Смисълът от "+1" програмите

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот ibonevkz » 07 Окт 2013, 22:14

Няма значение, важното е че са повече от два канала! Не бъдете дребнави!
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3738
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот ЖОРО » 07 Окт 2013, 22:21

Понеже ние сме тъпи ти кажи какво е цифровизация.. ibonevkz :D :D :D
CrazyT
100+
100+
Мнения: 375
Регистриран на: 19 Дек 2012, 15:57

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот CrazyT » 07 Окт 2013, 23:16

И аз да попитам каква е разликата в сигнала на излъчване в цифров и аналогов вариант ?
Става дума за радио сигнала ? (( ! ))
Има ли цифров радио сигнал ?


Има само един вид радио сигнал !
Това е радио вълна.
Според честотата тя може да е по-добра или по-лоша. (грубо казано)
Няма явление като цифров радио сигнал !
Има радио сигнал с променлива величина и амплитуда !
Което означава,че вълната мини размера си спрямо поляризацията.
Най-добрата радио вълна е в най-високия обхват.Почти права линия.Там са НАСА и други...

Тука ми бяха писали,че атмосферата няма влияние на радио вълна.
Дори и сега се виждат разликите от климатичните промени и отдалечаването на планетата от слънцето.Като отслабват магнитните бури и става по-лесно приемането на радио сигнали.

Относно +1 не е вярно !
То е -1 !
И картата за приемания сигнал не е вярна!
Ако знайте какво е пеленгатор,ще ме разберете.
Аватар
ibonevkz
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 14 Апр 2013, 23:06
Местоположение: Казанлък / с. Горно Изворово

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот ibonevkz » 07 Окт 2013, 23:20

ЖОРО написа:Понеже ние сме тъпи ти кажи какво е цифровизация.. ibonevkz :D :D :D


На мен това ми стига:
На този етап да ми се предоставя възможност да гледам безплатно повече телевизионни канали с по-качествена картина и с допълнителна информация към тях като EPG...

Ако исках повече за населеното място, където я гледам, щях да плащам за кабелна телевизия или сателитна такава....
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 07 Окт 2013, 23:29

newto написа:Щом е изграждано с държавни пари, ще искаме да се възползваме от правото си на безплатна ефирна телевизия.

Точно това и получаваш.

newto написа:Без забавяне във времето на излъчване

Така е - с всички програми на БНТ. За частните не може да имаш претенции-както те си решат.

newto написа:добро покритие навсякъде или почти навсякъде в страната.

95% е добър старт. Всичко с времето си, останалите 5% ще трябва да почакат още 3-4 години. Германия започна цифровизацията през 2002 година и все още нямат 100% покритие на сигнала.
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1466
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот Роси » 08 Окт 2013, 01:53

Тук имаме някакво раздвоение на личностите ни - от една страна като потребители и от друга - като поне опитващи се да влезем в професионални гащи.
Трудно е да се разберем, като говорим на два езика.

От една страна е "професионалният" поглед:
- паричните интереси на bTV и Нова, техният опит за баланс между различните им партньори (кабели vs. НУРТС);
- драмата сред хората, които плащат за това (рекламодателите);
- огромната разлика между излъчване в реално време и излъчване на запис, особено на спорт (като навсякъде са съобщили резултата, за какво изобщо да го гледаш без тръпката от неизвестното при съревнование);
- уникалността на българската ситуация с +1 (нямаме сведения за друга такава държава, поне в Европа);
- липсата на прозрачност (дълбоката тайна, в която двете телевизии са забулили решението си - не сте видели никъде съобщение за това, макар то да е било поискано).
- и т.н., включително срама на СЕМ (че е лицензирал 28 програми, а тръгнаха в пъти по-малко).

От друга страна е "потребителският" поглед:
- доволни сме, че в списъка с програми има 3 повече. Вярно, че не са близо трийсет, а са десетина, но какво пък - берекет вересим;
- цифровизацията в крайна сметка е успех, кусурите са пренебрежими.

И те така.
Виждаме, че СЕМ е лицензирал +1 не кога да е, а след последния момент, на 5 септември.
В решение РД-05-165 от 05.09.2013г. напр. (по искане за изменение на лицензия на bTV) се казва, че навсякъде в условията на лицензията наименованието на програмата се променя от „РИНГ.БГ” на „РИНГ.БГ+1” (“RING.BG+1”).
За "Диема Фемили плюс 1" решението на СЕМ още не е дори публикувано (РД-05-198 от 01.10.2013г.).

