Радио Витоша

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
Halfdead
1000+
1000+
Мнения: 1153
Регистриран на: 27 Юли 2006, 11:36
Местоположение: Earth

Re: Радио Витоша

Мнениеот Halfdead » 07 Фев 2021, 14:07

Една молба към Тодор. :)
Аз съм от Видин. Всяка сутрин ви слушам с удоволствие докато пътувам за работа. Обаче имам две идеи за подобряване на нещата с видинският предавател:


Едната е дали може да говорите с техническото лице леко да вдигне общото ниво на звука на предавателя от РРС Новоселци/Видин на честота 95.8 с 1-2dB. Малко е по-слабо от това на Авторадио/Енерджи Белоградчик/румънските KissFM, DigiFM и се забелязва като сменям станциите.
Звученето ви е страхотно, може би една идея могат да се вдигнат ниските честоти - много малко. :)

Другата идея - става дума за РДС-а ви. Има ли възможност да се направи като в повечето други градове - да се изписва и изпълнител - песен освен VITOSHA.. В момента във Видин RDS-a е така:

vitosha_vidin_rds_95,8.jpg


Program Stream (PS)-а ви е VITOSHA
Radiotext (RT)-то ви е: www.radiovitosha.com tel. 02/91000 Vidin

Мощността на излъчване е отлична.

Благодаря ви предварително и не спирайте с това, което правите - да ни карате да се усмихваме сутрин!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

www.dxing.org - Форумът на България за DX-маниаци!
Аватар
ShukiBG
1000+
1000+
Мнения: 1237
Регистриран на: 21 Дек 2017, 09:35
Местоположение: Република България (Район - Североизточен)
CONTACT:

Re: Радио Витоша

Мнениеот ShukiBG » 07 Фев 2021, 14:47

@Halfdead
За изписването на песента и изпълнителя - трябва да има интернет на РРС Новоселци (засега такъв имат само в Пловдив и София доколкото разбирам, където аз лично съм виждал). За да не се налага @TodorMiliev да пише същото, ще си позволя да цитирам части от негов отговор за мен (надявам се да няма проблем :) ). Ето части от неговия отговор за мен от вчера :) :

,,РДС-те на всичките ни предаватели са динамични, жалкото е, че няма интернет по кулите, за да можем както в София и Пловдив да изписваме коя песен е в ефира.... :( "

,,Чел съм много мнения за звука на станциите... За съжаление не на всякъде може да има хубав звук, нищо, че е от сателит с високо качество. Просто фактори като покритие, съседни станции на същата честота... Но работим усилено да оправим сигнала. Сложихме оптичен пренос на няколко точки и продължаваме. Повярвай ми... това е едно от основните ми занимания :))) За жалост в тази сфера нещата са изключително бавни.. Ако има проблем с покритието или застъпването на честоти едно писмо за проверка или решаване на проблем отнема месеци и години."

Това с другите градове май ще бъде трудна задача - имена на песни и изпълнители няма още за Варна/Бургас/Русе/Плевен, кога ли ще доживеем и в малките областни центрове да имаме този лукс....

Не е, ли по-добра идеята, името на песента и изпълнителя да се показват в RT-радиотекста, а не в RDS-а (PS). Tакава практика се използва от Румъния (Радио Impuls - за него още откакто го имат знам) и сръбските държавни :o доколкото видях тези дни. Най-малкото - за окото е по-приятно да се вижда изцяло, а не на прачета с PS (RDS). Според мен ще е по-добре тази практика да се използва и от радио Витоша...
8) БЕЗ РАДИО НЕ МОГА 8)
FM/MW/LW/SW/AIR Receiver: XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver: Panasonic RF-D10, Sony XDR-P1DBP
TV: Leadstar D10

Представител от -> Район - Североизточен !
LZ2CFW
Нов
Нов
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2021, 21:25

Re: Радио Витоша

Мнениеот LZ2CFW » 07 Фев 2021, 18:22

Изчислявам съм с един сайт, да, нямам пряка видимост към РРТС. Почти сигурен съм че заради това са ми проблемите, ама все пак си е досадо. Може би трябва да видя една външна антена за FM да си направя, ама туй е друга история напълно - като говорим колко наблизо съм, не би трябвало да ми е нужна.
TodorMiliev
Нов
Нов
Мнения: 8
Регистриран на: 04 Фев 2021, 10:03

Re: Радио Витоша

Мнениеот TodorMiliev » 08 Фев 2021, 12:50

Не е, ли по-добра идеята, името на песента и изпълнителя да се показват в RT-радиотекста, а не в RDS-а (PS). Tакава практика се използва от Румъния (Радио Impuls - за него още откакто го имат знам) и сръбските държавни :o доколкото видях тези дни. Най-малкото - за окото е по-приятно да се вижда изцяло, а не на прачета с PS (RDS). Според мен ще е по-добре тази практика да се използва и от радио Витоша...[/quote]"

Нямаме проблем да го изписваме и там, просто тази опция не е включена по подразбиране,,,,,, и хората няма да знаят, че излъчваме такава информация :)
Аватар
lunar_light
100+
100+
Мнения: 434
Регистриран на: 23 Юни 2011, 10:59
Местоположение: Pyce

Re: Радио Витоша

Мнениеот lunar_light » 08 Фев 2021, 13:31

Допълнителната информация наистина е по-удачно да бъде показвана в RT (Радио Текста), а не заедно с "програмното наименование" (PS).
Практически е по-добре там, от колкото постоянно да се отвлича вниманието на шофьора в бягащия текст на екрана. Така е възприето по цял свят, не знам защо във България трябва да е по "български".
Drive safely
Аватар
ShukiBG
1000+
1000+
Мнения: 1237
Регистриран на: 21 Дек 2017, 09:35
Местоположение: Република България (Район - Североизточен)
CONTACT:

Re: Радио Витоша

Мнениеот ShukiBG » 08 Фев 2021, 15:27

Точно така - показването на песен, час, изпълнител, че дори и името на предаването (както е при радио Impuls за Букурещ и Крайова) в радиотекста RDS - RT наистина ще е много по-добре. Време е да се събудят българските радиослушатели - време е да се сменят старите радиоприемници с такива, показващи и RT - с такива технологии съм сигурен, че ще успеем да накараме хортата все повече и повече да се интересуват от радио. Голяма част от нормалните радиослушатели (в колата например) обичат, когато им хареса някоя песен - да разберат как се казва. Цялата работа е в това, че в България като по чудо трябва навсякъде, където има РПЦ, РРС, РРТС да има интернет и така да се провокира интереса от страна на слушателите. Просто най-хубаво ще е за RDS-PS да се изписва както името на радиото, така и честотата + града, за който излъчва, но нас-разбиращите кой ни пита :D Много по-хубаво ще е вместо VITOSHA, примерно RDS-PS-a за Пловдив да е: VITOSHA / PLOVDIV / 97.0MHz (то с тази РПЦ Белащица е голям купон в Капана Пловдив с този RDS) и информацията за песен/изпълнител/час да си е в RDS-RT (това не се отнася само за радио Витоша, навсякъде трябва да е така). Просто трябва една реклама на билборд, интернет страницата и в ефир по радиото да се направи една реклама и всички да почнат да търсят приемници, показващи RDS-RT. Похвално е, че BSS Media Group са единствените в България, която използва тази практика, което е чудесно :Clap - проблемът е, как ще бъдат накарани други медийни радиогрупи да правят същото. Докато за нас това ще е чудо, нашите комшии от Северна Македония ще ни се смеят, че докато те имат нормално DAB+ излъчване, то ние се вълнуваме за RDS-PS и RDS-RT на нашите маломощни предаватели :Happy

Ето как е при Radio Impuls Romania (88.0МHz - Букурещ):
https://youtu.be/0Y0Jnkci1CE

Виждате как добре е направено всичко, отлично изглежда за окото и никой не мисли, къде ще замръзне RDS-PS, когато се влоши сигнала. Koгато има реклама пише само ,, < Impuls >", а когато се говори от студиото пише час и името на предаването, че дори и имената на водещите :D Просто една реклама трябва на тази екстра и ще видите как всички ще почнат да сменят приемници, ако се появи и един DAB+ поне за София - без да се мисли ще се сменят приемници :Clap

Само, че не разбирам друго: ние от Видин (Halfdead), Русе (lunar_light) и Разград (aз) какво ги коментираме тези неща, след като няма да имаме в скоро време достъп до тези екстри в нашите райони :D

EDIT:
Май трябва да спрем да предлагаме, че много работа ще му се нареди на техническия отдел :D
8) БЕЗ РАДИО НЕ МОГА 8)
FM/MW/LW/SW/AIR Receiver: XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver: Panasonic RF-D10, Sony XDR-P1DBP
TV: Leadstar D10

Представител от -> Район - Североизточен !
LZ2CFW
Нов
Нов
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2021, 21:25

Re: Радио Витоша

Мнениеот LZ2CFW » 08 Фев 2021, 18:02

То радиотекст въобще имаме ли? на всяка станция на която съм пробвал просто пише "NO RT" - може би нещо от приемникът - ползвам XHDATA D-808.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3100
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Радио Витоша

Мнениеот Stani » 08 Фев 2021, 18:20

Ние сме още в каменната ера :D
Аватар
ShukiBG
1000+
1000+
Мнения: 1237
Регистриран на: 21 Дек 2017, 09:35
Местоположение: Република България (Район - Североизточен)
CONTACT:

Re: Радио Витоша

Мнениеот ShukiBG » 08 Фев 2021, 18:49

LZ2CFW написа:То радиотекст въобще имаме ли? на всяка станция на която съм пробвал просто пише "NO RT" - може би нещо от приемникът - ползвам XHDATA D-808.

Да, имаме си радиотекст (RDS-RT) на 96.6MHz в Добрич :)
При добър сигнал и наличието на RDS-PS след еднократно натискане на бутона INFO трябва да ти излезе:
www.radiovitosha.com tel. 02/91000 Dobrich -> това е радиотекста както за Добрич, така и за другите градове без Севлиево, където както RDS-PS, така и RDS-RT са си само ,,VITOSHA"

Eто видео от Добрич :) :
https://www.youtube.com/watch?v=36NvLjk9WMA

Aз също имам XHDATA-D808 - безпроблемно си изкарва RDS-RT, просто нямам видео с него, а сега не съм в района на Добрич...
8) БЕЗ РАДИО НЕ МОГА 8)
FM/MW/LW/SW/AIR Receiver: XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver: Panasonic RF-D10, Sony XDR-P1DBP
TV: Leadstar D10

Представител от -> Район - Североизточен !
Студио UQ
Нов
Нов
Мнения: 31
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31

Re: Радио Витоша

Мнениеот Студио UQ » 08 Фев 2021, 19:00

В автомобила на някои станции излизат надписи LOCALE-с някакво произволно число след това, примерно 34, 40... а на други имената си излизат както на това ниво на разпознаване, така и на долното, което го има като RDS и на други видове, по-нисък клас автомобилни дисплеи.

Това на какво се дължи?
Сякаш предавателят не дава информация.Щеше да е хубаво Витоша да е национална радиомрежа със 100% покритие на страната. Ако са печеливш бизнес, какво им пречи да искат разширение на обхвата?
LZ2CFW
Нов
Нов
Мнения: 6
Регистриран на: 25 Яну 2021, 21:25

Re: Радио Витоша

Мнениеот LZ2CFW » 08 Фев 2021, 19:11

@ShukiBG Може и найстина от сигналът да е, то и RDS-PT понякога трудно декорирам, тъйче може когато има по-силен сигнал просто да не съм пробвал. Преди малко опитах и, да, има си. Или съм пробвал при лоши сигнали, или просто на грешните станций.

Ся само ако и времева информация изпращаха, това вече щеше да е рай, ама това найстина не е чак толкова важно.

Друга история е че ние се кефим когато пуснат някаква инфромация в RDSът, а другите държави изпращат пълни снимки по радиото - ама това си е за друга тема, не за тази.
Аватар
Halfdead
1000+
1000+
Мнения: 1153
Регистриран на: 27 Юли 2006, 11:36
Местоположение: Earth

Re: Радио Витоша

Мнениеот Halfdead » 08 Фев 2021, 19:28

LZ2CFW написа:То радиотекст въобще имаме ли? на всяка станция на която съм пробвал просто пише "NO RT"....


Самоцитирам си поста от по-нагоре в същата страница:

Halfdead написа:
vitosha_vidin_rds_95,8.jpg


Program Stream (PS)-а на Витоша 95,8 Видин е VITOSHA
Radiotext (RT)-то е: www.radiovitosha.com tel. 02/91000 Vidin


Молба към Тодор че поста ми отиде много нагоре:
Аз съм от Видин. Всяка сутрин ви слушам с удоволствие докато пътувам за работа. Имам лесно изпълнима идея за подобряване на звученето на видинският предавател:

Дали може да говорите с техническото лице леко да вдигне общото ниво на звука на предавателя от РРС Новоселци/Видин на честота 95.8 с 1-2dB. Малко е по-слабо от това на Авторадио/Енерджи Белоградчик/румънските KissFM, DigiFM и се забелязва като сменям станциите.
Звученето ви е страхотно, може би една идея могат да се вдигнат ниските честоти - много малко. :)

Благодаря ви предварително и не спирайте с това, което правите - да ни карате да се усмихваме сутрин!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

www.dxing.org - Форумът на България за DX-маниаци!
Студио UQ
Нов
Нов
Мнения: 31
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31

Re: Радио Витоша

Мнениеот Студио UQ » 08 Фев 2021, 23:11

Stani написа:Ние сме още в каменната ера :D

Това ще се промени. :) Идва четвърти април - Великден ;)
Аватар
BigBrother
1000+
1000+
Мнения: 2686
Регистриран на: 11 Окт 2007, 10:19
Местоположение: Пловдив

Re: Радио Витоша

Мнениеот BigBrother » 11 Фев 2021, 20:20

Това радио беше добро, в момента има приятна музикална линия и нищо повече.
Петър и Стоян правеха доста добро шоу, към което имаше немалък интерес. Хората, разговорите, комуникацията с водещите бяха доста интересни.
Чаках с нетърпение да стане 17 часа.
Катя е другата водеща, чиято енергия липсва.
Ех... Спомени ;)
daniel359
100+
100+
Мнения: 142
Регистриран на: 18 Апр 2016, 12:51
Местоположение: Плевен

Re: Радио Витоша

Мнениеот daniel359 » 12 Фев 2021, 10:11

Така е, като водещи радио Витоша е имало и по-добри периоди, но като музика сега ми харесва повече.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3100
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: Радио Витоша

Мнениеот Stani » 12 Фев 2021, 13:11

Halfdead написа:
LZ2CFW написа:То радиотекст въобще имаме ли? на всяка станция на която съм пробвал просто пише "NO RT"....


Самоцитирам си поста от по-нагоре в същата страница:

Halfdead написа:
vitosha_vidin_rds_95,8.jpg

Program Stream (PS)-а на Витоша 95,8 Видин е VITOSHA
Radiotext (RT)-то е: www.radiovitosha.com tel. 02/91000 Vidin


Молба към Тодор че поста ми отиде много нагоре:
Аз съм от Видин. Всяка сутрин ви слушам с удоволствие докато пътувам за работа. Имам лесно изпълнима идея за подобряване на звученето на видинският предавател:

Дали може да говорите с техническото лице леко да вдигне общото ниво на звука на предавателя от РРС Новоселци/Видин на честота 95.8 с 1-2dB. Малко е по-слабо от това на Авторадио/Енерджи Белоградчик/румънските KissFM, DigiFM и се забелязва като сменям станциите.
Звученето ви е страхотно, може би една идея могат да се вдигнат ниските честоти - много малко. :)

Благодаря ви предварително и не спирайте с това, което правите - да ни карате да се усмихваме сутрин!

То не е само да се пипне предавателя, първо трябва да мине през съответните органи за необходимото разрешение. Навремето що станции изгоряха за такова "пипане" на предавателите без разрешение!
Аватар
ShukiBG
1000+
1000+
Мнения: 1237
Регистриран на: 21 Дек 2017, 09:35
Местоположение: Република България (Район - Североизточен)
CONTACT:

Re: НОВИ радиоКОНКУРСИ

Мнениеот ShukiBG » 24 Фев 2021, 13:14

Честито на град Русе, областта и съседните области - Радио Витоша открива конкурс по своя инициатива за гр. Русе :Happy :

https://www.cem.bg/activitybg/2096

Учудващо е, каква честота търсят, като там вече няма такива официално към момента (наскоро бяха проведени конкурси), освен проблемната 105.8, от която се премести Веселина. Надали биха били доволни от повторно излъчване на 105.8 от Изчислителния център...
8) БЕЗ РАДИО НЕ МОГА 8)
FM/MW/LW/SW/AIR Receiver: XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver: Panasonic RF-D10, Sony XDR-P1DBP
TV: Leadstar D10

Представител от -> Район - Североизточен !
Аватар
lunar_light
100+
100+
Мнения: 434
Регистриран на: 23 Юни 2011, 10:59
Местоположение: Pyce

Re: Радио Витоша

Мнениеот lunar_light » 24 Фев 2021, 13:23

Аз ви казах, че ще стане така още когато изфабрикуваха лъжата, че уж имало смущение за Веселина на 105.8 и за това я изместиха на 93.1 уж тестово.
Да си честитим от сега Витоша на 105.8 със сигурност от Изчислителния център, до 200 вата мощност.
Аватар
lunar_light
100+
100+
Мнения: 434
Регистриран на: 23 Юни 2011, 10:59
Местоположение: Pyce

Re: Радио Витоша

Мнениеот lunar_light » 24 Фев 2021, 14:38

По-скоро всичко е някак си формално и нещата отдавна са предрешени. Да, сега КРС ще каже, че честотата ще е 105.8MHz, точката на излъчване ще е Изчислителен център т.е. само да пренастроят "старата" техника от Веселина към Витоша и да пуснат предавателната система следващата година.
Но преди това трябва да проведат (разиграят дирижирано) и конкурса. Предполагам, че кандидати освен Витоша ще са Сити, Авторадио, НоваНюз. Но победителя е ясен така или иначе. :D
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 391
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: Радио Витоша

Мнениеот JukeBoxHero » 24 Фев 2021, 14:46

Има укв предавателчета за по 50-100 евро, които отговарят на най-елементарните технически изисквания. С малко повече желание аудиторията ще получи достъп до повече радиопрограми, без да навлизаме в ефира на съседните държави. Ако се ползват компресори, и се държи ниска девиация, спокойно могат да ги сложат през две десети. Предавателите и антените се монтират в най-лесните точки, независимо от надморската височина. Ако на някой му се слуша еди кое си радио, купува и инсталира евтина техника, и така прави нещо полезно за обществото, както се прави при демокрация и самоуправление.

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 10 и 0 госта