Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Какво прави (и не прави) администрацията?
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот RADIO » 08 Май 2007, 11:23

Агенция "КРОСС" 7.5.2007
МАРИЯ СТЕФАНОВА: НАСЕЛЕНИЕТО ОТДАВА МНОГО ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ НА МЕСТНИТЕ НОВИНИ
Изображение

Интервю на Павел Станков, Агенция "КРОСС"

От близо 2 месеца Съветът за електронни медии си има нов председател. За реформите, радиостанциите и телевизиите Агенция "КРОСС" потърси мнението на Мария Стефанова

Радио "Експрес" има сантиментална роля за мен

Г-жо Стефанова, вие сте новият председател на Съвета за електронни медии /СЕМ/ вече повече от месец, а преди това бяхте член на съвета. Какво обаче Ви даде и какво ви отне новият пост?
На първо място това е голямо доверие, което ми оказват моите колеги, като ме избраха за председател на съвета. Аз съм 6-та година член на съвета и мисля, че от лична гледна точка добре се стекоха обстоятелствата, защото имах достатъчно време да се уча какво е да си член на съвета, да доизградя своите контакти с операторите, да вляза детайлно в Закона за радиото и телевизията и от тази гледна точка бих могла да кажа, че председателството не е нищо повече от по-големи задължения и отговорности. Но съм доволна, защото по природа съм енергичен човек и съм много делова, а също така лаская се от определенията на моите колеги за мен, че тъй като съм радиожурналист аз съм много оперативна и разбира се, не на последно място, трябва да призная, че съм много деликатен човек и умея да си поставям приоритети, нещо, което е изключително важно не само за председателя, но и за всеки един член.

Вие бяхте избрани чак на 4-тото заседание на съвета, голяма ли беше конкуренцията или решението беше трудно?
Очевидно между нас съветниците има много достойно хора. Впрочем всеки един е достоен да стане председател. Въпросът е времето, в което да бъде избран. Моята кандидатура беше противопоставена на тази на доц. Райна Николова. Много достойна жена и човек. Впрочем обаче, гласуването от първото до четвъртото заседание не се промени. Аз неизменно имах 5 гласа и 3 въздържали се.

Забелязвам, че в момента ремонтирате офисите си, Вие като председател на СЕМ какво ще "ремонтирате" в съвета?
Много смело е да се кажат "ремонти". Правим освежаващи ремонти, защото сградата, където се намира съвета е много стара. Така, че винаги се налага нещо да поправяме и така е от 6 години насам. В ремонтно отношение за съвета мога да кажа, че имаме няколко приоритета, един от които е лицензирането. Ние работим по този приоритет, издадохме първите 5 лиценза за радио дейност за градовете Ямбол, Монтана и Габрово. Аз съм много щастлива от този факт, защото от формална гледна точка моят подпис седи под тези лицензии, а иначе от историческа гледна точка много е важно, че в историята на СЕМ лицензира в малките градове, тъй като на много места няма местни радиостанции. Това е изключително важно, тъй като след едно социологическо проучване, което направихме през 2006 г. се оказа, че населението отдава много голямо значение на местните новини. Например хората се интересуват от това какво е направил общинският съвет в моя град, кои улици са ремонтирани или кога ще им спрат водата. Мисля, че това е съвсем естествено и се радвам, че СЕМ, издавайки тези лицензии подпомага тези процеси, т.е. ние отдаваме много голямо значение на медийните потребители, а това са аудиториите в малките градове.

Застъпихте темата с лицензирането на радиостанции. В тази връзка нека ви попитам защо се получава така, че след спечелен конкурс се забавя даването на самата лицензия и съответно излъчването на победилата медия?

В едно състезание винаги има победители и победени. Тези, които са победени разбира се недоволстват от класирането и така се случи, че ние имаме доста жалби в съда. В резултат ние забавяме даването на лицензиите, но това не означава, че всички, които са победили в конкурса няма да получат лицензиите си, напротив - ще ги получат тогава, когато приключат съдебните производства.

От 1 януари България, заедно с Румъния се присъединиха към ЕС. В сравнение със София, където излъчват 30 радиостанции, в румънската столица Букурещ броят им е 17. А и изобщо по-света радиостанциите в столиците са значително по-малко от тези у нас. Не е ли пренаситен радиоефирът от радиостанции?
Ако правим такива сравнения, да, в Лондон радиостанциите са 12 или 14. Лондон е голяма европейска столица, а София е с население около 2 млн. В България броят радиостанции не се определя от населението. Защото ние имаме своите специфични особености и трябва да се съобразяваме с това. Ние като регулатор разбира се трябва да следим за равновесието, което е в угода на медийния потребител. Всичко, което е в угода на медийният потребител ние сме длъжни да му го предоставяме. След като в София вече повече от 10 години има 30 радиостанции и тези 30 радиостанции не са се закрили не са фалирали, те се издържат, те съществуват, те имат своята аудитория. Може да е малка, но очевидно хората преценяват, че за тях това е добре и за техния бизнес. Следователно има интерес и към програмите на тези радиостанции. Не мисля, че ние трябва да работим в посока на съкращаване на честотите и впрочем това не е наше правомощие. Обратното, трябва да съдействаме и да работим затова медийните потребители ако имат нужда от разнообразни програми, а това нашето социологическо проучване го потвърждава.

Въпросът с честотите и мощността на предавалите е в компетенцията на КРС. Но как ще коментирате факта, че в страната ни се чуват повече чужди радиостанции, отколкото наши в съседите ни?
СЕМ се съобразява със Закона за радиото и телевизията и освен това с директивата Телевизия без граници и Европейската конвенция за трансгранична телевизия. В тези документи много ясно е записано, че ние работим в някаква рамка. Нашата рамка е, че колкото и радиостанции да имаме на територията на страната, ако те са ефирни то честотите им подлежат на международно съгласуване. Основно на тези, които са в крайграничните райони. Т.е. ние сме получили това съгласуване и сме го съгласували с мощността на нашите радиопредаватели. Това, че наши радиостанции не се чуват много надалеч в пределите на другите държави е абсолютно нормално. Въпросът е защо ние чуваме чужди радиостанции на наша територия. Очевидно има някакво нарушение. Това, което ние правим е да следим за тези честотни замърсявания и се грижим за честотата на нашия ефир. В тази посока е работата ни с БНР, тъй като те са обществения оператор в България и ние бихме искали да получим гаранция, че особено в крайграничните райони във всяка една точка би трябвало да се чува поне общественото радио.

Т.е. "проблемът не е в нашия телевизор". Казах телевизор и се сетих докъде стигна процесът с избирането на нов генерален директор на БНТ и как приемате факта, че всички кандидати трябва да бъдат проверени дали не са били агенти в бившата ДС?
Обявихме вече конкурса за генерален директор на телевизията. Кандидатите трябва да напишат своите концепции и обикновено кандидатите в последни дни на конкурса се разбира кои са. Но това е съвсем естествен процес. Мисля, че за избора на генерален директор на БНР и БНТ нещата са канализирани. Стриктно се придържаме и изпълняваме Закона за радиото и телевизията, както впрочем и кандидатите. Условието да бъдат проверявани кандидатите за принадлежност към службите на бившата ДС е условие по закон, т.е. ние се съобразяваме с това условие като изпращаме имената на кандидатите в съответната комисия. Оттам нататък очакваме комисията да си свърши работата.

Има обаче вече кандидати за генерален директор на БНР. Проверени ли са техните имена и има ли такива, които са били замесени с бившата ДС?
Не, нямаме върнати имена. Проверката очевидно не е приключила, когато ни информират от комисията ще имаме резултати.

Кои са най-честите грешки, които допускат медиите и за които следите стриктно?
Най-често не се спазват изискванията в членовете, които са свързани с ограниченията за реклама. Но в последните 5-6 години операторите се научиха внимателно да четат закона, дори четат между редовете и мен това много ме радва. Т.е. регулацията и саморегулацията вървят ръка за ръка. Радостна съм от нашето общуване, защото то дава резултати. Ще ви дам пример със срещата ни преди 4 години с телевизионните оператори, на които препоръчахме, съвсем в колегиален тон, да помислят за някакъв начин, по който да уведомяват началото на филми и предавания, които съдържат кадри, които не са за малолетните и непълнолетните лица. За някакъв надпис, така че децата да не гледат тези кадри. И в резултат на тази наша среща вие виждате от ефира на всяка една от тях тези надписи, които предупреждават, че даден филм не се препоръчва на група лица.

Докъде стигнахте с цифровизацията?
Ние като регулатор сме длъжни да участваме и да съдействаме тези процеси да се състоят по-бързо. Участваме в няколко работни групи към Министерството на културата и в НС за разработването на план за стратегия за цифровизацията в областта на медиите и аудио-визуалните продукти като цяло. Така, че каквото се очаква от нас - даваме всичко от себе си. Въпросът е в каква степен ние имаме готовност да пристъпим към цифровизация. На първо място това е държавнически въпрос, за да може държавата да вземе някакви решения трябва да я подкрепят специализираните органи. У нас това са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения, КРС, СЕМ, също така и всички оператори, които работят на територията на България. Многостранен проблем е това, защото имаме много телевизии, които се излъчват по кабелен път, а и радиостанции. У нас кабелизацията е над 80 %. А от тази гледна точка ще ни бъде много трудно, тъй като хората трябва да си сменят приемниците. Освен това те трябва да знаят с какво да ги сменят и какво ще им струва. Но преди да ги сменят ще трябва да си купят едни специални приставки. Държавата заедно с гореспоменатите органи трябва да реши има ли възможност тя, а и медийният бизнес да подкрепят това начинание.

Изключително дълъг процес ми се вижда преминаването към цифровизация...
Наистина е сложен, защото освен, че потребителите трябва да получават качествени и разнообразни програми и да имат възможност да ги получават, трябва някой да направи въпросните програми. Така като ги разказвам тези неща изглежда, че ще са нужни години, но така или иначе България вече е страна член на ЕС, а това значи, че ние поемам конкретни решения в областта на медиите. В тази област ние трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г. Това не означава, че след 2012 г. няма да има аналогови телевизии. Означава, че аналоговите честоти няма да бъдат международно съгласувани, т.е. те няма да бъдат защитени - може да има смущения или лош сигнал. В тази връзка ние трябва да работим затова цифровизацията да се случи час по-скоро. Но ще има и етап, в който ще приемаме и цифрово и аналогово. След това аналоговото ще отпадне.

В колко града има обявени конкурси за аналогово излъчване на телевизия?
В момента имаме обявени 8 конкурса в 3 града за аналогови наземи телевизии. Конкурсите са в ход.

Това, че увеличавате броя аналогови телевизии не значи ли, че забавяте цифровизацията?
Не, не значи, защото очакваме МС след съгласуване с всички министерства да излезе с План за цифровизация на наземно цифрово разпространение. След като излезе този план ще бъде факт и честотната карта на България. От друга страна по закон СЕМ, работейки с КРС ще може да издава аналогови лицензи до 31.12.2008 г.

И докато чакаме да се цифровизира радио- и ТВ ефир нека поговорим за собствениците на медиите. Имаше неясноти например около собствеността на "Хот ФМ" - София. Случиха се доста покупко-продажби на радиостанции и е трудно да се определи кой какво държи.
Може би на пръв поглед е неясно. Ние в нашия регистър имаме имената на юридическите лица, които са собственици на конкретните радиостанции и телевизии. Мисля, че това са едни естествени процеси. Естествено е, че големите вериги ще се стараят да завладеят по-голяма част от пазара. И в това няма нищо странно, но регулаторът СЕМ трябва да се грижи затова местни радиостанции да има в провинцията.

