Re: Впечатления от чужбина

Форум за далечно радиоприемане

Модератори: DX-er, Георги

Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 08 Авг 2006, 14:22

От доста време ми се искаше да отворя такава тема, където всеки да може да сподели впечатлетията си от това какво е успял да хване на различни места извън България, било то в някоя от съседните държави или на други по-отдалечени места по света. Като начало, аз ще започна с малко пресни впечатления от пътуването ми из юга на бивша Югославия :
1. Още на Калотина бях изненадан от факта, че Београд 1 освен на 92,1, се приема с РДС и на 92,2, което ще рече, че явно станцията предава от един и същи предавател на двете съседни честоти.

2. Вече доста по навътре в сръбско, на едни височини около манастира Сопочани (ЮЗ от Нови Пазар) се оказа, че се приемат перфектно всички станции от Тупижница а все пак разстоянието не е никак малко. Приемаха се станциите на 92,5-94,1-96,1-100,4, но също и 103,7 (Белами) и 104,7 (Радио С), което ще рече че съмненията че тези две последни радиа предават от Дели Йован отпадат, тъй като на честотите на други радиа от Дели Йован (93,2-87,7-98,9...) не излезе абсолютно нищо. Изненадващо беше, че на 91,7-105,6 и 107,9 се приемаха познатите ни от София станции от Бесна Кобила, при това първите две с отличен сигнал. Още по-голяма изненада бе, че на 102,3 със средно качество можеше да се чуе Хоризонт от Белоградчик :shock: и на 93,3 много слабо можеше да се чуе първа програма на фиромскто радио от Туртел! Изброените по-горе станции са хващаха по високите части около Нови Пазар, та дори и на юг от него, на местата където пътят се изкачва и излиза от тясната долина на река Йошаница. Ето тук съм съставил един списък с по-интересните станции, които съм успял да идентифицирам край Сопочани, както и от други кратки спирки от пътуването : http://site.voila.fr/fmdx/exyu.htm .

3. Вече в околностите на Подгорица - столицата най-новата държава в света – Черна Гора, засякох първата италианска станция хваната през адриатика, това беше Radio Maria на 95,5. Ето снимка с РДСа й : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 312&Page=1 .

4. Интересно беше, че по самото черногорско (а и Хърватско) крайбрежие, италианските станции са в такова изобилие, че може би са към 3 пъти повече от местните. Всъщност там, почти няма празна честота – навсякъде има станция, а често на всеки метър станцията бива изместена от друга. Ето за повече информация един бандскан от околностите на Будва, само с идентифицираните станции спряли на автоматично търсене : http://site.voila.fr/fmdx/budva.htm . Тук има снимки с РДС-ите на голяма част от хванатите станции http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.asp?AID=3616755 .
Също така, по крайбрежието без проблем излизат няколко италиански GSM оператора (снимка http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 854&Page=1 ), а на една височинка над Петровац излезе и албанският АМС ( http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 855&Page=1 ).

5. Ето тук няколко снимки на италианска телевизия по черногорското крайбрежие. Антената беше обикновена стайна, а за качеството говорят снимките :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 851&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 847&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 849&Page=1

6. Вече по на север, на п-ов Пельешац в Хърватия, освен многобройните италиански станции, можеха да се уловят и черногорски от предавателя на връх Ловчен над Котор (а ето го и самият връх с предавателя сниман от мен http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 724&Page=1 ), няколко босненски, вероятно от Требинье и Мостар (ето няколко снимки : тази е с РДС-, на радио Мостар http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 896&Page=2 , а тази на радиото на Република Српска
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 96&Page=2# ) ,
както и една албанска (радио Шкодра на 92,0). За повече информация ето още един бандскан http://site.voila.fr/fmdx/peljesac.htm . РАИ 2 от Пиерфаоне на 90,1, който Георги е хващал в Кюстендилско, можеше да се слуша по цялото крайбрежие от Будва та чак до Корчула.

7. Пак на п-ов Пельешац, в градчето Оребич, направих един ТВ-бандскан, от който се вижда, че от общо 18 телевизии, 10 са италиански : http://site.voila.fr/fmdx/orebictv.htm .
Ето и снимка (за съжаление малко неясна) на предавателя на ХРТ на о-в Корчула сниман от това градче http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 732&Page=1 .

8. Вече на връщане през Босна и Херцеговина, ми направи впечатление, че италианските станции изчезнаха чак след Мостар по пътя за Сараево. А като стана дума за Мостар и Сараево, ето две снимки на един предавател над Мостар http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 733&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 734&Page=1 ,

както и на втория по важност сараевски предавател, след бомбардирания на връх Требевич (сега не се сещам за името му) : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 735&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 736&Page=1
За повече информация за това, какво се приема в Сараево и Мостар, можете да погледнете тук http://site.voila.fr/fmdx/exyu.htm .

9. Недалеч от Сараево, в посока Ужице (Сърбия), в планината Романија, вече излиза Београд 1 на 94,1 от неизвестен за мен предавател (няма го и на уеб-страницата на РТС), а малко по на запад в Подроманија засякох Београд 1 и на 90,9 от Копаоник. Оттам до българската граница това радио на тази честота почти не изчезна.

10. Вече отново в Сърбия, в Златибор (в ниското), хванах доста интересни неща :
- Хващаха се Нови Сад 1 (87,7) и радио Стотка (100) с много добър сигнал.
- На 93,3 много слабо са дочуваше ХР1 от познатия ни предавател Белье, Славония.
- На 102,3 пак можеше да се чуе БНР – Хоризонт, само че този път доста по-слабо отколкото около Нови Пазар. Нямаше и следа от станциите от Тупижница.
- И сега най-изненадващото – на 102,5, авторадиото ми закова на автоматично търсене, с перфектно стерео, без никакви смущения... Радио Ромъния Актуалитъци от познатия ни предавател на вр. Семеник над Решица (Банат) :shock: ! На 105,6 малко по-лошо се хващаше Радио Решица, което се слуша и в Родопите. Още веднъж, браво на румънците ! :bravo:

11. В околностите на Крушевац (а и в Лесковац) също можеше да се чуе Хоризонт на 102,3 от Белоградчик, а на 102,9 са приемаше Кан радио от Мелница (ето РДС http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 96&Page=2# ) .

12. Вече в близост до българската граница, около Власинското езеро, ми направи впечатление, че Београд 1 се приема много добре на 89,7 от Црни Врх (Крагуевачко) и на 90,9 от Копаоник, а на 93,2 се чуваше радио Бор от Дели Йован. Интересно, че Београд 1 на 98,8 и Белами на 104,4 се чуваха много зле и започнаха да се приемат сносно чак след границата. Дори в самото село Клисура, където беше предполагаемото местоположение на предавателя, почти няма следа от сигнал на тези две честоти, което ще рече че предавателят може би е разположен някъде другаде.

13. И накрая още малко снимки на разни предаватели :
- Предавател Срђ, над Дубровник :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 728&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 730&Page=1
- Предавателят на Радио Ужице на 531 КХц :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 395&Page=1
- Предавателят на връх Овчар, до Чачак :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 396&Page=1
Оттук предават програмите на РТС.
- Предавателят на СВ на радио Лесковац, на 1602 КХц (между другото, сигналът на това радио на СВ изчезва на по-малко от 30 км. южно от Лесковац ):
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 400&Page=1

Засега толкова от мен по въпроса.
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 09 Авг 2006, 00:43

[quote=""RTS""]От доста време ми се искаше да отворя такава тема, където всеки да може да сподели впечатлетията си от това какво е успял да хване на различни места извън България, било то в някоя от съседните държави или на други по-отдалечени места по света.[/quote]

Ние вече 6 страници споделяме и това на темата "Впечатления от пътувания", но наистина тук може да се пише за в бъдеше за станциите, приемани в чужбина, а на .."пътуванията" да останат за такива само в България :idea:

Иначе,
доста интересни неща си написал по тази нова тема, РТС! :friends:

Никога не съм и допускал, че предавателите от Тупижница, Венец, Туртел и Карпатите могат да пратят толкова надалеко! :shock:

Да добавя и аз по нещо за италианските станции, хващани по балканското адриатическо крайбрежие - когато бях в Истра(Ровинь, Пазин, Пула, Бриони и др.) си спомням същото, което и ти си констатирал за южното крайбрежие - почти 100% италиански станции - на УКВ, СВ, ВХФ и УХФ. В Дубровник ми се стори, че италианските станции са значително по-малко на брой, отколкото на север, в Истра и Риека например. Повече подробности относно приемът на италиански ТВ & радио станции по адриатическото крайбрежие има написано на http://www.satelitskiforum.com в раздела за наземна ТВ.

И,

малко впечатления от мен по тази нова тема:

днес на връщане от Солун хванах на 20-ина км. от града посока границата нова (за мен поне) наша станция на 98,5 - звучеше предимно безинтересен говор, по което съдя, че може би става въпрос за "Христо Ботев" или друго подобно. Освен тази станция с доста силен сигнал са и 100,3 & 106,2 от вр. Орелек на Пирин.

Акроама на 94,6 от Серес значително е намалила силата на излъчването и сега се хваща с доста слаб сигнал по пътя(Е-79).

На 93,1 слушах почти до Кресна солунското Heart FM, после пуснах МП3-ки, и когато вече спрях пред блока в София и извадих диска се появи РДС INTER - изглежда по пътя от Кресненското дефиле до тук пак е имало спорадично-Е.... S)
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Впечатления от чужбина

Мнениеот R R П » 09 Авг 2006, 12:56

[quote=""Георги""]
Освен тази станция с доста силен сигнал са и 100,3 & 106,2 от вр. Орелек на Пирин.[/quote]

По тези места в Северна Гърция от Орелек на 100.3 е Хоризонт с РДС /хваща се и на северозападните части на остров Тасос/ и на 106.2 е Дарик радио с РДС - "DARIK_FM 106.2_ORELEK".
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 09 Авг 2006, 22:21

[quote=""Георги""]днес на връщане от Солун хванах на 20-ина км. от града посока границата нова (за мен поне) наша станция на 98,5 - звучеше предимно безинтересен говор, по което съдя, че може би става въпрос за "Христо Ботев" или друго подобно.[/quote]
Съвсем точно, това е Христо Ботев от Орелек, който между другото хващам с външна антена и в София.
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 18 Авг 2006, 23:03

Интересен хърватски сайт ми попадна,

има ги снимани главните предаватели, както и честоти на излъчване - http://www.skendi.com/tv/tv.html - дано да ни се удаде възможност да ги видим отблизо.... :lucky:

Ето го например споменаваното от нас Белье, приемано(не винаги за съжаление) и от Витоша: http://www.skendi.com/tv/slike/Belje.jpg

Поздрав!
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 21 Авг 2006, 21:38

Като стана дума за хърватските предаватели, ето тук http://www.forum.hr/showthread.php?t=60574 се е заформила дискусия за това какви станции се приемат на различни места в Хърватска, а на последната страница има и един доста изчерпателен списък със станциите излъчващи в БиХ. :idea:
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 31 Авг 2006, 21:52

Интересно име на станция - http://album.volny.cz/show_image.php?fi ... fa2a_print

Снимано вчера в Солун на 107,7.

Поздрав!
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 03 Сеп 2006, 22:38

А сега малко радио-впечатления от разходката ми до Чачак и Гуча, централна Сърбия:

- на изкачване и слизане към Гуча в планината Йелица се хващаха хърватските станции от Белье - ХРТ 1 на 93,3 беше силно притиснато от съседните РВБ(радио врньачка баня) на 93,2 и Бум 93 на 93,4 от Пожаревац, но все пак сигналът беше добър - отличен на най-високото и никакъв в равнината, в града(Чачак).

Малко РДС-и:

- Белград 202 от пл.Авала - http://album.volny.cz/show_image.php?fi ... a096_print

- Б 92 от близката пл. Рудник - http://album.volny.cz/show_image.php?fi ... 77ef_print

В Чачак имаше толкова много локални и държавни станциии с РДС че не би ми стигнало уеб-пространството във volny.cz за всичките.... :king:

На тръгване вчера за София(през Вальево):

- вездесъщата румънска Актуалитъци на 102,5 се появи още преди Лазаревац и през Аранджеловац все до магистралата Белград-Ниш бе с отлично качество с РДС, а даже и в дълъг участък по нея! :shock:

- търсейки нормална музика в морето(даже океана) от сърбиянски фолк попаднах след гр. Топола на 96,6 на Morrissey - There Is A Light That Never Goes Out - оказа се, че това е Носталджи от Истанбул, препредавана от некой сърбин! :shock: Сигналът трая на юг до Ражань.

- първата станция с влашка музика хванах на 107,0 - частно радио от Петровац на Млава.
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 03 Сеп 2006, 22:41

Упс, изпуснах честотите на РДС-ите за днес: :oops:

- Белград 202 от пл.Авала е на 98,5;

- Б92 от пл.Рудник е на 103,1.
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 04 Сеп 2006, 11:46

[quote=""Георги""]А сега малко радио-впечатления от разходката ми до Чачак и Гуча, централна Сърбия[/quote]
Извинявам се за :off:-а, но като почитател на духовата музика, не мога да са сдържа де не питам как беше събора на трубачите тази година? [quote=""Георги""] - на изкачване и слизане към Гуча в планината Йелица се хващаха хърватските станции от Белье - ХРТ 1 на 93,3 беше силно притиснато от съседните РВБ(радио врньачка баня) на 93,2 и Бум 93 на 93,4 от Пожаревац, но все пак сигналът беше добър - отличен на най-високото и никакъв в равнината, в града(Чачак).
[/quote]
Интересно, по височините около Златибор (югозападно от Ужице, съответно по-близо до Белье) ХРТ 1, където изобщо го имаше, беше с много лош сигнал. За сметка на това се приемаха доста прилично станциите от Иришки Венац (както може да се види от първото мнение по темата). Каква беше ситуациятя с тях там? Хващаше ли се Хоризонт на 102,3 ?
[quote=""Георги""]- вездесъщата румънска Актуалитъци на 102,5 се появи още преди Лазаревац и през Аранджеловац все до магистралата Белград-Ниш бе с отлично качество с РДС, а даже и в дълъг участък по нея! :shock: [/quote]
Аз пък си мислех, че няма РДС. Поне на мен никога не ми е излизал, дори и когато сигналът е бил перфектен, какъвто бе случаят в Ужичко преди месец. :vava:
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 05 Сеп 2006, 18:34

[quote=""RTS""]
Извинявам се за :off:-а, но като почитател на духовата музика, не мога да са сдържа де не питам как беше събора на трубачите тази година?[/quote]

За да не занимаваме сега останалите хора тук наистина с :off: -ици ето на Л.С. имаш моя телефон та когато решиш можеш да ми бъдеш гост тук да погледаме заедно какво съм заснел с камерата там :piem:
Все пак от нашия квартал(Хладилника) до вашия(Изток) е само един парк, грехота е да си пишем по форума само. :friends:

[quote=""RTS""]
Интересно, по височините около Златибор (югозападно от Ужице, съответно по-близо до Белье) ХРТ 1, където изобщо го имаше, беше с много лош сигнал. За сметка на това се приемаха доста прилично станциите от Иришки Венац (както може да се види от първото мнение по темата). Каква беше ситуациятя с тях там? Хващаше ли се Хоризонт на 102,3 ?[/quote]


Войводинските станции може и да ги е имало, но аз не съм ги търсил, защото беше друга целта на посещението ми там = :piem: така че не остана много време за бандсканове, то за сън не остана та за радио ли... :D
Хоризонт го търсих на връщане в движение, но нищо не излезе - само сръбски станции на и до тази честота(102,3) :mad:


[quote=""RTS""]
Аз пък си мислех, че няма РДС. Поне на мен никога не ми е излизал, дори и когато сигналът е бил перфектен, какъвто бе случаят в Ужичко преди месец. [/quote]

А на мен пък това е един от малкото РДС-и, които ми излизат. Иначе не ми излизат на РВБ 93,2 ; Антена 98,9 ; Хит радио Салаш 98,5 ; Хорреум марги 95,1 ; въпреки, че съм минавал почти до самите предаватели, а пък на радио "Ес" ми излиза нонстоп РДС-а на софийското Радио 1 :shock:
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 11 Сеп 2006, 20:45

А сега малко радио впечатления от пътя ми до Кавала и Драма този уикенд:

- установих откъде точно излъчват държавните гръцки на 89,2-91,2-107,3 - от планината, покрай която минах - Пангео(1956м.надм.вис.), наричана още PAGGAIO, западно от Кавала, ето малко карти -
http://www.greeklandscapes.com/images/m ... r_t_02.jpg

http://www.protiserron.gr/paggaio/paggaio_map.jpg

http://www.hellaspath.gr/bouna/Pagaio/pagaio.jpg

- На планината северно от Драма (Фалакро) нямаше никакъв предавател, ясно е, че сигналът, приеман в София, Пловдив, Пазарджик, Велинград, Хисаря, Стара загора, Петрич, Сандански, Кресна, Драгоман, Ихтиман и доста други градове в нашата държава идва именно от Пангео.

- В Кавала и Драма отличен сигнал имаха и приеманите в части на София гръцки държавни на 95,1 и 104,7. Явно и техния предавател е в околността на тези два града, но къде точно засега остава загадка, защото на почти всеки баир там има по една-две предавателни антени :shock:

- с отличен сигнал от границата ни до Кавала и Драма се приемаше и религиозното радио, излъчващо на същата честота, на която и Ихорама
от Бер(Вериа) - 94,2 - този път чух името на религиозното радио - Лидиа и Филиписа, ако не се лъжа.

- един РДС от Кавала - радио Стоп на 94,4 - http://album.volny.cz/show_image.php?fi ... 888a_print Другото Кавалско радио с РДС бе Енердзи(както те го произнасят) на 96,6. В Драма имаше доста повече локални станции, включително с РДС.

- ситуацията с нашите станции- в самите градове - ни следа от станциите, излъчващи от вр.Орелек на Пирин и от вр.Снежанка в Родопите - всичко беше може би умишлено потиснато от местни станции на същите честоти, макар и съседните да са свободни :mad: Само между Кавала и Драма се прокраднаха само за 15-ина км. нашите на 98,5-100,3-106,2. Най-упорито върху Хоризонт от вр.Снежанка на 101,6 през цялото време стоеше гръцка станция с фолк от минали векове.

- очаквах да хвана и турски станции от височините над Кавала, но нищо не излезе. :bored:
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 12 Сеп 2006, 23:41

[quote=""Георги""] - установих откъде точно излъчват държавните гръцки на 89,2-91,2-107,3 - от планината, покрай която минах - Пангео(1956м.надм.вис.), наричана още PAGGAIO, западно от Кавала[/quote]
Да, точно така е, на български се нарича Кушница. Иначе съм чувал от познати живели в Пловдив през 80-те, че там се е приемала гръцка телевизия, мисля пак от този предавател. Дълго време на покрива на гръцкото консулство в Пловдив стояха едни огромни УХФ-антени и все си мисля, че бяха предназначени за приемане на сигнал от този мощен предавател. След това тези антени изчезнаха, а на тяхно място се появиха сателитни...
Ако се съди обаче по доста слабия сигнал на 107,3 в града, то в днешно време приемането на телевизионен сигнал от Кавала би било истинско чудо. :ne:
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 13 Сеп 2006, 23:07

Да се поправя - според http://67.18.47.148/com/index/greek-fm/ ... iradio.htm което е част от http://www.greek-fm.com точното име на радиото на 94,2 е Лидиа и ФилиписИа.
Още един бандскан за Солун има на http://www.geocities.com/zliangas/thesfm.htm където според гърка-автор, той е хващал радио Благоевград на 100,2?!? :shock:

Интересно е още да се види как в града има станции, излъчващи под 87,5 и над 108,0. :shock:
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Впечатления от чужбина

Мнениеот R R П » 14 Сеп 2006, 23:54

[quote=""Георги""]Още един бандскан за Солун има на http://www.geocities.com/zliangas/thesfm.htm където според гърка-автор, той е хващал радио Благоевград на 100,2?!? :shock:[/quote]

Вероятно е хванал временно Хоризонт на 100,3 от Орелек.
Anonymous

ot Palma de Mallorca do Puerto Alcudia

Мнениеот Anonymous » 11 Окт 2006, 21:54

Zdraveyte! Eto malko vpechatleniya ot traseto Palma - Alcudia, dulgo okolo 55km. V Palma vsichki mestni predavateli, a i otdalechenite, izluchvashti za grada i ostrova, glavno ot Alfabia, se hvashtat bezuprechno! Prez celiya put ot Palma do Puerto Alcudia, M80 na 102.30 e s idealen signal. Sushtoto vaji i za programite na Kiss FM - 89.50, RNE i radio Balear na 99.90. Ot izbroenite, samo za Kiss FM ne sum siguren, dali e ot Alfabia. Maxima FM, spored ukwtv.de, izluchvashto ot Palma, bez problemi prehvurlya hulma, ot iztok i drugi po malki baircheta, i se hvashta perfektno do kum Sa pobla. V Pto Alcudia signala mu e slab i neravnomeren, zaradi drug bair tochno predi seloto, no na mesta e perfekten. Sushto, kakto Maxima se hvasta i nemskoto Insel radio, no v Pto Alcudia signala mu e po-slab. V Palma mogat da se chuyat, s ne mnogo dobur signal, radio Alcudia na 94.70 i radio Balear - Alcudia, na 101.90, koeto predpolaga che i po putya shte se chuvat. Nyamam specialni nablyudeniya. Los 40 Principales v Pto Alcudia e s mnogo losh signal, no v Inca se lovi dobre. Po traseto ne sum go slushal. Kato cyalo traseto e pochti ravno, s malki izklyucheniya. Flaix Bac (napisano e na katalunski i se chete Flash Back) izluchva ot edin ne mnogo visok chukar blizo do Inca (antenata mu se vijda ot magistralata), no e nasocheno v posoka Palma, zatova kachestvoto mu v pto Alcudia ne e mnogo po-dobro ot tova na Maxima, vupreki, che e po-blizo. Imat i nyakakuv gaden, ne mnogo silen brum v zvuka (sushto, kato tozi deto se poluchava pri problemite s nulata i zemyata). Predi vreme(2004 god.) tazi chestota se polzvashe ot Flaix FM (na edna kompaniya sa).
Interesno e, che prez lyatoto, se slushat denonoshtno, idealno, predavatelite na Maxima FM, Flaix FM i M80 ot Barcelona, suotvetno na 104.20, 105.70 i 90.50! Traseto e okolo 200 km, samo more. V nachaloto na esenta kachestvoto se razvali, zaedno s vremeto i veche se poyavyavat samo periodichno, ponyakoga idealno. Drug fakt e, che kolkoto da se opitvah,prez cyaloto lyato, ne uspyah da hvana nishto ot Ibiza i dori Menorca, koito sa dosta po-blizo! Pri yasno vreme Menorca se vijda ot edin bair, na iztok na Pto Alcudia i ot Formentor. Moje da sa izlizali ili da sa na liniya nyakoi predavateli, no mnimanieto mi e nasocheno kum izbroenite do tuk radiya. S Ibiza nestata sa po-razlichni. Ostrova se namira na yugozapad i cyala Mayorca mi prechi. V pto Alcudia se priemat osven mestnite, sushto i nqkoi drugi predavateli ot blizki sela (gradovete sa samo 3 na ostrova). Radio M na 107.10 ot Muro (okolo 10-15km) i radio Pollenca na 107.90 ot Pollenca (nyama i 10 km)
M_pk
Нов
Нов
Мнения: 53
Регистриран на: 13 Юни 2005, 09:58
Местоположение: Перник

Впечатления от чужбина

Мнениеот M_pk » 11 Окт 2006, 21:58

Tova po-gore byah az, no zabravih da se logna!
Акъла ми е в отпуска - живея на воля :)
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Re: Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 10 Апр 2007, 09:11

Да се върнем сега в едни по-близки до нас земи, с малко впечатления от зaвчерашното ми пътуване до Княжевац и Зайчар.
Първото нещо, което ми направи впечатление още на Калотина беше, че след спирането на Београд 1 на 98,8 сега на ред са 92,1/2 и 101,1 – ни следа от сигнал на тези честоти. Иначе, в нашите фри-шопове Хоризонт в последно време е заместен от Б 92 след пускането му от Църни Връх на 91,3  :Laugh (ето и снимка на прословутия връх, на който, при внимателно вглеждане с просто око наистина може да се забележи един почти миниатюрен предавателен стълб, на снимката обаче не се вижда : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 700&Page=1 ).
В Пирот сега на 102,5 „цикли” някакъв бесен цигански фолк   :Weirdo и според мен това е дело на пират, защото предавателят едва ли беше по-мощен от 10-ина вата – сигналът едвам успява да покрие града.
На път за Княжевац се „отбих” за един бърз бандскан до вр. Бабин Зуб (около 1700-1800 м., между Пирот и Княжевац. Снимка : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 285&Page=1 ), от който цяла Сърбия се разкрива буквално „на длан”. На самия връх а и по време на изкачването до него успях да хвана следните станции  :Idea :

87,6 УНИД -
87,7 Београд 1 - Дели Йован
87,9 Индекс - Ястребац
88,2 Христо Ботев - Белоградчик
88,2 Фимс - Крушевац
88,4 сръбска - фолк -
88,6 Мария - Ниш
88,8 Макс - Дупляне
88,9 Тануки - Пирот
89,0 Радио 3 - Аранджеловац
89,3 Београд 2 - Ястребац
89,5 Културал - Новачи - Чербу
89,7 Београд 1 - Църни Връх - Ягодина
90,0 Ас - Кучево ?
90,1 Београд 2 - Овчар
90,2 cръбска - фолк -
90,5 Сокобаня - Сокобаня
90,7 Лимид ? - Прокуплье
90,9 Београд 1 - Копаоник
91,1 Радио S - Ястребац
91,3 Б 92 - Църни Връх - Пирот
91,4 Актуалитъци - Турну Северин - Балота
91,7 сръбска - фолк -
91,7 Бор - Бор
91,9 Радио Ягодина ? - Ягодина
92,2 Крушевац - Крушевац
92,5 Београд 1 - Тупижница
92,8 Радио Чачак ? - Чачак
92,9 Актуалитъци - Новачи - Чербу
93,0 Бубамара - Свърлиг
93,2 РВБ - Върнячка Баня
93,5 Бубамара - Свърлиг
93,8 сръбска - фолк -
94,0 сръбска - влашка муз. -
94,1 тишина (иначе, Индекс) - Иришки Венац
94,3 Индекс - Рудник
94,5 Радио Княжевац - Княжевац
94,6 Фолк Невен - Крушевац
94,7 сръбска - фолк -
94,9 сръбска -
95,1 Хорреум Марги - Чуприя
95,3 Београд 1 - Белград - Авала
95,5 Гружа - Рудник
95,7 Звечка ? - Крушевац
96,1 Београд 2 - Тупижница
96,3 Радио S - Овчар
96,5 Бабушница ? - Бабушница
96,6 Носталжи - пиратска
96,7 Майданпек ? - Майданпек
96,9 Београд 1 - Ястребац
97,1 Дженарика - Чачак
97,2 Дойна - Грабовица
97,3 тишина (иначе Ес) - Църни Връх - Пирот
97,5 Бубамара - Свърлиг
97,8 Комета 030 - Бор
98,1 Зайчар - Тупижница
98,3 Банкер - Ниш
98,5 Хит Радио - Салаш
98,7 сръбска -
98,8 Београд 1 - Църни Връх - Пирот
98,9 Антена - Крушевац
99,1 Стара Чаршия - Чуприя
99,3 Београд 2 - Църни Връх - Пирот
99,5 Радио Ниш - Ниш
99,7 UNID -
99,8 сръбска - фолк -
100,0 Радио Е.М. - Княжевац
100,2 Делфин - Прокуплье
100,4 Београд 202 - Тупижница
100,5 Радио Х (?) - Пожаревац
100,7 Белами - Ниш
101,0 Београд 2 - Църни Връх - Ягодина
101,1 сръбска - фолк -
101,4 Фокус - Белград - Авала
101,7 Сашка - Доньи Милановац
101,9 UNID -
102,1 Београд 202 - Копаоник
102,3 Хоризонт - Белоградчик
102,3 Б 92 - Рудник
102,6 Чигра - Крушевац
102,9 Радио S - Църни Връх - Ягодина
103,1 сръбска -
103,3 Любава - Крушевац
103,5 Београд 202 - Ястребац
103,7 Белами - Тупижница
104,0 Нишава - Ниш
104,3 сръбска - фолк -
104,6 Б 92 - Ястребац
104,8 Б 92 - Дели Йован
105,0 Олтения Крайова - Новачи - Чербу
105,2 сръбска - фолк -
105,5 Петица - Ниш
105,6 Радио Решица - Решица - Семеник
105,8 Радио 12 - Крушевац
105,8 Културал - Турну Северин - Балота
106,0 Индекс - Ястребац
106,3 Дак - Чуприя
106,6 Кральево - Кральево
106,8 Мария - Дели Йован ?
107,0 сръбска - фолк -
107,2 Ластавица - Крушевац
107,4 Ломтел - Лозница
107,7 Оскар ? - Бойник
108,0 Радио Брус - Копаоник (?)

Излиза, че при един не много задълбочен бандскан от това място могат да се хванат цели 104 радиостанции!  :psycho Интересно какво тогава би се хванало с добър тунер и антена оттам и за повече време... Иначе, Београд 1 на 95,3 и Фокус на 101,4 от Авала се чуваха с отличен сигнал, като Фокус не позволи нито за миг на Хоризонт от Петрохан (който беше на едва 30-40 км.) да се „прокрадне”. За сметка на това, на 102,3 се редуваха Б92 от Рудник и Хоризонт от Белоградчик. Сигналът на 94,1 от Фрушка Гора също беше отличен, само че там вместо Индекс имаше само тишина. Интересно все пак, как нито една друга станция от този предавател не се появи...
На 105,8, с Ромъниа Културал от Турну Северин, се редуваше радио 12 от Крушевац (http://www.037ks.com/krusevac/?Mediji:Radio_stanice). Сигурно това е и сръбската станция, която бях хванал преди известно време на Витоша на тази честота.
Друга „интересност” беше истанбулското радио Носталжи на 96,6, което на места по пътя нагоре беше с отличен сигнал.  :o От предишната страница става ясно, че то се хваща и в централна Сърбия – на това му викам аз пиратлък!  :Pirate Както се казва  : „като ще е гарга, да е рошава” – човекът не си играе да покрива квартали или дори град (както по-голямата част от нашите лицензирани станции), ами половин държава... 
Ето тук два записа на един бърз бандскан направен на върха, на който се виждат голяма част от описаните станции :
http://grouper.com/video/MediaDetails.a ... 3d2135129&
http://grouper.com/video/MediaDetails.a ... 3d2135129&

В самия град Княжевац се хващат доста румънски станции и няколкото български (направо не е за вярване!   :Confused ) от Белоградчик (88,2-90,6-91,0-102,3). Нямах много време за бандсканове в града, и затова не мога да дам повече информация.
Ето иначе две снимки на планината Тупижница, между Княжевац и Зайчар :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 816&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 822&Page=1
Оказва се, че предавателят разположен на най-високия й връх, който праща сигнал чак до Габровско, не е нищо друго освен една най-обикновена мачта, крепена от въжета.  :o На снимките за съжаление това не се вижда съвсем ясно.

В Зай(е)чар, румънските станции стават още повече. Иначе, освен станциите с национално и регионално покритие предаващи от Тупижница и Дели Йован, в града има общо 8 локални станции на :
- 90,2 (Магнум)– 90,8 - 95,4
- 97,4 – градската честота на РТЗ, след 98,1 от Тупижница.  Ето и сградата на РТ Зайечар с антената, с която вероятно се осъществява релейната връзка с Тупижница : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 300&Page=1 . Иначе, направи ми впечатление, че тази станция е доста по-напред технически от останалите сръбски общински станции и има доста софистициран РДС, който показва името на станцията, часа, телефоните в студиото и т.н.  : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 061&Page=2 .
- 101,0 – Темпо 101, РДС : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 062&Page=2
- 102,0 - 103,0  (Магнум, втора честота) -104,0 - 106,8 (Радио Мария)
За сравнение, нашият град Казанлък (60 000 жители) има само една местна станция, макар и с 20 000 жители повече от Зайчар.
Естествено, тук не броим радиостанциите от околните градове и села, които са в изобилие.  :NewRuss
Покритието на тези местни станции обаче е доста малко – издържат едва до Връшка Чука. Оттам на югоизток сръбските станции постепенно отслабват, като най-издържливи са тези от Дели Йован – техният сигнал е почти безупречен до Монтана; в самия град могат да се чуят само на отделни места. Иначе, на бензиностанцията на „Ромпетрол” преди града, отлично се хващат всички станции от Крайова, Козиа, Новачи, Турну Северин, Решица и дори Петрошани!  :o
На Петрохан, от сръбските с най-силен сигнал се открои Хит Радио от с. Салаш. Иначе, румънските стации продължават да растат  :Clap : религиозното радио Логос е пуснало в употреба нова честота : 93,4 (+РДС) за Търгу Жиу (http://www.radiologos.ro/index.php?opti ... &Itemid=29 ) . За момента там върви само тишина. Има шанс да се хване и в София, когато тръгне. На 94,0 незнайно откъде се чуваше РФИ.

И накрая, ето един списък на сръбски станции с честотите и мощностите им, който макар и стар и не е много пълен, все пак върши някаква работа при отсъствието на каквато и да била друга информация :
http://www.voanews.com/Serbian/archive/ ... 14-2-1.cfm

Това е засега от мен.
Последна промяна 1 на DX-er, променена общо 10 пъти
Аватар
Георги
1000+
1000+
Мнения: 2578
Регистриран на: 16 Ное 2005, 21:03
Местоположение: Locator: KN12PP78
CONTACT:

Re: Впечатления от чужбина

Мнениеот Георги » 12 Апр 2007, 23:15

RTS написа:Да се върнем сега в едни по-близки до нас земи, с малко впечатления от зaвчерашното ми пътуване до Княжевац и Зайчар.


ето това е вече наистина една доста интересна дестинация!  :up

RTS написа:(ето и снимка на прословутия връх, на който, при внимателно вглеждане с просто око наистина може да се забележи един почти миниатюрен предавателен стълб, на снимката обаче не се вижда : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 700&Page=1 ).


Така е, малък е стълбът, старият биде унищожен в 1999 - пощадени тогава останаха само два предавателя,- и до днес незнайно защо - Тупижница и Дели Йован. Но, - какъвто-такъв- важното е праща слушаем сигнал и до нашия град.  :da:

RTS написа:В Пирот сега на 102,5 „цикли” някакъв бесен цигански фолк   :Weirdo и според мен това е дело на пират, защото предавателят едва ли беше по-мощен от 10-ина вата – сигналът едвам успява да покрие града.


На връщане към София съм попадал неведнъж и на други негови 'колеги' на други честоти разбира се.....  :Punk


RTS написа:На път за Княжевац се „отбих” за един бърз бандскан до вр. Бабин Зуб (около 1700-1800 м., между Пирот и Княжевац:
Излиза, че при един не много задълбочен бандскан от това място могат да се хванат цели 104 радиостанции!  :psycho Интересно какво тогава би се хванало с добър тунер и антена оттам и за повече време...


Ето затова точно казвам, че СЗ България е най-доброто възможно местоположение за приемане на станции - за сравнение - в Раковица, Видинско бандсканът е същият, с изключение на станциите, идващи южно от Ниш, но за сметка на това има доста в повече от централна Сърбия, Войводина, ЮЗ Румъния- а с добър тунер, антена + усилвател биха излезли и станции от Хърватска а защо не и от Унгария?  :da:


RTS написа:Иначе, Београд 1 на 95,3 и Фокус на 101,4 от Авала се чуваха с отличен сигнал, като Фокус не позволи нито за миг на Хоризонт от Петрохан (който беше на едва 30-40 км.) да се „прокрадне”.


Едно към едно с Раковица! :da:


RTS написа:Сигналът на 94,1 от Фрушка Гора също беше отличен, само че там вместо Индекс имаше само тишина. Интересно все пак, как нито една друга станция от този предавател не се появи...


Явно става въпрос за близката Тупижница, от която на тази честота скоро тръгва станция с национално покритие(Roadstar) и сега тестват нещо...  :-\


RTS написа:Друга „интересност” беше истанбулското радио Носталжи на 96,6, което на места по пътя нагоре беше с отличен сигнал.  :o От предишната страница става ясно, че то се хваща и в централна Сърбия – на това му викам аз пиратлък!  :Pirate Както се казва  : „като ще е гарга, да е рошава” – човекът не си играе да покрива квартали или дори град (както по-голямата част от нашите лицензирани станции), ами половин държава... 


Да, поради височината на местополжението ти се е появил и този пират....едно е несъмнено - доста е упорит - толкова време вече ре-излъчва нонстоп тази истанбулска станция....  :HorrayRTS написа:Ето иначе две снимки на планината Тупижница, между Княжевац и Зайчар :
......
Оказва се, че предавателят разположен на най-високия й връх, който праща сигнал чак до Габровско, не е нищо друго освен една най-обикновена мачта, крепена от въжета.  :o На снимките за съжаление това не се вижда съвсем ясно.


Така е било винаги, от построяването на този предавател през 60-те - той иначе се вижда с невъоръжено око(с бинокъл с подробности)от съседното на Раковица(7км.) Киреево.

RTS написа:В Зай(е)чар, румънските станции стават още повече.


А в Неготин, (следващия град на север) те са в 'максимума' си !  :D


RTS написа:Иначе, освен станциите с национално и регионално покритие предаващи от Тупижница и Дели Йован, в града има общо 8 локални станции на :
...............
Покритието на тези местни станции обаче е доста малко – издържат едва до Връшка Чука.


С това не бих се съгласил - в Киреево(9км. от ГКПП-то) те са 100% налични, а в Раковица(16км.от ГКПП-то)  само неколцина са със слаб, но слушаем сигнал. На ЮИ те нормално изчезват.

RTS написа:Оттам на югоизток сръбските станции постепенно отслабват, като най-издържливи са тези от Дели Йован – техният сигнал е почти безупречен до Монтана; в самия град могат да се чуят само на отделни места.


Не си минал обаче на връщане през Враца да видиш как там сигналът на Дели Йован е отличен, в пъти по-силен от този в Монтана, а и да видиш как румънските станции са в неимоверен брой, даже ми се срува, че това е градът с най-многобройни румънски станции в станата ни,- може би евентуално само Русе би му оспорило предимството...  ;)

RTS написа: Иначе, румънските стации продължават да растат  :Clap : религиозното радио Логос е пуснало в употреба нова честота : 93,4 (+РДС) за Търгу Жиу (http://www.radiologos.ro/index.php?opti ... &Itemid=29 ) . За момента там върви само тишина. Има шанс да се хване и в София, когато тръгне. На 94,0 незнайно откъде се чуваше РФИ.


В такъв случай следва да се обърне повече внимание на тази честота(93,4) в  близко бъдеще, а РФИ го ре-излъчват доста румънски станции, друг път би могло да се изясни и тази въпросителна....  ->
______________ Първият и единствен на Балканите DX форум - www.dxing.org
______________Изображение
Аватар
DX-er
500+
500+
Мнения: 816
Регистриран на: 17 Ное 2005, 08:54
Местоположение: United Kingdom
CONTACT:

Re: Впечатления от чужбина

Мнениеот DX-er » 16 Апр 2007, 19:58

Георги написа:Ето затова точно казвам, че СЗ България е най-доброто възможно местоположение за приемане на станции - за сравнение - в Раковица, Видинско бандсканът е същият, с изключение на станциите, идващи южно от Ниш, но за сметка на това има доста в повече от централна Сърбия, Войводина, ЮЗ Румъния- а с добър тунер, антена + усилвател биха излезли и станции от Хърватска а защо не и от Унгария?  :da:

Безспорно и в този край има какво да се чуе, особено на добра надморска височина. Станции от Хърватска, БиХ или Унгария наистина е логично да могат да се приемат, но ефирът е прекалено „затлачен” от изобилстващите сръбски станции. Разбира се, това не би трябвало да е проблем за един селективен тунер и една антена с добра насоченост, която да позволява да се отсеят станциите идващи от северозападна посока, от останалите. Следва да се провери...  ->

Георги написа:Да, поради височината на местополжението ти се е появил и този пират....едно е несъмнено - доста е упорит - толкова време вече ре-излъчва нонстоп тази истанбулска станция....  :Horray

Както впоследствие обаче стана ясно от сръбския форум, не става дума за пират, ами за радио К21 от Ягодина, което незнайно защо втора поредна година препредава истанбулското „Носталжи”.  :Hmmm

Георги написа:Така е било винаги, от построяването на този предавател през 60-те - той иначе се вижда с невъоръжено око(с бинокъл с подробности)от съседното на Раковица(7км.) Киреево.

Интересно. На всяка цена пак ще му „хвърля” един поглед ако имам път през това село.

Георги написа:С това не бих се съгласил - в Киреево(9км. от ГКПП-то) те са 100% налични, а в Раковица(16км.от ГКПП-то)  само неколцина са със слаб, но слушаем сигнал. На ЮИ те нормално изчезват.

Нямам впечатления от тези две села, защото минах през Кула и Грамада, но щом казваш - сигурно е така. В Кула и малко след нея, някои от станциите все още можеха да се чуят на снопове, но не като местни. След Грамада никакви ги нямаше вече.

Георги написа:Не си минал обаче на връщане през Враца да видиш как там сигналът на Дели Йован е отличен, в пъти по-силен от този в Монтана, а и да видиш как румънските станции са в неимоверен брой, даже ми се срува, че това е градът с най-многобройни румънски станции в станата ни,- може би евентуално само Русе би му оспорило предимството...  ;)

Така е. Макар и за последно да съм ходил в този град доста преди да „запредават”  голяма част от частните румънски станции от карпатските предаватели, си спомням че бях впечатлен от броят им. Мога да си представя какво е положението сега... Иначе, отлично място за ловене на станции от Румъния и североизточна Сърбия са височините над с. Брестница, източно от Ябланица.  :Idea Там с един най-обикновен мп3-плеър с отлично качество можех да слушам станциите от Дели Йован и един куп румънски.
______________________________________________________________________

Сега да насочим поглед точно в обратната посока, с малко впечатления от ходенето ми в петък и събота до Истанбул.

