Финансиране на обществените медии

Преглед на българската медийна ситуация - за собствеността на медиите, разпределението на честотите, лицензирането и регулирането
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

Тази сутрин чух цялото интервю на Нели Огнянова, и то е по-съдържателно от публикуваната новина в сайта на БНР. Добре е че има и аудио, като подкаст, за да може да се чуе.

Властите изглежда отново искат да направят съществена промяна в своя полза, и усилване на политическия контрол върху обществените медии, под предлог че уж се изпълняват формални правни изисквания на Закона за публичните финанси. Както и с много други решения, тихомълком се появява проект за промяна, който формално е обявен за обществено обсъждане на сайта на Министерството на културата преди 30 дни. След изтичането на този срок, за който почти никой не е разбрал, се внася и за гласуване. Без обсъждане, и без преценка как ще се отрази на медийната среда ... :o

http://bnr.bg/post/100625511/neli-ognan ... -bnt-i-bnr
Нели Огнянова: Заличаването на Фонд "Радио и телевизия" увеличава риска от зависимост на БНТ и БНР

публикувано на 13.11.2015
Интервю на Таня Величкова с Нели Огнянова

Правителството внесе преди дни в Народното събрание проект за изменение на Закона за радиото и телевизията, с който иска да промени финансирането на БНР, БНТ и СЕМ. В момента обществените медии и регулаторът се финансират чрез субсидии от бюджета. Предложението е от догодина това да става чрез трансфери.

Основният проблем в обществените медии е свързан с начина на финансиране. В момента принципът на финансиране, т.е. колко средства отиват за БНТ и БНР, е на един час програма. Това решение е отпреди 18 години и то показа своите недостатъци, коментира в предаването "Преди всички" експертът по медийно право Нели Огнянова.

Според нея в законовите предложения има един друг важен момент и той е свързан с таксите от аудиторията като източник на финансиране:

Замяната на този източник – такси от аудиторията, с друг модел, всъщност е оправдано, но това не произтича от Закона за публичните финанси.

Заради промени именно в този законопроект се налага да бъде направена и промяната в Закона за радио и телевизия, и обществените медии и регулаторът да започнат да се финансират не чрез субсидии от бюджета, а чрез трансфери.

Друга промяна в законопроекта предвижда закриване на съществуващия досега Фонд "Радио и телевизия". Това обаче е направено без оценка на въздействието, подчерта Нели Огнянова:

Според мен трябва да се направи оценка, баланс на плюсовете и минусите, да се вземе предвид, че през тези години всички идеи за реформа са свързани с присъствието на фонда и че фондът е важен. Той, от една страна, опосредства връзката с държавата, от друга страна, допуска диверсификация на източниците, от което пък директно следва възможност за по-голяма независимост на медиите. В този смисъл аз изпитвам известна изненада, защото не знам каква е позицията на обществените медии и не смятат ли те, че заличаването на фонда не е в техен интерес, защото така връзката с държавата остава пряка. Освен това се губят ред от предимствата, които фондът позволява.

Според медийния експерт е трябвало да се върви към развитие на уредбата, която не работи, а не фондът да бъде заличен и усилията да бъде върнати на нулата и в среда отпреди наличието на Закона за радиото и телевизията.

Идеята за контрол върху обществените медии винаги ни е съпътствала. На мен ми е трудно в момента да преценя дали със заличаването на фонда опасността се увеличава, но съм склонна да мисля, че да, коментира още Нели Огнянова.

Цялото интервю с Нели Огнянова можете да чуете в звуковия файл. :Music
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

И още по темата от по-късно днес, във вестник Капитал:

http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2648807
БНТ и БНР ще се финансират по нов начин
Държавата окончателно се отказва от събирането на такси от потребителите за обществените медии

От Весислава АНТОНОВА
13 ноември 2015

Докато пазарът вече няколко години очаква обсъждане и приемане на нов медиен закон, който да отговаря на променената медийна среда, правителството реши да се отчете само с поправки в сега действащите правила. При това съвсем тайно и без обсъждане. Изменението обаче съвсем не е маловажно, защото се отнася до финансирането на БНТ и БНР.

...


От законопроекта личи, че държавата окончателно се отказва от модела за финансиране на обществените медии с такси от потребителите. В блога си експертът по медийно право и професор в Софийския университет Нели Огнянова пише: "Имаше очаквания за развитие и нова роля на Фонда ["Радио и телевизия"] – съответно при диверсифициране на източниците, по-устойчиво финансиране и известна гаранция за независимост на обществените медии. А законопроектът е точно в обратната посока."

Преподавателят по медийно право в НБУ Райна Николова е категорична, че преди да е изготвена цялостна схема за финансирането на обществените радио и телевизия, която да изменя сегашната концепция за финансиране, няма логика да се приемат изменения. "Още повече че със свое становище от март тази година Комисията за защита на конкуренцията препоръча на законодателния орган да създаде финансова рамка за обективен предварителен и последващ контрол по отношение съотношението в размера на финансирането на БНТ и БНР от бюджетната субсидия и рекламата. Вместо да се въведе такъв механизъм, се приема промяна, която не кореспондира с препоръката на КЗК", припомни Николова. По думите й дефинирането на ангажиментите на обществената медия и моделът й на финансиране са най-важните въпроси.
petttto
Нов
Нов
Мнения: 67
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от petttto »

Наливат се пари в медии от които никой не се интересува
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

След Унгария, сега и в Полша се преминава към пряко управление на обществените медии от правителството.

http://bnr.bg/horizont/post/100645602/s ... -na-polsha
Спасимир Домарадски: Не са изключени опити и за промяна на Конституцията на Полша
публикувано на 09.01.2016 в 11:56

06:29 мин.
Интервю на Добрин Йотов със Спасимир Домарадски
Цялото интервю чуйте в звуковия файл
.