Интересна информация впрочем от сайта на СЕМ - заличена е регистрацията на "Нова Плюс" (телевизионно реалити") с решение от 24 септември. Не ми се търси за "Спорт 7".
tv_maniac
100+
100+
Мнения: 386
Регистриран на: 30 Юни 2007, 20:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот tv_maniac » 08 Окт 2013, 20:42

@Роси, звучиш като интелигентен човек. Би ли поразсъждавал по един въпрос? А той е: Как ще научиш резултата, ако следиш футболната среща по съответния канал на ефирната цифрова телевизия и не сменяваш канала с друг? Малко жокери от мен: не си представям как по бНТ или бТВ ще пуснат спортни новини в 17:45-18 часа в неделя, за да ти кажат на полувремето как е завършил италианския мач, който гледаш в момента. Можеш да си вземеш транзисторче и да слушаш радио, където да съобщят резултата, но кой би ти бил виновен, че не ти стига телевизия, а искаш едновременно и радио? Можеш да научиш резултата и от Интернет, но как се гледа футболен мач паралелно с браузването в Интернет? Ако гледаш мача чрез онлайн стрийм, тогава какво те интересува дали по ефирния Ринг го излъчват с един час закъснение или не? Няма как да го прочетеш във вестника. За мен цялата драма около футбола с един час закъснение е неоснователна, защото никой не принуждава никого да научава резултата предварително. Ако нечие любопитство е по-силно от необходимото, тогава нито Орешарски и Борисов, нито Апостол Пенчев, нито някой друг ще е виновен. Нужен е само един час самоконтрол, докато и ефирното излъчване завърши. Не мисля, че е много! :)

Чудя се и друго (ако искаш, помисли и по това, за да направим тази тема по-сериозна, а не подобие на махленски скандал - всеки си има теза, но повечето не слушат тезите на останалите) - как един колега тук разбра, че точно и само с неговите пари е правена цифровизацията? Има ли доказателство, че именно неговите банкноти са влезли в употреба? По тази логика аз пък мога да кажа същото и да поискам съвсем различни неща, защото и парите от моите данъци могат да са използвани. Чии искания трябва да изпълнят властите, щом няма да могат да осъществят всичко? На по-нахалните, на първите обадили се или...? :o

newto, нямам информация за каналите +1 по света или в Европа, но можеш да види как в Швеция имат 15 свободни (free-to-air) от 99 канала общо. Ако приемем, че тези с +1 не са точно свободни канали въпреки че не са и кодирани (защото този час закъснение е алтернатива на кодирането и има почти същата цел), то в процентно отношение тук щяхме да имаме точно 2 свободни канала, ако копирахме тях. Или да копираме Европа, но избирателно? :Devil
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1466
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот Роси » 08 Окт 2013, 21:23

Всъщност реалността може да се провери още утре - чета, че утре (09.10.2013) от 21:20 ч. по Ring.bg започва мачът (волейбол) за Суперкупата на Италия.
Ясно е, че 21:20 не се отнася за ефирната телевизия, където ще почне в 22:20 ч.

Ако някой някъде мерне някаква реакция на разликата в стартовия час, нека съобщи.
Ако никой не забележи никаква реакция, значи темата остава на много теоретично ниво, без практическо значение (за потребителя).

Колкото до проиграване на казуса на tv_maniac, то моето мнение е, че спортът се следи от запалянковци. Запалянкото няма да научи резултата, ако използва само ефирна тв, което обаче го дисквалифицира като запалянко ;-) - т.е. такъв изчистен казус не съществува. Напротив, той ще търси всички достъпни му канали за актуална информация, средата не е моно, а мултимедийна. Действително, никой не му е "виновен", че е запалянко и че няма да му стига такава ("+1") телевизия. Съвсем логично е да се предположи, че като му се случи един-два пъти, на третия въобще няма да включи Ринг +1, а ще следи резултата по интернет, радио или ще го научи от съседите (медия тип "word of mouth", от уста на уста).

Медийното потребление вече е смесено. Мога да дам себе си за пример - от години гледам телевизия, докато съм и в интернет. Това е малко встрани и не става дума за спорт, разбира се.
Аз примерно съм запален на тема ски и на тема Формула 1. На мен лично, не знам как е при другите, ако резултатът ми е вече известен, няма сила, която да ме накара да гледам запис. Най-интересните моменти и без това ги има в новините.