Да, но повечето радиовериги не излъчват ли една и съща програма?
В нашия закон понятието "радиоверига" не съществува. Това са група радиостанции, обединени от някакъв общ признак. Това може да бъде името. Например "FM+" се кръстиха "FM+ Group". Групата на "БГ радио", "Радио 1", "Радио Нова" и т.н. са част от групата на "Communicorp". Не трябва да забравяме и новия играч - групата на SBS, които имат собственост върху "Атлантик", "Веселина", "Витоша" и "Експрес".

Казахте радио "Експрес". Вие сте били част от екипа му. Как подписахте решението, с което то спира да излъчва?

Не ми беше лесно. Председателят поема такива отговорност, с които го натоварят съветниците. Аз съм длъжна да се съобразявам с решението на съвета. Защото при нас такива решение все взимат постоянно. И ако това, че председателят се е въздържал или е гласувал "против" няма никакво значение. В случая с "Експрес" не бях против защото надзорник трябва да ви кажа, че имам много широк поглед над радиопазара у нас и смятам, че радио "Експрес" получи не втори, а трети шанс да се превърне в една модерна радиостанция. Аз работех в радио "Експрес" в първата му минута още през 1992 г., когато то тръгна в ефир. Много ми е мъчно, "Експрес" има сантиментална роля за мен. Това е отминало. Разбира се винаги ще остане споменът и добрите ми колеги, с които поддържаме връзка. Ужасно ми липсва усещането когато човек е пред микрофон. И аз го приемах за хилядите ми слушатели. За мен това бе едно изключително удоволствие - защото мога да служа на обществото, второ защото трябва да се държа много отговорно. И трима души да са те разбрали погрешно това е голям минус. Стараела съм се винаги да бъда максимално точна, от гледна точка на фактите. И до ден днешен изповядвам простото правило, че една информация трябва да бъде засечена от три източника. Времената се променят и смятам, че "Експрес" получи още един шанс под крилото на SBS да се развие в по-различна посока.

Какво ще призовете нашите читатели?
Когато чуете нещо по радиото или видите нещо по телевизията обърнете се към СЕМ. Тук има хора, които работят само и целенасочено това зрителите и слушателите да получават удовлетворение, забавление и информация. Ние сме органът, който се грижи за вашия медиен комфорт.
Последна промяна 1 на RADIO, променена общо 17 пъти
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот mita6ki » 25 Май 2007, 12:01

1 не ми се вярва в Лондон и Букорещ да има толкова малко радия
2 какво ще рече това при въпроса с Хот фм "местните радиа са за провинцията"
3 след цифровизирането на радиото ФМа дали ще остане безнадзорен и ще можем на воля да пиратстваме  :D
4 щеше ми се поне веднаж да изслушам едно интервю а не да се "кьорава"
5 в последния цитат пише да се обръщаме към СЕМ когато пожелаем а как като те нямат никакви актуални контакти и не може да ги намери човек да се обърне към тях  :down
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот R R П » 25 Май 2007, 13:26

Може би в развитите страни радио пазара се е окрупнил, за разлика от другите страни, например в Турция - Истанбул или Сърбия - Белград. Като че ли и у нас има такава тенденция - на пазара вече има предимно големи чужди медийни компании, за сметка на нашите радиостанции, които бяха първи в зората на частното радио -например Канал Ком в Пловдив, Пристис в Русе, Експрес, Тангра в София, Хит 7 и други.
Бубич, а как е положението в Америка?
Аватар
RADIO
500+
500+
Мнения: 683
Регистриран на: 24 Мар 2005, 02:15
Местоположение: To The Moon And Back
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот RADIO » 29 Май 2007, 16:23

mita6ki написа:1 не ми се вярва в Лондон и Букорещ да има толкова малко радия
2 какво ще рече това при въпроса с Хот фм "местните радиа са за провинцията"
3 след цифровизирането на радиото ФМа дали ще остане безнадзорен и ще можем на воля да пиратстваме  :D
4 щеше ми се поне веднаж да изслушам едно интервю а не да се "кьорава"
5 в последния цитат пише да се обръщаме към СЕМ когато пожелаем а как като те нямат никакви актуални контакти и не може да ги намери човек да се обърне към тях  :down


Здравей,

Дори и да са минали 2 месеца от интервюто ми с Мария Стефанова. Мога само да кажа, че то беше доста дълго.. Близо час и половина говорихме, така че интервюто е със съкращения.
1. пише се БукУрещ, там радиостанциите са наистина изключително по-малко от броя им в София. В момента в Букурещ са 18. За повече информация виж ТУК

А що се отнася до втория ти въпрос: То си е написано както трябва:

"СЕМ трябва да се грижи затова местни радиостанции да има в провинцията."

Не го ли разбираш?????

По третия ти въпрос: Доколкото помня дори и след 2012 пак ще има радиостанции, които ще са аналогови, а и дори да няма една аналогова станция, много ме съмнява да просперират пиратите.. Освен ако не са карибски  :acute:

Иначе мога да ти сваля интервюто си от диктофона, но е дългичко...

А затова дали имат актуални контакти, мисля че не си прав!

Адрес: бул. ”Шипченски проход” № 69
гр. София
тел.: 02/ 9708810
факс: 02/ 9733769
e-mail: [email protected]


Отдел “Лицензии и регистрации” - тел.: 02/ 9708825
Отдел “Мониторинг” - тел.: 02/ 9708840
Отдел “Правен” - тел.: 02/ 9708820
Отдел “ФСДЧР” - тел.: 02/ 9708833
Отдел “Административно и информационно обслужване” - тел.: 02/ 9708813
Последна промяна 1 на RADIO, променена общо 29 пъти
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот R R П » 29 Май 2007, 18:53

Изглежда кризата в слабо развитата ни икономика и бъдещото неизбежно цифровизиране спират по-нататъшен възход в развитието на радио и телевизионните мрежи. Струва ми се, че сега има неяснота и несигурност при инвеститорите. Има застой, не е както беше преди десетина години. Предстоят промени.
Може би по-натам при промяна на пазара и въвеждане на нови технологии ще има нов "бум" в ефирното радио и кабелната и сателитна телевизия.
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот mita6ki » 30 Май 2007, 15:05

ами за хот фм си виакм като целта им е била да си го заведат в провинцията защо не позволиха да се пусне отново във Враца докато работеше и защо сега лиценза за 93.9 не се даде на някой
а и друго си виакм това което тя казва за Експрес - как така са му дали шанс и какво му е имало на радиото и с какво Веселина го превъзхожда не знам от СЕМ чалгари ли са че допуснаха тук при нас от 4 радиа - 2 чалгарски (1 национално + 1компютърно радио с мр3ойки)
user
Нов
Нов
Мнения: 7
Регистриран на: 25 Апр 2007, 23:40

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот user » 30 Май 2007, 15:33

mita6ki написа:1 не ми се вярва в Лондон и Букорещ да има толкова малко радия
4 щеше ми се поне веднаж да изслушам едно интервю а не да се "кьорава"


Аз па веднаж бех Букорещ... да не поверваш...
UGLY_BOY

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот UGLY_BOY » 30 Май 2007, 23:15

mita6ki написа:ами за хот фм си виакм като целта им е била да си го заведат в провинцията защо не позволиха да се пусне отново във Враца докато работеше и защо сега лиценза за 93.9 не се даде на някой
а и друго си виакм това което тя казва за Експрес - как така са му дали шанс и какво му е имало на радиото и с какво Веселина го превъзхожда не знам от СЕМ чалгари ли са че допуснаха тук при нас от 4 радиа - 2 чалгарски (1 национално + 1компютърно радио с мр3ойки)

Явно са имали предвид да му дадат нов шанс на съществуване в лицето на The Voice. Но, всъщност, репликата за новия шанс е по-скоро заобикаляне на въпроса. Всички знаем, че навсякъде играят пари.
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот mita6ki » 31 Май 2007, 19:24

mita6ki написа:1 не ми се вярва в Лондон и Букурещ да има толкова малко радия
2 какво ще рече това при въпроса с Хот фм "местните радиа са за провинцията"
3 след цифровизирането на радиото ФМа дали ще остане безнадзорен и ще можем на воля да пиратстваме  :D
4 щеше ми се поне веднаж да изслушам едно интервю а не да се "кьорава"
5 в последния цитат пише да се обръщаме към СЕМ когато пожелаем а как като те нямат никакви актуални контакти и не може да ги намери човек да се обърне към тях  :down
Аватар
R R П
1000+
1000+
Мнения: 1192
Регистриран на: 12 Юли 2006, 14:18
Местоположение: София

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот R R П » 31 Май 2007, 20:49

R R П написа:Може би в развитите страни радио пазара се е окрупнил, за разлика от другите страни, например в Турция - Истанбул или Сърбия - Белград. Като че ли и у нас има такава тенденция - на пазара вече има предимно големи чужди медийни компании, за сметка на нашите радиостанции, които бяха първи в зората на частното радио -например Канал Ком в Пловдив, Пристис в Русе, Експрес, Тангра в София, Хит 7 и други.
Бубич, а как е положението в Америка?

Изглежда, радиостанциите в Белград също не са много.
Ако е актуална информацията в официалния сайт на град Белград, от самия град излъчват около 23 радиостанции, без да се броят повтарящите се честоти, защото някои радиостанции излъчват от няколко места.
Сигурно Мишко от Бор, като каза, че броят на радиостанциите в Белград е повече от 100, е имал предвид и близки и далечни околни градчета и села.
Според мен, в града вероятно се хващат наистина около двадесетина станции, защото тези от другите селища едва ли се хващат добре в града, особено като се има предвид, че той е разположен на доста разгъната площ.
UGLY_BOY

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот UGLY_BOY » 11 Юни 2007, 01:41

Господин Богоев, силно се съмнявам, че до такава степен ще се заинтересуват от проблема, за който споменахте. Както през 90-те тогавашните контролни органи не се заинтересуваха дали хората ще имат пари да си купят платки за PAL, за да гледат Ефир 2 цветно.
Аватар
martintzvetomirov
1000+
1000+
Мнения: 1315
Регистриран на: 26 Дек 2006, 17:56
Местоположение: Враца\Edinburgh, UK
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот martintzvetomirov » 11 Юни 2007, 13:38

Е то какъв е бил стандарта преди 90-та - NTSC?
Аватар
mita6ki
1000+
1000+
Мнения: 1490
Регистриран на: 29 Окт 2006, 23:58
Местоположение: Враца
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот mita6ki » 11 Юни 2007, 14:49

secam?
или чернобяло
UGLY_BOY

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот UGLY_BOY » 11 Юни 2007, 20:46

martintzvetomirov написа:Е то какъв е бил стандарта преди 90-та - NTSC?