Напрежението в Полша произлиза до голяма степен от арогантната политика на предишните и от безогледните методи на сегашните управляващи, смята Спасимир Домарадски, доктор на политическите науки от Университета "Лазарски" във Варшава и сътрудник на списанието "Республика Нова":

От 89-та година до днес, не е имало момент, в който обществените медии са били наистина обществени. Цялата процедура, начинът на избиране на техните директори, контролът върху тях е изцяло свързан с правителството чрез въпроса за финансиране, чрез факта, че хората от Съвета за медии са избирани от парламента. Естествено, който има мнозинство, може да налага съответното си влияние. Така, че трудно е да се каже, че преди това медиите са били обективни, а сега има опасност те да не бъдат обективни. Не се случва нещо наистина съдбовно. По-скоро се случва нещо, което до преди се толерираше, а сега като цяло се показва едно лице, което е доста нелицеприятно.

Могат да се появят варианти, чрез които правителството да се опита да стигне и до по-съществени промени. Тоест да използва различни вратички дори за промяна на Конституцията. Ако нещата тръгнат в тази посока, тогава можем да говорим за доста съществени проблеми в самата Полша. Действително, ако се стигне до там, ще е много трудно да се предвиди какви ще бъдат последиците. Ние днес виждаме, че подкрепата за правителството доста сериозно намалява. Действията, които предприема, не се одобряват дори и от част от хората, които са гласували за тази партия и за промените, които тя предлагаше
.

Според Спасимир Домарадски, начинът, по който се говори за Полша в момента не показва реалната ситуация и нещата се преувеличават. Най-лошото при промените, които се случват сега в Полша са стилът и бързината с която се въвеждат, смята Домарадски.
----------


http://bnr.bg/horizont/post/100645574/v ... nite-medii

В Полша се очакват нови демонстрации заради закона за обществените медии
публикувано на 09.01.2016 в 09:01
petttto
Нов
Нов
Мнения: 67
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от petttto »

:) Да комунизма се връща с ново лице
Изображение Изображение Изображение
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

Отново се предлагат идеи за обединение на БНТ и БНР, вероятно за да нарастне нечия власт и възможност за контрол и злоупотреба. А за важни въпроси и евентуални ползи от обединение - трудно дори и дума става... Само се задават нови икономии, и накрая ще стане така, че БНР и БНТ няма да могат да си намират нито журналисти, нито технически персонал, за да произвеждат качествени програми.


http://www.capital.bg/printversion.php?storyid=2721479
Старата песен на нов глас. Volume 3
Работна група ще обсъжда има ли смисъл от нов медиен закон, обединение на БНТ и БНР и на регулаторите СЕМ и КРС

От Весислава Антонова
11 март 2016

Разочароваща. Така с една дума можем да опишем провелата се в четвъртък в Народното събрание дискусия за ролята и мястото на обществените медии и регулаторните органи на пазара. Тя се случи по инициатива на двете парламентарни комисии, натоварени да се занимават с темата - за култура и медии и за информационни технологии и съобщения. В обсъждането взеха участие членове на СЕМ и КРС, директорите на обществените медии, продуценти, представители на различни асоциации и на големите частни телевизии.

Новината след дискусията е, че предстои да се създаде работна група в парламента, която да започне същинското обсъждане за бъдещи промени в медийното законодателство. "Следващата седмица ще пристъпя към създаването й", обеща председателката на медийната комисия Полина Карастоянова (НФСБ). Въпросите, с които ще се занимае работната група, са дали е необходимо обединение на БНТ и БНР, както и на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). От тях се очаква да произлезе и централната тема за ревизия на цялото медийно законодателство и разширяването на обхвата му. Например чрез закон за всички медии заради конвергенцията на съдържанието между различните платформи. Това би означавало под обхвата му да попаднат и интернет и печатните издания, които в момента не подлежат на държавна регулация.

Медийният пазар очакваше това важно събитие близо година, като надеждите бяха, че то ще даде началото на истински дебат по централни за бизнеса теми като това какъв да е моделът на финансиране на обществените медии, как да се гарантират прозрачни собственост и произход на капиталите, както и кога ще се стигне до цялостна промяна на Закона за радиото и телевизията по ключови за сектора текстове. Неглижирана остана темата за катастрофиралата цифровизация на телевизионното разпространение, заради която ЕК заведе дело срещу България. От разговора между депутатите и представителите на медиите не пролича да има експертна подготовка за сериозен разговор с формулирана цел. Никой не каза категорично на глас най-важното - има ли политическа воля за промяна на медийния сектор и каква ще е нейната посока.

Ще има ли сливане между БНТ и БНР

Докато голяма част от участниците в обсъждането говореха общо и предпазливо, изненадващо горещият въпрос за сливането на БНТ и БНР беше поставен от Мартин Захариев. Той беше представен от председателката на медийната комисия Полина Карастоянова като бивш депутат и сътрудник на медийната комисия в парламента. Захариев беше депутат в предишното Народно събрание от БСП и член на медийната комисия. Като бизнесмен е бил собственик на "Ретро радио" и "Гонг", както и член на УС на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори. "Корпорация, която обединява БНТ и БНРq се налага от необходимостта от реформа, тъй като ще доведе до икономии и творчески синергии", каза Мартин Захариев. Според него двете обществени медии могат да влязат като дъщерни компании в акционерно или холдингово дружество, като това ще им позволи да сключват договори с кредитни институции или за продажба и ще подпомогне взаимното им развитие.