Най-напред бях изненадан как станциите от Шейновеца до Свиленград (94,9-99,7-104) успяха да издържат почти до Чорлу, където веднага бяха изместени от истанбулски – очаквах да „сдадат багажа” доста по-рано, като знаем мощностите на нашите прадаватели...  :Confused Може би биха издържали дори и до по-далеч, ако след едно възвишение преди Чорлу не се появяваше цялата истанбулска скала и не заглушаваше почти всичко останло. За последно български сигнал успя да се прокрадне на 94,9 (Христо Ботев) малко след града, на едно място където истанбулската станция на тази честота отсъстваше.  :Idea

Иначе, доколкото Виена може да бъде наречена „рай” за ФМ-диексингът, Истанбул и околностите му спокойно могат да се нарекат „ад” за привържениците на това хоби: разстоянието между почти всички станции е 0,2 МХц. Първата станция на скалата е на 87,5 МХц, последната - на 108 МХц. Оттам идва и невъзможността в този град да се хване каквато и да била станция идваща от друг град (за държава да на говорим) на УКВ, освен ако някой предавател на работи  :No . Ходейки из града се опитах да слушам радио с един мп3-плеър  :Music , но безуспешно – станциите поради близостта си една до друга си пречат. С добро радио естествено този проблем изчезва - очевидно жителите на града, за да слушат нормално местните си станции трябва да имат нещо повече от обикновен транзистор...  :Confused Иначе, добри станции според мен са известната вече Носталжи, този път на 107,4, Мидоносе на 106,2, Ачък на 94,9 или още FG на 93,7 (пълен списък със станциите в града има в раздела INTERNATIONAL).
Друго нещо, което ми направи впечатление, е броят на предавателите в града – почти във всеки едни квартал има по няколко предавателя, вероятно телевизионни, а на един хълм в азиатската част на града, откъдето вероятно предават по-голямата част от радиостанциите на града имаше буквално „гора” от предаватели. :o Такова нещо до момента не бях виждал. Ето тук две снимки  :Snap с поглед от Европа към Азия :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 377&Page=1
Тук с максимален зуум : http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 376&Page=1

Изглежда, че в югоизточната ни съседка е прието всяка радиостанция да си изгражда собствен предавателен стълб... Иначе, подобни по-малки „горички” от предаватели имаше и на други места из този град с население два пъти колкото българското, като такава се виждаше дори на един остров извън града.
Що се касае до СВ-приемането, то това е единствения начин да се слуша аналогово, чуждо радио в града. В центъра, който е много гъсто застроен и с много кабели „плъзнали” във всички посоки, приемането е доста затруднено дори вечер.  :Mad През деня с нормално слушаем сигнал са само местните 702 и 1017, като на 1161 може да се чуе слабо Хоризонт от Стара Загора и на 1404  ЕРА от Комотини.
Извън града обаче картината е съвсем различна – при кратката ми спирка малко преди началото му, до Чаталджа ето насред това поле http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 380&Page=1. (при добро вглеждане може дори да се види в горния десен ъгъл на снимката, над електрическя стълб, СВ-предавателя до това градче, от който приемаме чак в София програмата на ТРТ на 702 КХц) се чуваха с добър сигнал българските 774 (Варна),  828 (Хоризонт-Шумен) 873 (Ст. Загора), 963 (Радио Шумен),  1143 (Хризонт – Варна), 1161 (Хоризонт – СЗ) и 1296 (Христо Ботев от Кърджали), гръцките 729, 1080 (Орестиада), 1044, 1179 (1-ва и 2-ра програма на македонското радио) и 1404. Румънците разбира се също присъстваха с букурещката 855, Клуж на 909 и с най-силен сигнал 1458 Актуалитъци от Констанца. Последната беше изобщо най-силната чужда станция. Всичко това съм хванал към обяд.  :da:
За едната вечер, с която разполагах в града  :(, ми направи впечатление отличното качество на 1107 на Београд 1 от Нови Сад, което беше в пъти по-добро от София. Качеството на българските станции става по-лошо с падането на нощта, като единствено 1224 беше със слушаем сигнал. Глас Хрватске на 1134 беше с учудващо лош сигнал, като се има предвид, че се чува с отличен сигнал доста по на юг по егейското крайбрежие на Турция.
Впечатление със силния си сигнал ми направи и израелската Решет Далет на 1206 от гр. Хайфа.
Иначе, ако се съди по тези снимки, сателитната телевизия в Турция е доста по-популярна, отколкото при нас  ;) :
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 378&Page=1
http://fmdx.dotphoto.com/CPViewAlbum.as ... 379&Page=1

Общо взето това успях да чуя и видя за малкото свободно време, което имах в града.
На връщане, опитвайки се да намеря българска станция след Чорлу, попаднах на отличен сигнал на Хоризонт на 102,5, от вр. Еделвайс, северно от Бургас.  :o Съжалявах, след това, че по-рано не бях проверил тази честота, защото може би още преди Чорлу се чуват станциите от този предавател  :Wall. Във всеки случай, почти до Одрин, Хоризонт на 102.5, Хр. Ботев на 95.3 и на места дори радио Варна на 88.5 оттам се чуваха чудесно, докато сигналът на станциите от Шейновец става постоянен чак след Люлебургаз...
Що се касае до гръцките, то с най-силен сигнал от тях се открои ЕРА Диктио на 103,5 – появява се малко след Чорлу в посока Одрин, докато останалите (на 89,8-91,8-97,1-99,0-99,3-100,4-100,7 и т.н.) се появяват чак след Люлебургаз или дори Бабаески.
Последната гръцка станция от този край, която изчезва по пътя за София е ЕРА 2 на 91.8, малко преди Хасково.

Засега това е.
Последна промяна 1 на DX-er, променена общо 16 пъти

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта