Националният видео-фонд на БНТ ?

Телевизиите в България - за телевизионните канали, кабелните мрежи, сателитните оператори, телевизионните кули, телевизионните звезди, сериали и шоу програми
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот Lupus » 27 Мар 2009, 00:00

1. За архивите - немските архиви са прибрани от американците и руснаците до последната хартийка
2. За танковите битки - най-голямата танкова битка през Втората световна война е при Курската дъга.
В нея вземат участие 4 милиона войници, 13 000 бронирани машини, 50 000 оръдия и 12 000 самолета[1]. Това е последната голяма немска офанзива срещу Червената армия. Част от битката при Курск е и най-голямата танкова битка в историята.

3. Ако България не се е включила във ВСВ на страната на руснаците е щяла да бъде третирана като победена страна, участник в хитлериската коалиция. Това е щяло да доведе до сериозни териториални загуби и огромни репарации. Вероятно и руската окупация е щяла да продължи твърде дълго. Така че, тези 30000 жертви ни извоюват благосклонност при подписването на мирния договор.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 27 Мар 2009, 01:49

1. Не ,Вълчо,не е това истината, Курската битка(Курската ,магнитна аномалия) е най-голямата битка във Германо-Съветската война( ВСВойна),която е победоносна за РККА. Това е най-голямото сражение в тази война,но АДВ конкретно говори за" танково сражение"(нали виждаш разликата).Тогава настъпва един от обратите във войната. Точно поради това ,ти НЕ даваш информация за броя на танковете,това е направено нарочно от съветските идеолози. Германската армия там е почти напълно унищожена, съществувал е и резервен съветски фронт,под името "Степной". Разгрома на германците е бил неминуем,техния командващ вижда безсмислието от по-нататъшна съпротива и затова приема капитулация и плен. В това сражение участват и съветски пленени танкове,но в редовете на Вермахта. Германските войници не са подминавали и трофейните съветски автомати "Шпагин " и "Судаев",дори са се снимали с гордост с тях. Както всички съветски генерали са имали трофейни немски и др. пистолети. От пленените войски,оцеляват само около 6 хиляди,всички измират от студ,болести ,глад и работа в съвестките лагери.
2. Да, военните архиви са взети от победителите,но не и гражданските,още повече десетилетия назад. Но после американците им ги връщат,за руснаците нямам информация и не е редно да се импровизира. Казах веднъж,по-добре е да се справим с нашите архиви и техното съхранение,а с американците нямаме нищо общо по този въпрос,те нито са ни взимали архиви,нито ние на тях.
3. По отношение на третата ,твоя точка,нещата също не са съвсем така. България влиза не във война,а влиза в Тройния съюз ,за да избегне войната. Половин милион германски войници са в Румъния,други в Унгария..... Нали се сещаш,че ние не можем да се опълчваме нито срещу Германия,нито срещу Съюза. Второ, самата война ,Втората Световна война е започнала при абсолютен НЕУТРАЛИТЕТ на България. На 1-ви септември 1939г. страната не е била в никакъв военен съюз ,с НИТО ЕДНА страна или коалиция. Когато на 17,септември ,войските на Белоруския и Украинския фронт на РККА,нападат Полша,нашите виждат,че нещата стават сериозни,защото по този начин Съветски Съюз влиза официално във войната ,а това съвсем не е незначителен факт. Когато на 1-ви март 1941г. проф. Филов подписва присъединяването към т.нар. "Хитлеристка коалиция", Съветският Съюз е член на същата още от 23. август 1939г. Подписването на този акт с нищо не накърнява съветските интереси,нито пряко,нито косвено,дори руснаците ,чрез Аркадий Соболев предлагат на българите да им ходатайстват пред Германия и Италия,та и България да бъде приета в същия "хитлеристки" съюз. Посещението на зам.-комисара на външ. работи става на 25-ти ноември 1940г.,точно две седмици след посещението на Молотов при Хитлер и Рибентроп. Ето само една част от посланието на Сталин до Молотов, в процеса на разговорите и консултациите лично с Хитлер. Отново цитирам на руски:" Мирное разрешение не будет реальньйм,без нашей гарантии Болгарии и пропуска наших войск в Болгарию"... Вълчо,това са думи на Сталин,не на РРП и мои. А ,виждаш ли сега драги приятелю,още от кога са се готвили болшевиките да ни "освобождават" и то в преговори лично с Хитлер и Рибентроп и са искали ТЯХНОТО(нацисткото) благоволение,значи болшевиките съвсем не са се страхували и притеснявали,че делят Света с нацистите, а после си го изкарват на нас,бившите съюзници на Германия. И Хитлер тогава дава съгласието си ,т.е. България не го е интересувала и Съюза може да действа съглсно своите цели. Документите от разговорите се пазят в архива на Руския президент. И точно с благоволението на Германия,Съюза прави тези стъпки за разговори с нашето правителство. Имайки България от европейско направление към Турция и общата й граница от изток,също с Турция,нали се сещаш какво ще стане с нея(Турция), или подписва и тя ,или ще бъде окупирана от Съюза.
Българското правителство категорично заявява че ще следва политика на неутралитет,въпреки нейното географско положение и категорично заявява,че отношението на страната към Съюза и интересите му остават непроменени. След това, Хитлер се усеща какво искат руснаците и месец и половина по-късно,подписва директивата за подготовката на плана "Барбароса". Сам се сещаш,че нашите власти съвсем не са знаели за същесвуването му. България си общува с руснаците по същия толерантен начин ,както до 1 март,така и след него,чак до започването на Германско-Съветската война на 22 юни. Отново се сещаш,че няма как нашите власти да са знаели,че двете велики сили ще се сбият помежду си. И друго, при подписване на договора на 1.март,съвсем няма никакви следи от евентуални антисъветски действия,които би се задължила да предприеме България. Иначе ,Филов нямаше в никакъв случай да подпише нищо,въпреки,ч е германофил,но в никакъв случай нацист.
Има силен разум в твърдението ти,че ако Б-я не е участвала в крайната фаза на войната,окупацията би могла да продължи и след 1947г. За пръв път чувам тази теза,но е определено резонна,ще се поразровя и ще коментирам друг път. Много е интерсно това,този вариант. Но все пак това е хипотеза... На онзи етап,явно превес са взели други интереси,особено да се извърши преврата. Парадокс е обаче факта,че българските части ги включват в състава на Трети Укр. фронт,преди подписването на примирието между България и Съюза,това е феноменален пример на ,не знам какво да кажа. Плюс това примирието не става на българска територия,поразровете се и разберет кога и къде. Могло е да мине и без тези жертви,много са за нашата страна и абсолютно безполезни. Освен да ни върнат в старите граници,победителите не са могли да направят нищо друго,освен да издевателстват,нищо чудно,но е теза.
Вълчо ,изучаването на СССР,неговата политика,негпвпто устройство,живота и вс. друго,отварят истината за нашата страна,дори никога да не ни втрнат архивите. Скоро ще получиш и други книги по тези въпроси.СВигурен съм,че ще са ти интресни.
maks
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 15 Апр 2008, 10:48

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот maks » 27 Мар 2009, 08:28

Adv написа:@maks - Идеята е добра, но БНТ досега не отделяха нито лев за съхранение на архива, надали ще отделят средства за цифровизацията му, второ никога няма да отделят средства за система за достъп до него и трето никога няма да го пуснат безплатно, защото гледат да смъкват колкото могат пари от старите си кадри, като че ли не са били винаги на бюджетна издръжка.


Е явно е въпрос на ръководство. Може преди Уляна Пръмова чисто технологически все още да не е било възможно да се работи в тази посока, но към днешна дата вече очевидно се изостава.
Аватар
Lupus
1000+
1000+
Мнения: 1672
Регистриран на: 29 Ное 2007, 18:48

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот Lupus » 27 Мар 2009, 08:36

1. За танковите битки - вземи се поразрови за повече анализи и ще разбереш нещата. Когато се оценява една битка, не се вземат в предвид само числеността на хората и техниката, участвали в нея. Колко например са били защитниците на Брестката крепост, че тя се оценява като една от най-упорито и героично защитаваните през ВСВ?
2. За архивите - уж не им ги взели, ама после им ги върнали.... :D
3. Всичките неща за периода 39-43г са верни, но те после просто спират да тежат. След 43г, когато започва настъплението на руснаците и когато вече се подготвя и открива втория фронт оценките стават други. Царя които е водил много хитра политика за да остане България извън кръга на военните действия вече е мъртъв. На България започва да се гледа като окупатор на Тракия и Македония (ерго нашите войски са във война, щом са на чужда територия). Задаваш ли си въпроса защо след това започват бомбандировките на американските и английските самолети над България? След срещите в Техеран и Ялта света е вече разпределен между бъдещите победители и ние попадаме в Руската зона на влияние. Нас просто ни фактурират и борбата после е да минем с колкото се може по-малко териториални загуби и репарации. Затова и нашата армия се включва така активно след 44г във войната срещу Германия. Просто си купуваме индулугенции затова, че сме били на погрешната страна.
Когато мирогледа на един човек се свие толкова,че се превърне в точка,той казва:"Това е моята гледна точка"
http://www.bsms.bg - SMS услуга за фирми
http://www.tscommunication.com
HG07,MG08 - GSM устройства за охрана и управление на обекти.
Аватар
Adv
1000+
1000+
Мнения: 1269
Регистриран на: 15 Окт 2007, 16:46
Местоположение: София

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот Adv » 27 Мар 2009, 09:53

bubic написа: Най-голямото танково сражение става още в началото на войната ,в Украйна, в района на град Бродьй. .......


Бубик, сърдечно благодаря за подробното инфо. Не го знаех, ще си го отбележа.
Всъщност говорих наистина на Курската дъга, както предположи Вълчо, която се води най-голямата такава. При нея от Руска страна 1,3 млн. души, 3 444 танка и близо 20 хиляди оръдия очакват немското настъпление. Вермахтът отделя за тази офанзива по-скромни сили – 900 хиляди души, 2 700 танка и 10 хиляди оръдия. Немското настъпление се изразява в два танкови клина - на север и на юг. Северният клин не успява да пробие наникъде. Южният (2-ри танков корпус) пробива ок. 35 км с тежки загуби, когато срещу него са изпратени две армии от резерва - 5та гвардейска и 5та гвардейска танкова. Срещайки се край Прохоровка на 12 юли, двете войски завръзват най-голямата танкова битка в историята. Изходът й е на пръв поглед равен - загубите за двете страни са приблизително еднакви. За Германия те обаче са фатални. Пирова битка един вид.
Изображение

Изображение
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 27 Мар 2009, 09:59