За SECAM да си чувал случайно? И не става въпрос за 1990-а, а за 1994-а, доколкото си спомням. Тогава започнаха първите излъчвания на Ефир 2 на PAL, и то само по време на мачовете от световното първенство. Окончателно се премина на PAL през 1995-а, ако не се лъжа. А Канал 1 е на PAL от 2001-а оконачтелно, като преди това за известно време излъчваха на PAL пробно от 22:00 до 06:00, а през останалото време - на SECAM.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3737
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот ЖОРО » 13 Юни 2007, 09:31

И секама на канала беше просто ужасен !!!
Няма по голям трол от Джорджи™
Аватар
Xemyc
100+
100+
Мнения: 424
Регистриран на: 11 Мар 2006, 16:35
Местоположение: Ямбол

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот Xemyc » 13 Юни 2007, 11:53

Качествените показатели на цветовете измерени с техника, а не на око на Secam са много по-добри отколкото на PAL. BetaMax също е по-добра от VHS. Ще кажете тогава защо БНТ избяга от Секам? Причините са много - повечето страни от Европа (и не само в Европа са на ПАЛ). На Секам са Русия (и техните сателити, затова и България беше) и Франция.

Студиината техниката и ПТС-ите на БНТ закупувани през 70-те, 80-те години на миналия век почти изцяло са на немската фирма BOSH. Проблема е сега, че предаване заснето преди 10 и повече години на Секам се транскодира на ПАЛ за да се излъчи и качеството на цветовете става много ниско. Част от студиата и ПТС-ите все още са на Секам и на моменти някой предавания са с видими по-слабо качество от други.  ;)
Последна промяна 1 на Xemyc, променена общо 13 пъти
UGLY_BOY

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот UGLY_BOY » 14 Юни 2007, 01:06

Xemyc написа:Качествените показатели на цветовете измерени с техника, а не на око на Secam са много по-добри отколкото на PAL. BetaMax също е по-добра от VHS. Ще кажете тогава защо БНТ избяга от Секам? Причините са много - повечето страни от Европа (и не само в Европа са на ПАЛ). На Секам са Русия (и техните сателити, затова и България беше) и Франция.

Студиината техниката и ПТС-ите на БНТ закупувани през 70-те, 80-те години на миналия век почти изцяло са на немската фирма BOSH. Проблема е сега, че предаване заснето преди 10 и повече години на Секам се транскодира на ПАЛ за да се излъчи и качеството на цветовете става много ниско. Част от студиата и ПТС-ите все още са на Секам и на моменти някой предавания са с видими по-слабо качество от други.  ;)

Не знам защо всеобщо възприетото мнение е, че ПАЛ е по-добрата цветна система. Аз съм обръщал внимание на СЕКАМ-а на французите и ми прави впечатление, че цветовете излизат супер - много по-добре, отколкото на Канал 1 и Ефир 2 едно време.
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3737
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот ЖОРО » 14 Юни 2007, 08:19

Французите са  не MESECAM  и за това е по хубаво !!!
Няма по голям трол от Джорджи™
Аватар
Xemyc
100+
100+
Мнения: 424
Регистриран на: 11 Мар 2006, 16:35
Местоположение: Ямбол

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот Xemyc » 14 Юни 2007, 14:11

MESECAM се ползва само когато трябва да се запише сигнал на SECAM на видео касета. Но снимането, излъчването по кабелна, сат, релейка... приемането - всичко става на SECAM.  Ето тук пише подробно за SECAM, MESECAM: http://en.wikipedia.org/wiki/SECAM, ако някой има проблем с англ. да пита.

Ама темата е друга. Нека се върнем на нея.
UGLY_BOY

Re: Мария Стефанова: Трябва да преминем към цифрово излъчване до 2012 г.

Мнениеот UGLY_BOY » 14 Юни 2007, 18:34

Xemyc написа:MESECAM се ползва само когато трябва да се запише сигнал на SECAM на видео касета. Но снимането, излъчването по кабелна, сат, релейка... приемането - всичко става на SECAM.  Ето тук пише подробно за SECAM, MESECAM: http://en.wikipedia.org/wiki/SECAM, ако някой има проблем с англ. да пита.

Ама темата е друга. Нека се върнем на нея.


SECAM не може ли да не се записва като MESECAM на касета, а като SECAM?

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 3 и 0 госта