Май стана много написано, аз не отдавам голямо значение на казус с хипотетична пълна изолация от други медии. Излъчването в реално време е голяма сила, много е привлекателно за всякаква аудитория и за това се плащат много пари за права.

Остава друг въпрос - дали запалянкото след време ще зареже почти безплатния ефир и ще отиде на абонамент по кабел. Дали "+1" е достатъчна сила и аргумент в полза на кабелните оператори (понеже за мен е ясно, че спортен канал със закъснение е .. /нецензурна дума/... и че ще има 0 бр. зрители).
Мога да спекулирам, че запалянковците отдавна са на кабел и не са чакали 30 септември 2013, за да се превърнат в такива. Тоест мярката е леко обречена и не много смислена. Може би идеята е просто в реклама на канала, да знаят повече хора (мека аудитория), че изобщо съществува.
Аватар
thebest
100+
100+
Мнения: 201
Регистриран на: 09 Авг 2008, 19:06
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот thebest » 09 Окт 2013, 02:34

Роси написа:...Остава друг въпрос - дали .. след време ще зареже почти безплатния ефир и ще отиде на абонамент по кабел...


Бих перефразирал - кога кабеларките ще започнат да предлагат цени /по-ниски/ за определени канали, примерно изваждайки от "пакета" сегашните десетина /дай Боже скоро 50-тина/ безплатни ефирни канали, вместо да "промотират" над 100 канала, от които /по лични наблюдения и от познати/ с изключение на вече безплатните ефирни се гледат не повече от още десетина?

Р.S. Да не говорим, че "цифровите" кабелни /и ефирни/ канали са "преформатирани" аналогови в цифрови, та с декодерите да се обръщат обратно от цифрови в аналогови... но май темата е за отделен раздел - аналогова ТВ/все още/... SD/... HD... 2K...4K...???
Последна промяна 1 на thebest, променена общо 9 пъти
Аватар
thebest
100+
100+
Мнения: 201
Регистриран на: 09 Авг 2008, 19:06
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот thebest » 09 Окт 2013, 02:46

А по темата - "Смисълът на +1 програмите" - някъде май писах, че има и резон - вместо да се записва на съответно форматирана флашка/HDD /или да се плаща за PPV/ кога Ферхундето полуразлюбено/полузабременяло... получаваме "безплатна" екстра (бабамиПена още се мотае с упътването на декодера за PVR/"родителски контрол"...Timeshift...да не говорим, че изобщо не е стигнала до меню "Мултимедия"... ама ще го докара дотам... след няколко петилетки?)...
Така че - ако не се оправи с EPG-то има още час да изджурка боба и да се върне на "сюблимния" момент :Clap
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1466
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот Роси » 09 Окт 2013, 07:33

дори при сериалите, съседката на баба Пена ще е разбрала цял час по-рано кога Ферхундето е полуразлюбено / полузабременяло... Баба Пена ще е бясна от този факт. Но какво ще направи и дали ще го напише тук, не знаем.

Има и друга вероятност - изобщо да не загледа Диема Фемили +1. Тя отдавна е изпуснала фабулата в "Ангелският остров", "1001 нощи" го е изгледала вече 3 пъти по Нова, а "Доктор Куин Лечителката" го е гледала преди 20 години, когато още не е била баба.
Тоест, и тук няма особен конкурентен смисъл, баба Пена няма да отиде на кабел.
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 11 Окт 2013, 20:25

newto написа:Посочи държава, в която "+1" имат цифрови канали ?

Надявам се, че разбираш англииски...
http://en.wikipedia.org/wiki/Timeshift_channel
Такива изместени програми има по ефир, кабел и сателит.
http://www.theguardian.com/media/2007/j ... g.channel4
http://forums.digitalspy.co.uk/showthread.php?t=792770
Най-лесно е да избухваш и да приказваш глупости без да си се информирал по въпроса.
Напиши в Гугъл timeshift channels и ще намериш доста такива програми.

