DAB+ Новини - От Европа и света

Цифровото радиоразпръскване - скоро и в България
Аватар
Stani
1000+
1000+
Мнения: 3466
Регистриран на: 07 Сеп 2013, 14:20
Местоположение: Самоков
Has thanked: 53 times
Been thanked: 52 times

Re: DAB+ Новини - От Европа и света

Мнение от Stani »

Скоро пускам пиратски ДАБ за района на Самоков, моете а сезирате КРС! :Happy
Студио UQ
500+
500+
Мнения: 699
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 42 times

Молдова се отказва от FM

Мнение от Студио UQ »

Молдова ще се откаже от FM радиото и ще премине към цифрово радио
18.12.2022 - Молдова, Република Молдова, Република
Министерството на инфраструктурата и регионалното развитие обяви, че Република Молдова също ще се откаже от FM радиостанциите, в полза на цифровото наземно звуково излъчване T-DAB/T-DAB+ в честотната лента 174-230 MHz. Министерството на инфраструктурата изчислява, че ресурсите на радиочестотния спектър, с които разполага Република Молдова, са достатъчни за прилагането на 2-6 национални мултиплекса, които могат да осигурят национално покритие за 30-90 радиостанции (в сравнение с 4-5 съществуващи национални радиостанции в момента). Трябва да се отбележи, че до тази година преминаването от FM към T-DAB/T-DAB+ беше блокирано, тъй като част от честотните ленти 174-230 MHz бяха използвани от Наземна телевизия.
https://www.mold-street.com/?go=news&n=15218
Студио UQ
500+
500+
Мнения: 699
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 42 times

Re: DAB+ Новини - От Европа и света

Мнение от Студио UQ »

Излезе дълго прес съобщение от Левира, Естония:

Koeru saatema разширява покритието на цифровото радио до Централна Естония
22.12.2022

Тази сутрин предавателят на цифровото радио DAB+ започна работа в предавателната мачта Levira Koeru, чиято антена на височина 300 метра разширява тестовата зона на цифровото радио от Талин до Централна Естония.

Цифровото радиоприемане може да бъде изпробвано и на магистралата Талин-Тарту поне до Põltsamaa и извън нея при благоприятни условия. По време на пътуването с кола радиото автоматично обменя сигнала на талинския предавател към предавателя Koeru, ако има достатъчно силна зона на покритие.

Levira, в сътрудничество с Duo Media Networks и Mediainvest Holding, тества цифровото радио DAB+, което е широко разпространено в Европа. Първият цифров радиопредавател стартира в телевизионната кула в Талин на 28 ноември, а след Koeru предавателят DAB+ ще започне да работи в община Haljala в Пехка в началото на 2023. Сигналът, предаван от предавателите на Талин и Пехка, може да бъде намерен на DAB+ канал 10A, а каналът за предаване на предавателя Koeru е 7A.

В момента DAB+ може да слуша 10 радиостанции и скоро предстоят още. Цифровото радио е тествано от радиопрограмите на Duo Media Networks Radio Elmar, Radio Kuku, Radio MyHits, Radio Duo, Narodnoe Radio и DFM, както и Star FM Estonia, Klassikaraadio, Äripäev Radio и Power Hit Radio.

"Първите тестове показват, че цифровите радиочестоти се разпространяват по-добре от очакваното. Различни настройки за качество и доставка на програми са тествани непрекъснато, което със сигурност ще продължи. Важно е да се намери подходяща настройка както за радиослушателя, така и за излъчващите станции", каза Кристо Казан, директор "Технологии и ИТ" в Levira.

"Много положително е, че покритието на DAB+ се разширява и още повече хора ще могат да изпитат предимствата на цифровото радио. Първият месец на тестване вече ни даде много ценен опит в намирането на най-доброто и качествено решение за предаване на радиостанции в цифров вид. В следващите месеци ще обръщаме все повече внимание на друга важна част от дигиталното радио, т.е. доставката на визуално съдържание", коментира Ристо Росиманус, главен изпълнителен директор на Duo Media Networks.

"За TV3 Group е важно да допринесе за развитието на медийния сектор и е приятно да се отбележи, че тестването на цифровата радиоуслуга започна и в Естония, за да направи живота на слушателите по-лесен и по-удобен. По-специално, преходът DAB+ е важен за разширяване на покритието и равнопоставеност за всички радиостанции, тъй като днешният недостиг на честота fm създава неравна конкуренция и наличността на каналите зависи от конкретна зона на покритие. Пет пъти по-ниската консумация на енергия, която преходът към DAB+ предаватели позволява, определено е важна", коментира Сигне Суур, главен изпълнителен директор на TV3 Grupp Eesti.

По време на тестовия период се изпробват различни настройки и параметри, поради което може да има смущения в предаването на програми и затова слушателите са помолени да покажат разбиране.

DAB+ технологията позволява използването на един цифров радиопредавател за предаване на до няколко десетки радиопрограми, докато в случай на аналогово радио един предавател предава една програма. Общият брой на програмите, предавани едновременно, зависи от зоната на покритие на сигнала и качеството на звука на програмите. Предимствата на цифровото радио са по-доброто и по-последователно качество на звука и по-големите възможности за допълнителни услуги, като показване на програмна информация, новини, текстове на песни и т.н. на екрана на приемника.

Допълнителна информация може да бъде намерена на www.digilevi.ee страница, където информацията се актуализира постоянно по време на процеса на тестване и където слушателите също могат да дадат обратна връзка.

Левира

Компанията за дигитални услуги AS Levira е технологичен партньор за компании, чийто бизнес зависи от технологиите, но които искат да включат професионален доставчик на услуги, който да осигури необходимите решения. Levira произвежда телевизионно съдържание, помага на доставчиците на медийни услуги да сглобят телевизионни канали и гарантира, че програмите се излъчват 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Levira е основният оператор на телевизионни и радиопредавателни мрежи в Естония и притежава един от най-големите центрове за данни в Естония.
https://levira.com/koeru-saatemast-laie ... -eestisse/
Студио UQ
500+
500+
Мнения: 699
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 42 times

Re: DAB+ Новини - От Европа и света

Мнение от Студио UQ »

Белгия спря продажбата на AM/FM радио приемници от 1 януари 2023 г.
След Задължение на Европейския съюз през 2020 г. да се включват DAB+ приемници във всички нови автомобили, Белгия спря всички продажби на аналогови радиоприемници. От 1 януари потребителите вече не могат да купуват FM или AM приемници за домашна употреба.

Трите белгийски региона – Фландрия, Валония и Брюксел – стигнаха до "национален" консенсус по въпроса.

"Задължението за включване на DAB+ за нови автомобили и домашни радиоприемници е хубава стъпка напред в цифровизацията на нашия радио пейзаж", коментира фламандският министър на медиите Бенджамин Дале.

"Обявихме задължението преди доста време. Убеден съм, че ние, както и другите страни в ЕС, сме готови за дигитализация. Задължението от 1 януари прави FM по-скоро технология от миналото."
https://www.redtech.pro/belgium-halts-r ... receivers/


В Германия на втория национален мултиплекс се появи радиостанцията 90s90s Radio.
https://www.radioszene.de/170046/90s90s ... t-dab.html
Студио UQ
500+
500+
Мнения: 699
Регистриран на: 14 Яну 2021, 18:31
Has thanked: 1 time
Been thanked: 42 times

Re: DAB+ Новини - От Европа и света

Мнение от Студио UQ »

Пуснат е нов предавател в Кошице, Словакия: https://www.satelitnatv.sk/2023/01/dab- ... slovensku/

DAB+ с по-добро покритие в Източна Словакия

През последните часове телекомуникационният оператор Towercom пусна нов предавател DAB+, който излъчва цифрово радио във VHF лента III. Новостта със сигурност ще зарадва слушателите в Източна Словакия, като се има предвид, че именно там покритието в момента се е подобрило значително. Според информацията на SatelitnáTV.sk портал, предавателят Košice – Dubník вече е активен, който излъчва по канал 10C (213,360 MHz) с максимално допустима мощност от 5 kW.

След работата на новия предавател в Източна Словакия, предавателят Кошице – Херингеш с излъчващ канал 12B (225,648 MHz) остава активен. Towercom също има валидно разрешение за канал 10C, като Košice – Dubník. В момента обаче няма планове за пренастройване на предавателя. Следователно, за момента, DAB+ сигналът на канал 12B (225,648 MHz) ще продължи да се разпространява от Heringeš.

Покритието на DAB+ в Словакия трябва да продължи да се подобрява и тази година. Има и предавател Borský Mikuláš – Dubník (6D), който вече има необходимите разрешителни.

В момента Towercom оперира с осем DAB+ предавателя в Словакия: Братислава – Камзик (12C), Trenčín – Nad Oborou (12C), Banská Bystrica – Laskomer (12A), Rimavská Sobota – Paláska (11C), Košice – Heringeš (12B), Košice – Dubník (10C), Žilina – Krížava (12A) и Dunajská Streda – mesto (12C). В момента дъщерното дружество на AVIS работи само с един предавател, а именно Nitra – Zobor (10C), който обаче разпространява мултиплекс (West) от Towercom. Следователно, общо девет DAB + предавателя са активни в Словакия до момента.

За повече страни и тяхното покритие: https://www.satelitnatv.sk/vysielace/

Актуална карта на DAB+ покритието в Словакия:

Изображение
Публикувай отговор