Вълчо, АДВ конкретно назова фразата "оръдейна и танкова " битка. Когато става дума за "танкова битка",има се предвид концентрацията на танкове на единица фронтова територия и общо количество танкове. Най-голямата битка(сражение) е станала точно тогава, основния род войска от двете противникови страни са танковите войски. От немска страна ,това е първа танкова група на Клайст.Имало е и кавалерия и пехота,но те са участвали като спомагателни съединения. Причината,за да не се знае тази битка ще я онагледя с един случй от спорта.През далечнта 67 година,ако не греша, ние с теб бяхме привърженици на ЦСКА,наследил ЦДНА. В среща от първенството, Левски ни победи със 7:2. Феноменална спортна победа и трагична загуба за нас. Но в многобройните рекламни издания на клуба ЦСКА и послучай годишнини съвсем не се говори с охота за тази загуба,нито се печатат снимки от гола,когато играта спря,нашия вратар беше пред футболиста на Левски,който спря ,огледа се и от немай къде вкара поредния гол.Неприятните неща в живота обикновено не се пропагандират. Същия е и случая със съветската пропаганда. Ако четеш спомените на маршал Жуков, ще се хванеш за главата,има 13-то поредно издание,и все актуално,автентично,а човека почина през 1974г.
Тази битка е станала в триъгълника Луцк-Бродьй-Ровно. От 23-29 юни 41г.След пробива на германската 1тгр. ,немската група войски "Юг" навлиза в дълбочината на отбраната на Юго-Западния фронт и се приближава до "линията Сталин". Това е укрепен район на старата Съветско-Полска граница,преди руснаците да нападнат Полша. На тази линия,отново съветските войски губят сраженията и на 8 юли ,3-ти танков корпус на Вермахта се насочва към Житомир. 48-сми танков корпус, пък завладява гр. Бердичев. Така се проваля напълно плана за отбрана на Юго-Западния фронт. За тези две седмици,само на посочения фронт, руснаците загубват повече от 4 000 танка.Това число е повече от общото число на танковате на Вермахта на целия Източен фронт-от Балтийско,до Черно море.
Не разбирам защо ме приканваш за анализи на тези сражения,като АДВ попита само къде са станали тези битки и аз отговорих. Анализ има от Ставката иако искаш,ще го публикувам. Но ние говорим само за фактите-събития,анализите са безкрайни. Оценката,за която говориш,също не влиза в повдигнатия от АДВ въпрос,но тя е плачевна .Руснаците загубват повече от 90% от танковия су ресурс на ЮЗФронт. За Брест,нещата са токова трагични,но друг път ще разкажа,крепостта е била само за залъгване на германците,те са наблюдавали движението на съветските войски в приграничния район около Брест дори с просто око.Книгите и филмите за Брест са минимално реални,таква касапница на толкова малка територия,имало е само един изход,а вътре са били две,или три дивизии,ще уточня по-късно.
За архивите. Нещо не си ме разбрал,или неточно съм се изразил. Германските военни архиви се пазят в гр. Фрайбург и са достъпни за всеки желаещ,ако владеш немски и имаш време,иди там и никой няма да те спре,можеш да четеш до захлас. Взетите от американците архиви,после са върнати на Федерална република Германия--Бундес Републик Дойчланд.Сега чета Манштайн,интерсна книга е .
Кой гледа на Българските войски като окупатор,ти на чии позиции заставаш,на пробългарски,или на чужди. Аз смятам,че всяка войска ,която е посрещана от населението в "окупираните" територии за своя освободителка,съвсем не може да се нарече окупаторска. Единствено има наши войски в чисто сръбски територии,но те не водят военни действия,а само административна защита. Аз заставам на пробългарски позиции, за българската кауза,защото смятам,че е спарведлива и хич не ме интересува позицията нито на Германия,нито на Съюза,поне от морално-историческа гледна точка. Великите сили много добре знаят,че тези територии са български,но са отрязани насила от майка България при Ньойския договор. Населението е преобладаващо от български етнос. Защо руснаците не се застъпиха да ни се върнат тези земи,както се застъпиха за Южна Добруджа,нали са ни братя. Поне да бяха изказали позиция, те съвсем не са били недоволни от България. Ако са били недоволни,нямаше хич да се чудят да скъсат дипломатическите си отношения с нас. За другите неща си прав. Каквото било,било,но смятам,че участието ни във войната не е било обусловено като наложително.
Последна промяна 3 на bubic, променена общо 27 пъти
Аватар
Adv
1000+
1000+
Мнения: 1269
Регистриран на: 15 Окт 2007, 16:46
Местоположение: София

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот Adv » 27 Мар 2009, 10:09

bubic написа: Кой гледа на Българските войски като окупатор,ти на чии позиции заставаш,на пробългарски,или на чужди. Аз смятам,че всяка войска ,която е посрещана от населението в "окупираните" територии за своя освободителка,съвсем не може да се нарече окупаторска.


Бубик, това не е вярно. Българите не са посрещнати като освободители нито в Гърция, нито в Сърбия, за Добруджа не знам. Едно време комунистите разправяха такива неща, а премълчаваха, че има цели сръбски села избити от нашата армия. И други лоши неща сме вършили, но едно време нали трябваше да сме братя с останалите народи потискаха неприятните факти.
Изображение

Изображение
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 27 Мар 2009, 10:18

АДВ,въпреки лаконичното( в добрия смисъл на думата) ти описание на Курската битка,всичко посочено е абсолютно достоверно.Но общо взето много малко неща знаем,руснаците така люто пазят арховите,че е направо смешно. Утре ще дам един документ на Г. Димитров,който нее бил толкова внимателен да пази секретност и случайно един историк го намира... По заповед на Ген.-полковник проф.Дмитрий Волкогонов, на два пъти се изграят архиви за войната,веднъж 7, втория път 5 тона. После става определно антокомунист и написа добри книги,за жалост почина малко след това.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 27 Мар 2009, 10:28

Мислех да си лягам,ама ти не ми "позволи". Българските войски са посрещнати в Македония като освободители,разбира се не от албанците и гърците а от етническите българи,това е абсолютно верно. За пръв път в историята, след Първата световна война,в училищата се учи на български,а по улиците се пее и говори ,съшо на български,до този момент,българските книги и учебници са изгорени,или закарани в Сърбия,докато пр време на турците нашите българи не са ограничавани на език,писменост,култура иособено религия.Това е 100% истина. Същото става и в Беломорска Тракия,разбира се в помашките и българските села,но съвсем не ,в гръцките. В Сърбия, населението заживява с българските войници в много селища със голямо задоволство,защото е по-добър вариант да има българи,мирни окупатори,отколкото сражения между комунисти,четници и немци. Имало е изкуствено насилие,провокирано от югославските комунисти,но съвсем не от четниците. Действително има едно село,почти напълно избито от българските войници,но знаеш ли защо,лягам,утре ще ти кажа,ако не знаеш.
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот R R П » 27 Мар 2009, 12:18

Това, каква ще бъде България след ВСВ, е определено от американците и англичаните, защото те са могли да влезат в страната от Гърция преди да дойдат съветските войски, но не го правят, а само бомбардират. Вероятно са преценили, че не си струва да влагат толкова усилия за нас, защото вече са превзели Гърция, а са имали нужда от подкрепа в тежките битки в Италия, където германците не са паднали лесно. Това значи, за американците и англичаните не е било толкова важно България да остане в техния лагер след войната и са ни оставили на руснаците. Може и да са имали предварителна уговорка с тях, но и преди исторически, не са имали сериозен интерес към нас.
Поради това съветските войски са навлезли в страната, защото е трябвало някой от съюзниците да свърши тази работа.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 27 Мар 2009, 17:43

РРП,коментарът ти този път е абсолютно достоверен. Англо-американците не са проявили желание да влязат в страната,защото са счели,че това не е редно,знаейки политиката на България и общия изход от войната,плюс актуалните промени в страната. Те не са знаели ,че русите готвят война срещу България,която е започнала,още преди Яш-Кишиневската операция. България не е била интресна от оперативно-тактическа гледна точка. Германските войски са обречени,англичаните ги оставят да се изтеглят,виждат,че същото правят и българските власти,дори още по-лошо,разоръжават ги и обиждат,държат се унизително с тях. Хитлер обявява България за предател. Когато англо-америте разбират за концетрирането на съветски войски в Южна Румъния и Ю. Добруджа,нещо си помислят,но не са очаквали такъв "жест" от страна на Съюза,знаейки отношенията между двте страни през времето на цялата война. Нали и ти ще се изненадаш,ако цениш някого,уважаваш го,правиш му жестове от хуманно естество,а той нахълта в къщата ти и те окраде,под предлог ,че те освобождава. А ти съвсем не си се нуждаел от освобождение и съвсем не си търсил такова,от никого!!! Да,прав си също и за договореностите между съюзниците,но англо-америте изобщо не са очаквали какви "освобождения" готвят техните съюзници. Тези "освобождения" продължиха до 1990г.,когато "освободителя" загина. А при смъртта си,умря и арамията-"освободителка". Така е РРП понякога....
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 28 Мар 2009, 04:29

АДВ,понеже забелязвам,че имаш сериозен интерес към историята ,ето един факт,който е многозначителен,той показва с няколко изречения ,какво се е готвило в навечерието на Вт.Св. война. Става въпрос за един цитат на Г.Димитров,който е фиксирал знаменателно изказване на Сталин.
Запомни нещо,което у нас не го знае почти никой,включително много учени-историци. Съветския съюз,ако трябва да сме по-точни Сталин,съвсем не е искал да забави започването на ВСВойна, а просто е искал да забави влизането на страната в тази война. Това е гениален,стратегически ход,който не е бил усетен от абсолютно никого,нито от англичани,нито от американци,за французите да не говорим. Хитлер само е недоумявал,усещал е,че се крои нещо,но фантазията му не е била на нивото на съветските ръководители,особено на Сталин. Т.к., в навечерието на войната, Коминтерна се е готвил да подкрепи всяко начинание на Сталин към Световната революция(пожар),но не е могъл да прояви никаква инициатива,Димитров и Мануилски са се чудели какво да обясняват на техните подчинени-ръководителите на задграничните бюра на компартиите,намиращи се в Москва. Сталин е имал изключително доверие на Димитров и затова на разговора,който ще посоча,кани само него,без нито един друг,чуждестранен ,нито съветски деятел от Коминтерна. Присъстват най-важните болшевики-Сталин,Молотов и Жданов. Разговорът е бил,както виждаш,в съвсем тесен кръг,изключващ каквато и да е публикация.Докато съветските ръководители са привикнали отдавна на тотална секретност и са били вътрешно убедени,че такива разговори са строго поверителни и не бива да се регистрират,нашия човек(Димитров),не е бил много навътре с тази психоза. Поради тази неопитност,той регистрира в своя дневник следните думи на Сталин. Датата е 7 септември 1939г.Седмица след започване на войната срещу Полша от страна на Германия и почти седмица преди започване на войната на СССР също срещу Полша.
Сталин казва:"Войната се развива между две групи капиталистически държави...Но ние не сме против,те да се понабият добре и да се отслабят взаимно. Няма да е лошо,ако чрез ръцете на Германия, се разклати положението на най-богатите капиталистически страни(особено Англия).Самия Хитлер,това не го разбира и без да иска,разклаща и подрива устоите на капиталистическата система...Така ние можем да маневрираме и да насъскваме едната страна против другата,щото още по-добре да се набият помежду си." Много години,този документ,както и архивите на ген. секретар на Коминтерна, не бяха достъпни за хората. В краткия период на разсекретяването на някои от тях,съвсем небрежно,руските цензори дават достъп само на учени-историци и големи функционери до тях. И никой не е очаквал,че Димитров е проявил такава наивност,записвайки цялата стратегия в политиката на Съветския Съюз. Но не бива да допускаш,че българските комунисти са имали право на този достъп,те и сега нямат право,но и не се бунтуват. Абсолютно противопоказано е ,който и да е български комунист,да роптае срещу Съюза и Русия,дори на бесилото да го сложат,това е страхотна магия,непозната при хората,само при комунистите..... Тази феноменлна отметка беше намерена от руския учен Лев Безименский и за пръв път публикувана през 2000 г. Това е категорично разгадаване на политиката на Сталин, както виждаш,за никакви революции,за никакви освобождения не става въпрос, а чист империализъм. Значи,когато капиталистите един друг са нахапят,тогава Сталин вече ще е готов за отварянето на Втори фронт. Ако смогнеш да прочетеш това,запомни го,защото дългата ръка на отговорните другари може и да изтрие този пост.
Утре за теб и Въкчо съм приготвил много интерсни неща за Брестката крепост,лека нощ...
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 28 Мар 2009, 14:08

Ами и филмите на Холивуд от 20-те и 30-те години не са със завидно качество,ама хората ги съхраняват,друго не е имало. Колите от тези години не са Поршета и Камаро,ама който ги притежава,не ги дава за претопяване. Ако говориш за художествени стойности,това е друг въпрос. Българското филмово изкуство е комунизирано след Девети и не можеше да се развива както в нормалните страни. Ако се извадят вестници и списания от онова време,има да с смееш до на....не. Лошото е,че и сега не се правят добри неща,слаб народ,слаби постичжения,душевността е отрязана у българина отдавана и възраждане не се наблюдава,а побъркване. Но при комунизма нямаше такъв цинизъм и простотия,това не мога да го отрека. Те режеха глави,но по радиото и телевизията нямаше шанс да се говори цинично.
maks
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 15 Апр 2008, 10:48

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот maks » 28 Мар 2009, 22:16

nnnnn75 написа:Някои мислили че от Националният видео-фонд на БНТ всичко става за гледане, помислете за качеството на картината и звука , да не говорим за някои бг филми дето за ништо не стават.


Е нека да се пусне всичко, което може и става за гледане, а другото после ще му мислим.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 29 Мар 2009, 06:58

ADV,поради засиления интерес за Брест,реших тук да дам малко информация,ако на някого му пречи,нека да помоли админите да я изтрият,ако вече не е станало късно.
Брест е полски град,окупиран от руснаците след 17.септ 39г. Има стра крепост и се построява БУкр. Р-Брестки,укрепен район,с над 65 км. ивица,съвместно с реката и водните заграждения. Градът е домакин на един от съвместните Съветско-Германски военни паради след окупацията и разделянето на Полша.Приемащи парада са съветския ген-полк .Михаил Кривошеев и германския фелдмаршал Гудериан. Ръкостискания,прегръдки,шампанско,водка,танци,взаимни подаръци,казачок,танци и пр. Както виждате съветските комунисти съвсем не ги е било страх от германските нацисти,има безброй снимков и филмов материал,но няма да ви кажа къде е,скоро няма да го водите ,разсекретени са само 15 миннути от филма на Александър Довженко-един от големите съветски режисьори. И той гиркия не е знаел,че съюзниците един ден ще си вадят очите... Другия парад се прави в гр. Гродно. Актове на братски взаимоотношения.Концентрирането на войски в този съвсем не приграничен,а направо граничен район е направено с демонстративна цел,на руски се казва "ловушка". Германците по цял ден наблюдават как се правят заграждения и огневи точки,бункери,дзотове и пр. Имало е вътре в крепостта страхотно много войска,особено току-що мобилизирани войници,без оръжие дори. До града е разположена 4-та армия в състава на Западния фронт. Нейната 22-ра танкова дивизия е разгромена тотално още първия ден,до самите гранични стълбове.В Брест има още две стрелкови дивизии,два корпуса,като щаба на единия е в самата крепост,една танкова дивизия,един инженерно-сапьорен полк,33-ти. Замисляте ли се,какво прави такъв полк на самата граница,съвсем не за отбрана. Има и кавалерийски полк, окръжната военна болница,огромно количество складове ,пограничен полк на НКВД и спомагателни съединения.Половината от цялата армия е вътре в града и крепостта.Не са нужни подробности от тази касапница,но към 7часа сутринта на 22-ри юни ,армията се оттегля в бърз мараш на изток,оставяйки страхотни трофеи. Една от причините е,че на войските им е било заповядано да не се подават на провокации и да не откриват огън без специално разрешение. Маршал Жуков сяда да пише Директивата до фронтовете едва в 7.15 Докато се обработи,шифрира,изпарти,дешифрира и т.н., немците си свършват работата и заобикалят крепостта,само за няколко часа. Тя не е имала абс. никаква стратегическа роля. Някои подразделения се сражават дори до началото на юли,но ефектът е негативен,безполезно проливане на кръв. На 28-сми е завладян Минск,където е главния радиоприхващателен център от резидентурите на разузнавателните органи,последствията ги знаете.
Но легендата за Брест се формира като отговор на този позор. не бива да се упрекват войниците ,офицерите,генералите,виновниците са в Москва. Такива бързи и категорични разгроми,военната история не познава. Много военнослужещи с желание се предават в плен. За да се отвлече вниманието от истината, се правят филми,пишат се книги,доклади,но се говори само за беззащитните защитници. Някои са погребани с германски военни почести,в памет на такива себеотрицателни герои,те са останали за пример в историята,трагичен,но пример. Особено убийствено се получава,когато се взривяват много складове от попаденията на германската артилерия, на земята се смесват разкъсани човешки и конски тела,войските не могат да се изтеглят,защото една от вратите е под огън и от страната на герм. войски,а има само една ,при това много тесна,при това заобиколена с водно препядствие,има само тесен учстък за влизане и излизане. Втората причина ,освен заповедта за провокациите е ,че целия укрепен район не е предназначен за отбрана срещу нападение, а за прикритие на развръщането на Първия стратегически ешелон. Командирите не са имали план за бойни действия при отбрана. Малко са тези,които са се осмелили да нарушат тези заповеди,дори са настъпвали временно. Една екзотична подробност ,в състава на Вермахта е имало около 700 000 конски впряга. Съветските войски са били с много по-добро въоръжение. Невероятна трагедия,последвана от други през следващите седмици. В плен попадат близо 3.8 млн. съветски войници,оф-ри и генерали.германците пленяват цели ,неразтоварени ешелони с бойна техника ,боеприпаси,горивносмазочни материали и др. Ако някой има конкретни въпроси, да заповяда. Има безброй подробности,за съжаление трагични... То,всяка война е трагедия,дори и при победа.
Аватар
simeon.bg
100+
100+
Мнения: 292
Регистриран на: 12 Мар 2008, 11:23
Местоположение: София
CONTACT:

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот simeon.bg » 29 Мар 2009, 21:52

Защо от МС не отпъснат безвъзмездно 20 милиона лв. за цифровизация на всичкият архив на БНФ, БНР, БНТ, БТА.
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 31 Мар 2009, 07:24

За АДВ и Вълчо. Ще ви припомня кои са основните причини за голямата победа на Съветските войски при Курск и танковото сражение пр Прохоровка.
Първата причина е,че съветските командири са се научили да водят съвременна война,след толкоз загуби.
Втората е неповторимата изградена защита. Отбраната е ешелонирана в дълбочина около 100км !!!. Изкопаните траншеи и окопи са с дължина няколко хиляди километра,в различна,объркваща конфигурация. Там са съсредоточени три фронта Запорожкия,втория му забравих името и споменатия по-рано "Степной".Гермнаските командири са усещали,че се готви нещо голямо,но какво ,съвсем не са се досетили и когато разбират в какъв "котел" са попаднали,правят жалки опити за изтегляне и накрая се предават.Разбира се ,не бива да се подценява и тактическо-техническите характеристики на новите образци съветско оръжие. Много пленени танкове и особено 76мм. гаубица, германците са ползвали,дори при отбраната на Берлин-април 1945г. Какво ли има още ,което не знаем и никога няма да знаем.
И още една любопитна подробност. Не бива да остава никой с впечатление,че съветските войски са окрали само нашите архиви и все още ги държат при тях. Същата е съдбата и на голяма част от немските,военни архиви,те се съхраняват до ден-днешен в гр. Подольск. И кажете,че руските комунисти не обичат немските нацисти. Кога ли ще назубрят архивите им,ще изчакаме,избор нямаме.АДВмти си много напред с материла по отношение на нет-мрежата,не би ли могъл да намериш архивнимкадри от съвместните военни паради на нацистите икомунистите в Брест и Гродно,много са забавни, направо екзотика.
Аватар
Adv
1000+
1000+
Мнения: 1269
Регистриран на: 15 Окт 2007, 16:46
Местоположение: София

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот Adv » 31 Мар 2009, 09:54

Да, бубик наистина факторите са много. Ти си дал главните, но има и още няколко детайла. Хитлер отлага операция Цитадела на 3 пъти, докато успее да събере достатъчно голяма сила, за да атакува. Това, обаче естествено не убягва от руснаците, които съответно използват времето за силни фортификации - ок. 300 000 цивилни строят отбранителната линия. Съотвентно са отлично подготвени.
Въпреки времето дадено на армията, през 43-та година немската индустрията вече не може да създаде кой знае колко голяма сила, която да концентрира на едно място. А и фронтовата е доста дълга и изисква постоянно снабдяване. В резулат на това новите танкове, които се очакват не са в достатъчно големи количества. Но дори и когато те успяват да направят пробив на юг, трябва да се върнат, защото нямат достатъчно силна подкрепа от пехотата, която да задържи завоюваната територия. Така целта да се обкръжат руските части при Курск е обречена още от самото начало на неуспех. Резултатът е една огромна и безсмислена касапница и за двете страни.
На въпросът ти, не мога да намеря кадри от тези паради. Имам някаква колекция архивни кадри, включително паради, но не и от това време и тези места. btw Бубик, бил ли си в Reichsparteitagsgel?nde в Нюрнберг?
Изображение

Изображение
bubic
1000+
1000+
Мнения: 2719
Регистриран на: 18 Окт 2006, 06:03

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот bubic » 01 Апр 2009, 09:32

Да,коментара ти е точен,потвърждавайки и моя,но аз не се впуснах в подробности,те са безкрайни. В Нюрнберг не съм бил, какво имаш предвид?. Нюрнбергския процес е най-големия съдебен фарс в историята на войните,последствията от тях и наказването на военопрестъпниците. Самия обвинителен акт,никога не е публикуван в Съветския Съюз,до самото му самоубийство. Защо ли ,ами защото Съветскта демагогия лъсва автоматически. Сега в Хага е подобно творение на наглостта.
За филмовите кадри,които те помолих да се опташ да откриеш,ако имаш време търси и чрез името на Александър Довженко,той е направил поне 3-4 часа уникален филмов материал. Марксистко-нацистката пропаганда все още не ги е разсекретила.
maks
Нов
Нов
Мнения: 93
Регистриран на: 15 Апр 2008, 10:48

Re: Националният видео-фонд на БНТ ?

Мнениеот maks » 10 Яну 2012, 19:07

New generation sees Poland’s silent movies

In Poland work has begun on digitalising some of the classic films of the silent movie era and making them available on the internet.

/във видеото <<1:15">> „..The multi-million euro project is been funded largely by the European union...“/

10/01/2012
http://www.euronews.net/2012/01/10/new- ... nt-movies/

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 2 и 0 госта