аватар
radiator
1000+
1000+
Мнения: 2569
Регистриран на: 22 Мар 2005, 16:10

Re: Ето за какво става въпрос в България

Мнениеот radiator » 24 Май 2010, 15:08

Фокс, очевидно си много млад, няма как да разбереш разликите.
Естествено, в България няма и няма да има кой знае каква разлика, но това не идва от ЕС или от начина, по който се живее в ЕС, а идва от самите българи, които просто са си такива. Затова и хората с истински демократични виждания живеят на Запад или отвъд океана.
Естествено, че всяка политическа система обещава светло бъдеще. Въпросът е, че онази система така и не го дочака това бъдеще, докато нормалните хора в нормалните държави живеят... нормално. Е, ако майка ти (не искам да прозвучи като обида наистина) е била ОК по съвестко време и сега просто не вижда разликите - ОК. Аз не съм бил ОК по съветско време и много ясно мога да очертая кое се е променило... или по-точно, кое трябва да се промени (а дали ще се промени точно в България, това е друг въпрос).

Разликата е, че в Съветския съюз ти трябваше печат, за да отидеш някъде. Разликата е, че ако не си в партията - не можеш да учиш, а ако отидеш да учиш, не ти гледат какво знаеш и какъв е потенциалът ти, а на кого си дете. Разликата е, че ако не се чувстваш ОК някъде, сега можеш просто да отидеш на друго място без да те спират. Също така, другите основни свободи на гражданите - това че си невинен, докато не се докаже обратното, неприкосновеността на частната собственост и т.н. Това, че ако искаш да работиш за себе си и си достатъчно предприемчив - можеш да го правиш.
И още много много неща.
Да, в България тези неща не са се променили много, но на българите така си им харесва, защото за да имаш тези свободи, трябва да поемеш и някои отговорности... а хората там много не обичат отговорностите. Само въздишат по някакво минало, без да си дават сметка че не можеш да живееш в миналото.

Затова и в България може да влезе полицията и да се изведе от вас без обяснение. Това сигурно може да стане само на 2 места - в България и в САЩ (говоря за т.нар. цивилизован свят).

Държа да кажа, че не игнорирам негативите на съвременния свят - глобалното наблюдение, властта и влиянието на големите корпорации и т.н., но сравнение между ЕС и СССР е безумно, защото свободите на обикновения гражданин бяха потъпкани, отсъстваха в местата, където е стъпил червения ботуш.

Накрая ще цитирам един журналист (Сашо Диков), на когото много хора се присмиват в България (така както не оценяват и Милен Цветков например). Сашо преди време каза една много умна приказка. Ще цитирам по памет:

Ако преди 30 години бяхте попитали някой другар от Политбюро за бъдещето, какво ще се то след 30 години, то той би отговорил:
Еми какво ще е, на Митето Станишев синчето ще го направим един премиер, на другаря Живков внучката сигурно ще е в Народното събрание на служба, Съветските ни приятели ще ни построят една атомна централа...

Е, приятели, какво е в момента положението в България? Не е ли точно такова? Т.е. какво се е променило?! Но... това не е ЕС! Не ви е виновен ЕС. Влиянието и смрадта от Съветския ботуш се усещат осезателно в България и най-лошото е че на хората там им харесва.
Разликите с другия свят можеш да ги разбереш единствено ако отидеш там. Не на екскурзия и не да учиш, а просто да живееш. Тогава ще разбереш, че разлика има и то голяма. Но всеки има право на избор. Това е може би най-основната разлика между СССР и Запада. В рамките на твоя, малкия, личния живот - имаш правото на ИЗБОР!

А знаеш ли защо в България нищо няма да се промени, поне още 2-3 поколения? Правя ти препратка към цитата на Сашо Диков и ще добавя - същите хора са в парламента, или децата им. Те учат много и знаят какво искат овцете, пардон, народа. Обещават им някакви идиотски неща, как ще ги "оправят". Онези (овцете) понеше са глупави и мързеливи, не осъзнават, че няма какво да ги оправят, а просто трябва да учат и бачкат, пускат бюлетината за същите хора.
Тези същите хора възпитават техните деца по същия начин. Благата се разпределят по същия начин и така. Какво мислиш тече в момента в България с тези "операции"? Преразпределя се влиянието от една фракция към друга... защото всичко е креатура на едни другари - Лилов, Луканов и т.н, по-късно наследника на Лилов - Р. Овч и други. В България преходът е иницииран от партията и извършен от нея. Същата тази партия, която прати български танкове в "братските" столици в Централна Европа десетилетия по-рано, за да "озапти" империалистическите демонстрации срещу комунистическия режим. В България една такава демонстрация не е имало. Повечето българи са си били хепи с комунизма.
Какво очакваш да е по-различното?
Аватар
HotMusicFan
100+
100+
Мнения: 205
Регистриран на: 01 Яну 2009, 17:03

Re: Ето за какво става въпрос в България

Мнениеот HotMusicFan » 24 Май 2010, 18:34

radiator написа:В България преходът е иницииран от партията и извършен от нея.

Преход?За мен си е тотално зацикляне.Пък то си и личи-казано в много синтезиран вид:
radiator написа:Те учат много и знаят какво искат овцете, пардон, народа. Обещават им някакви идиотски неща, как ще ги "оправят". Онези (овцете) понеше са глупави и мързеливи, не осъзнават, че няма какво да ги оправят, а просто трябва да учат и бачкат, пускат бюлетината за същите хора.
Тези същите хора възпитават техните деца по същия начин.Благата се разпределят по същия начин и така.
TheNet
Нов
Нов
Мнения: 32
Регистриран на: 01 Дек 2017, 09:54

Re: Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Мнениеот TheNet » 10 Ное 2018, 15:26

Още поне толкова години ще изтекат преди да тръгне страната към успехи, нужна е цялостна подмяна на манталитета и строг контрол
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2510
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Мнениеот GIF » 10 Ное 2018, 16:03

Честит празник !

Без bubic форумът е скучен ! :Drunk
YassBG
Нов
Нов
Мнения: 28
Регистриран на: 20 Юни 2018, 10:17

Re: Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Мнениеот YassBG » 10 Ное 2018, 16:11

Честит да е!
TheNet
Нов
Нов
Мнения: 32
Регистриран на: 01 Дек 2017, 09:54

Re: Промени ли се нещо - СССР/ЕС

Мнениеот TheNet » 12 Дек 2018, 17:17

Каквото и да си говорим, на практика винаги нещата се оказват други. :Hmmm

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта