DAB и DAB+ в България

Радиоразпръскване в България - за радиостанциите, мрежите, честотите, предавателите, водещите, музикалните редактори, сутрешните, следобедните блокове и други ефирни емоции
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2198
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот popovp » 10 Юни 2017, 21:38

Сега се включвам и гледам az ме е изпреварил с коментара за батериите.
Да добявя известното, че има и зареждащи се батерии с различен капацитет според нуждите. Продават се и DAB+ / FM портативни приемничета с възможност за "слънчево" зареждане.

@ radioMW, относно сравнението за качество на аудиото:
Благодаря за пожеланието, и ти да си жив и здрав и скоро да почувстваш и реално оцениш по-доброто звучене на цифровото спрямо аналоговото радио! Подобно е на преценката за качество на цифровата спрямо аналоговата ТВ.
Китайците не ги мисли - много са напред, заливат Света с продукция ползвайки напреднали технологии, имат сериозен контрол на качеството на продукти на големите фирми лицензианти. Е, известо е лошокачествена евтина продукция на малки фирмички, производстава в гаражни условия...

@ veli, относно "cliff" ефекта:
Въпросът се решава в напредналите държави със съответна мощност на изградената система, а и както коментира Жоро. Едно и също покритие при ДАБ спрямо ФМ се постига с многократно по-малка мощност на трасмитера.
Друг е въпросът как и кога ще се реализира при нас.
Понеже повече от месец слушам турските/Истанбул ДАБ+ почти постоянно(с изключение при влошаване времето - облачно дъждовно) да споделя, че ДАБ+ станциите им (1кW) се приемат с кристален звук, постоянно и при слаб сигнал малко над границата на прекъсване , докато в същото време 1kW FM станции(например и в момента на 105 , 105.2МHz...) са само шум, в най-добрия случай едва "разбираеми". Когато на тези FM станции вече са разпознава говора или музиката, DAB+ сигнала е с много голям запас.
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 10 Юни 2017, 22:54

И можеш ли да приемаш (слушаш) слаб ДАБ сигнал под чертата (не ми изкривявай въпроса) сам по себе си? При ФМ можеш-както казах има шум малко или много, но при ДАБ това не е така-или го има или го няма, появява се и изчезва изведнъж, а не плавно, да не говорим за дразненщото му накъсано ту имане, ту нямане!
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2198
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот popovp » 10 Юни 2017, 23:25

Естествено, че няма да приемаш/слушаш както наричаш "под чертата", известно според теорията като "cliff effect". Но ти явно не искаш да разбереш какво поясних - при същата мощност и локация на предавателя, в някои зони на "сянка" - няма да слушаш, или ще слушаш само ужасно дразнещ шум при ФМ, докато ДАБ може и да слушаш. Там когато ДАБ спре, на ФМ ще си слушаш само шум.
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 10 Юни 2017, 23:43

Темата тук въобще не беше за мощностни сравнения, това не ме интересува в случая и не за това е спора, а съвсем друга, мисля че това съм го обяснил много добре, и въпреки това продължава да се бута в тази посока! А иначе с други думи искаш да кажеш, че при ДАБ няма дупки (сенки) и всичко е шест, без пропадания и без "бълбукания" (повтарям и потретвам–не ме интересуват мощности, а нещата ПО ПРИНЦИП в технологията)! Искам да сравиш двете технологии на границите на приемането им в един аналогов и цифров приемник (от устойчиво приемане без шум и пропадане), вече не зная на какъв език да го обясня, къде споменах дотук мощност и кой е по по-най в това отношение?
ozren69
500+
500+
Мнения: 757
Регистриран на: 23 Май 2014, 23:37
Местоположение: Плевен

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ozren69 » 11 Юни 2017, 00:30

@veli като че ли ти не искаш да разбереш какво ти казват колегите,мощността на излъчване в радио и телевизионното приемане било цифрово или аналогово е от най-голямо значение.Не е лошо да попрочетеш нашите писания в този и други форуми и тогава да се надпираш.Както каза и колегата @popovp 1 kw DAB + излъчване ще отвее 1 kw аналогово излъчване т.е. ще покрива много по голямо разстояние с качествен прием от същия аналогов.
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 11 Юни 2017, 07:34

Ще се опитам да го обясня като за малките деца от детската градина! Два предавателя–цифров и аналогов, имат зона на покритие от 100 (сто) километра (естествено сигнала нe спира на стотния километър, не се захващайте за това), независимо каква мощност се изисква за това поотделно за двата предвателя и при кой тя е по-голяма или по-малка, за сетен път го повтарям! Започвайки да излизаме от зоната на покритие нивото за сигнала пада под определена граница на "чисто" приемане, започват смущения (шумове) или както искате го наречете. По новините излъчват съобщение или предупреждение към населението за нещо важно, за приближаващо торнадо например. Питам-при коя технология ще научим за приближаващото се бедствие след зоната на стабилно покритие, макар и със смущения, но все пак ще чуем и разберем съобщението, и при коя това я стане, я не? За какви мощности ми говорите, много ясно, че ако "надуем" един предавател той ще покрива по-голяма територия или ако сложим два предавателя те ще покриват по-голяма зона от тези 100 километра!
Последна промяна 1 на veli, променена общо 11 пъти
^BUG^
100+
100+
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Яну 2009, 12:50

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ^BUG^ » 11 Юни 2017, 08:15

И двете технологии си имат предимства и недостатъци. Да не говорим, че и шума е нещо относително спрямо неговото спектрално разпределение, но обяснението на колегата за предимствата на аналоговото излъчване спрямо цифровото си важи, в повечето случаи, за повечето видове шум. Просто няма цифров алгоритъм, който да може да отдели по-добре и по-адаптивно полезната информация от шума, от човешкото ухо и мозък, независимо от битрейтове и корекции на грешки. Тук не говорим за качество на звука, където DAB+ има десетократни предимства, в зоната на своето покритие, естествено

А технологията при бедствия и аварии трябва да е много евтина, проста и независима и с широко покритие , демек -аналогова и редунтантна. За съжаление тази технология (имам предвид късите, средните и дълги вълни) ние я зарязахме.

И за да разведря темата, да питам кога шъ съ пусни Висилина на DAB+ чи да Идем мазни банички и да слушамИ кюцеци в Симеоново?
Една боза от шест стотинки !
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2198
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот popovp » 11 Юни 2017, 10:21

veli написа:Ще се опитам да го обясня като за малките деца от детската градина! Два предавателя–цифров и аналогов, имат зона на покритие от 100 (сто) километра (естествено сигнала на спира на стотния километър, не се захващайте за това), независимо каква мощност се изисква за това поотделно за двата предвателя и при кой тя е по-голяма или по-малка, за сетен път го повтарям! Започвайки да излизаме от зоната на покритие нивото за сигнала пада под определена граница на "чисто" приемане, започват смущения (шумове) или както искате го наречете. По новините излъчват съобщение или предупреждение към населението за нещо важно, за приближаващо торнадо например. Питам-при коя технология ще научим за приближаващото се бедствие след зоната на стабилно покритие, макар и със смущения, но все пак ще чуем и разберем съобщението, и при коя това я стане, я не? За какви мощности ми говорите, много ясно, че ако "надуем" един предавател той ще покрива по-голяма територия или ако сложим два предавателя те ще покриват по-голяма зона от тези 100 километра!


1kW не е "надута", а съвсем нормална мощност. Ето един пример със запис от снощи малко преди полунощ.
https://www.youtube.com/watch?v=D06gOBZJjlM
Преценете колко е разбираем звука на FM турските.
Зоната на покритие е различна и FM новини разбираемо ще се слушат до определено място, след което не, а цифровото ще продължи и ако е същата програма - новината ще се чува още време.

105.0 и 105.2МHz са честотите съответно на Moral FM и rd vav / TRT World 1kW, колкото и 12B / DAB+ Всички от Camlica/ Истанбул на ok.260km.
105.4MHz (N-Joy / Калиакра) се чува добре при 0.5kW, но е от 4-кратно по-малко разстояние и ако се излъчваше от горното турско място сигурно нямаше да се приеме.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2528
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот GIF » 11 Юни 2017, 10:32

Ако може да се измери напрегнатостта на полето в граничната точката на приемане на DAB+, а също и чувствителността на приемника за FM и DAB+, ще се получи по-реална представа за покритието с качествен сигнал.
При положение, че при слаб сигнал на FM нищо не се разбира, а на DAB+ се чува нормално, при равни други условия, спорът е излишен !
Тук не става въпрос за спорът заради спорта ! :Drunk

В момента има голям избор на маркови и немаркови приемници с DAB+ с вградени акумулаторни батерии и със сменяеми батерии, които също може да са акумулаторни. Много производители не дават технически данни, като консумация, чувствителност и други интересни параметри.
Кой крие хубавото !? Като му дойде времето, ще се оплакваме на Комисията за защита на потребителите или на Арменския поп ! :)

Вижте каква красота има тук: http://dab.bg/ustroistva-2/
Аватар
popovp
1000+
1000+
Мнения: 2198
Регистриран на: 29 Сеп 2011, 00:02
Местоположение: Варна

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот popovp » 11 Юни 2017, 10:56

Да,
"При положение, че при слаб сигнал на FM нищо не се разбира, а на DAB+ се чува нормално, при равни други условия, спорът е излишен !"

затова "издуване" на мощности(с каквито бяхме свикнали и при ТВ предаванията) има при аналоговата.
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 11 Юни 2017, 11:39

popovp написа:
veli написа:Ще се опитам да го обясня като за малките деца от детската градина! Два предавателя–цифров и аналогов, имат зона на покритие от 100 (сто) километра (естествено сигнала на спира на стотния километър, не се захващайте за това), независимо каква мощност се изисква за това поотделно за двата предвателя и при кой тя е по-голяма или по-малка, за сетен път го повтарям! Започвайки да излизаме от зоната на покритие нивото за сигнала пада под определена граница на "чисто" приемане, започват смущения (шумове) или както искате го наречете. По новините излъчват съобщение или предупреждение към населението за нещо важно, за приближаващо торнадо например. Питам-при коя технология ще научим за приближаващото се бедствие след зоната на стабилно покритие, макар и със смущения, но все пак ще чуем и разберем съобщението, и при коя това я стане, я не? За какви мощности ми говорите, много ясно, че ако "надуем" един предавател той ще покрива по-голяма територия или ако сложим два предавателя те ще покриват по-голяма зона от тези 100 километра!


1kW не е "надута", а съвсем нормална мощност. Ето един пример със запис от снощи малко преди полунощ.
https://www.youtube.com/watch?v=D06gOBZJjlM
Преценете колко е разбираем звука на FM турските.
Зоната на покритие е различна и FM новини разбираемо ще се слушат до определено място, след което не, а цифровото ще продължи и ако е същата програма - новината ще се чува още време.

105.0 и 105.2МHz са честотите съответно на Moral FM и rd vav / TRT World 1kW, колкото и 12B / DAB+ Всички от Camlica/ Истанбул на ok.260km.
105.4MHz (N-Joy / Калиакра) се чува добре при 0.5kW, но е от 4-кратно по-малко разстояние и ако се излъчваше от горното турско място сигурно нямаше да се приеме.

Едно си баба знае, едно си баба бае! Аз му говоря едно, той пак някакви киловати! :Happy Пак те питам-как под прага ще ми слушаш слаб ДАБ сигнал?
Последна промяна 1 на veli, променена общо 11 пъти
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 11 Юни 2017, 11:41

GIF написа:Ако може да се измери напрегнатостта на полето в граничната точката на приемане на DAB+, а също и чувствителността на приемника за FM и DAB+, ще се получи по-реална представа за покритието с качествен сигнал.
При положение, че при слаб сигнал на FM нищо не се разбира, а на DAB+ се чува нормално, при равни други условия, спорът е излишен !
Тук не става въпрос за спорът заради спорта ! :Drunk

В момента има голям избор на маркови и немаркови приемници с DAB+ с вградени акумулаторни батерии и със сменяеми батерии, които също може да са акумулаторни. Много производители не дават технически данни, като консумация, чувствителност и други интересни параметри.
Кой крие хубавото !? Като му дойде времето, ще се оплакваме на Комисията за защита на потребителите или на Арменския поп ! :)

Вижте каква красота има тук: http://dab.bg/ustroistva-2/

Би ли ми обяснил как слушаш слаб ДАБ сигнал под прага??? И как разбра, че при слаб сигнал на ФМ нищо не се разбира, сигурно аз слушам някакъв нов вид излъчване, след като скалата за сила на сигнала на моето Sony XDR-S10HDIP не показва нищо! :Clap
az
1000+
1000+
Мнения: 1092
Регистриран на: 05 Май 2007, 12:01

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот az » 11 Юни 2017, 11:59

Veli, плещиш клупости и дискусията с тебе е безсмислена. Няма смисъл да ти се отговаря.
veli
Нов
Нов
Мнения: 82
Регистриран на: 30 Мар 2009, 17:53

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот veli » 11 Юни 2017, 12:08

az написа:Veli, плещиш клупости и дискусията с тебе е безсмислена. Няма смисъл да ти се отговаря.

Не съм и те карал! BTW пише се Глупости.
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2528
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Местоположение: ЮЦР

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот GIF » 11 Юни 2017, 12:12

veli, къде пише, че съм слушал DAB+ под прага ?! Скалата на твоето Sony няма нищо общо в този случай.
Сам си измисляш проблеми и после се репчиш като хлапак от любимите ти детски градини ! :D

Коментирам мнението на popovp, когото уважам като опитен радиолюбител, който има възможност да приема реално DAB+ във Варна.
Ако нещо не ти харесва, не е необходимо да нервничиш по всеки повод !
Аватар
JukeBoxHero
100+
100+
Мнения: 395
Регистриран на: 29 Юли 2005, 10:25
Местоположение: обл. Търговище

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот JukeBoxHero » 11 Юни 2017, 17:44

При еднаква мощност на излъчването цифровото такова дава по-добро покритие. От друга страна, при слаб сигнал аналоговият приемник вкарва шум, а цифровият направо прекъсва звука, тоест в този случай преимуществото е на страната на ФМ. Ето и вероятния сценарий - при цифровизация ще бъдат пуснати минималните мощности, които позволяват прием в дадено населено място, за което е лиценза, както е сега. Оттук следва, че в зоната на покритие ще има места, където радиопрограмите, иначе приемани със шум, ще звучат с прекъсвания. Значи от нас зависи дали ще се възползваме от предимствата, или от недостатъците на DAB+.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3118
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот Stani » 11 Юни 2017, 20:07

Аз съм за спиране на аналоговото, така ще се спре пиратлъка с лесно конструирани предавателчета! Чуе ли се аналогово радио, значи е пиратско ;)
ozren69
500+
500+
Мнения: 757
Регистриран на: 23 Май 2014, 23:37
Местоположение: Плевен

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ozren69 » 12 Юни 2017, 02:21

Едно примерче колко по-добър е ДАБ+ сигнала -с мижава мощност от 100 w праща сигнал на 77 км през Стара планина ,та в северна България
в Тетевенско .Приемът е с телескопична антенка от някакви си 67 см.
https://www.youtube.com/watch?v=CTjxclMPn3c
А това е разстоянието ,надморската височина и терен профила:
https://www.youtube.com/watch?v=gzn5MgEvFnA
При аналогична аналогова мощност и при този терен профил ще има само шум и никакъв прием дори с 5-8 елементни антени.
А относно оповестяването за бедствия примерът е неуместен защото това никога няма да стане по малките частни радиостанции с малки мощности ,а по националните които покриват над 90 % от територията на страната и мощностите са много по-сериозни.
IDF
100+
100+
Мнения: 133
Регистриран на: 17 Авг 2008, 00:04

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот IDF » 14 Юни 2017, 13:51

В крайна сметка защо е избран DAB, а не HD Radio стандартът? Въобще имало ли е дебат/разискване/проучване кое от двете да се избере?!
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 3754
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
CONTACT:

Re: DAB и DAB+ в България.

Мнениеот ЖОРО » 14 Юни 2017, 14:08

НА HA RADIO можеш да сложиш само 2 радия цифрово .. като работи по следния начин отстоянието от 0.5KHz до аналоговия канал .. може да се съберат 2 програми с общ капацитет 320 Kbps и за това не е избран . .за Европа.. стар метод както беше цифровата телевизия от сателит до 1996г. до аналоговия канал 27МХз имаш 9мхз за цифрови канали .и до максимум 4 канала !

Назад към

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 1 и 0 госта