Идеята на Захариев очевидно е била обсъждана предварително с продуцентите, тъй като те застанаха категорично зад нея. "Подкрепяме идеята за обединение на БНТ и БНР, защото това ще направи обществената медия по-силна и по-значима и ще създаде повече работа за нас, продуцентите", каза председателят на Асоциацията на телевизионните продуценти Евтим Милошев. Според него в телевизиите продуцентите създават изцяло български продукт и осигуряват работа на голяма част от творческите професии.

Депутатът Иван Иванов от Реформаторския блок единствен изрази мнение, че обединението на БНТ и БНР ще увеличи контрола и влиянието върху тях и категорично не подкрепи идеята те да бъдат слети в холдингово дружество.

Генералните директори на двете медии нямаха ясна позиция по темата. "Нашето законодателство не допринася за развитието на националната телевизия като обществен оператор. В закона не са отчетени новите потребности на обществото - какво да направим, за да е гарантирана независимостта на обществените медии, и какво трябва да е финансирането им", беше коментарът на генералния директор на БНТ Вяра Анкова. Акцент в изказването на генералния директор на БНР Радослав Янкулов също беше финансирането на медиата. "Синхронът между лявата и дясната ръка трябва да е по-добър. Парите не стигат, деца. Ние (БНР - бел. ред.) да бъдем какво - Островът на съкровищата ли? Важно е не кой, а какъв ще бъде регулировчикът. Правилата, Санчо. Слободията ни праща извън стотицата в класирането. Толкова. Повече, когато ни покани СЕМ, КРС или както ще се нарича това, което ще държи палката", в типичния си метафоричен стил се изказа Янкулов.

Идеята за обединение на обществените медии не е нова. Тя беше лансирана още през 2010 г. в първия мандат на правителството на ГЕРБ. Тогава председателят на СЕМ Георги Лозанов оглави работна група, която написа проект на нов медиен закон. В него беше предложено административното обединение на БНТ и БНР, но Лозанов понесе сериозни критики за идеята. И в крайна сметка до сериозен дебат по темата не се стигна. Темата беше възродена през лятото на миналата година, когато председателката на медийната комисия Полина Карастоянова обяви на едно от заседанията, че се обмисля създаването на холдингово дружество по европейски модел между БНТ и БНР. Къде се е обсъждало, с кого и в каква перспектива и до ден днешен не е ясно.

Преди време пред "Капитал" Христин Стрижлев, член на управителния съвет на БНР, коментира, че независимо, че периодично този въпрос се поставя на дневен ред (обикновено в края на мандата на поредния генерален директор на БНТ или на БНР), никога не е показван и обсъждан текст, който да регламентира и обосновава тази идея. Позицията на БНТ, изразена пред " Капитал", е, че обединяване на обществените медии не може да бъде постигнато като механично сливане на технически, административни и спомагателни структурни звена на двете медии, а може да бъде извършено в резултат на обстоен анализ. "Целта би била по-голяма ефективност и целесъобразност при разходването на публичните средства, отпускани на двете медии за изпълнение на обществената им мисия", бе позицията на БНТ само преди половин година. От двете медии обаче са категорични, че е лишено от логика съществуването им като търговско дружество предвид публичния характер на тяхното финансиране и обществените им задължения.

А КРС и СЕМ?

Въпросът за обединяването на СЕМ и КРС беше по-слабо застъпен на заседанието в парламента, но председателят на далекосъобщителния регулатор Веселин Божков бе скептичен към идеята.

В залата имаше единодушие само по въпроса, че медийното законодателство се нуждае от модернизиране, но без задълбочени и мотивирани идеи за промени. Според изпълнителния директор на сдружението с нестопанска цел "ТеРаПро" Велизар Соколов освен медийния закон трябва да бъдат променени още и Законът за авторското право и Законът за електронните съобщения, като измененията им трябва да се случват успоредно и координирано. "Какво се случва със защитените произведения онлайн? Има безспорна необходимост от законова промяна, тъй като медийното съдържание се регулира и от закона за авторските и сродните права, в който сега има съвсем кратък текст за разпространението онлайн", коментира Соколов.

Дълго чаканият дебат по медийното законодателство разочарова с мудността си и липсата на подготовка и защото пазарът в момента е в разгара на далеч по-належащи теми и проблеми. Мандатите на генералните директори на двете обществени медии изтичат и СЕМ трябва да проведе конкурси за нови. Конкурсът за БНР трябва да бъде обявен още другата седмица, тъй като мандатът на Радослав Янкулов изтича на 1 април, а на БНТ предстои през юни. СЕМ обаче на практика няма председател, след като Георги Лозанов подаде оставка. Двама от членовете на регулатора са с изтекъл мандат. В началото на април ще изтече и мандатът на самия Лозанов като член на надзорния орган. Това поставя под въпрос както функционирането на регулатора, така и конкурсите за генерални директори на БНР и БНТ. Депутатите от година не излъчват свой кандидат за СЕМ и така блокират предложението на президента за състава на медийния регулатор. На фона на този разграден двор стартира отвлечен разговор за нов медиен закон, който засега не обещава да подреди нищо.
petttto
Нов
Нов
Мнения: 67
Регистриран на: 16 Мар 2015, 19:38

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от petttto »

Това за БНТ и БНР сефте го чувам
Изображение Изображение Изображение
mrsuperman
Нов
Нов
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Сеп 2017, 13:23

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от mrsuperman »

Герака. Най-голям избор на смесители и душове. Винаги има решение в магазина или онлайн. Купи онлайн и вземи от магазина.
Последно промяна от mrsuperman на 02 Мар 2018, 10:49, променено общо 1 път.
Аватар
BestRadio
1000+
1000+
Мнения: 3272
Регистриран на: 30 Мар 2005, 15:12
Местоположение: България
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от BestRadio »

