Захранване на FM трансмитер в домашни условия

Предаватели, приемници, антени, радио-софтуер
Bate Riti
Нов
Нов
Been thanked: 33 times

Захранване на FM трансмитер в домашни условия

Мнение от Bate Riti »

Прегледах няколко теми за трансмитери и понеже се чудех в коя да пиша, отварям нова, но с конкретен въпрос към "радиопиратите": С какви подръчни средства захранвате FM трансмитер за автомобил в домашни условия? Защото в случая не е от т.нар. запалка в колата...
Миналата година и в началото на тази година ми изгоряха два трансмитера. Намерих вкъщи захранващ кабел с адаптер за сателитен ТВ приемник, входящо напрежение 220 волта, изходящо 12 волта (колкото е напрежението в електрическата система на автомобила) и с големина на тока 2 ампера. Свързах изходящия накрайник с подръчни кабели към буксите на трансмитера и той заработи. Интересното е, че известно време си работеше нормално, и при поредното такова включване внезапно изгоря. По-късно и с втория трансмитер стана същото... Та имам съмнения, че именно от кабела е станал гафа. Иначе имам вкъщи и няколко батерии тип "копче", лесно мога да ги свържа последователно 4 бройки по 3 волта, но не мога да гадая колко време ще издържат. Не си струва да купувам батерии всяка седмица.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Has thanked: 74 times
Been thanked: 82 times

Re: Захранване на FM трансмитер в домашни условия

Мнение от Stani »

Няма как да изгори при положение, че си му подал 12 волта, виж да не е изгорял предпазителя му!
Всеки стабилизиран токоизправител на 12 волта става.
p.s. Напълно безсмислена работа рискувайки да те посетят "чичковците с бусчето" ;)
Bate Riti
Нов
Нов
Been thanked: 33 times

Мнение от Bate Riti »

Stani написа: 29 Апр 2023, 15:41 Напълно безсмислена работа рискувайки да те посетят "чичковците с бусчето" ;)
Чичковци, батковци, дядовци - имам си едно на ум, но не вярвам за едно трансмитерче да ме изтипосат най-големия престъпник на републиката. Още първия път, когато го пуснах да го пробвам как работи (с "Авторадио" през Интернет) се разходих по улицата с джобното транзисторче да видя на какво разстояние се хваща сигнала. Покриваше целия ни двор, почти един декар, плюс десетина съседни къщи, даже на съседната улица избиваше съвсем слабо и с пращене. Вкъщи на мощната уредба изкарваше отличен звук, макар и моно, не стерео. Проверих и за евентуални хармоници - превъртях скалата от начало до край и обратно на няколкото радиоприемника у нас, едно SONY имаше обхвата от 65 до 87.5 MHz - не хванах хармоници.
Аватар
Stani
1000+
1000+
Has thanked: 74 times
Been thanked: 82 times

Мнение от Stani »

Bate Riti написа: 29 Апр 2023, 17:40
Чичковци, батковци, дядовци - имам си едно на ум, но не вярвам за едно трансмитерче да ме изтипосат най-големия престъпник на републиката. Още първия път, когато го пуснах да го пробвам как работи (с "Авторадио" през Интернет) се разходих по улицата с джобното транзисторче да видя на какво разстояние се хваща сигнала. Покриваше целия ни двор, почти един декар, плюс десетина съседни къщи, даже на съседната улица избиваше съвсем слабо и с пращене. Вкъщи на мощната уредба изкарваше отличен звук, макар и моно, не стерео. Проверих и за евентуални хармоници - превъртях скалата от начало до край и обратно на няколкото радиоприемника у нас, едно SONY имаше обхвата от 65 до 87.5 MHz - не хванах хармоници.
Аз съм го правил с обхават 400 метра, захраних го със един адаптер за Веф 9 волта, по-късно смених цнера в адаптера на 12 волтов и със закачена на определено място вътре в трансмитера антена лъчех в квартала, отделно съм си правил мой предавател със стереокодер и покривах 2км и във един друг форум slusham.com, който впоследствие беше закрит, ме бяха изтипосали и аз го спрях, с трансмитера съм лъчил дълго време ама и него спрях отдавана..
Аватар
alex2510
100+
100+
Has thanked: 29 times
Been thanked: 14 times
Обратна връзка:

Мнение от alex2510 »

Аз имам един FM трансмитер, китайче, на което му махнах платката за понижаване на напрежението от 12 на 5 волта. На нейно място запоих USB кабел, останал ми наследство от едно зарядно на Samsung, первам си го в някой адаптер за зареждане, или външна батерия, или USB входа на компютъра/лаптопа/телевизора, и си лъча спокойно музика на моето радио (което няма такива екстри като слотове за карта памет, флашки, Bluetooth и тем подобни, само FM/MW/SW и един изход за слушалки).
ТВ Новините
My YouTube Channel
#ГледамИНеВярвамНаУшитеСи :o
:bg:
Радиото у дома: JVC TH-S11 с антена жица.
Радиото в квартирата ми: Leotec LT-2009
Радиото на телефона: Xiaomi Redmi Note 9

Ако нещо не е счупено, не го поправяйте!

От Сливо поле, Русенско :D
scarface5
Нов
Нов
Been thanked: 5 times

Мнение от scarface5 »

Bate Riti написа: 29 Апр 2023, 12:10 Прегледах няколко теми за трансмитери и понеже се чудех в коя да пиша, отварям нова, но с конкретен въпрос към "радиопиратите": С какви подръчни средства захранвате FM трансмитер за автомобил в домашни условия? Защото в случая не е от т.нар. запалка в колата...
Миналата година и в началото на тази година ми изгоряха два трансмитера. Намерих вкъщи захранващ кабел с адаптер за сателитен ТВ приемник, входящо напрежение 220 волта, изходящо 12 волта (колкото е напрежението в електрическата система на автомобила) и с големина на тока 2 ампера. Свързах изходящия накрайник с подръчни кабели към буксите на трансмитера и той заработи. Интересното е, че известно време си работеше нормално, и при поредното такова включване внезапно изгоря. По-късно и с втория трансмитер стана същото... Та имам съмнения, че именно от кабела е станал гафа. Иначе имам вкъщи и няколко батерии тип "копче", лесно мога да ги свържа последователно 4 бройки по 3 волта, но не мога да гадая колко време ще издържат. Не си струва да купувам батерии всяка седмица.
Като се абстрахираме от законите и факта, че може да изгориш много лошо, особено ако си в голям град (имат много мониторинг станции, и знам от опит), трябва да кастваш с нещо по-нормално от тези трансмитери.
Тези трансмитери, в най-добрия случай, са посредствен боклук.

Ако си с покритие от няколко къщи на село и не пречиш на никого, шанса да се заемат с теб е относително малък, но ако си 24/7 в ефир, може и да не ти се размине.

И, ако приемем, че след всичко това все още искаш да се занимаваш и поемаш риска да влезнат Каруцарите, качулките, две патрулки с ченгета и един съдия във вас, едновременно, да ти конфискуват предавателя и компютъра и да ти напишат акт за поне 10к лева (с много добър адвокат може и да се разминеш от глобата), то тогава играта ти е нещо с K19 чипа, потърси ги по алито - има ги по 5-7 вата за 30-тина долара - доста чист звук, без мръсотии в ефира. Но предавателя е само едната част, трябва да си обособиш подходяща антена, специален (MPX) звук от подходяща аудио карта (има ги пак в алито за около същите пари) и подходящ софтуер (например - omnia.9/xe - намира се кракнат за без пари) и тн.

Имай едно наум и за онлайн радиата - и там скоро ще е нещо подобно. Не, че няма начин да заобиколиш системата, но това няма да го дискутираме тук.

п.с. изнамерих и малка версия на чипа, идеална е за да си пуснеш авторадио на хубавата стара уредба в двора на къщата и е около 18-тина долара. Да, скъпо е, но ако го вържеш за читав сателитен приемник, ще изкараш същия звук, като от "ефира" на авторадио из страната, макар и в моно. Но пък и стереото е лесно, май беше 2-3 долара отгоре за стерео кодер добавка.

Успех!
Публикувай отговор