радио-контролирани DCF 77 часовник

Радиопредаване и радиоприемане в обхвата дълги, средни и къси вълни.
Аватар
nld
100+
100+
Been thanked: 2 times

Re: радио-контролирани DCF 77 часовник

Мнение от nld »

Преди покупката проверявайте и четете в упътването какво вземате. Старите часовници на 77 търсеха сигнала на всеки час, сега е пълно с такива, които се сверяват един път на денонощие - в 2 ч. през нощта. Написано е, ама кой да чете...
az
1000+
1000+
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Мнение от az »

Джорджи™ написа:Моят часовник не получава сигнал. За последно на 1 декември м.г. и от тогава нищо.

А уж сигнала го дават в радиус 2000 км, чак до Триполи и пълно покритие на България.
https://en.wikipedia.org/wiki/DCF77#/me ... _weite.jpg

Във Видин предполагам или от Сърбия съм го сверявал, там няма проблеми.
Сложи го на място, където имаш по-малко смущения на ДВ.
az
1000+
1000+
Has thanked: 9 times
Been thanked: 5 times

Мнение от az »

Джорджи™ написа: Как да разбера какви ДВ смущения има?
Прослушай ДВ обхвата с портативно радио, което има и ДВ обхват и приема добре. Аз за да си сверя часовника на моята метео станция Хама използвах приемник Sangean ats909 за да намеря позиция в която приема най-малко смущения.
veli
Нов
Нов

Мнение от veli »

Ето как може да си сверите DCF77 часовника-ръчен или будилник (проверeно е и работи), когато сигнала от Германия е слаб или отсъства: https://play.google.com/store/apps/deta ... ator&hl=bg
Martinski
100+
100+

Мнение от Martinski »

Супер, само дето при мен с ръчен часовник Касио Г-Шок сверяването отнема 5-6 мин.
RE12345
Нов
Нов

Мнение от RE12345 »

Здравейте,

оказах се със следния подарък от Германия: https://www.bresser.de/en/Weather-Time/ ... white.html

Оказа се, че за мое голямо учудване приема сигнал и синхронизира. Да, обаче дава немско време, т.е. 1 час назад. Не намерих опция за настройване на часова зона. Звънях на производителя, нямало такава опция. Също не можел да се изключва приемника за да си го ползвам на ръчен режим без автоматично сверяване. Сега съм го отворил и се чудя дали да не прекъсна антената просто. Не знам обаче, дали въобще ще работи часовника след това. Някой има ли идея?
Martinski
100+
100+

Мнение от Martinski »

Каква ти е локацията че хваща сигнала и се сверява сам?
Иначе да - сверяваш ръчно и махаш антенката (кабелчето) и се надяваш да не приема повече ;) Така ще си показва зададеното от теб и няма да се връща автоматично час назад през нощта.
Иначе си пише: Supported time signal DCF (CET)
Т.е. само централно европейско.

Аз имам метеостанция на Nat Geo и при нея има ръчно задаване на часовата зона от -2 до +2 GMT Ако си в друга зона пак гориш като закачи сигнал и се свери.
RE12345
Нов
Нов

Мнение от RE12345 »

София, Овча купел и хваща...и то в банята!
Да, и аз видях, че е CET, но този който ми го подари, явно не е...за това се насочих към рязане на кабел.
10х
veli
Нов
Нов

Мнение от veli »

Някъде в края на март в Лъдъл бяха пуснали радиосверяеми аналогови стенни часовници за 16.99 ако не се лъжа, в комбинация с независими термометър и хигрометър, също с аналогови скали. По-интересното в случая е, че въпросните часовници бяха направени специално за нашата часова зона, тоест DCF77 плюс един час напред, и за държави като Финландия и Румъния например, както беше посочено в описанието им. Основен недостатък при подобни аналогови часовници е, че те са направени само за централноевропейско време, без възможност за корекция на часовата зона. Друга особеност на часовника е, че има метална (алуминиева) рамка около циферблата, която (без да съм отварял часовника) предполагам играе ролята на антена, което е доста добро решение. Въпросният часовник досега работи безупречно и смея да кажа, че е чувствителен като приемане. При смяната на часа към лятно часово време в края на март се свери коректно и се премести с един час напред.
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Been thanked: 9 times

Мнение от ogibo »

Някой скоро да се купувал такъм часовник който да работи коректно в България? И от къде?
dstb
Нов
Нов
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Мнение от dstb »

ogibo написа: 12 Окт 2022, 17:19 Някой скоро да се купувал такъм часовник който да работи коректно в България? И от къде?
Минавай често през лидъл, и аз имам модела за който е споменал колегата в предишния пост, но съм го купувал преди няколко години.
Недостатъка му е, че показва само зимно време (т.е. лятото е с час назад). Лесно можеш да го отвориш и да преместиш стелката на +3. Другия начин е да си вземеш два, като сменят времето ти сменяш часовника и готово.
fan_radio
100+
100+
Been thanked: 3 times

Мнение от fan_radio »

Сменя се ръчно стрелката с час напред, след като е сверен автоматично първи път. И забравяш. Винаги показва вярно сред това. Направено е за Западна Европа.
dstb
Нов
Нов
Has thanked: 4 times
Been thanked: 8 times

Мнение от dstb »

Вчера от Бургаския ЛИДЛ си взех въпросния модел от снимката за 20лв. Може и по другите магазини да го има.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Публикувай отговор