С това надявам се, че спора приключи. :)
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот newto » 11 Окт 2013, 20:37

hristoslav2 написа:Най-лесно е да избухваш и да приказваш глупости без да си се информирал по въпроса.
Напиши в Гугъл timeshift channels и ще намериш доста такива програми.
С това надявам се, че спора приключи. :)

Пределно ясно знам, че такива канали съществуват отдавна в света. Но не знам да се предлагат само+1 версиите. Без оригиналните им версии.
Тоест навсякъде в света "+1" версиите вървят заедно с оригиналните версии.
hristoslav2
100+
100+
Мнения: 268
Регистриран на: 30 Мар 2010, 13:36

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот hristoslav2 » 11 Окт 2013, 21:01

newto написа:Тоест навсякъде в света "+1" версиите вървят заедно с оригиналните версии.

Да, но там Live версията е платена, а таймшифт версията е безплатна!! Нещо което пропускаш.

Nova Sport HD
Btv HD
Btv Action HD
Ring BG HD
News 7 HD
Вероятно ще ги има ефирно, но платено на мултиплекса на HD Media Services - 2015 година.
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот newto » 11 Окт 2013, 21:09

hristoslav2 написа:Да, но там Live версията е платена, а таймшифт версията е безплатна!! Нещо което пропускаш.

Но в България bTV Action трябва да тръгне ефирно(безплатно) както заради must and carry лиценза си, така и поради причината или по-точно условието даден канал, за да може да държи правата за Шампионска лига, задължително трябва поне 1 мач да излъчва ефирно. И то на живо(и безплатно). Поради тази причина БТВ или трябва да пусне ефирно bTV Action, или вече излъчващата се ефирно Ring.BG+1 да я заменят с оригинална версия на канала, а не "+1".
Роси
1000+
1000+
Мнения: 1466
Регистриран на: 26 Мар 2013, 19:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот Роси » 11 Окт 2013, 21:30

hristoslav2 написа:С това надявам се, че спора приключи

С дребната подробност, че изобщо си извън спора. Верно понаучи английски. +1 е допълнителна услуга за удобство на пропусналите нещо, както и +2.
Никъде не съществува самостоятелно +1 или +2, без да има основен канал. Това е чисто български "патент".
tv_maniac
100+
100+
Мнения: 386
Регистриран на: 30 Юни 2007, 20:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот tv_maniac » 11 Окт 2013, 22:05

@ newto,
Отдавна слушам общи приказки. Би ли ми дал някакъв цитат от вътрешните регулации на УЕФА, в който се споменава изрично това "ефирно, на живо и безплатно" (надявам се знаеш, че ефирно не е синоним на безплатно?) ? И щом каналите на бТВ излъчват мачовете и на повторения, те нямат ли и delayed rights или тези повторения се подразбират и не се уреждат никъде? Ако ще съдя някого, първо обичам да видя доказателствата. :D
newto
1000+
1000+
Мнения: 1298
Регистриран на: 02 Фев 2011, 23:13

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот newto » 11 Окт 2013, 22:26

http://www.uefa.org/events/marketing/me ... 41658.html
bTV Action не е ефирен канал. Абсурд пък безплатен ефирен канал. Но в текста пише друго...
tv_maniac
100+
100+
Мнения: 386
Регистриран на: 30 Юни 2007, 20:23

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот tv_maniac » 11 Окт 2013, 22:46

Аз виждам само това, както и споменаването на платения Ринг.бг. Не виждам никъде думата ефирно.

Each UEFA Champions League matchnight, one live match will be broadcast on free channel BTV Action, followed by a highlights programme.


Смисълът на написаното е, че мачът ще се излъчва по безплатният тогава канал бТВ Екшън. Къде в тази статия виждаш споменаване на твърдението, че каналът трябва да бъде безплатен винаги?

П.С. Очаквах нещо като част от правилника на УЕФА, която се отнася до нашия проблем, а не новината от сайта им, че са продали правата на ШЛ и ЛЕ за 2012-2015 в България на определени телевизии. :D
megara
100+
100+
Мнения: 394
Регистриран на: 31 Май 2009, 14:56

Re: Смисълът от "+1" програмите

Мнениеот megara » 11 Окт 2013, 23:10

UEFA и FIFA вече гледат само джоба си, СЕМ и неговите еквиваленти в Европа обаче могат да приемат списък на важни спортни събития, които трябва да се излъчват ефирно. Скоро Съда на Европейския съюз е приел решение, че регулаторите имат пълно право на това.

http://curia.europa.eu/juris/document/d ... id=1102185

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 4 и 0 госта