БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Всичко за българските радиостанции - УКВ честоти и покритие, водещи и музикални редактори, сутрешни, следобедни блокове и нощни блокове и други ефирни емоции
Публикувай отговор
fan_radio
100+
100+
Мнения: 228
Регистриран на: 03 Фев 2009, 22:56
Been thanked: 9 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от fan_radio »

Тук идваме вече до главната тема! Изпълнява ли ролята си БНР или е пенсионерско 80+ радио към залез?
Аватар
ЖОРО
1000+
1000+
Мнения: 4006
Регистриран на: 06 Апр 2006, 09:04
Местоположение: http://www.abbro-bg.org
Has thanked: 6 times
Been thanked: 32 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от ЖОРО »

Проблема е че и пенсионерите не го слушат ... това не са онези пенсионери от преди 20години ... Днешните пенсионери си предпочитат т.нар АС радиа Radio 1 , Magic , Melody , Classica , Jazz FM ..
Gəncə
Нов
Нов
Мнения: 75
Регистриран на: 26 Юли 2022, 21:02
Has thanked: 18 times
Been thanked: 29 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от Gəncə »

tekotien написа: 25 Яну 2024, 00:39 Когато в турция по ТРТ националната тв,почнат да пускат новини на Български език,тогава да се правят програми на турски в БГ,ама не виждам смисъл ,след като всеки нормално говорящ свбодно турски език,си има сателитна антена към 42Е .
По-глупав отговор от това няма. Да не говорим, че е клише и подсказва за незнание. Първо: TRT МНОГО ОТДАВНА имат емисии на български, още от миналия век, 30 мин. на ден. (Последно като съм ги слушал миналата година, бяха от 14.00 до 14.30 ч). Това, че ти не знаеш за тяхното съществуване, не означава, че няма такива предавания.
Второ: случаят не е аналогичен, защото У НАС най-голямото малцинство е турското, докато в Турция най-голямото малцинство е кюрдското и TRT си имат денонощен канал на кюрдски, и по радиото, и по телевизията, 24 часа. Българите в Турция чисто процентово са нищожно количество хора, под 0.01% и няма повод да има новини на български по обществените медии, но въпреки това го правят. Тяхната програма за чужбина "Гласът на Турция" е на над 40 езика. Може би това обяснява защо има предавания и на български. У нас турскоезичното население е около 10% от цялото население на страната. Как тогава правиш аналогия с българското население в Турция?
Трето: по БНТ и БНР новините на турски език засягат събитията в България. На 42Е по сателитката не говорят за България. Тоест информацията е различна. И сравнението ти отново е нелепо.
Четвърто: това, че пишеш умишлено Турция с малка буква, подсказва някакъв комплекс и издава отрицателното ти отношение ти към тези хора. Но за твое сведение, емисиите на турски по Българското радио са вече от 77 години в ефира.
Към @ShukiBG, детските песни са и на турски, и на български. Или си на мнение, че децата в България от малцинствата не трябва да учат "Аз съм българче" или да пеят "Високи сини планини"... Казвам го образно, не се хващай за конкретните заглавия. Аз скоро хванах това предаване и детските песни си бяха на турски (на Асиме Пасаджова и разни подобни), имаше и една на български.
Що се отнася до предавателя край Момчилград, той излъчва и Радио Кърджали, не само трите часа на Радио България на турски.
ShukiBG
1000+
1000+
Мнения: 1690
Регистриран на: 21 Дек 2017, 09:35
Местоположение: Република България (Район - Североизточен)
Has thanked: 358 times
Been thanked: 163 times
Обратна връзка:

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от ShukiBG »

Към @ShukiBG, детските песни са и на турски, и на български. Или си на мнение, че децата в България от малцинствата не трябва да учат "Аз съм българче" или да пеят "Високи сини планини"... Казвам го образно, не се хващай за конкретните заглавия. Аз скоро хванах това предаване и детските песни си бяха на турски (на Асиме Пасаджова и разни подобни), имаше и една на български.
Така, разбрах какво имаш предвид, няма да взема под внимание цитираните заглавия, но сега явно ще трябва да си разсясняваме неща, които малко ни отклоняват от радиото, но няма как да оставя този въпрос към мен отворен!

Значи, България не е Нидерландия, Белгия или Германия, където предимно в първите две държави (най-вече за да работят) отиват хора, които са родени и учили в Турция!!! Да, в Германия ги има и двете - хем такива, които преди доста години са се заселили и вече техните наследници са немски граждани с турски произход, хем такива, които са там по работа. В България второто го няма, а говорим най-вече за български граждани с турски произход (корен), които са се родили и учили в България! Във втората област, където те наброяват в страната най-много (Разград) дори и в почти 100% турски села няма хора, които да не владеят български език, съответно да не разбират новините на български. Това, което "произвежда" радио България на турски е тази програма, която трябва да се излъчва в Германия, защото именно проблемите са там, тъй като има немалко хора, незнаещи грам немски език и се издържат изцяло от социалните помощи на държавата. В България такъв проблем нямаме, а относно традиционните ни песни и стихотворения - пардон, но българските деца с български корени получават ли достъп до детските български песни от страна на БНР и най-вече слушат ли го, защото те заедно с децата с турски корени посещават заедно училище и за щастие? То разбирам да сме цъфнали и подвързали образователната система в България и всяко дете с български корени до едно да знае изброените от теб песни, ама не е така - ти като излезеш на улицата и изпиташ 20 човека на 18-25 годишна възраст за тези стихотворения ще видиш колко добре ги знаят и "нашите деца". И това не го казвам с удоволствие, а със съжаление, защото отново се връщаме на моето изречение по-рано - "БНР и държавата се грижат за всички други, освен за собствените си деца!". Така, по тази тема толкова, мисля че е излишно да разписвам няколко страници факти, които нямат общо с тематика на форума ни..

Относно програмата на турски език на БНР - турската програма звучи седмично 21 часа, а една седмица се състои от 168 такива. Да, не съм съгласен от тези ценни 21 часа да се прахосва времето от 1 час, за да слушаме българските детски песни в програма, която трябва да донесе малко разнообразие и да покаже, че турската музика е хубава и също се заслужава да бъде чута не само от тези с турски корени, а и о тези с български такива. Такава е и практиката на съседната РСМ - третата държавна програма по няколко часа дневно в един блок (сплотен) излъчва няколко часа турски поп и турска народна музика с новини, което е чудесна възможност да се слуша нещо различно от най-популярните световни звезди. Те тези от Радио България още явно живеят около годините на прехода и преди тях и не са наясно, че 24/7 всеки има достъп до турски новини и музика - нямаме ограничения, забрани и др. и тези 3 разцепени пояса от по 1 час са голям смях - сякаш сме 20-30 години назад, че ще седнем ние да чакаме специален час да слушаме по 1 час програма, сякаш държава ни е ограничила достъпа, както беше преди по едно време, останало в миналото. Това, което трябва да направи радио България е на тези две честоти да предостави поне 8 часа (1/3 от денонощието) програма с турска музика, с произход България (макс 2 часа), но също така и с актуална и автентична от самата Турция. Ние не сме от държавите с икономика на върха и пълна с граждани от турски произход, дошли след завършване на образованието си в Република Турция да работят в България. Българските граждани с турски произход в България от много време са тук и е недопустимо поне от честотата на Венец да свири програма за хора, които никога не са чували или говорили български език, защото такива няма!!!

А на когото му се живее все още в санкции и в "едни стари времена" - има свободата да емигрира (знае къде) и да си чака часа за програма, нямаща за цел да помогне, а да отчита дейност, че и да манипилира слушателите, че в даден район е пълно с хора, невладеещи съответния език (което не е вярно). Ние живеем в бъдещето, БНР също е длъжно малко или много да е в крак с времето, а не при всяко пускане (най-вече на турската програма) да ни връща с години, години назад. Не че хората тук са слушали ежедневния цирк на Радио България, но които сте слушали - спомняте ли си само преди няколко години може би как започваше програмата? Всяко нейно начало връщаше хората с 50 години назад! В същото време - турското ТРТ за пореден път си поднови музикалните подложки по време на новините за всяка радиостанция, а нашето БНР вместо от годините на прехода да се телепортира в бъдещето с помощта най-малкото и на аудиторията, става причина за протести, заради записване на интервюта с упълномощени посланици....всичко си го заслужаваме, както остарялото ни БНР, така и да сме единствената държава от всички наши съседи, която не е имала официално DAB+ излъчване по инциатива на държавния оператор БНР (както трябва да е и е навсякъде по принцип, без изключения)...

Аз положих усилия преди време с тези - предадох се, няма оправия с този наш оператор БНР, така че - да се оправят, аз не го слушам!
Що се отнася до предавателя край Момчилград, той излъчва и Радио Кърджали, не само трите часа на Радио България на турски.
Да, знам - просто докато писах бързо забравих подробността за Момчилград
8) БЕЗ РАДИО НЕ МОГА 8)
FM/MW/LW/SW/AIR Receiver: XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver: Panasonic RF-D10, Sony XDR-P1DBP
TV: Leadstar D10

Представител от -> Район - Североизточен !
Аватар
GIF
1000+
1000+
Мнения: 2618
Регистриран на: 11 Мар 2009, 13:33
Been thanked: 39 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от GIF »

ShukiBG написа: 27 Яну 2024, 00:57
Към @ShukiBG, детските песни са и на турски, и на български. Или си на мнение, че децата в България от малцинствата не трябва да учат "Аз съм българче" или да пеят "Високи сини планини"... Казвам го образно, не се хващай за конкретните заглавия. Аз скоро хванах това предаване и детските песни си бяха на турски (на Асиме Пасаджова и разни подобни), имаше и една на български.
Така, разбрах какво имаш предвид, няма да взема под внимание цитираните заглавия, но сега явно ще трябва да си разсясняваме неща, които малко ни отклоняват от радиото, но няма как да оставя този въпрос към мен отворен!

Значи, България не е Нидерландия, Белгия или Германия, където предимно в първите две държави (най-вече за да работят) отиват хора, които са родени и учили в Турция!!! Да, в Германия ги има и двете - хем такива, които преди доста години са се заселили и вече техните наследници са немски граждани с турски произход, хем такива, които са там по работа. В България второто го няма, а говорим най-вече за български граждани с турски произход (корен), които са се родили и учили в България! Във втората област, където те наброяват в страната най-много (Разград) дори и в почти 100% турски села няма хора, които да не владеят български език, съответно да не разбират новините на български. Това, което "произвежда" радио България на турски е тази програма, която трябва да се излъчва в Германия, защото именно проблемите са там, тъй като има немалко хора, незнаещи грам немски език и се издържат изцяло от социалните помощи на държавата. В България такъв проблем нямаме, а относно традиционните ни песни и стихотворения - пардон, но българските деца с български корени получават ли достъп до детските български песни от страна на БНР и най-вече слушат ли го, защото те заедно с децата с турски корени посещават заедно училище и за щастие? То разбирам да сме цъфнали и подвързали образователната система в България и всяко дете с български корени до едно да знае изброените от теб песни, ама не е така - ти като излезеш на улицата и изпиташ 20 човека на 18-25 годишна възраст за тези стихотворения ще видиш колко добре ги знаят и "нашите деца". И това не го казвам с удоволствие, а със съжаление, защото отново се връщаме на моето изречение по-рано - "БНР и държавата се грижат за всички други, освен за собствените си деца!". Така, по тази тема толкова, мисля че е излишно да разписвам няколко страници факти, които нямат общо с тематика на форума ни..

Относно програмата на турски език на БНР - турската програма звучи седмично 21 часа, а една седмица се състои от 168 такива. Да, не съм съгласен от тези ценни 21 часа да се прахосва времето от 1 час, за да слушаме българските детски песни в програма, която трябва да донесе малко разнообразие и да покаже, че турската музика е хубава и също се заслужава да бъде чута не само от тези с турски корени, а и о тези с български такива. Такава е и практиката на съседната РСМ - третата държавна програма по няколко часа дневно в един блок (сплотен) излъчва няколко часа турски поп и турска народна музика с новини, което е чудесна възможност да се слуша нещо различно от най-популярните световни звезди. Те тези от Радио България още явно живеят около годините на прехода и преди тях и не са наясно, че 24/7 всеки има достъп до турски новини и музика - нямаме ограничения, забрани и др. и тези 3 разцепени пояса от по 1 час са голям смях - сякаш сме 20-30 години назад, че ще седнем ние да чакаме специален час да слушаме по 1 час програма, сякаш държава ни е ограничила достъпа, както беше преди по едно време, останало в миналото. Това, което трябва да направи радио България е на тези две честоти да предостави поне 8 часа (1/3 от денонощието) програма с турска музика, с произход България (макс 2 часа), но също така и с актуална и автентична от самата Турция. Ние не сме от държавите с икономика на върха и пълна с граждани от турски произход, дошли след завършване на образованието си в Република Турция да работят в България. Българските граждани с турски произход в България от много време са тук и е недопустимо поне от честотата на Венец да свири програма за хора, които никога не са чували или говорили български език, защото такива няма!!!

А на когото му се живее все още в санкции и в "едни стари времена" - има свободата да емигрира (знае къде) и да си чака часа за програма, нямаща за цел да помогне, а да отчита дейност, че и да манипилира слушателите, че в даден район е пълно с хора, невладеещи съответния език (което не е вярно). Ние живеем в бъдещето, БНР също е длъжно малко или много да е в крак с времето, а не при всяко пускане (най-вече на турската програма) да ни връща с години, години назад. Не че хората тук са слушали ежедневния цирк на Радио България, но които сте слушали - спомняте ли си само преди няколко години може би как започваше програмата? Всяко нейно начало връщаше хората с 50 години назад! В същото време - турското ТРТ за пореден път си поднови музикалните подложки по време на новините за всяка радиостанция, а нашето БНР вместо от годините на прехода да се телепортира в бъдещето с помощта най-малкото и на аудиторията, става причина за протести, заради записване на интервюта с упълномощени посланици....всичко си го заслужаваме, както остарялото ни БНР, така и да сме единствената държава от всички наши съседи, която не е имала официално DAB+ излъчване по инциатива на държавния оператор БНР (както трябва да е и е навсякъде по принцип, без изключения)...

Аз положих усилия преди време с тези - предадох се, няма оправия с този наш оператор БНР, така че - да се оправят, аз не го слушам!
Трудна е оправията с "оператора БНР", защото много "работещи в БНР" имитират дейност поради
мързел, некадърност или тарикатлък.
Срещу Волгин има постоянно протести организирани от хора, които имат някакъв интерес.
Срещу посредствеността няма протести, защото няма кой да ги организира.
Слушателите като ShukiBG са малко на брой, но да се надяваме, че ще станат много "някога, но не сега" !
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2602
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от ogibo »

Само на предавателят в Свиленград ли липсва RDS на Хоризонт?
Аватар
ogibo
1000+
1000+
Мнения: 2602
Регистриран на: 21 Мар 2005, 12:32
Местоположение: Свиленград
Has thanked: 1 time
Been thanked: 11 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от ogibo »

Страна работа. На другите ми приемници RDS-са на Хоризон си върви, само на ямахата не закача. Другите радия нямат този проблем. Явно проблемът е при мен.
tekotien
500+
500+
Мнения: 832
Регистриран на: 02 Юли 2021, 01:45
Has thanked: 58 times
Been thanked: 29 times

Re: БНР - Oбщи дискусии (програмите Хоризонт, Хр. Ботев и т.н.)

Мнение от tekotien »

То е малко като при твто ефирната цифрова,някой път има инфо на програмата какво дават в момента ,а друг път няма инфо ,и иди се чуди какво гледаш.
Ако приемате съвет ,подписвайте договор с оператор само за 1 година, никога не обединявайте различните оферти в 1 оферта, когато имате опция ползвайте предплатена услуга !
Публикувай отговор