TheNet написа:Аз не съм съгласна с последното мнение! БНТ е наистина добра медия, но има нужда от осъвременяване
Няма как да осъвремениш една медия, която се превръща в семейна... с ръководител послушко.
prosperity
Нов
Нов
Мнения: 27
Регистриран на: 01 Дек 2017, 15:11

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от prosperity »

Последно промяна от prosperity на 07 Мар 2018, 15:43, променено общо 1 път.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

За това как се финансират медиите в България, и какви са последствията от това:

----------------------------------------

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=3130434

Кой кой е и колко губи в българските медии

Извън двете големи телевизии почти всички други български медийни компании са на загуба или много ниска печалба

От Екип на Капитал
16 февруари 2018
- Огромната част от вестниците и някои онлайн медии са зависими от държавно финансиране и/или продават съдържание на близките до властта.
- Липсата на бърз рекламен ръст направи телевизионния пазар непривлекателен за международни компании.
Изображение

Когато преди седмица Делян Пеевски и още депутати от ДПС внесоха законопроект за осветяване на собствеността в медиите и начина, по който се финансират, ходът му предизвика предимно насмешка. Това е все едно вълкът да внесе закон срещу изяждането на овцете. За решението на Пеевски, разбира се има обяснение - той вероятно се опитва да излезе от образа си на медиен могул, който използва вестниците, телевизиите и сайтовете си, за да манипулира общественото мнение в удобна за него и близките му политици посока.

В типичния си стил депутатът експлоатира реален проблем - сериозна част от българските медии са в криза, но не предлага истинско решение. То би могло да дойде от реално работещи регулатори като КЗК, които да проверят не само формалната собственост на различните дружества, но и търговските и счетоводни отношения между тях, за да установят реалния собственик. Това няма да се случи скоро и дотогава остава само да се установяват размерите на пораженията.

Моделът "Пеевски" обаче не е единственият проблем на медийния пазар.

Рекламният пазар

От бизнес гледна точка има два основни тренда, които му се отразиха през последните години. Ожесточената конкуренция между двете най-големи медийни групи - тази около Nova и bTV, свали изключително много цената на рекламното време в България. Това направи телевизията изключително изгодна и промени рязко разпределението на рекламните инвестиции между различните типове медии.

Изображение

Според изпълнителния директор на медийния клъстър на Publicis One България Десислава Стоянова през 2017 г. нетните медийни инвестиции нарастват в резултат основно от телевизионната и онлайн рекламата. Това са и двете медии, които подлежат на измерване. "И вестниците, и списанията са в криза в резултат от пренасочването на аудиторията, масовото "пожълтяване" на съдържанието (с малки изключения) и сериозния спад в тиражите, които по принцип никога не са били публични", уточнява Десислава Стоянова.

Един от основните аргументи за собствениците на двете телевизии - американската компания CME и шведската MTG, да купят компании в България беше, че на хартия тукашният рекламен пазар имаше огромен потенциал да расте. Рекламните инвестиции на глава от населението тук бяха над десет пъти по-ниски, отколкото на развитите пазари. Комбинацията от кризата след 2008 г. и засилената конкуренция между двете групи обаче замрази очаквания огромен ръст. Цените на тв рекламата се увеличиха, и то с малко, за пръв път през 2017 г. Евтиното време накара рекламодателите да увеличат инвестициите си в телевизия и основните потърпевши от това бяха печатните медии. Техният дял в целия микс глобално намалява, но тук загубите бяха по-големи, дори сравнени с други източноевропейски държави. В същото време увеличението на рекламните инвестиции така и не се случва с очаквания темп. Според последния отчет на CME - собственика на bTV, рекламните разходи на глава от населението в България са 26.8 долара срещу 77.4 долара в Чехия и 376 в западноевропейските пазари.

Заплахата за печатните медии

Промяната в рекламния микс направи почти всички печатни медии губещи, а заради ниските цени на рекламата телевизиите станаха непривлекателни от инвестиционна гледна точка. Сегашните собственици на двете големи групи решиха да не чакат повече ръста и в момента текат преговори за продажба на двете медийни групи.

Изображение

Пренасочването към телевизия не беше единственият проблем за печатния пазар. Засилването на дигиталната реклама допълнително обезкърви вестниците и списанията. В същото време това не помогна особено на дигиталните медии. Както в глобален мащаб, така и в България сериозна част от рекламата онлайн отива в google и facebook. Нещо повече - заради глобалната конкуренция и огромното предлагане на съдържание нейната цена е изключително ниска. Това прави баланса на инвеститорите в онлайн медии също много несигурен.

Изображение

Изображение

Един от най-големите парадокси на българския медиен пазар е, че въпреки намаляващите приходи и отрицателни баланси за сериозна част от заглавията те не намаляват с толкова, колкото би се очаквало предвид намалените приходи. По данни на НСИ през 2010 г. в България са се издавали 60 всекидневника, а през 2016 - 44. Статистиката не отчита броя на онлайн медиите, но може да се предположи, че те са се увеличили сериозно през този период. Накратко, въпреки спада в приходите много заглавия оцеляват.

От отговора на въпроса "Как?" може да се разбере много за българската политика и качеството на институциите.

Модели на финансиране

Някои медии (като например "Медиапул", "Стършел" и изданията на "Икономедиа") получават финансиране от фондации като "Америка за България" или грантовете на Google. Тези пари обаче се дават открито (в случая на "Икономедиа" са около 7% от приходите й) и нямат влияние върху редакционната политика.

Проблемът е другаде. Сериозна част от "старите медии" и някои от новите заместиха рекламните приходи с продажба на съдържание.

"Има усещането, че в България собственици купуват медии не за да информират българите, а за да обслужват личните си интереси чрез тях. Тоест чрез тях те си купуват влияние или за политическите им интереси, или за икономическите. А това никак не е чисто", коментира преди време генералният секретар на "Репортери без граници" Жан-Франсоа Жулиар.

Друг представител на "Репортери без граници", Паулин Адес-Мевел - човекът, който отговаря за обобщението на медийната ситуация във всяка държава от нашия регион на организацията, посочва като основен проблем на българския пазар концентрацията на власт. "Когато някой притежава толкова много медии, целите му вероятно са доста различни от журналистическите – като разпространението на пропаганда. Концентрацията на тази власт не е свързана само с хората, в чиито ръце е тази власт, но и с последствията за цялото общество", казва Паулин Адес-Мевел.

Най-очевидният случай тук са медиите около Делян Пеевски. В таблиците може да видите кои медии са директно негова собственост и върху кои има влияние. Влиянието му обаче не минава само през директна или скрита собственост. Преди около две години моментно охладняване на отношенията между Пеевски и издателя на ПИК Недялко Недялков показа един от механизмите за купуване на медийно влияние. След конфликт между двамата рекламната агенция на "Булгартабак" "Сода комюникейшънс" (собственост на регистрираното на Британските Вирджински острови дружество Doreco Limited, на което Пеевски прехвърли официално притежаваните 18% от фабриката за цигарени опаковки и филтри "Юрий Гагарин" и което е собственик на дружеството, инвеститор в новата печатница на медийната група на депутата - бел. ред.) си потърси по съдебен път над 600 хил. лв. от вестниците "Ретро", "Лакомник" и сайта ПИК. От делото ставаше ясно, че парите са платени авансово за публикации и "PR текстове". Това показва добре механизма за контролиране на съдържанието в медиите, както и дава идея за цената, която Пеевски е готов да плати за контролирани текстове.

Банковото кредитиране е другият инструмент за финансиране на послушни медии, който стана особено популярен с КТБ. Три фирми, свързани с банкера Цветан Василев, които са сред едрите кредитополучатели от КТБ - "Сайга консулт", "Булит 2007" и "БГ корпорейшън", са отпуснали общо 34 млн. лв. към фирмите, които издават "24 часа", "Труд", "Преса", "Тема", "Струма", сайта blitz.bg и т.н. Въпреки че формалният контрол на финансиращите дружества е бил у банкера, по думите на един от издателите бенефициенти полученият заем представлявал "акционерното участие на Пеевски".

КТБ обаче не е единствената банка, която финансира медии. Сделката, чрез която в средата на декември 2015 г. Петьо Блъсков придоби вестник "Труд" от Венелина Гочева, е с пари от Първа инвестиционна банка. Това става ясно от договор за залог на търговското предприятие на "Труд медиа", подаден пред Агенцията по вписванията. Дружеството, чрез което стана прехвърлянето, заедно с марките "Труд", "Дневен Труд", "Жълт Труд", "Седмичен Труд", "Нощен Труд" е било заложено срещу 3.7 млн. евро кредит, които ПИБ е отпуснала на "Блъсков медиа". В момента "Труд" е един от най-ревностните защитници на идеята за втора кабинка на Банско и громи природозащитниците, с които води война мажоритарният собственик на банката.

И за да бъде ситуацията наистина сложна, към купувачите на съдържание директно се включва и държавата с парите от еврофондовете. 6.6 млн. лв. е сумата, която в рамките само на осем месеца (от 1 януари до 31 август 2017 г.) е платила държавата на 25 регионални и национални радио- и телевизионни групи. Това показват последните данни от публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по европейски оперативни програми. Тези пари са за купуване на програмно време в телевизии и радиостанции.

Пикът на държавното финансиране на медии беше през 2013 г., когато 32 млн. лв. европейски средства бяха раздадени за реклама на еврофондовете. От март 2015 до януари 2016 г. сумата бе три пъти по-малка – 11.4 млн. лв.

И за да бъде картината на медийния пазар още по-мрачна, от около година насам натискът над останалите свободни гласове на пазара се засилва още повече. Това определя и сделки като тази за юридическия сайт "Правен свят" (попаднал в мрежата на Пеевски) и вероятно телевизия BiT (вижте повече на стр. 28). Твърде е възможно трендът за продажба на съдържание да има основна роля и при сделката на поне едната от двете големи телевизии, които в момента са на пазара - Nova и bTV.

Накратко, медийният пазар все по-малко прилича на пазар, още по-малко медиен. Засега съотношението между нормалните и контролираните медии все още е в полза на първите заради двата основни частни тв канала. Ако обаче дори и единият от тях мине от тъмната страна, това ще бъде промяна с много сериозни последствия не само за медиите, но и за политиката.

А законът на Пеевски за медиите е само за да вдига шум и пушек - с надеждата те да скрият истинската картина.

По темата работиха: Алексей Лазаров, Весислава Антонова и Сирма Пенкова
Последно промяна от Atlantique на 18 Фев 2018, 20:10, променено общо 1 път.
kikiface
500+
500+
Мнения: 657
Регистриран на: 11 Окт 2011, 11:05
Местоположение: София
Has thanked: 1 time
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от kikiface »

Пропагандата Прасета срещу Костовисти не спира. Когато ми се цитира Костовски източник, редно е да се види и конкуренцията какво пише. :D Доста го докараха като в сериала "Шатовалон", но понякога края не се вижда. От Костовски източници едва ли ще си признаят техните приходи, за който Прасето готви закона. :-[
София, жк Овча Купел 2, бл. 9. Тук е високо и чист въздух.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

Каква я мислят властите с финансирането на обществените медии у нас?
Приемат закон още преди 14 години, който никой не привежда в изпълнение, и сега констатират, че "Моделът за финансиране на БНР и БНТ от фонд „Радио и телевизия“ е неприложим" ?!
Ако държавата ще накара БНР и БНТ да имат повече реклама, и едва ли не "да се самоиздържат" - за какво им е тогава държавата като собственик ?! Още повече всички предаватели и кули, както и цялата подземна кабелна мрежа, се предоставиха като частен монопол на БТК / Виваком.
Има ли изобщо властта някаква относително прозрачна политика, за да не се оплаква постоянно от "фалшиви новини" ?
----------------------------------------
.
http://bnr.bg/post/101000822/v-goranov- ... a-praktika
.
Вл. Горанов: Моделът за финансиране на БНР и БНТ от фонд „Радио и телевизия“ е неприложим на практика
публикувано на 27.07.2018 в 13:08
Автор: Мария Филева
.
Изображение
Снимка: БГНЕС
.
Моделът за финансиране на БНР и БНТ от фонд „Радио и телевизия“ е неприложим на практика, обяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на парламентарния контрол.
.
Предвиденият модел за финансиране на радио и телевизионната дейност чрез заплащане на месечна такса, въз основа на всеки регистриран електромер, до момента не е намерил реализация, а и при първоначалната законодателна инициатива, според мен, не е бил добре обмислен“.
.
От БСП се съгласиха, че законът за попълване на фонд „Радио и телевизия" не е добре направен и предложиха дебат за финансирането на обществените медии.
.
Или да започнем да обмисляме заедно и със заинтересованите лица други писти за собствено финансиране", каза Крум Зарков.
.
Една от възможностите е либерализиране на модела за финансиране чрез реклама. Министър Горанов се съгласи на такъв дебат, но предупреди:
.
Трябва обаче да се има предвид и да се заяви отсега, че няма да е лесно изцяло субсидията от държавния бюджет да бъде заменена с такси, които се събират на друг принцип, дотолкова - доколкото общият размер на субсидията за двете медии надхвърля 100 милиона. Такъв ресурс, ако тръгне да се събира през такси, означава значителен, допълнителен ресурс да се иззема от потребителите на подобен тип услуга“.
.
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

Имат ли имунитет обществените медии срещу цензурата и автоцензурата
Проф. Нели Огнянова и Райна Константинова в студиото на "Неделя 150"

публикувано на 07.07.2019

Изображение

Интервю на Явор Стаматов с проф. Нели Огнянова и с Райна Константинова в ''Неделя 150''
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... tinova.mp3
25:17 мин.

"Всяка държава в ЕС е длъжна да има обществени медии. Това е задължение на държавата, защото се очаква обществените медии да бъдат център за независимо информиране, което означава, че ако гражданите нямат никаква друга възможност да се информират – нито от интернет, нито от печатни медии, нито от други източници, обществените медии, каквито са БНР и БНТ, трябва да им предоставят безпристрастна информация, която да е достатъчна за големите избори на хората". Това заяви пред БНР медийният експерт проф. Нели Огнянова. В предаването "Неделя 150" и председателят в оставка на Обществения съвет на БНР Райна Константинова коментира ролята на обществените медии:

"Първо и най-важно е плурализмът на мненията, журналистическата независимост. Това фигурира във всички закони и правилници, определящи работата на тези обществени медии".

По думите на Константинова обществените медии са важни, защото хората имат доверие в тях. "Те имат задължението да бъдат достоверни, непредубедени и безпристрастни. Длъжни са да спазват еднакво разстояние с всички фактори в обществото и да говорят на всички сектори от това общество. Те работят за социалното сближаване на обществото". Според нея БНР се справя с тези задачи: "Винаги има поне два източника, винаги се чува и другото мнение. Защото, въпреки финансовите си несгоди, поддържа кореспонденти в страната, и в чужбина, а те са свидетелите на това, което става".

Според проф. Нели Огнянова изборите за генерални директори на обществените медии – БНР и БНТ – са донесли "голямо разочарование за много хора". По думите ѝ обществото има много по-високи изисквания към ръководствата на обществените медии.

"Независимостта на обществените медии е свързана и с независимостта на ръководствата на БНР и БНТ. И в двата конкурса едни и същи хора от СЕМ подкрепиха победителите от двата конкурса. Това налага да се обсъди дали регулаторният орган не действа политически, което зависи от това колко добре той може да аргументира своето решение", обясни проф. Огнянова. Според нея в избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ не са били отчетени фактите, свързани с неговата кариерна биография на ръководни постове в различни частни медии. "На тази база ми се струва изключително трудно да имаме очакване, че БНТ ще остане или ще се превърне в оазис на независимост, безпристрастност и качествена журналистика, които тя е призвана да бъде, за които получава обществен ресурс", добави проф. Нели Огнянова.

Райна Константинова добави, че генералният директор на една обществена медия трябва да бъде "комбинация между визионер и черноработник": "Този човек ще получава политически натиск, ще получава икономически натиск, но той трябва да има авторитета да каже: "Вашият натиск спира в моя кабинет!". Защото, ако се обади човек от правителството и каже "Махнете този човек или не ми харесва този водещ, или свалете тази тема!" – това е цензура и те не си го позволяват, предполагам. Но ако генералният директор каже: "Водещият може ли две-три седмици да го няма или свалете тази тема" – това е редакционна политика. И тогава журналистите много бързо научават кое става и кое – не, а тогава се появява автоцензурата – много голям бич".

По думите на Константинова СЕМ е политизиран орган. "Къде са медийните експерти, къде е колегията в този СЕМ? Къде са безспорните морални и обществени авторитети. Как хората да повярват на този избор", коментира тя и добави: "Не могат да се избират генерални директори на такива тежки медийни машини от хора, които са зависими от избора на политическо тяло", категорично заяви Райна Константинова.

Медийният експерт проф. Нели Огнянова коментира, че докато няма граждански контрол, каквото и да запише законът, има начин и най-добрият запис да доведе до имитация на ценности и стандарти. Тя даде пример, че законът изисква от кандидатите за генерални директори на БНР и БНТ авторитет и признание. "Очевидно членовете на медийния регулатор са преценили, че избраните директори имат и авторитет, и обществено признание", заключи тя.

По темата за финансирането на обществените медии Константинова заяви, че БНР и БНТ получават 0,14% от БВП на страната, което е 72,5 млн. евро, т.е. годишно на глава от населението се пада 10 евро да плати ползвателят на радио и телевизия – на БНР и БНТ. Тя заяви, че финансирането е важно, защото трябва да се осигури универсалност на достъпа до обществените медии. Проф. Огнянова добави, че средствата на тези медии се дават, за да изпълнят обществената си мисия. "Не можем да започнем разговор за числа, преди да имаме точно определена обществена мисия", заяви тя. Според нея принципът на събиране на такси не може да бъде приложен. По думите ѝ публичният ресурс трябва да минава централно. Необходимият стриктен контрол върху разходването на бюджета проф. Огнянова обясни така: "Всяка нова медийна услуга, която въвеждат БНР и БНТ, трябва да минава през предварителна оценка дали тя принадлежи към обществената мисия".

Цялото интервю на Явор Стаматов с проф. Нели Огнянова и с Райна Константинова можете да чуете от звуковия файл.
http://82.119.84.123/storage/Horizont/A ... tinova.mp3
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

https://www.capital.bg/printversion.php?storyid=4029568

Официалният дефицит на БНТ е 40 млн. лв., но до края на годината ще се увеличи още
Ревизията в държавната телевизия установи, че по времето на Константин Каменаров разходите на медията са скочили рязко
От Весислава Антонова
14 февруари 2020


Като бюджетна организация БНТ няма право да има дефицит, но въпреки това е успяла да натрупа, и то огромен, сравнен с бюджета на държавната телевизия. Към момента дефицитът е 40 млн. лв. (при планирани приходи в бюджета си около 79 млн. лв.), но до края на годината той ще нарасне и може да стигне 71 млн. лв., казва генералният директор на телевизията Емил Кошлуков. Той е натрупан от разходи, които не са били управлявани далновидно през последните няколко години. Това става ясно от публикувания доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Финансовата проверка, извършена от държавния орган, е за периода - 1 януари 2018 до 30 април 2019 г.

Финансовите проблеми на БНТ са започнали да се трупат още през 2017 г., а пикът на натрупването на задължение е през 2018 г., когато генерален директор на медията е Константин Каменаров.

Как се е натрупал дефицитът в БНТ

През 2018 г. БНТ е надхвърлила с 8 млн. лева максимално разрешените й по закон задължения, а през първите четири месеца на 2019 г. е продължила да натрупва нови.

От докладът на АДФИ става ясно, че бившият генерален директор на БНТ Константин Каменаров през 2018 г. е сключвал финансово необезпечени договори, които не са били предвидени за разплащане в бюджета за следващата година, пише в доклада на АДФИ.

Заради установените нарушения на Каменаров са съставени два акта, като размерът на санкциите не е посочен. Константин Каменаров беше генерален директор на БНР до април 2019 г., когато депозира оставка и бе заменен от тогавашния програмен директор на БНТ1. След като стана и.д. директор на телевизията, Кошлуков обяви публично, че БНТ е в практически фалит, и се дистанцира от предишното ръководство на телевизията. Когато през ноември Народното събрание обсъждаше и гласуваше бюджета на телевизията за 2020 г., генералният директор възрази, че определената бюджетна субсидия за медията за тази година е крайно недостатъчна. "Субсидията ни е 70 млн. лв., дефицитът - 71 млн. лв., как да оцелееш. Ние сме в практически банкрут. Ако парламентът не предприеме мерки със Закона за бюджета и правителството не отдели целеви субсидии да покрием спешните си задължения - разпространение, спортни права с УЕФА и ФИФА, ключови международни договори, може да ни бъдат запорирани сметките още утре и да ни обявят в банкрут", каза в края на миналата година Кошлуков пред депутатите.

От публикувания в момента доклад на АДФИ става ясно, че БНТ е имала 18 132 000 лв. натрупани задължения, като е превишила с над 8 млн. лв. позволения ѝ по закон максимален размер на задълженията от 10 млн. лв.

"Към 31.12.2018 г. задълженията на БНТ към доставчици са завишени с 241% в сравнение с 31.12.2017 г.", отбелязват инспекторите на АДФИ в доклада. Като основна причина са посочени неразплатени дългове към "НУРТС диджитъл" за излъчване на програмите на БНТ, които са 8.5 млн. лв. Големи са задълженията и за авторски права, които не са предвидени като разходи и не са финансово обезпечени в рамките на бюджета за 2018 г.

В доклада на АДФИ се казва, че през 2018 г. генералният директор на БНТ е сключил договори за придобиване на спортни права, които не са финансово обезпечени, в общ размер на 6 385 784 лв. През 2019 г. тези договори не са предвидени в бюджета за годината за разплащане и са останали финансово необезпечени в общ размер на 6.5 млн. лв.

През февруари 2018 г. управителният съвет на БНТ е взел решение за придобиване на права за излъчване на УЕФА и Европейските квалификации на стойност 6.3 млн. евро. Това е станало, независимо от становище на финансовата дирекция на БНТ, "че поемане на нови задължения за 2018 г. е финансово необезпечено и ще създаде предпоставки за увеличение на дефицита по бюджета на БНТ за 2018 г.".

През първите четири месеца на 2019 г. държавната телевизия продължава да трупа дългове към доставчици, като към 30 април задълженията са увеличени с 8.7 млн. лв. в сравнение с 31 декември 2018 г. С най-голям относителен дял са задълженията към "НУРТС диджитъл" в размер на 11.6 млн. лева и към УЕФА - Швейцария, за права за излъчване на Лига Европа в размер на 3 млн. лв.

Оценката на финансовата инспекция

"Проверката установи, че към 30.04.2019 г. отчетените задължения към доставчици в БНТ в сравнение с 31.12.2018 г. са значително завишени (53.21%)", пише в доклада на АДФИ. Проверяващите отбелязват, че през първите четири месеца на 2019 г. управителният съвет и генералния директор на БНТ са взели решения за сключване на договори за закупуване на филмови пакети, които не са финансово обезпечени, в общ размер на над 1.5 млн. лв. в "нарушение на бюджетната дисциплина".

Субсидията на БНТ за 2019 г. е в размер на 67.731 млн. лева, като на 29 март държавната телевизия е получила 500 хил. лв. допълнителен трансфер от централния бюджет заради изборите за Европейски парламент. Максимално допустимите задължения на БНТ за 2019 г. са 10 млн. лева.

От миналата година "Капитал" прави опити по Закона за достъп до обществена информация да получи вече публикувания доклад на АДФИ за финансовото състояние на БНТ. Той ни бе отказан с аргумента, че е част от образувано досъдебно производство срещу БНТ в Софийската градска прокуратура. Последния отказ е от 4 февруари. В последното си писмо до "Капитал" АДФИ цитира мотивите на Софийската градска прокуратура (СГП) да не даде достъп до резултатите от финансовата проверка: "Докладът съставлява информация, събрана, създадена и съхранена при проверката и към момента разпространяването на материалите по делото (образувано в СГП - бел. ред.) би попречило за обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото. СГП не разрешава разгласяването", се отбелязва в писмото на АДФИ.

Няколко дни по късно, на 12 февруари, докладът бе публикуван на сайта на БНТ, след като съгласие за това е дал генералният директор на телевизията Емил Кошлуков.
Към кого са задълженията 18.1 млн. лв.

- Към доставчици от страната - 10 753 313
- За разпространение на сигнала към "НУРТС диджитъл" - 8.5 млн. лв.
- Компания "Динакорд България" - 1.2 млн. лв.
- Доставчици - външна продукция - 508 хил. лв.
- Доставчици от чужбина - 3.7 млн. лв. (от тях 1.6 млн. лв. към УЕФА - Швейцария, за Лига Европа, Digital Media Company B.V. - 1.2 млн. лв.)
- Останалите са по-малки суми към други кредитори

През 2018 г. БНТ е надхвърлила с 8 млн. лв. максимално разрешените и по закон задължения, когато генерален директор на телевизията е Константин Каменаров

Изображение
Фотограф: Цветелина Белутова

© 2001 – 2020 Икономедиа АД съгласно Общи условия за ползване. Уеб разработка на Икономедиа. Някои снимки © 2020 Associated Press и Reuters. Всички права запазени.
dobribozhilov
Нов
Нов
Мнения: 6
Регистриран на: 21 Фев 2020, 19:36
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от dobribozhilov »

Колко "обществени медии" има в САЩ? След като няма държавни вестници и информационни сайтове, за какво са ни държавни радио и телевизия :)
Добри Божилов, писател
"Задругата"
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

https://www.ebu.ch/about/members

The European Broadcasting Union is the world’s foremost alliance of public service media, representing over a hundred organizations worldwide. We strive to secure a sustainable future for public service media, provide our Members with world-class content through the Eurovision and Euroradio brands, and build on our founding ethos of solidarity and co-operation to create a centre for learning and sharing.


PSM: public service media. Trust In Media, 2021.

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... raphic.pdf
Аватар
Atlantique
100+
100+
Мнения: 383
Регистриран на: 28 Яну 2013, 22:27
Местоположение: София / Сандрово, Sofia / Sandrovo
Has thanked: 9 times
Обратна връзка:

Re: Финансиране на обществените медии

Мнение от Atlantique »

Поради липсата на подобна информация от България, ето някои доклади на EBU (The European Broadcasting Union)-------------------------------------------------------------------------------

Audience Trends - Television and Radio

Discover the latest trends in TV and radio audiences. These annual reports present the latest figures for viewing and listening times, reach and PSM market share across Europe.

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... public.pdf

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... public.pdfPublic Service Media's Competitive Environment

Take a look at the financial performance and business models of the biggest commercial groups making massive inroads into the European audiovisual sector, disturbing the competitive environment across the EBU area.

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... public.pdfTrust in Media

This report explores the persisting 'trust gap' between traditional and online media. Trust in social networks has constantly declined and is at its lowest since it was first measured in 2014.

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... a_2021.pdfSports on European TV: Maximising Commercial Value

Free-to-air TV channels reach over 800 million Europeans. However, only a third of sports fans have access to premium sport TV channels and an increasing number are unwilling to pay, therefore getting the revenue mix right to ensure reach, engagement and sponsor value is critical.

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu ... V_2021.pdf
Публикувай отговор